Copy
View this email in your browser
 
DSOG Nyhedsbrev
Marts 2017


Nyhedsbrevets indhold

Formandens klumme - Bestyrelsens beretning 2016/2017
af Thomas Larsen

Den 01.03.2017 var vi 1013 medlemmer af DSOG.
 
Bestyrelsen har i det forløbende år bestået af:

Thomas Larsen, formand
Hanne Brix Westergaard, næstformand
Pia Ertberg, organisatorisk sekretær
Vibeke Kramer Lysdal, kasserer
Ulrik Schiøler Kesmodel, videnskabelig sekretær
Tine Greve, uddannelsessøgende
Frank H. Petersen, praktiserende speciallæge
 
Følgende har været associerede i bestyrelsen:
Camilla Mandrup, formand for FYGO
Jeannet Lauenborg, formand for undervisningsudvalget
Julie E. Hartnack Tharin, forman for efteruddannelsesudvalget
Charlotte Floridon, formand for DFKO
Søren Lunde, webredaktør
 
Bestyrelsen har siden sidste generalforsamling afholdt 11 bestyrelsesmøder, heraf ét internatmøde.
De vigtigste områder af bestyrelsens arbejde vil kort blive omtalt i det følgende:
 
Politik, arbejdsmiljø og vilkår for obstetrik og gynækologi
I den forgangne periode har selskabet for alvor fået både en meget bred men også direkte involvering i de politiske miljøer.
I kølvandet på protester først fra Jordemoderforeningen og senere klinikchef Morten Hedegaards opsigelse på Rigshospitalet, mod tiltagende forringelse af de økonomiske vilkår for vores speciale, blev DSOG et naturligt omdrejningspunkt i disse diskussioner.
Bestyrelsen lagde sig for alvor i selen for at få eksponeret de store udfordringer, ressource og kapacitetsmæssigt som både obstetrikken og gynækologien i tiltagende grad lider under.
I samarbejde med kollegaer og andre gode kræfter lykkedes det at få taletid i en åben høring i Folketingets Sundhedsudvalg på Christiansborg, og efterfølgende har formandskabet haft møde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Mødet kom i stand på baggrund af en skriftlig henvendelse fra bestyrelsen, med stor opbakning fra samtlige af landets afdelinger.
Bestyrelsen har ved begge lejligheder gjort det meget klart at specialet er udfordret i en bred forstand, og at vi særligt ser stigningen i antallet af fødsler over de næste 10 år som en meget stor udfordring, i konkurrence med, at specialet er presset af udredningsret og behandlingsgaranti på den gynækologiske del og samtidigt vedvarende skal varetage den årlige 2%-effektivisering/besparelser. Vi har desuden slået på en række generelle vilkår omkring registrering og ikke mindst uhensigtsmæssige elektroniske patientjournaler herunder SP.
Vi har i samme seance benyttet lejligheden til at fortælle om de mange positive faglige forandringer som er opnået igennem årene, men som også har haft sin pris i form af et behov for øgede ressourcer, og at faglig udvikling også til tider er ressourcekrævende.
Det er bestyrelsens oplevelse at både Folketingets Sundhedsudvalg men især Ministeriet var lydhør overfor vores fremlæggelse, og ministeren lovede på mødet en skærpet og fortsat bevågenhed på området.
Konkret har det udmøntet sig i at Danske Regioner er påbegyndt en kortlægning af hele området, og vi har appelleret til, at man starter en proces med en bred inddragelse, her i blandt også fagfolk, for at få kvalificeret et datagrundlag for at sikre en legitim kortlægning. Det er vores håb at en sådan kortlægning kan danne beslutningsgrundlag for en realistisk og langsigtet plan der kan munde ud i en politisk stillingtagen til relevant og realistisk ressource tilførelse til vores speciale.
Bestyrelsen er fortsat i dialog med Danske Regioner om dette, og bestyrelsen er indstillet på, og klar over at dette er en proces som både Ministeriet, Regionerne, og DSOG skal investere tid i, for at få en ordentlig og langsigtet plan. Bestyrelsen er opmærksom på at inddrage afdelinger i hele landet på tværs af geografi og størrelse, så vi forventer at flere af jer vil få henvendelse i løbet af året, og vi håber at der er bred opbakning til deltagelse i arbejdet.
Næste skridt bliver studiebesøg fra Danske Regioners side, idet man har et  ønske om at komme ud og besøge flere af landets obstetriske og gynækologiske afdelinger for at drøfte, men også opleve dagligdagen på vores afdelinger.
Derudover er vi inviteret til at deltage i paneldebat på Folkemødet på Bornholm i år, og det er Danske Regioner der står for arrangementet, hvor vi deltager på lige fod med Sundhedsministeren og Regionsråds formanden i Region Nordjylland, Ulla Astman.

Bestyrelsen vil gerne bringe en stor tak til alle de kollegaer og afdelinger landet over som har bakket op om ovenstående, alle de input der er kommet, og vi modtager naturligvis vedvarende gerne input til dette vigtige arbejde.
DSOG er for så vidt vant til at fremme specialets interesser organisatorisk, fagligt og klinisk men det forgangne år har i høj grad været året hvor DSOG`s stemme lød højt nationalt, og den klare klang og styrke vi føler den har haft, har utvivlsomt rod i en meget stærk samlet bestyrelse, et meget stærkt samlet fagligt selskab, og et imponerende arrangement blandt kollegaer i hele landet. Uden dette stærke fundament var vi ikke nået så langt, som vi trods alt er.
 
DSOG`s obstetriske og gynækologiske guidelines
Guideline arbejdet er fortsat en hjørnesten i selskabet, og et stærkt fundament for den ensartede og høje kvalitet der er gældende for landets gynækologiske og obstetriske afdelinger. Arbejdet følges tæt af bestyrelsen der med stor fornøjelse kan konstatere at både Sandbjerg og Hindsgavls styregrupper igen i år har afviklet henholdsvis Sandbjerg og Hindsgavl møderne med stor succes og en rigtig flot tilslutning.
Repræsentanter fra bestyrelsen deltog i begge møder.
Der er vedvarende drøftelser af finansieringen af dette vigtige arbejde, og det ligger bestyrelsen meget på sinde at hjælpe til med at skabe rammer og betingelser, så DSOG`s medlemmer har mulighed for både at få fri og få betalt deltagelse i arbejdet, samtidig med at finansieringen til afholdelse af de årlige møder også fortsat skal sikres.
 
Det er en løbende dialog der i høj grad er aktualiseret i forbindelse med afdelingernes tiltagende dårlige økonomi.
Slutteligt ligger det bestyrelsen meget stærkt på sinde at komme med følgende anerkendelse:
Niels Uldbjerg har været en af initiativtagerne til Sandbjerg guidelines og siddet i styregruppen siden starten for 21 år siden. Niels har nu valgt at trække sig fra SB, men bestyrelsen vil gerne sige ham en stor tak for det store arbejde, og den profil han har været medvirkende til at give guidelinearbejdet og dermed også DSOG.

Specialeplan
Specialeplanens arbejde blev afsluttet allerede sidste år. Specialeplanen har siden været i høring og der er også afgivet høringssvar fra DSOG`s side, se hjemmesiden: http://www.dsog.dk/dsog/horingssvar/
Særskilt udvalgsarbejde kom til at gælde for den gynækologiske onkologi, og her deltog bestyrelsens formandskab i 2 møder. De næste måneder vil gå med at få tilpasset funktioner rundt omkring i landet hvor det nu måtte være nødvendigt. Det har ligget bestyrelsen meget på sinde at sikre et nationalt perspektiv under hensyntagen til kompleksitet og volumen.

Uddannelse
I det indeværende år er overlæge Gitte Eriksen stoppet som hovedkursusleder, en post hun har bestridt de sidste par år. Gitte Eriksen har igennem mange år haft en signifikant betydning for udvikling og implementering af vores hoveduddannelse.
Vi skylder Gitte en særlig stor tak for den mangeårige indsats, og bestyrelsen håber fortsat, at vi ved behov kan trække på Gittes store viden og erfaring på dette område.
Ny hovedkursusleder er blevet Marie Søgaard. Bestyrelsen glæder sig til samarbejdet og byder velkommen til Marie.

I relation til vores hoveduddannelse har der i det forgangne år pågået flere diskussioner omkring balancen mellem uddannelse, forskning og afdelingernes drift.
Udgangspunktet for disse var et stort antal ansøgninger fra læger i H-forløb der ønskede at afbryde H-forløb til fordel for en Ph.d. Uddannelse.
Dette udfordrer logistikken for flere afdelinger, idet en orlov i et ellers planlagt forløb har betydet at afdelingerne i perioder har måttet undvære en del kursister, og så sidenhen haft for mange kursister efter orlovsperiode.
DSOG`s bestyrelse har ikke en entydig eller principiel holdning hertil, men bestyrelsen vil opfordre til, at såfremt man ønsker orlov i forbindelse med et H-forløb, at afklare det med afdelingerne inden man kommer for langt i processen.
Bestyrelsen vil i øvrigt fortsat opfordre til løbende dialog på dette område, så vi får balanceret tre helt centrale og vigtige områder for selskabet, nemlig forskning, uddannelse og hensynet til det daglige kliniske arbejde.

Subspecialisering og efteruddannelse
Bestyrelsen har i løbet af året etableret et nyt ad hoc udvalg; Subspecialiseringsudvalget.
Udvalget har inden generalforsamlingen afholdt 2 møder, og er en fortsættelse af det arbejde og den linje som bestyrelsen har ført igennem flere år, for at styrke speciallægers mulighed for både subspecialisering og efteruddannelse. Arbejdet skrider fint frem, og de fleste af vores subspecialiseringsgrupper har efterhånden lavet rammer og planer.
DSOG var i den forbindelse inviteret til LVS’s årsmøde for at tale om dette arbejde. Konteksten var i diskussionen om certificering eller ikke certificering.
DSOG`s holdning er at certificering i bred forstand ikke fremmer efteruddannelsen, men kan bruges i udvalgte tilfælde til enten meget specielle opgaver, eller meget brede opgaver især omkring uddelegering hvor vi blandt andet på 12 og 20 ugers skanningerne gør brug heraf.
Arbejdet i Subspecialiseringsudvalget tager dog også udgangspunkt i en kompetencestyret efteruddannelse på frivillig basis.

Fællesudvalget
DSOG`s fællesudvalg er etableret for år tilbage og har til formål at styrke samarbejdet og dialogen med Jordemoderforeningen.
Udvalget er det stående udvalg, og faste medlemmer fra DSOG er:
Margrethe Møller, overlæge
Lone Hvidman, overlæge
DSOG`s formand og næstformand
I årets løb har der været afholdt 2 møder. Møderne er givtige og med gensidig udveksling af information.
Det er også et forum hvor vi kan lægge strategi for at hjælpes ad med at få styrket det obstetriske område.
Vi har stor glæde af samarbejdet med Jordemoderforeningen, og har her i foråret planlagt en studietur til Linköping med henblik på at lære mere om, hvordan man i Linköping har fået nedbragt sectio frekvensen. Fra DSOG`s bestyrelse deltager næstformand Hanne Brix Westergaard, og herudover vil bestyrelsen udpege 3 kliniske deltagere.

Speciallæge praksis
DSOG`s samarbejde med DFKO repræsentanterne i bestyrelsen, har en helt centralt plads og er særdeles givtig. Den gensidige informationsudveksling og input sektorerne imellem, er med til at præge det daglige bestyrelsesarbejde men også med til at forme vores speciale. Særligt drøftes i disse år hvordan man får integreret speciallæge praksis i tiltagende grad i speciallægeuddannelsen.
På baggrund af den glidning vi har oplevet over årene fra hospitaler til speciallæge praksis indenfor en række af vores opgaver, synes det mere relevant end nogensinde.

Adgang til sundhedsdata
Bestyrelsen har fortsat arbejdet målrettet med at få bedre adgang til sundhedsdata, om end det har virket paradoksalt at vi en tid med så meget tale om brugen af Big Data og datastyret sundhedsledelse, at Fødselsdatabasen endnu ikke er oppe og køre.
DSOG har i fællesskab med Jordemoderforeningen rettet henvendelse til Sundhedsdatastyrelsen, og det er lykkedes at holde 2 møder med direktøren herfra. Der er nu lagt en køreplan for det videre arbejde herunder optimering af den nuværende database, men også udvikling i fællesskab med RKKP og dennes nye direktør.
 
Hjemmeside og pressekontakt
DSOG`s webredaktør Søren Lunde har i det forgangene år med sikker hånd sikret hjemmesidens opdateringer og velbefindende, samtidig med vi har udviklet vores Facebook koncept.
Bestyrelsen har været tiltagende aktiv på Facebook, hvor den har skønnet det relevant. Specielt har den meget negative presseomtale om HPV-sagen afstedkommet en del indlæg fra bestyrelsens side.
Det meste læste indlæg blev læst af over 112.000 og liket over 1000 gange, så der er ingen tvivl om at DSOG kan have stor nytte af at formidle både holdninger og faglige input på de sociale medier, idet rækkevidden er ekstremt stor. Det har været relativt tidskrævende at blogge med de mange indlæg og kommentarer der er fulgt med vores indlæg, men vi har fundet det vigtigt at forsøge at svare på alle henvendelser for at nuancere debatterne. DSOG’s medlemmer er til hver en tid velkommen til at supplere debattrådene med egne kommentarer. Også på twitter har DSOG`s formandskab haft sin debut.
 
NFOG
Som bekendt er DSOG`s formand født medlem af NFOG`s bestyrelse.
Danmark er i øvrigt flot repræsenteret idet NFOG`s formand er Karen Reinhold Wøjdemann.
NFOG`s bestyrelse har haft en større udskiftning, og af danske medlemmer har vi sagt farvel til Thea Lousen, NFOG`s mangeårige kasserer som har ydet en stor indsats, først i DSOG som kasserer i 6 år og herefter i NFOG i 6 år, således sammenlagt 12 år har Thea brugt på organisatorisk arbejde og bestyrelsen vil gerne sige hende en stor tak.
NFOG`s webmaster er også skiftet, da overlæge Peter Secher efter 6 år på posten er gået af, og også en stor tak til Peter.
Yderligere dansk repræsentation har været Ulrik Schiøler Kesmodel som formand for den nordiske videnskabelige komite, og Anne Cathrine H. Munk som formand for NFYOG.
I løbet af året er der afholdt 2 møder i henholdsvis Stockholm og Reykjavik.
Derudover har NFOG i det forgangne år afholdt NFOG kongres og generalforsamling i Helsinki. Mødet var en stor succes på alle parametre herunder en særdeles velbesøgt kongres, samt en meget flot dansk repræsentation med rekordstort antal danske abstracts.
På kongressen blev Odense Universitetshospital, gynækologisk obstetrisk afdeling officielt udnævnt til at afholde næste NFOG møde i 2018, hvilket vi ser frem til. Bestyrelsen er overbevist om man med det lokale hold i Odense og et nyt kongrescenter vil lave et fantastisk fint møde.
 
En stor del af bestyrelsesarbejdet i NFOG har netop fokus på NFOG kongresserne samt øvrige møder, herunder NFOG`s Educational Course som i år afvikles i slutningen af april i København.
Bestyrelsen beskæftiger sig også i høj grad med at drive NFOG`s tidsskrift AOGS, Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, hvor vi har lykkedes med at holde en fortsat høj impact factor på over 2.
Derudover har bestyrelsen i NFOG nedsat en ny arbejdsgruppe, der skal arbejde med at etablere en ny nordisk elektronisk lærebog i Obstetrik og Gynækologi, her er Niels Uldbjerg udnævnt til tovholder.
Niels Uldbjerg er herudover også tovholder for NFOG`s Nordiske Guideline Gruppe.
 
EBCOG
I EBCOG er Danmark fortsat repræsenteret ved Charlotte Hasselholt Søgaard som repræsenterer DSOG, samt Alexander Laschke der repræsenterer DFKO. Peter Hornnes er fortsat kasserer.
EBCOG har afholdt kongres i det forgangne år i Torino, og denne var af høj kvalitet.
Fremadrettet vil flere have mulighed for at besøge EBCOG kongresserne, i det NFOG har besluttet at flytte de Nordiske kongresser efter 2018, således at de Nordiske kongresser ikke kolliderer med EBCOG kongresserne.
 
FIGO
FIGO arbejdet fylder fortsat en del i bestyrelsen.
Danmark er repræsenteret i Executive Board ved Anette Tønnes Pedersen, som samtidig også er med i FIGO`s Scientific Committee. Anette Tønnes Pedersen skal være med til at arrangere næste kongres i Rio.
DSOG`s formandskab havde fornøjelsen af at møde FIGO`s top i forbindelse med Women Deliver Kongressen i Bella Centeret i foråret. Der blev både tid til en kaffesnak og også en middag, og uddybende samtaler og dialog om FIGO arbejdet, herunder hvordan de skandinaviske lande og især Danmark kunne bidrage hertil.
 
Udpegninger/arbejdsgrupper
Som vanligt er der sket udskiftningen og udpegninger i løbet af året.
Bestyrelsen har fulgt en åben linje, så alle poster og udpegninger annonceres på hjemmesiden.
Nedenfor er nævnt de ny udpegede i det indeværende år:
Referent til promedicin, maj 2016
Elisabeth Carlsen
 
Følgegruppe i mulige bivirkninger ved HPV-vaccination, juni 2016:
Erik Søgaard Andersen
 
Repræsentant til skandinavisk gyn-obs bog på engelsk, juni 2016:
Ulla Breth Knudsen
 
Abortankenævnet, 2016:
Jannie Dalby Salvig. Suppleanter Karin Sundberg og Nini Møller
 
Ankenævnet for Patienterstatningen, 2016:
Lone Storgaard, Mogens Vejtorp, Lise Lotte Torvin Andersson, Rikke Beck Helmig, Lene Lundvall.
 
Arbejdsgruppe vedr. beskrivelse af rammer for eksperimentelle kirurgiske centre, feb. 2017:
Pernille Tine Jensen
 
Strategi og udvikling
Som nævnt i indledningen har bestyrelsen holdt et internat møde i år, og bestyrelsens strategiseminar var i år dedikeret udviklingen af en ny strategisk platform for bestyrelsens videre arbejde.
Denne plan er at finde på DSOG`s hjemmeside, http://www.dsog.dk/visions-og-strategipapir/
Strategiplanen tjener som bestyrelsens strategiske fundament, og skal sikre at bestyrelsen har vedvarende og målrettet fokus på foreningens kerneområder, herunder en fast styring af de strategiske og konkrete målsætninger. Planen er således udover et arbejdspapir også en rettesnor, og et styringsredskab med løbende evaluering og justering af målopfyldelse og tidsplaner.
Herudover tjener strategiplanen det formål at DSOG`s interesse områder står klart.
Bestyrelsen har et stærkt ønske om at DSOG er proaktive indenfor en lang række af disse områder, herunder i sundhedsdebatten, og året har også budt på et stort antal pressekontakter, avisartikler og tv-indslag.
Således skal strategiplanen sikre et offensivt fokus. Ikke mindst skal strategiplanen sikre at bestyrelsens arbejde er kontinuerligt, således at vi over tid kan lykkes med de processer og projekter som bestyrelsen sætter i værk, hvilket strategiplanen understøtter.
Konkret kan nævnes som en del af DSOG’s strategi og udvikling har det længe været ønsket at samle de ledende overlæger samt fagets professorer i hvert sit forum til et årligt møde. Det var derfor glædeligt at sammenslutningen af ledende overlæger, LOGO, nu er opstået med Bjarne Rønde som formand og har afholdt sit første møde. Ligeledes vil fagets professorer afholde første fælles møde i forbindelse med DSOG’s forårsmøde 2017 med Ulrik Schiøler Kesmodel som tovholder.


På bestyrelsens vegne

Thomas Larsen
Formand DSOG, Overlæge, MPA


DFKO Formandens klumme - Beretning for 2016
af Charlotte Floridon

Bestyrelse 2016:
Charlotte Floridon, Formand
Hans Jørgen Knudsen, Næstformand
Lone Nyrnberg, Kasserer, afgået december 2016
Helle Kirkeby, Sekretær
Danny Svane, Menigt medlem
 
Tine Tetzschner, Suppleant/ menigt medlem
 
Associerede bestyrelsesmedlemmer
John Dræby, Praktiserende gynækologers repræsentant i FAPS` bestyrelse  
 
Frank Pedersen, Praktiserende gynækologers repræsentant i DSOGs bestyrelse
 
Medlemstal December 2016
379 medlemmer
266 betalende ordinære medlemmer.
111 ikke erhvervsaktive medlemmer.
2      udenlandsbeskæftigede
 
Medlemstallet i vores forening er faldende. Tidligere blev man automatisk meldt ind i en faglig speciallægeorganisation når man blev medlem af FAS. Pr. 1.1.2014 er dette ændret således at man aktivt skal melde sig ind i speciallæge organisationen. Der er ikke krav om at være medlem af DFKO.
 
Der er reduktionen i medlemstallet, og stigende mødeaktivitet og udvalgsposter medfører faldende indtægter og øgede udgifter, hvilket vil medføre fortsat kontingentstigning.
 
Antal gynækologiske speciallæge praksis
71 Fuldtids Praktiserende speciallæger
13 Deltids Praktiserende speciallæger
 
Praksisoverdragelser:          
Lisbeth Elving fra Claus Christoffersen
Lise Schleiss fra Lars Kambjerre
Anne Bjerre fra Mogens Dreyer
Jens Kristensen fra Erik Engdal
Birgitte Ringdom fra Peter Lundstrøm
Sandra Teiblom fra Birgitte Ringdom
 
Arbejdsopgaver for DFKO 2016
 
Aktivitet i DFKO
Møder:
5 DFKO bestyrelsesmøder, alle BM
10 DSOG bestyrelsesmøder, Charlotte, Frank
4 møder i Subspecialiserings gruppen, Tine, Charlotte og Frank
2 møder i HPV gruppen i Sundhedsstyrelsen, Charlotte
1 møde i cervixcancer screeningsgruppen, Helle
 
Arbejdende udvalg under DFKO

Moderniseringsudvalget (Helle Kirkeby, Morten Ring og John Dræby )
UEMS/EBCOG (Alexander Laschke)
Hindsgavl styregruppe (Agnete Vedsted)
Efteruddannelses-udvalget i DSOG (Lisbeth Eriksen)
Repræsentant i DSOG’s bestyrelse (Frank Pedersen)
Repræsentanter i FAPS (Danny Svane, Tine Tetzschner) og FAPS´ bestyrelse (John Dræby)
Kollegiale netværk (John Dræby, Astrid Pedersen, Agnete Vedsted)
Kongres-udvalget (Morten Ring)
 
Hovedpunkter i årets forløb:

Moderniseringens ikrafttræden
Akkreditering
Subspecialisering til almen gynækologi og gynækologisk speciallægepraksis (GSP)
Hysteroskopigodkendelser og - kursus
Sundhedspolitisk debat og sociale medier
Efteruddannelse i GSP
NKR
Kontrolstatistikker
Task force Cancer
Fertility Awareness
 
Modernisering
Er startet i 2016. Efter lidt startvanskeligheder har vi vænnet os til de nye ydelser, men vi skal alle sammen være opmærksomme på forhold, som kan ændres ift. til næste modernisering.
 
Akkreditering
Mange klinikker er blevet akkrediteret. Det har været en positiv oplevelse for de fleste, og der har været samlet gode råd, som er videreformidlet til DFKO medlemmerne på hjemmesiden. I har gjort det flot.
 
Uddannelse i Gynækologisk Speciallæge Praksis (GSP)
Der er et fortsat ønske både fra DFKO og DSOG om at GSP deltager i et formaliseret uddannelsesforløb i hoveduddannelsen. En model for dette er skitseret, dels som led i gynækologisk Hoveduddannelse, men også som led i en subspecialisering før overtagelse af en speciallægeklinik i fremtiden.
 
Subspecialisering er DSOG’s indsatsområde de næste 2 år.
 
Det at blive subspecialist planlægges aktuelt og vil formentlig komme til at tage 2 år efter endt hoveduddannelse. Det kommer ikke nødvendigvis til at kræve forskning, men fx litteraturgennemgang eller guideline arbejde. Der skal desuden være supplerende kurser undervejs. Det forventes at subspecialiseringsuddannelsen til almen Gynækologi og Speciallægepraksis sker på mindst 2 certificerede enheder.
 
Især opgaveglidning fra almen praksis og fra sygehusene til GSP gør, at flere sygdomme og problemstillinger hovedsagligt foregår i GSP, og ikke kan læres andre steder.
 
Efteruddannelse i GSP 
Efteruddannelse er en del af overenskomstens kommissorium. DFKO og DSOG har med Hysteroskopi Styregruppen, bestående af Morten Ring, Britt Ljungstrøm, Jan Palmø og Lotte Clevin, holdt certificeringskursus til operativ hysteroskopi.
På EBCOG i Torino og NFOG, Helsinki var GSP også repræsenteret. Ved andre nationale og internationale møder, kurser og kongresser har GSP været flot repræsenteret. Vi skal blive ved med at holde den faglige fane højt, så vi kan bevare den høje kvalitet i GSP.
 
Presse, mediehåndtering og Sociale Medier
 
DFKO er med succes kommet på facebook og formanden er i årets løb blevet inviteret til flere møder som opinionsdanner. Således har formanden og bestyrelsesmedlemmer været inviteret til bla Task Force Cancer gruppens recidiv opsporing arrangeret sammen med Dagens Medicin, og vi har desuden deltaget i Fertility Awareness gruppen og flere arrangementer om HPVvaccine. Medier, TV og regerings politikere har været til stede ved disse møder.
 
Der har været en del pressesager i år, bla om PCOS, menstruation, HPV og rekonstruktion af mødom.
 
DFKO bør prioritere deltagelse i sundhedspolitiske diskussioner og være med til at sætte dagsordenen for forebyggelse, diagnostik og behandling inden for specialet.
 
DFKO og DSOG tilstræber at have en proaktiv pressestrategi med rettidig og relevant kontakt til pressen i verserende sager. DFKO er til stede på de sociale medier, hvor vi er med til at sætte relevante emner på dagsordenen. Formand og næstformand i DSOG samt formand for DFKO deltager i medietræningskurser, som økonomisk indtil videre er afholdt af DSOG.
 
Cancerkontroller
Der er endnu ikke indgået nogen aftaler i de enkelte regioner, og Region Sjælland afviste et DFKO-medlems ansøgning herom.
 
NKR
Urininkontinens hos Kvinder er udgivet i 2016.
 
Den Økonomiske Ramme:
I året 1/10-15 til 30/9-16 blev FAPS` samlede økonomiske ramme ikke overskredet.
 
Kontrolstatistikker
Bestyrelsen og Samarbejdsudvalgene i Regionerne bruger tid på henvendelse fra FAPS og regionsbestyrelser vedrørende medlemmer, der er udtrukket i kontrolstatistikker. Det er vigtigt at kende overenskomsten og kode ens. Antallet af afvigende kontrolstatistikker er heldigvis faldet efter den nye modernisering. Således henvender regionerne sig til organisationsformanden, så det afklares ensartet med henblik på udtalelse.
 
 
DFKO Visioner
DFKO bestyrelsen har holdt strategi seminar i Odense. Vi diskuterede sociale medier, kommunikation, visioner, modernisering og overenskomsten. DFKO bestyrelsen har udarbejdet et dokument med ønsker til den kommende overenskomst, som er videregivet til FAPS.
 
DFKO har visioner om
Flere praktiserende speciallæger
Lige adgang til sundhed
Bedre GSP dækning i udkants Danmark, når supersygehusene står færdige
Nemmere henvisningsregler
Aborter uden for knæk
Højere knækgrænser
DSOG har også udgivet deres visioner i 2016, hvori GSP indgår flere steder, bla fremhæves nedenstående visioner for GSP:
• Kort kommandovej mellem hospital og speciallægepraksis.
• Ens patientbehandling i speciallægepraksis og på hospital.
• Speciallægepraksis er en fast del af specialeplanlægningen.
• Nationale DSOG-guidelines for alle områder af specialet samt NKR danner grundlag for instrukser i afdelinger og GSP.
• Faglige færdigheder sikres ved formaliseret efteruddannelse.
• Alle hospitalsafdelinger samt GSP har integreret patientsikkerhedsarbejdet i organisationen.
• Sundhedsstyrelsen skal vedvarende fremhæve det gynækologisk-obstetriske speciale som et af de førende indenfor evidensbaserede guidelines.
 
Hele rapporten kan læses på: https://static1.squarespace.com/static/5467abcce4b056d72594db79/t/583331c0e6f2e1515606aed0/1479750081416/DSOG%E2%80%99s+visions-+og+strategiplan+2016.pdf
 
Udfordringer i 2017
Økonomi
Siden 2003 har Sundhedsvæsenet over en bred kam skulle løbe lidt stærkere for de samme penge. Det ser nu ud til, at der er politisk opbakning til at fjerne kravet om øget produktivitet på 2 pct. men kun i Sygehusvæsenet. Det er vigtigt, at GSP ikke glemmes i den proces. DFKO må arbejde for at Lægeforeningen og FAPS adresserer et så vigtigt emne. Bør økonomiprotokollatet på sigt fjernes?
Vores branche og især patienterne har allerede betalt en høj pris i besparelses iveren, og ventelisterne vokser og vokser.
 
Ulighed i sundhed
Bør italesættes og adresseres. Patientkontakt og behandling er kerneområdet i det lægelige arbejde. Der bør være lige adgang til sundhed i DK i samtlige regioner. Især Region Nord er et eksempel på ulighed ift. dimensioneringen.
 
Slutteligt
Tak til gyn. klubben og EFU for arrangement af gode og relevante efter uddannelses- kurser: Især tak til Ingrid Nielsen, Astrid Pedersen, Anne Lene Bülow og Lisbeth Eriksen.
 
Specielt tak for støtten til alle i DFKO bestyrelsen i mit hektiske første år som formand. 


Charlotte Floridon
Formand DFKO, Speciallæge, PhD


FYGO Formandens klumme - Beretning for 2016/2017
af Camilla Mandrup

Bestyrelsens sammensætning
Camilla Mandrup, formand
Malou Barbosa, sekretær
Tine Greve, DSOG repræsentant
Ninna Sønderby Lund, UU repræsentant
Hellen Edwards, EFU repræsentant
Ida Engberg Jepsen, ansættelsesudvalget
Line Borregaard, ordinært medlem
Heidi Kammerlander, ordinært medlem
Fjóla Jónsdottir, ordinært medlem
Anne Cathrine Hoffgaard Munch, ordinært medlem
Christiane M. Bourgin Folke Gam, ordinært medlem
Katrine Dahl, suppleant
Malene Skorstengaard, suppleant
 
Overordnede fokusområder for bestyrelsen
- Introlægeundersøgelse
- Kampagne: Del operationen med en kollega
- Indsamle input fra uddannelseslæger til revision af målbeskrivelsen
 
Mødeaktivitet
FYGO’s bestyrelse har afholdt 10 bestyrelsesmøder, hvoraf ét var et Skype-møde. Vi har derudover været på et 2-dags strategiseminar den 20.-21. maj 2016, for at planlægge bestyrelsens arbejde i 2016 og 2017.
 
Møde- og kursusaktivitet
Udover at være repræsenteret ved vores associerede medlemmer i DSOG, DSOG’s ansættelsesudvalg, efteruddannelsesudvalget (EFU) samt undervisningsudvalget (UU) er FYGO repræsenteret ved:
Det specialespecifikke videreuddannelsesråd i reg. Nord ved Line Borregaard, i region øst ved Ida Baadsgaard Jepsen og Hellen Edwards samt i syd ved Heidi Kammerlander.
Specialeråd Midt ved Ninna Sønderby Lund
Kontaktperson for ENTOG, Fjóla Jónsdóttir samt Malene Skorstengaard
Repræsenteret i Forskningstræningsstyregruppen ved Anne Cathrine Hoffgaard Munk
Repræsenteret i Ekspertuddannelsesudvalget ved Ida Kirkegaard
 
Kursusaktivitet
FYGOs aftenkurser har været meget besøgte, og den nedgang vi har oplevet i kursusaktivitet de sidste par år er derfor i høj grad vendt.
 
Introlægeundersøgelsen
Undersøgelsen blev lanceret i august 2015 efter at udformningen af undersøgelsen blev udformet i bestyrelsesåret 2014/2015. Undersøgelsen har til formål at belyse de kompetencer introlæger opnår i forbindelse med deres uddannelsesstilling på landets afdelinger, og den vil derfor bliver sendt ud til alle introlæger i den sidste del af deres ansættelse.
Resultatet af undersøgelsen vil forhåbentlig bidrage til at skabe klarhed over om de forventninger vi har til kompetenceopnåelse under introuddannelsen rent faktisk indfries og dermed danne grundlag for en forbedring af uddannelsesforløbet i specialet.
 
Kampagne – Del operationen med en kollega
Kampagnen er lavet med henblik på at skabe/bevare fokus på de kirurgiske oplæringsmuligheder der dagligt byder sig på afdelingerne og samtidig fungerer som et redskab til at forbedre kommunikationen mellem uddannelsestagende og supervisor, både før, under og efter et operativt indgreb. Kampagnen vil være landsdækkende med lommekort til uddannelseslæger og poster til konferencerum og til ”lægevasken” på operationsgangen.
 
Hjemmeside
Størstedelen af FYGOs kommunikation sker via vores hjemmeside og nyhedsbrevet som vi sender rundt til vores medlemmer efter hvert bestyrelsesmøde, samt når der er relevante informationer. Vores 2 webmastere, Hellen Edwards og Malou Barbosa har en stor opgave i at holde siden opdateret, men kontakt os endelig hvis der er kommentarer til indhold eller oplysninger på hjemmesiden. Det anbefales alle FYGO medlemmer at følge gruppen ”Yngre gynækologer og obstetrikere” (lukket gruppe) som Hellen Edwards bestyrer og som deler informationer af faglig karakter.
 
Specialernes dag
I alle regioner har FYGO bidraget til afholdelse af ”specialernes dag” som vanligt. I Region øst har Louise Inkeri Hennings været tovholder og Camilla Mandrup repræsenteret, i Region nord var Malou Barbosa og Line Borregaard repræsenteret og i Region syd var Heidi Kammerlander delvis tovholder.
 
Internat
Internatet ”Obstetrisk opdatering” i 2016 var en stor succes med mange deltagere på Christiansminde. Evalueringerne var langt overvejende positive og det faglige program blev rost.
 
 
Beretning fra DSOG
Ved Tine Greve

I DSOGs bestyrelse på 13 medlemmer har FYGO 2 pladser. 1 medlem som er valgt på FYGOs generalforsamling samt formanden for FYGO. FYGO har været repræsenteret til alle DSOGs bestyrelsesmøder samt strategiseminar. DSOG har været særdeles aktiv på det politiske plan i det foregående år, især i kølvandet på klinikchef Morten Hedegaards afgang, har DSOG opnået foretræde både for folketingets sundhedsudvalg samt sundhedsministeren. Derudover har DSOG afgivet høringssvar til både den lægelige dimensioneringsplan samt til specialeplanen. DSOG prøver også at indgå i debatten på de sociale medier, især i relation til den lave tilslutning til HPV vaccinen.
 
 
Beretning fra Undervisningsudvalget
Ved Ninna Sønderby Lund

UU har i løbet af det seneste år igangsat en proces som skal føre til revision af målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen i gynækologi og obstetrik. Den sidste revision af målbeskrivelsen kom i 2013. Formålet med en revision af målbeskrivelsen nu er, at holde målbeskrivelsen opdateret, således den stemmer overens med vores kliniske hverdag. UU ønsker at skabe en mere operationel målbeskrivelse. Processen omkring målbeskrivelsen forventes at forløbe over de næste år.
Marie Søgaard, overlæge, Herlev hospital, har i januar måned 2017 overtaget posten som hovedkursusleder for U-kurserne.
Der er ansat 2 nye delkursusledere til u-kurset i ”Kommunikation og information”. Desuden søges aktuelt en ny delkursusleder til kurset i ”Reproduktionsmedicin” med start fra kurset i foråret 2018.
Der er ansat endnu en DSOG repræsentant til ansættelsesudvalget, således at der nu er i alt 3 DSOG repræsentanter. DSOG repræsentanterne deltager som observatører ved 2 samtaler pr. ansættelsesrunde – i de 2 regioner, hvor de ikke selv er ansat.
Der er uddannet flere juniorinspektorer indenfor gyn/obs til Sundhedsstyrelsens inspektorordning. Det er desuden vedtaget at juniorinspektorer kan fortsætte som seniorinspektorer, såfremt de godkendes hertil af UU. Der er aktuelt ikke behov for flere inspektorer.
Desuden har UU sendt kommentarer til Sundhedsstyrelsens nye beskrivelse af ansættelsesudvalget for gynækologi og obstetriks opgaver, og deltaget i arbejdet omkring høringssvar til dimensioneringen af speciallægeuddannelserne.
 
 
Beretning fra Efteruddannelsesudvalget
Ved Hellen Edwards

Efteruddannelsesudvalget (EFU) er et stående udvalg under DSOG, hvoraf et medlem skal repræsentere Danske Fødsels- og Kvindelægers Organisation (DFKO) og mindst et medlem på valgtidspunktet skal være ansat i uddannelsesstilling (FYGO repræsentant).
Efteruddannelsesudvalget har det overordnede, initierende og koordinerende ansvar for DSOG's efteruddannelsesaktiviteter, i samarbejde med DSOG's videnskabelige sekretær.
 
EFU arrangerer årligt DSOGs efterårsmøde, der i November 2016 traditionen tro blev holdt i København.
Der var igen stort fremmøde med over 100 tilmeldte.
Emnet i år var ”Når patienten sætter dagsordenen”. Her blev emnet diskuteret igennem i 2 dage, hvor FYGO stod for hele programmet for dag 2. Forskellige hverdags dilemmaer, det etiske samt juridiske ved den voksende ønskede kontrol og selvbestemmelse hos patienterne.
 
EFU har et godt og udbytterigt samarbejde med de 4 øvrige Nordiske lande. Formanden for EFU er repræsenteret i NFOG Educational Committee (NFOG EC).
NFOG EC har planlagt et kursus i København i april 2017 med titlen ”Hormones,-Friend or Foe? ”.  Kurset vil omhandle flere aspekter af hormoner samt alternativer i flere gynækologiske subspecialer. Der vil være foredrags holdere fra alle de nordiske lande. Alle medlemmer af FYGO/DSOG/NFOG er velkomne.
 
EFU ønsker fremadrettet at favne bredere i specialet ud over at være primær arrangør af efterårsmødet.
EFU er ved at planlægge en række ”Gå-hjem møder” omhandlende forskellige relevante emner. Nogle møder bliver tiltænkt alle medlemmer af DSOG og nogle helt specifikke subspecialer indenfor gynækologien og obstetrikken.
Vel mødt!
 
Hellen Edwards, Lisbeth Eriksen, Zohreh Ketabi, Anita Sylvest og Julie Hartnack Tharin, Efteruddannelsesudvalget.
 
 
Beretning fra kursusudvalgene
Ved Christiane Gam og Heidi Kammerlander

I 2016 er der blevet holdt 12 FYGO kurser - deltagerne er overordnet stigende igen og flere kurser har været total udsolgte. Hands-on kurserne omhandlende basal kirurgi og sphincter ruptur har haft stor succes, hvorfor vi også gentager kurserne i 2017. Igen har der været en bred palet af emner fra palliation ved cancer til HPV og vulva lidelser og seksualitet. 



Camilla Mandrup
Formand for FYGO, Reservelæge, PhD stud.

DSOG's Forårsmøde 2017

Arrangør:
DSOG’s bestyrelse samt Gynækologisk og Obstetrisk Klinik, Rigshospitalet.

Målgruppe:
Alle medlemmer af DSOG

Tid:   21.-22. april 2017
Sted:   Hindsgavl Slot, Middelfart.

Pris:
Videnskabeligt program begge dage, festmiddag og overnatning i enkeltværelse (kan evt. være i ’Huset’) - 1.600,- kr.
Videnskabeligt program begge dage, festmiddag og overnatning i delt dobbeltværelse - 1.300,- kr.
Udelukkende deltagelse i det videnskabelige program begge dage, inkl. frokoster - 300,- kr. 

Tilmelding:
Snarest muligt, senest d. 12. april 2017. Alle tilmeldinger sker via DSOG’s bestillingsside hos Safe Ticket, hvor man samtidigt betaler med betalingskort. Alle bestillinger tillægges 6,25 kr. i gebyr, grundet bestillingssystemet. EAN betalinger er ikke muligt. Såfremt ens arbejdsplads skal betale, må man efterfølgende få refunderet udlægget via den tilsendte kvittering.

Såfremt du ønsker at få regnskaber for 2016 samt budget for 2017 tilsendt inden generalforsamlingen kan dette rekvireres ved at sende en mail til: vibeke.kramer.lysdal@rsyd.dk

Der ydes sponsorstøtte fra industrien.

Der vil undervejs i forårsmødet blive afholdt elektronisk afstemning, hvorfor det anbefales at medbringe smartphone, computer eller tablet.

 

Program fredag:

09.00-10.00
Ankomst, registrering

10.00-24.00
Fri adgang til at kigge på årets postere

Kvalitetssikring og kliniske kvalitetsdatabaser i gynækologi og obstetrik

10.00-10.05
Velkomst

10.05-10.45
Kliniske kvalitetsdatabaser som moderne informationsnetværk til gavn for patienterne og klinikken
Johan Thor, Dr and specialist of Social Medicine, med dr Manager, researcher and lecturer,
Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare, Medical Management,
The Karolinska Institute, Stockholm

10.45-11.30
Nationale kliniske kvalitetsdatabaser i gynækologi og obstetrik – fokus på klinisk relevans

10.45-11.05
Dansk Hysterektomi og Hysteroskopi Database
Annette Settnes, Nordsjællands Hospital

11.05-11.25
Dansk Kvalitetsdatabase for Fødsler
Charlotte Brix Andersson, Aalborg Universitetshospital

11.30-11.45
Kaffepause

11.45-12.30
Hvad er kvalitetsinformation i forbindelse med screening?
Berit Andersen, Ledende overlæge, lektor, Afdeling for Folkesundhed, Regionshospitalet Randers, og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

12.30-13.15
Frokost

13.15-13.20
Præsentation ved Camilla Mandrup, Formand for FYGO

13.20-14.45
Foredrag af medlemmer, der i årets løb har erhvervet ph.d.- eller doktorgrad.

14.45-15.00
Uddeling af Karl Brogaard prisen for bedste foredrag

Uddeling af ACTA-priser for bedste postere

15.00-15.30
Kaffe

15.30-15.45
Uddeling af priser (DSOG’s arbejdsmiljøpris, FYGO’s uddannelsespris)

15.45-18.00
Ordinær Generalforsamling i DSOG. Se dagsorden her.

Kl. 18.30 er der velkomstdrink og fra kl. 19.00 er der middag. I år er der revy med efterfølgende musik og dans.

 

Program lørdag:

Screening i gynækologi og obstetrik
Arrangeret af Gynækologisk og Obstetrisk Klinik, Rigshospitalet.
Tovholdere: Øjvind Lidegaard og Ann Tabor

09.00-09.10
Introduction
Øjvind Lidegaard

09.10-09.50
Screening for hyperglycemia in pregnancy
Professor David McIntyre, Brisbane, Australien

09.50-10.05
Kaffepause

10.05-10.30
1. trimester screening for præeklampsi
Overlæge Charlotte Ekelund, Obstetrisk klinik, Rigshospitalet

10.30-10.50
Screening for præterm fødsel
Camilla Wulff, Obstetrisk klinik, Rigshospitalet

10.50-11.20
Kaffepause

11.20-11.45
Kortlægning af det føtale genom. Hvad kan vi? Hvor langt er vi?
Professor Anne-Marie Gerdes, klinisk genetisk klinik, Rigshospitalet

11.45-12.15
Etiske aspekter ved at undersøge det føtale genom
Professor Gorm Greisen, Neonatalklinikken, Rigshospitalet

12.15-12.45
Diskussion

12.45
Sandwich to go og afsked


Indkaldelse til ordinær Generalforsamling i DSOG

Der indkaldes hermed til ordinær Generalforsamling i DSOG d. 21. april 2017, i forbindelse med DSOG’s Forårsmøde på Hindsgavl Slot, Middelfart.




Dagsorden:

1.    Valg af dirigent, referent og stemmetællere
2.    Bestyrelsens beretning
3.    Beretninger fra stående udvalg
·      Undervisningsudvalget, UU
·      Efteruddannelsesudvalget, EFU
4.    Aflæggelse af revideret regnskab, fremlæggelse af næste års budget og fastlæggelse af kontingent
5.    Revisorernes bemærkninger
6.    Forslag til sagsbehandling fra bestyrelsen og medlemmerne
7.    Valg af 3 bestyrelsesmedlemmer (jf. § 12):
·      Videnskabelig sekretær, genopstiller ikke
·      Organisatorisk sekretær, Pia Ertberg genopstiller
·      Kasserer, Vibeke Kramer Lysdal genopstiller
8.    Præsentation af bestyrelsesmedlemmer efter indstilling fra FYGO
9.    Valg af medlemmer til
·      UU, 1 post, Jeannet Lauenborg genopstiller  
·      EFU, ingen poster på valg
·      Hindsgavl styregruppe, 1 post, Helle Clausen genopstiller
·      Sandbjerg Styregruppe, 2 poster, ingen genopstiller
·      Revisor, 1 post, Lene Sperling genopstiller
10. Eventuelt:
·      Nyt fra EBCOG v. Charlotte H. Søgaard

 
Invitation til indsendelse af posters

På vegne af DSOG’s bestyrelse vil vi hermed indbyde medlemmer af DSOG, der i løbet af det forgangne år har præsenteret en eller flere postere ved nationale eller internationale møder eller kongresser til til at deltage i forårets årsmøde og generalforsamling, fredag d. 21. april 2017.

Alle indsendte og accepterede postere vil blive vist elektronisk på årsmødet. Enkelte vil blive tilbudt at ophænge en fysisk poster. Personer, som har foretaget en mundtlig præsentation (free oral communication) er velkomne til at sætte deres abstract op som poster og indsende posteren.
Der vil være priser til de bedste postere. Priserne uddeles i samarbejde mellem Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica og DSOG.

Alle postere, som ønskes medtaget, skal sendes elektronisk til DSOGs videnskabelige sekretær Ulrik Schiøler Kesmodel: ulrik.schioeler.kesmodel@regionh.dk
Bemærk: Abstracts modtages ikke, kun opsatte postere.
Deadline for indsendelse d. 3. april 2017.
Vi glæder os til at høre om jeres spændende forskning og håber, at så mange som muligt har mulighed for og lyst til at deltage.
 
Ulrik Schiøler Kesmodel                               
Videnskabelig sekretær, DSOG                 
Associate editor, AOGS
 
Kirsten Tryde Macklon                                    
Associate editor, AOGS
 
 Jens Langhoff Roos                                           
Deputy Chief Editor, AOGS                          


Martin Rudnicki
Associate editor, AOGS


Camilla Mandrup
Formand for FYGO

 
DSOG's Arbejdsmiljøpris

DSOG’s arbejdsmiljøpris tilegnes en kollega eller en afdeling, som har gjort en forskel for det psykiske og/eller fysiske arbejdsmiljø på afdelingen eller i klinikken.
Indstillinger kan foretages af alle læger ansat indenfor specialet gynækologi og obstetrik. Ved indstilling af enkeltpersoner eller en afdeling vil der ved vurdering blive lagt vægt på hvilke særlige tiltag, mål, udførelse og engagement den/de indstillede har gennemført mhp. at forbedre arbejdsmiljøet. Desuden vægtes om indstillingen er foretaget af mere en én person.
Udvælgelsen foretages af DSOG’s bestyrelse blandt de indstillede og prisen overrækkes på DSOG’s forårsmøde.
Der skal indsendes en kortfattet, skriftlig indstilling som skal være bestyrelsen i hænde senest den 12.4.2017.
Indsendes pr. mail til DSOG’s organisatoriske sekretær Pia Ertberg: pia.ertberg.02@regionh.dk

 
NFOG Educational Course 2017: Hormones - Friends or Foe?


27th. - 28th of April 2017
Bella Sky, Copenhagen
See the programme - now open for registration here

 


Bemærk, du kan ikke svare på denne e-mail.

Med venlig hilsen

Søren Lunde
DSOG Webredaktør






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi · Kristianiagade 12 · København Ø 2100 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp