Copy
Nieuwsbrief: Vier why's om te bouwen aan duurzaam DNA
View this email in your browser

Vier why's om te bouwen aan duurzaam DNA

In 2010 stond ik op de Petermann-gletsjer, randje Groenland. Achteraf bezien is het alsof ik in de toekomst keek. In die veel-te-warme-ijskou besefte ik voor het eerst welke impact ecologische veranderingen hebben op een samenleving. De uitdaging is universeel en de vraag overal hetzelfde: hoe gaan we als samenleving om met klimaatverandering? De effecten zijn lokaal en de oplossingen moeten dat dus ook zijn.

Tijdens de verkiezingsdebatten was het thema duurzaamheid tot het laatste debat nauwelijks onderwerp van gesprek. De roep om dit tijdens de onderhandelingen en het coalitieakkoord wel te doen klinkt breed in de samenleving. In deze nieuwsbrief neem ik je mee langs vier redenen, why's om duurzaamheid te integreren in je keuzes. Als individu, organisatie en samenleving. Ik ben heel benieuwd naar jouw duurzame why's.

Hartelijke groet
Walter

In deze nieuwsbrief
> Vier why's om te bouwen aan duurzaam DNA
> Trots op
> Ter inspiratie
> Filmfragment: Arjen Lubach | Klimaat

Vier why's om te bouwen aan duurzaam DNA


Grofweg 95% van de wetenschappers is het met elkaar eens dat er zoiets bestaat als klimaatverandering. Tegelijkertijd is het voor het veel mensen ver weg en abstract en blijft het verschrikkelijk lastig om ernaar te handelen. En hoe dan? Klimaatverandering is vaak onzichtbaar, voltrekt zich langzaam en het heeft een combinatie van complexe oorzaken. Er is geen duidelijk aanwijsbare schuldige. En geen makkelijke oplossing.

De korte termijneffecten die we nu al ervaren zijn grote migratiestromen, klimaatvluchtelingen, en oorlogen die uitbreken om voedsel- of waterschaarste. In delen van de wereld neemt risico op overstromingen toe door een stijgende zeespiegel en rivieren die hun water niet kwijt kunnen. Andere plekken hebben nu al te kampen met hitte, droogte, verwoestijning, misoogsten en voedseltekorten. Oceanen verzuren, eilanden verdwijnen in de oceaan door een stijgende zeespiegel. De uitstoot van CO2 heeft een lang na-ijl effect en volgende generaties zullen de effecten van onze keuzes ervaren.

De consequenties van klimaatverandering zijn lokaal en overal anders. Tegelijk is de vraag overal hetzelfde: hoe gaan we als samenleving om met klimaatverandering? Volgens mij zijn er vier argumenten om te bouwen aan een global tribe waarin duurzaamheid centraal staat. Of heel exotisch: om te bouwen aan een duurzame totempaal.

Op een onleefbare planeet is het niet lekker wonen. Maar er zitten nog een aantal stappen voordat het zover is. Bij ons huidige consumptiepatroon met bijbehorende ecologische fotoprint te maken krijgen met conflicten en klimaatoorlogen. Een temperatuurstijging van 2ºC heeft enorme consequenties voor de stabiliteit van de ecosystemen die onze economieën en manieren van samenleven mogelijk maken.

Volgens het Pentagon is klimaatverandering een van de grootste bedreigingen en veiligheidsrisico’s voor de stabiliteit in de wereld. De NOS noteerde deze woorden van generaal Middendorp, Nederlands hoogste Commandant der Strijdkrachten:

“Er kan geen wereldwijde stabiliteit zijn, zonder klimaatveiligheid”

Klimaatverandering leidt tot conflicten, oorlogen, klimaatvluchtelingen en grote aantallen migranten die geen perspectief in hun land van herkomst hebben. Miljoenen mensen en hele samenlevingen worden ontwricht door klimaatverandering. Burgeroorlogen en gewapende conflicten zijn ten minste deels te wijten aan klimaatverandering, aldus de Correspondent, The Atlantic en Nature

Met zoveel mensen die door ecologische veranderingen geen toekomst hebben op de plek waar ze wonen, hebben we niet alleen een morele verantwoordelijkheid, maar ook een eigenbelang om aan de slag te gaan. Om klimaatverandering een halt toe te roepen, duurzame oplossingen te vinden voor de vragen die er al liggen en te bouwen aan een duurzame samenleving. Als metafoor: om een groene totempaal te bouwen.

Lees de 3 andere why's!

Trots op


Lezingen die ik gaf op het Koning Willem I College en de Christelijke Hogeschool Ede, over hoe je slim kunt omgaan met verschil in organisaties en hoe belangrijk het is te bouwen aan een inclusieve cultuur. Geraakt door de gretigheid van studenten én docenten om hiermee aan de slag te gaan.
Een bootcamp training over antropologisch onderzoek doen voor young professionals van Kickstart your Social Impact. Supergaaf om zoveel getalenteerde jonge mensen een manier van kijken aan te reiken zodat ze scherper onderzoek kunnen doen en een betere oplossing kunnen bieden aan hun opdrachtgever.
De publicatie van mijn interviews op sigmaonline.nl, platform voor kwaliteit.
'Duurzaam ondernemen geeft bedrijven hun bestaansrecht', interview met Nyenrode professor André Nijhof. 
'Geluk als het nieuwe businessmodel', interview met cateringbedrijf Hutten.
MVO is geen cijfer, column over verduurzamen als cultuurverandering.

Ter inspiratie
 

De rivier Whanganui in Nieuw-Zeeland wordt erkend als levend wezen en krijgt dezelfde rechten als een mens. De overheid en Maori leveren elk een 'gezicht van de rivier', samen vormen ze de 'directie'. Zij krijgen de bevoegdheid om namens de rivier op te treden en geschillen aan te kaarten. Met deze wet kent Nieuw-Zeeland waarde toe aan het ecologische en sociale kapitaal dat voortvloeit uit de Whanganui.
Als het ijs smelt. In 2017 viert Canada zijn 150-jarig bestaan met de nadruk op diversiteit, verzoening met de inheemse bevolking, klimaatverandering en jongeren. Aanleiding voor een bijzondere galerijtentoonstelling over een van de inheemse bevolkingsgroepen van Canada, de Inuit.
Volgens Michael Bloomberg (oud-burgemeester van New York) gaan de VS ondanks Trump gewoon de in Parijs afgesproken klimaatdoelstellingen halen. "Cities, states, businesses and consumers are playing in driving down emissions on their own. Washington's role is overestimated'.

Place Making and Sustainability. Een mooi (engels) artikel over de rol die 'placemaking' kan spelen bij het bouwen aan een duurzame samenleving. "Anthropologists can help businesses understand how people make and value place, and help to craft place-based responses that are truly resilient".
De Amerikaanse antropoloog Mark Neupert maakte een etnografische documentaire over Leiden. De grootste openbaring voor de Amerikaanse kijkers is steevast de gigantische, ondergrondse fietsenstalling bij het station, waar fietsen in rekken boven elkaar kunnen worden gestald. 'We kunnen in de VS veel leren over hoe de openbare ruimte kan worden gebruikt'.
Filmfragment
Arjen Lubach geeft met sterke satire een duidelijke why voor duurzaamheid. "Omdat met een temperatuurstijging van 2ºC de hele wereld naar de klote gaat"
LinkedIn
Twitter
Website
Copyright © 2017 Green Culture Lab


Wil je je gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Je kunt hier je gegevens wijzigen of je uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp