Copy
View this email in your browser

De unieke rol van Vaders.
 
Ik kan het met nog zo goed herinneren: hoe mijn vader kappertje met ons speelde. Hij was een hele ontevreden klant, hij wilde zelfs geen geld geven omdat hij het kapsel 'scheef' vond. Mijn moeder keek hem streng aan, ik kon haar horen denken „Laat die meiden nou toch, straks eindigt het met tranen". Maar wij redden ons wel met die lastige klant en overtuigden hem er uiteindelijk van dat dat scheve nou juist modern was. En trots dat we waren toen hij alsnog betaalde!
 
Dit voorbeeld uit mijn eigen kindertijd illustreert mooi het verschil tussen de 'mannelijke' en 'vrouwelijke' opvoedstijl - waarbij trouwens ook vrouwen een mannelijke stijl kunnen hebben en vice versa. Terwijl moeders over het algemeen meer verzorgen en beschermen, dagen vaders hun kinderen vaker uit. Ze stimuleren hen om hun grenzen te verleggen. Waar een moeder eerder geneigd is te zeggen „dat kan jij nog niet", zegt een vader sneller „probeer het eens".
 
Allebei is goed
 
In een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut over hoe kinderen hun eigen opvoeding zien gaven 63 procent van de ondervraagde kinderen onder de 12 aan dat hun vader meer met hen stoeit dan hun moeder. Ook bij de taalontwikkeling zijn er opvoedverschillen. Terwijl moeders hun taalgebruik afstemmen op het niveau van hun kind, gebruiken vaders vaker onbekend en complex vocabulaire, waardoor hun kind een grotere woordenschat ontwikkelt. En allebei is goed: kinderen gedijen het beste bij een combinatie van een grensverleggende én een beschermende opvoedstijl.
 
Rolmodel
 
De verschillen in opvoedstijlen zijn niet de enige bijzondere waarde van betrokken vaders voor hun kinderen. Een vader fungeert tevens als rolmodel. Vooral voor jongens is dit belangrijk omdat zij buitenshuis (kinderdagverblijf, school) steeds minder mannen om zich heen hebben. De uitbundigere manier van met papa spelen kan hun helpen hun wereld op een jongensmanier te ontdekken. Daarnaast leren zonen van hun vader hoe zij zich kunnen gedragen als man. Meisjes leren van papa hoe ze met jongens en mannen om moeten gaan en welk gedrag zij dan kunnen verwachten. Daarmee heeft de relatie met hun vader ook invloed op hun latere liefdesrelaties.
 
Wat na een scheiding?
 
De rol van vaders voor hun kinderen is dus van groot belang. Maar door een scheiding verandert deze vaak. Het kan gebeuren dat vaders hun kinderen minder of juist meer zien. Misschien komen er zorgtaken bij die tot nu toe bij moeder lagen. En ben je als vader opeens in de weer met vlechtjes maken en het liefdesverdriet van je dochter.

De veranderingen kunnen tot veel vragen en twijfels leiden: Hoe kan ik de nieuwe zorgtaken goed vervullen? Hoe kan ik een betrokken vader blijven? Hoeveel papa hebben kinderen nodig?

Wat kun je doen als vader?
  • Zorg voor 'quality time'. Wees je bewust van jouw unieke rol en invloed bij de ontwikkeling van je kinderen. Blijf lekker met hen stoeien en spannende dingen doen. Laat je gevoel en intuïtie spreken.
  • Vraag wat betreft de nieuwe uitdagingen advies. Als het kan bij moeder (hoe doe jij dat nou?), anders aan je netwerk of een professional.
  • Stem waar nodig af met moeder. Maar doe het ook op je eigen „papa-manier".
 Wat kun je doen als moeder?
  • Werk eraan mee dat je kinderen goed contact met hun vader blijven houden of opbouwen. De band met hun vader zal van grote betekenis zijn voor hun verdere leven. Het feit dat jullie als ouders goed met elkaar omgaan zorgt bij jullie kind voor een veilig gevoel.
  • Accepteer en moedig aan dat hij sommige dingen anders, op zijn manier doet.
Wat kun je als professional doen?
  • Vaak zijn het moeders die aan de bel trekken en ondersteuning zoeken. Blijf altijd open staan voor het verhaal van de vader. Betrek hem – indien mogelijk en haalbaar- zoveel mogelijk bij de behandeling. Benadruk bij beide ouders hoe belangrijk het voor de kinderen is om goed contact met zowel hun moeder als hun vader te hebben. 

Tot slot nog een kijkje in wat vaders hun dochters mee kunnen geven:
Dad and Daughter Affirmations | The Scene
 
Mocht je vragen hebben over bovenstaande informatie of over een concrete situatie, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag met je mee. Wil je meer weten over het aanbod voor kinderen, ouders en professionals? Lees dan verder op  www.scheidingswijs.com
 

Of wil je liever direct contact? Dan kun je ons geheel vrijblijvend bereiken op 06 29066011, of stuur je vraag naar info@scheidingswijs.com
 

Is deze informatie interessant voor iemand die je kent, stuur deze mail gerust door. Alvast bedankt voor het delen.
 
Karin Schutler (psycholoog)

Trudy Top (forensisch orthopedagoog)

Annika Wunderwald (relatietherapeut & trainer)
Copyright © 2017 ScheidingsWIJS, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp