Copy
Hagainitiativets nyhetsbrev mars 2017
Om ditt nyhetsbrev ser konstigt ut i din e-postklient,

Inledning

......

Hej Anders Strålman, vd Axfood

Varför är det viktigt för Axfood att arbeta med klimatfrågan?
-  Klimatet är en av mänsklighetens stora utmaningar. Självklart måste företagen bidra. Dessutom innebär fokus på hållbarhet så mycket positivt när det gäller modernisering och affärsutveckling. Det är också lättare att rekrytera medarbetare till ett företag där det finns engagemang. Dessutom känner jag ett personligt engagemang. Jag vill inte att mina barn ska ha en sämre miljö än vad jag har.

Bidrar Axfoods arbete med klimatfrågan till nya affärer hos er?
- Det bidrar inte så mycket till helt nya affärer. Vi köper och säljer mat helt enkelt. Men det påverkar hur vi gör det. Fast ibland kan det faktiskt bli nya affärer som att lagret i Jordbro har blivit leverantör av fjärrvärme till Vattenfall istället för att vara en stor fjärrvärmekund. 


På vilket sätt har samarbetet i Hagainitiativet gynnat er som företag?
- Det är ett intressant utbyte med andra engagerade företag inom andra branscher. Axfood får nya idéer och ny kunskap. Dessutom har det gjort Axfood starkare inom området ”positiv samhällskraft” som  är ett fokusområdet som företagsledningen har fattat beslut om. Axfood vill bli en starkare röst i samhällsdebatten, och där kan samarbetet i Hagainitiativet bidra.


Bidrar Axfoods arbete med klimatfrågan till nya affärer hos er?
- Det bidrar inte så mycket till helt nya affärer. Vi köper och säljer mat helt enkelt. Men det påverkar hur vi gör det. Fast ibland kan det faktiskt bli nya affärer som att lagret i Jordbro har blivit leverantör av fjärrvärme till Vattenfall istället för att vara en stor fjärrvärmekund. 

Läs hela intervjun här. 

Vad är ditt råd till andra vd:ar – hur sätter man igång att jobba med klimatfrågan?
- Engagera din ledningsgrupp och få dem att känna att du verkligen uppskattar deras engagemang i frågan. Sedan är det viktigt att personligen intressera sig och se till att det finns resurser när det behövs.

Är din efterträdare lika engagerad i klimat- och miljöfrågor som du?
- Det ska han svara på. Men att Klas Balkow deltog på Hagas frukostmöte för vd:ar redan innan han börjat på Axfood är ett gott tecken.

Hur nära har vi kommit Hagainitiativets vision; ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan?
- Det är en bra bit kvar. Det behövs politiska beslut på miljöområdet också. Det som är rätt för klimatet måste alltid vara lönsamt.


Vilket är ditt bästa minne som Haga-vd? 
- Det var första gången på Almedalen när jag var med och pratade i landshövdingens trädgård. Det kändes verkligen som att nu är företagen verkligen på gång i klimatfrågan.


Läs hela intervjun här.

Hej Göran Holm, 

HKScan har satt upp målet att vara fossilfria till 2030 – varför är det viktigt att arbeta med klimatfrågan?
-  Kort sagt, ansvarstagande och ”licence to operate”.

Ger ert klimatarbete er nya affärer?
- Ja, utan tvekan. Ambitiöst och framgångsrikt klimatarbete är en kvalitetsstämpel och kvitto på att vi är ett juste företag. Kunder är människor och människor gör hellre affärer med företag man gillar, än företag man inte gillar. Att vara bäst i branscher differentierar oss och dessutom leder klimatarbete alltid till effektiviseringar.


På vilket sätt har samarbetet i Hagainitiativet gynnat er som företag? 
- Det har gett oss en stark plattform och kontaktnät med alla som räknas i det här gemet och för erfarenhetsutbyte och inspiration. Det hat blivit en kvalitetsstämpel och gett ett antal ambitiösa företag en tydlig röst.


Hur nära har vi kommit Hagainitiativets vision; ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan? 
- Väsentligt närmare. Nu ser vi att det inte bara är en vision – utan en fullt möjlig målsättning.


Vad är du mest stolt över att Haga har åstadkommit? 
- Att vi visat att det inte bara är nödvändigt med klimatarbete utan också att det går och att det bidrar till sista raden. Och vi sedan ett antal år ligger före politiken och driver politiken ”framför oss”.


Läs hela intervjun här.

Hagainitiativet ny partner i We Mean Business

Hagainitiativet går med som partner i We Mean Business, en sammanslutning av organisationer som arbetar tillsammans med flera tusen av världens mest inflytelserika företag och investerare. Nätverket arbetar för att lyfta fram näringslivets röst, agera som katalysator i klimatfrågor och driva på för en mer ambitiös klimatpolitik.

- Målen som företagen i Hagainitiativet har satt upp, att bli fossilfria till 2030, är ambitiösa men möjliga att uppnå. Vi välkomnar och stödjer Hagainitiativet som en partner och ser fram emot att jobba nära tillsammans med dem i framtiden, säger Nigel Topping, vd We Mean Business.
 
Läs mer om We Mean Business här.
Läs We Mean Business blogg om partnerskapet med Haga här.
Läs pressmeddelande här.

Seminarium i Washington

Är detta offentligt än?

 

Haga i Almedalen 2017 - Save the date

Almedalsveckan börjar redan närma sig och Hagainitiativet arrangerar likt tidigare år flera aktiviteter under veckan. Välkommen förbi!

Måndag 3 juli: Näringslivets ledarskap – (o)möjligt i en osäker värld?
Arrangör: Haga tillsammans med Stockholm Environment Institute
Tid: 9-11 (frukost från 8)
Plats: Länsstyrelsens trädgård

Måndag 3 juli: EU och klimatet - allt du inte visste att du undrade
Arrangör: Haga tillsammans med EU-kommissionens representation i Sverige
Tid: 15-15.45
Plats: EU-paviljongen

Tisdag 4 juli: Noll till 2030 - vad krävs för att företagen ska springa ännu snabbare?
Arrangör: Haga 
Tid: 11-12.30 (därefter lunch och mingel)
Plats: Länsstyrelsens trädgård

Onsdag 4 juli – Vd med fika
Arrangör: Haga tillsammans Löfbergs
Tid: 12-13
Plats: DN:s tält

Remissyttrande om förslaget om en ny svensk flygskatt

Den 30 november 2016 överlämnade Utredningen om skatt på flygresor sitt betänkande “En svensk flygskatt” till regeringen. Utredningens uppdrag har varit att föreslå hur en skatt på flygresor kan utformas med syfte att minska klimatpåverkan från flyget och bidra till att nå miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan.

Läs Hagas remissvar här.

Regeringen beslutar om klimatpolitiskt ramverk

Den 9 februari beslutade regeringen om propositionen om ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. I propositionen föreslår regeringen en klimatlag och nya klimatmål som ska ge Sverige en ambitiös, långsiktig och stabil klimatpolitik.

Läs mer här.
 
Nu fasas det sista kolet i Stockholm ut
I mitten av februari fattade Fortum Värmes styrelse beslut om att det sista kolet i Värtan ska fasas ut 2022. Det innebär att både bolaget och Stockholm stad kommer klara sina klimatmål betydligt tidigare än beräknat. Styrelsen gav också Fortum Värme klartecken att fortsätta planera för ett nytt kraftvärmeverk i Lövsta i nordvästra Stockholm. Det är ytterligare en del i bolagets resa mot 100 procent förnybar energi. Läs mer här.
Merkel och Löfven visar stort intresse för elvägar 
Under Tysklands förbundskansler Angela Merkels statsbesök i Sverige i februari lanserades det gemensamma initiativet "Innovation och samarbete för en hållbar framtid". Det syftar till att stärka de två nationernas hållbara, ekonomiska och tekniska konkurrenskraft och omfattar fyra områden; varav ett är transporter och elektrifiering av vägtransporter. Läs mer här.
Lantmännen torkar spannmål med förnybara bränslen
Ytterligare ett steg tas mot förnybar produktion när Lantmännens spannmålstork i Sala konverteras från eldningsolja till biobaserad fjärrvärme. Investeringen är delvis finansierad genom Klimatklivet och ska sänka både energikostnaden och utsläppen från växthusgaser – helt i linje med Lantmännens strategi att fasa ut fossila bränslen. Läs mer här.
Stockholm Data Parks får stort genomslag i internationell media 
I slutet av januari lanserades Stockholm Data Parks av bland andra Fortum Värme. Målet är att locka stora datahallsaktörer till Sverige. Datahallar producerar stora mängder värme som Fortum Värme kan återvinna i fjärrvärmenätet och som därmed kan värma upp hem i Stockholmsområdet. Läs mer här.
Coca-Cola European Partners listas som ett av världens mest hållbara företag
Coca-Cola European Partners har blivit listade som ett av världens mest hållbara företag enligt World Economic Forum. Läs mer här.




 
Tack för att du läser Hagabloggen. Kom gärna med synpunkter på vad du vill att vi lyfter fram och vem du vill se blogga hos oss.
 
Karin Stenmar: Folksam investerar i gröna obligationer
"Våra kunder anförtror oss sina pengar och de vill att vi ska förvalta pengarna på ett sätt som är både lönsamt och hållbart. Gröna obligationer är ett bra exempel på hur det kan se ut i praktiken.” Läs mer här.
Ulf Wikström: Kolet i Stockholm är borta 2022
“Utsläppen av koldioxid kommer att minska med omkring 450 000 ton per år och detta är mig veterligen den största enskilda klimatåtgärden i Stockholms historia.” Läs mer här.




 
Hagainitiativet består av företag från olika branscher som verkar för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. I nätverket ingår AkzoNobel, Axfood, Coca-Cola European Partners Sverige, Folksam, Fortum Värme, Green Cargo, HKScan Sweden, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald's Sverige, Preem, Siemens, Stena Recycling samt Sveaskog.
Hagainitiativet
Box 3490
103 69 Stockholm
info@hagainitiativet.se, www.hagainitiativet.se


Avregistrera    Uppdatera dina uppgifter