Copy
 
Beste muziekvrienden, 

Over een zestal weken, 22 april om precies te zijn, staan we weer op het podium met ons voorjaarsconcert in het teken van de hedendaagse klassieke muziek. Zoals jullie weten, is Steven Verplancke onze nieuwe dirigent sinds november 2016. 
 
Voor zijn eerste optreden met Altra Voce koos Steven voor composities van twee kometen aan het muzikale firmament: Ola Gjeilo en Eric Whitacre.
Op het voorprogramma staat instrumentaal werk van Maurice Ravel. Tussendoor wordt ook een instrumentaal pareltje van Arvo Pärt gebracht.

Het belooft een stemmige avond te worden. Mis hem niet en reserveer alvast uw tickets.

We noteerden ook enkele getuigenissen over zingen en wat het bij mensen teweegbrengt. En niet alleen zingen onder de douche is heilzaam, ook en vooral zingen in groep. Bij het lezen van al die getuigenissen, krijgen jullie vast ook zin om mee te doen. Aarzel zeker niet contact op te nemen. Onze programmatie voor het najaar ziet er in ieder geval nu al schitterend uit.

Tot slot lezen jullie ook hoe enkele nieuwe koorleden Altra Voce ervaren. Zij hebben alvast hun weg gevonden.

We wensen jullie veel leesplezier en hopen van harte jullie te mogen verwelkomen op ons concert.

De dirigent en het bestuur van Altra Voce

 
Reserveer nu tickets
 
Wat brengt zingen teweeg in het fysiek en psychisch welbevinden van mensen?

We tekenden enkele getuigenissen op van mensen die het kunnen weten.

Lees verder ...
 
Het vernieuwde Altra Voce presenteert een selectie uit de hedendaagse klassieke muziek. 
 

"Luminous night of the Soul"

Zaterdag 22 april 2017 - Pius X-kerk, Kortrijk.

Op het programma:


Maurice Ravel - piano
- Une barque sur l'Océan
- Oiseaux tristes
  (uit "Miroirs")


Ola Gjeilo - Koor, piano en strijkkwartet
- Luminous night of the soul
- Dark night of the soul
- Across the vast eternal sky


Arvo Pärt - piano en cello
- Spiegel im Spiegel

Eric Whitacre - koor, piano en strijkkwartet
- Five Hebrew love songs
   
 
Reserveer nu tickets
 
Ola Gjeilo en Eric Whitacre:

Twee kometen aan het muzikale firmament.
 
Lees verder...
 
Een toeloop van nieuwe leden bij Altra Voce  
 
De indrukken van enkele nieuwkomers.
 
Lees verder ...
Ooit overwogen om als amateur mee te zingen in een koor met klasse?
 
Kom geheel vrijblijvend naar een van onze wekelijkse repetities:
iedere donderdag van 20 tot 22 uur
in het lokaal boven museum 1302 aan het Kortrijkse Begijnhofpark
 
of neem contact op met onze voorzitter,
Annie Goddaer, tel. 056 89 43 23 of 0473 92 19 28

Een selectie uit de hedendaagse klassieke muziek!


Met de nieuwe dirigent, Steven Verplancke
 

Onze dirigent - Steven Verplancke

Onze nieuwe dirigent is Steven Verplancke, een dynamische dertiger uit Oudekapelle. Hij startte zijn muzikale opleiding aan de muziekschool Clemens non Papa te Diksmuide. Later trok hij naar het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij in 2003 met grote onderscheiding het diploma Meester in de Muziek behaalde. Hij studeerde orgel in de klas van Luc Ponet en volgde masterclasses bij organisten van wereldniveau, zoals de Nederlanders Ben van Oosten en Leo Van Doeselaar, de Duitser Ludger Lohmann en de Fransman Louis Robillard.
Momenteel is hij als leerkracht orgel en begeleider verbonden aan de Stedelijke Muziekacademies van Torhout en Diksmuide. Hij musiceert ook zelf regelmatig, zowel als continuospeler als solistisch. Orkesten die geregeld een beroep op hem doen, zijn o.m. Nuova Sinfonia Gandavense o.l.v. Filip Martens en het Orlandusensemble o.l.v. Peter Ledaine. Als organist is hij verbonden aan de Sint-Pieterskerk te Koksijde en aan de dekenale Sint-Niklaaskerk van Diksmuide.
Intussen is hij al goed vertrouwd met Altra Voce. Hijzelf zorgde er voor dat we de finesses van Mozarts Requiem stevig ingeoefend kregen, wat er mee toe bijgedragen heeft dat we in het najaar zowel in Gent als in Kortrijk een subliem concert konden neerzetten. Hij was het ook die ons het werk van de Noorse componist Ola Gjeilo liet kennen en die er tijdens de voorbije repetities voor gezorgd heeft dat we er al goed de smaak van te pakken kregen. Dat belooft voor ons voorjaarsconcert.

 

Steven Verplancke tussen zijn koorleden
 
Twee kometen aan het muzikale firmament.
Ola Gjeilo, geboren in 1978, is een Noors componist en pianist. Hij studeerde piano in zijn geboorteland en nadien ook compositie in Londen en New York. In die laatste stad behaalde hij in 2006 een Master in Klassieke compositie, en sindsdien is hij er fulltime aan het werk als componist.Gjeilo's composities bestaan vooral uit werken voor piano, harmonieorkest en koor, dat laatste a capella of met piano- of orkestbegeleiding. Als pianist houdt hij ervan te improviseren, hetzij solo of als begeleiding bij zijn eigen orkestuitvoeringen. Hij is ook erg geïnteresseerd in film, vandaar dat sommige van zijn composities hun inspiratie halen uit de filmwereld.
Eric Whitacre, geboren in 1970, is een hedendaags Amerikaans componist. Als adolescent speelde hij in een jeugdige techno-popband. Hij ontdekte de klassieke muziek als zanger in het koor van de Universiteit van Nevada tijdens een uitvoering van Mozarts Requiem. Daarop ging hij muziek en compositie studeren. Hij behaalde zijn Master of Music aan de beroemde Juilliard School of Music in New York City.
Zijn eerste compositie, Go, lovely rose uit 1991, was meteen een succes. Sindsdien heeft hij zijn eigen stijl gecreëerd, die door vakmensen getypeerd wordt als een fusie van klassieke en moderne muziek. Zijn werken voor koor werden op internationale festivals uitgevoerd. Ook als dirigent is hij intussen veel gevraagd.

Een toeloop van nieuwe leden bij Altra Voce…

  

Sinds Altra Voce met dirigent Steven Verplancke een frisse doorstart maakte, mochten we tal ven nieuwe leden verwelkomen.
Er kwamen 9 sopranen bij, 4 alten, 3 tenoren en 1 bas. Dat brengt het koor momenteel op een totaal van 48 zangers, waarvan 18 sopranen, 15 alten, 9 tenoren en 6 bassen.
Verheugend is vooral dat er onder de nieuwelingen veel jongvolwassenen zijn, wat het koor een deugddoende verjongingskuur heeft bezorgd.
 

Een hart voor muziekImpressies van enkele nieuwkomers
 
Marie Vandorpe, sopraan bij Altra Voce
 
Toen ik in januari werd uitgenodigd door koorlid Magda Lievens, tevens mijn oud-leerkracht muziek waarmee ik net succesvol een counselorcursus had afgerond, wist ik niet goed wat me te wachten stond.
De naam ‘Altra Voce’ deed vaag een belletje rinkelen. Hé, was er niet een link met de oom en tante van mijn man? Ook een vroegere buurvrouw, die onmiskenbaar muzikale aanleg had, was hierin actief geweest. Dit koor leek een behoorlijk goede reputatie te hebben.
Ik wilde me al zo lang terug aan samenzang wagen, maar als prille dertiger, jonglerend tussen huishouden, kinderen en studie, kwam Mie-time steevast op de laatste plaats. Tot Magda me zonder al teveel boe of ba op sleeptouw nam.
En daar stond ik dan, ik had amper een voet binnengezet of ging handenschuddend van de één naar de ander. Nadat enkele mensen zich aan me hadden voorgesteld, kreeg ik een plekje tussen de sopranen toebedeeld en werd door de dirigent (hé, ook een oud-Lemmeling!) aan het gehele koor geïntroduceerd. Ik voelde niet alleen mijn kaken, maar ook mijn hart warm worden.
Wat een onthaal!
Tijdens de weken die daarop volgden, maakte ik kennis met enkele stukken uit Ola Gjeilo’s repertoire en de “Five Hebrew Lovesongs” van Eric Whitacre.
Twee zeer verschillende stijlen, met hun eigen moeilijkheden en struikelblokken voor het koor, maar allebei raakten ze een snaar. Het soort wow-gevoel dat je “kiekevel” bezorgt wanneer de puzzelstukjes op hun plaats vallen.
Eigenlijk is het best frappant dat er, ondanks de grote diversiteit aan individuen en persoonlijke achtergronden, tijdens het zingen zo’n samen-hoor-igheid ontstaat. Sommige mensen maken bij het woord ‘koor’ een associatie met kneusjes, oubollig en kerk, maar dat is niet hoe ik het ervaar. Als jongvolwassene, die weleens het etiket ‘hippie’ (of is het tegenwoordig “hipster?”) krijgt opgeplakt, voel ik me elke donderdagavond opleven. Ik vind het naast het evidente van het groepsgevoel ook leuk om die iets pittigere stukken voorgeschoteld te krijgen. Het daagt je uit om alerter te zijn en meer uit jezelf te halen en dat werkt voor mij zowel in- als ontspannend. Naar ik vernam zouden sommige koorleden geen noten kunnen lezen, maar puur op gehoor leren. Dat vind ik pas écht knap en is voor mij een uiting van ware feeling met de muziek hebben.
Muziek neem je dan ook op met al je zintuigen. Je ademt het in, proeft de noten die als stemvibraties aan je mond ontsnappen, tast de grenzen van je instrument af, … Je voelt het niet alleen in elke vezel van je lijf … Muziek voel je vooral ín en mét je hart!
 
Johan Verschuere – Tenor bij Altra Voce
Altra Voce heb ik leren kennen via een artikel in de Weekbode. Na een valse start ongeveer een jaar geleden  woon ik sedert eind vorig jaar de repetities weer bij. Met de nieuwe dirigent voel ik me op mijn gemak en de mede-tenoren zijn voor mij een goede steun, gezien ik ben gestart zonder enige koorervaring. Ik ben vooral een Bach-fan maar het huidig stuk van Ola Gjeilo weet me meer en meer te bekoren.
De stap was voor mij groot maar ik raad het aan iedere muziekliefhebber, zowel jong als oud, aan om zich aan te sluiten.  Iedere repetitie is als een mini-concert waarin men zelf een rol speelt en ik hoop er nog vele jaren te kunnen van genieten.

 

… maar er kan nog altijd eentje bij…

Ook al staan de mannen flink hun mannetje in het koor en al zijn er zelfs die voor twee durven te zingen, toch kunnen we op die flank nog wat versterking gebruiken. Bassen en tenoren blijven dus heel erg welkom.
Ook de sopranen hebben het soms wat lastig bij de allerhoogste noten. De mezzo’s voelen zich comfortabel, maar enkele hoge sopranen erbij zou voor een nog betere balans kunnen zorgen.

 

 
 
Aarzel je nog, en twijfel je of zingen in een koor echt wel iets voor jou is,
kom gewoon de sfeer proeven:
op donderdagavond tijdens een van onze wekelijkse repetities
in het lokaal boven het
museum 1302 aan het Begijnhofpark.
Of bel voor meer inlichtingen naar onze voorzitter
Annie Goddaer: 0473 92 19 28.

 

 

 

 

Wat doet zingen met een mens?

 

En wat is het surplus van zingen in een koor?

 
Zingen is van alle tijden en van alle culturen. Of Adam en Eva al zongen toen ze, vóór hun fatale zondeval, samen door het Paradijs huppelden, zal wel steeds geheim blijven. Maar dat er sindsdien heel wat afgezongen werd, is wel duidelijk.
Waarom doen ze het? Wat brengt zingen teweeg in het fysiek en psychisch welbevinden van mensen? We tekenden enkele getuigenissen op van mensen die het kunnen weten.

 

Vooreerst enkele uitspraken over zingen

  • Als ik zing, stoppen mijn gedachten.
  • Er is, als je zingt, tegelijk lichamelijke inspanning en geestelijke ontspanning en dat voelt goed.
  • Als ik niks om handen heb, zit ik constant met muziek of met liedjes in mijn hoofd. Ik denk echt dat dit de reden is waarom ik doorgaans zo positief gestemd ben.
  • Zit je met stress, heb je zorgen? Zing! Minder praten, meer zingen, en de vervreemding is in geen velden of wegen te bespeuren.
  • Net wat ook Samuel Beckett ervan dacht: “When you are up to your neck in shit, all you can do is: sing!
  • Even kijken wat de mening was van cultuurpessimist Friedrich Nietzsche: “Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn…”
  • Aldous Huxley, de schrijver van Brave new world, zei het zo: “Op de stilte na, komt muziek het dichtst bij het uitdrukken van wat niet uitgedrukt kan worden.”
  • Maar misschien vind je interessanter wat een man van de wetenschap erover zegt? Albert Einstein bijvoorbeeld: “Als ik geen fysicus was geweest, dan zou ik waarschijnlijk musicus geworden zijn: ik denk vaak in muziek, ik ervaar mijn dagdromen in muziek, heel mijn leven is vervat in muzikale termen.”
  • En sinds Bob Dylan weten we dat je met zingen zelfs een Nobelprijs in de wacht kunt slepen. Die zei het zo: “Liedjes zijn voor mij veel meer dan ontspanning: ze zijn mijn gids naar een ander soort bewustzijn van de realiteit.”


En wat voegt koorzingen daar nog aan toe?

  • Zingen ontspant, maar door samen te zingen kom je dichter bij elkaar.
  • Samen zingen brengt gezelligheid, zelfs bij activiteiten die op zich vrij saai kunnen zijn. Zoals vroeger als kind, toen we samen moesten afwassen, of tijdens een vervelend lange autorit…
  • Gezamenlijk praten, dat gaat niet of er ontstaat chaos. Samen zingen, dat gaat wel: ook al heeft ieder een eigen stem, toch ervaar je volkomen harmonie!
  • Zingen is een sport, koorzingen is een ploegsport. Het is een fysieke inspanning, er komen techniek, training en discipline aan te pas, maar het betekent ook: rekenen op elkaar om samen te scoren en er gezamenlijk iets moois van te maken.
  • Zingen in groep kan erg mobiliserend werken. De geschiedenis staat er vol van. Denk aan de ‘zingende revolutie’: het samen zingen van Estse volksliederen, wat eind jaren tachtig de onafhankelijkheid van Estland inluidde. Zie ook de rol van de muziekgroep PPU (Plastic People of the Universe) tijdens en na de Praagse lente, of de grote impact van het massaal gezongen We shall overcome bij tal van betogingen en vredesacties.
  • Iets heel anders is wat de Amerikaanse componist Eric Whitacre, onlangs op bezoek bij Van Gils & gasten vertelde:[1] “Je ademt samen in en je deelt  dezelfde visie met al die mensen. Uit onderzoek blijkt dat samen in een koor zingen je empathie en welbehagen verhoogt. Het brengt jong en oud medeleven en gemeenschapszin bij, naast betere concentratie. Het heeft ook fysiologische gevolgen. Het wekt endorfine en serotonine op en vermindert het stresshormoon. Ten slotte leer je ook iets bij over geschiedenis, talen, wiskunde. Alleen maar door te zingen…”
  • Waarop gelukswetenschapper Leo Borremans hem bijsprong: “Het klopt. Geluksonderzoek leert ons dat mensen die zingen, aanzienlijk gelukkiger zijn dan anderen, vooral als je zingt in een koor. Zingen in een koor maakt gelukkiger, omdat je leert rekening te houden met andere mensen.”

Toch eens kijken of dat allemaal wel klopt…

  • Een Zweeds onderzoek van Christina Grape en haar collega’s[2] stelde in 2003 vast dat zingen bij een koor de productie van het knuffelhormoon oxytocine inderdaad doet toenemen. Na een repetitie voelden mensen zich ontspannen, maar tegelijk ook meer energiek. Vreemd is wel dat alleen bij amateurzangers (en niet bij wie in een professioneel koor zingt) na een repetitie meer stoffen worden aangetroffen die bescherming bieden tegen infecties.
  • Gelijkaardige bevindingen werden een jaar nadien opgetekend door een groep rond de Duitse onderzoeker Gunter Kreutz.[3] Ook daar stelde men vast dat koorzingen beschermt tegen infecties en een gunstige invloed heeft op de gemoedstoestand. Het bleek dat vooral het actief meezingen (veel meer dan het passief beluisteren van koorzang) die positieve uitwerking heeft.
  • Dat actief zingen beduidend beter is dan alleen maar luisteren naar muziek, kwam eveneens naar voren in een onderzoek uit 2012 van een groep rond de Britse antropoloog Robin Dunbar.[4] Daar werd gefocust op de productie van endorfine (een hormoon dat pijndempend werkt en een aangenaam gevoel teweegbrengt). Dat leidde tot de vaststelling dat enkel actief meezingen (en niet gewoon luisteren naar muziek) de productie van het hormoon doet toenemen.
  • Een groep onder leiding van de Zweedse neurofysioloog Björn Vickhoff,[5] zocht in 2013 uit wat de invloed van het zingen in een koor kan zijn op de hartfunctie. Vooral het feit dat de ademhaling onderworpen wordt aan een gereguleerd ritme maakt dat ook het hartritme zich daarop afstemt, wat een kalmerend effect blijkt te hebben.
  • Ten slotte kunnen we nog verwijzen naar een onderzoek uit 2015 van een groep rond de Amerikaanse neurowetenschapper Jason Keeler.[6] Omdat muziek steeds meer gebruikt wordt als een vorm van therapie, wilde men nagaan of dat echt wel helpt. Uit de parameters die zij onderzochten, konden zij alleen maar bevestigen dat “group singing reduces stress and arousal (…) and induces social flow in participants”.


Dus, ja, het klopt…

  • en dan hebben we het nog niet eens gehad over een grootscheeps Fins experiment uit 2016 onder leiding van neuropsycholoog Teppo Särkämö,[7] waaruit bleek dat “musical leisure activities, particularly singing, are cognitively and emotionally beneficial, especially in the early stages of dementia”…
 
[1] Het volledige interview vind je terug op onze website http://www.altravoce.be/.
[2] Grape, C., Sandgren, M., Hansson, L.O., Ericson, M., & Theorell, T. (2003). Does singing promote well-being?: An empirical study of professional and amateur singers during a singing lesson. Integrative Psychological and Behavioral Science, 38, 65-74.
[3] Kreutz, G., Bongard, S., Rohrmann, S., Hodapp, V., & Grebe, D. (2004). Effects of choir singing or listening on secretory immunoglobulin A, cortisol, and emotional state. Journal of Behavioral Medecine, 27, 623-635.
[4] Dunbar, R.I., Kaskatis, K., MacDonald, I., & Barra, V. (2012). Performance of music elevates pain threshold and positive affect: implications for the evolutionary function of music. Evolutionary Psychology, 10, 688-702.
[5] Vickhoff, B., Malmgren, H., Åström, R., Nyberg, G., Ekström, S., Engwall, M, Snygg, J., Nilsson, M., & Jörnsten, R. (2013). Music structure determines heart rate variability of singers. Frontiers in Psychology, july.
[6] Keeler, J.R.,  Roth, E.A.,  Neuser, B.L.,  Spitsbergen, J.M.,  Waters, D.J.M., & Vianney, J.M. (2015). The neurochemistry and social flow of singing: Bonding and oxytocin. Frontiers in Psychology, september.
[7] Särkämö, T., Laitinen, S., Numminen, A, Kurki, M., Johnson, J.K., & Rantanen, P. (2016). Clinical and demographic factors associated with the cognitive and emotional efficacy of regular musical activities in dementia. Journal of Alzheimer’s Disease, 49, 767-781.
 

Noteer nu al in je agenda:

- zondag 9 april om 9.30 uur: Missa Solemnis voor Palmzondag in de Kortrijkse Sint-Elooiskerk
- zaterdag 22 april om 20.15: Luminous Night of the Soul  in de Kortrijkse Pius X-kerk

- vrijdag 28 april: deelname aan het event Lokale helden van de stad Kortrijk
- zaterdag 18 november om 20.15 uur: La petite Messe van Gioachino Rossini.

Website Altra Voce
Website Altra Voce
Facebook-pagina
Facebook-pagina
Onze contactgegevens:
Altra Voce, Elfde-Julilaan 134, 8500 Kortrijk
voorzitter09@altravoce.be
056 89 43 23 - 0473 921 928


De nieuwsbrief op een andere manier ontvangen?
Voorkeuren aanpassen of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp