Copy
29 maart 2017 | Editie 25 | Powervrouwen

“Power's not given to you. You have to take it” 
Beyonce

'Als ik mensen zie kijken naar de werken en genieten, dan geniet ik ook.' Van stagiair tot artistiek directeur van het Museum Voorlinden. Powervrouw Suzanne Swarts trekt nu samen met Wim Pijbes de kar en maakt ze van het museum een ware beleving. 
COLUMN | "Je ziet er echt te Arabisch uit." Het maakt in 2016 nog steeds niet uit of je gestudeerd hebt of, of je super krachten bezit. Titty columniste Gaya werd anno 2016 gewoon op basis van haar haar en huidskleur ontslagen...
Lotte Dale
Elke week een ander thema, elke week een nieuwe foto van Lotte Dale. Deze week: Powervrouw.

Woman. "We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. We say to girls: "You can have ambition, but not too much. You should aim to be successful, but not too successful. Otherwise you will threaten the man". En door deze rake woorden van ladybosses zoals Chimamanda Ngozi Adichie en Queen B moeten we toch langzaam die lady van de boss gaan scheiden. En de power van de vrouw. Want we zijn niet weak en we zijn ook gewoon de baas. Dat is geen unicum meer, als we dat niet meer als bijzonderheid zien. 
Laten we elkaar als vrouwen niet meer vragen naar de prijs die we voor onze positie hebben moeten betalen, geen kinderen hebben is niet meteen zielig. Want vroeg iemand ooit aan Bill Gates of hij het gevoel had dat zijn drukke baan hem belemmerde bij de opvoeding van zijn kinderen? En waarom moest lijsttrekker van de piraten partij Ancilla zich constant verdedigen over haar modellen verleden en lachten we allemaal om Thierry Baudet die nog eens aan zijn zakje lavendel rook zonder ook maar stil te staan bij de periode dat Baudet 'dating coach' Julian Blanc vurig verdedigde?
Vrouwen zijn ook zacht, ook gevoelig, ook zorgzaam, maar vooral sterk, doortastend en mega ambitieus. Who run the world? 
'Als ik mensen zie kijken naar de werken en genieten, dan geniet ik ook.'

Ze begon er ooit als stagiair, maar nu bepaalt zij samen met Wim Pijbes de koers. Een echte powervrouw die zich in tien jaar naar de top werkte van Museum Voorlinden. Ze was al hoofdconservator van tentoonstellingen zoals ‘Artist’s books’ in de Fundatie in Zwolle en ‘I promise to love you’ in de Kunsthal in Rotterdam en nu artistiek directeur van haar 'eigen museum'.

TheTittyMag: Wanneer voel jij je aangetrokken tot een kunstwerk?
Suzanne Swarts: Het is een gevoelsding. Het moet me raken in welke vorm dan ook. Kunst kan heel simpel zijn. Het kan een kwestie van schoonheid zijn, maar een werk kan me ook heel boos maken of ervoor zorgen, dat ik tot tranen geroerd word. Ik vind het heel mooi dat kunst al mijn emoties kan activeren. 
Ik merk heel snel dat als ik zoek naar wat ik nodig heb voor het museum of een tentoonstelling, dat ik dan te veel vanuit de ratio redeneer in het maken van mijn keuze. Zodra ik dat merk probeer ik dat meteen los te laten, omdat het onderbuikgevoel juist zo belangrijk is. Daarnaast maakt alle onderliggende informatie van een werk zoals kunsthistorie, theorieën en concepten het werk nog waardevoller. Die info zorgt ervoor dat de emotie blijft en terugkomt bij het kijken naar een werk. Bij het kijken naar kunst kunnen primaire emoties worden geraakt en dan kan er een kostbare persoonlijke herinnering of gedachte op worden gewekt. 
    
TTM: Wanneer voelde je je voor de laatste keer zelf geraakt?
SS: Ik heb het met name bij de permanente werken in ons museum. Het zijn enorme installaties waar je als bezoeker onderdeel van wordt, waardoor ze vrij confronterend kunnen zijn, zoals de ballonnenkamer van Martin Creed. In eerste instantie denk je: ‘Wauw”. Het lijkt een ballenbak voor volwassen en het geeft het idee van plezier hebben en losgaan, maar als je er eenmaal in stapt en de ballonnen stapelen zich op, dan heb je de tegenovergestelde ervaring van beklemming. Het wordt ineens donkerder door alle ballonnen en je weet niet waar de mensen zich in de ruimte bevinden. Het is een raar omklapmoment in deze installatie: je ervaart iets anders dan je eerst had verwacht en je wordt je bewust van je aanwezigheid en van je eigen angsten. Net als bij het werk van Richard Serra, daar moet je zelf als bezoeker het werk afmaken door er doorheen te lopen. Je realiseert je dat je als mens heel nietig bent als je dat doet. Dingen zijn soms zo groots, dat je je bijna beperkt voelt over wat je aankunt. 

TTM: Jij hebt samen met Joop van Caldenborg de collectie gekozen. In welke mate zie jij dit als een confrontatie met jezelf als je door het museum loopt?
SS: Ik ervaar een collectie niet als biografisch of confronterend, maar het is wel heel leuk om al die werken bij elkaar te brengen en het eindelijk daglicht te geven. Ze zaten jarenlang bij ons in de opslag. Ik weet niet beter, dat het gros van de collectie alsmaar in opslag stond en er zijn nog steeds werken, die ik nog niet in het echt gezien heb en in kisten zitten. Het is een gevoel van bevrijding, die werken nu eens echt te zien. Het was vooral voor onszelf en het team heel leuk om deze werken in de ware omgeving te plaatsen. 
De omslag van privé naar publiek was wel heel spannend, want wat vindt het publiek ervan? 
We hebben het ingericht naar ons eigen idee, wat we zelf het allerleukste vinden. We hopen, dat de bezoeker het ook zo ervaart. We verzamelen gepassioneerd vanuit de onderbuik, diezelfde passie zit in de vorm van het tentoonstellen. Dat gevoel en plezier krijgen we weer terug. Het verzamelen kan op een gepassioneerde manier en soms worden ze samengebracht via geschiedenis of een verhaal, dat verkondigd moet worden. Het gaat bij ons om het plezier van kijken naar kunst zonder dat het te oppervlakkig is. De drempel van het museum is laag, maar de lat en onze eigen eisen liggen heel erg hoog. 

Foto Merlijn Doormernik
TTM: Voel jij zelf de grote druk om constant kritisch te blijven?
SS: Ik blijf kritisch naar verbeterpunten kijken, maar ik kan het loslaten als ik het museum in het weekend in inloop zonder id-pasje en mensen me niet herkennen. Wanneer ik dan mensen zie genieten en echt zie kijken naar de werken dan geniet ik ook. Er wordt in rust gekeken en er wordt veel besproken. We hebben geen stilte museum en het moet juist leven. Onze suppoosten moedigen het ontstaan van een dialoog aan en informeren de bezoekers op een inspirerende manier.  

TTM: Hoe zie je de functie van het museum?
SS: Als museum heb je de plicht om te vertellen waarom wij deze kunst hebben verzameld. De bezoekers hebben de moeite genomen om naar ons toe te komen en ze verwachten een bepaalde ervaring. Ik wil dat ze met een goed gevoel naar huis gaan op welk niveau dan ook. De combinatie van werken is goed! We hebben ruim 100 werken in het museum en dat is relatief weinig, maar het is zo gevarieerd dat er altijd wel iets is dat je raakt. We krijgen heel veel brieven, waarin mensen schrijven over hun ervaring, dat ze het zo’n mooi museum of fijne plek vonden, terwijl ze zelf niet veel met kunst bezig zijn. Ik had dat nooit verwacht!
Je hebt verschillende museumbezoekers: de wetenschapper, de ontdekkingsreiziger, de sociale bezoeker, de zen- bezoeker, de familiebezoeker en de highlightsbezoeker. Iedereen is bij ons welkom en als ze met een blij gevoel het terrein verlaten dan kan je het niet mooier hebben. In die zin zijn wij in de vrijetijdseconomie een attractie. We zijn concurrent van het Rijksmusem, maar ook van pretpark Duinrell. We zijn 1 mogelijkheid om je vrije dag te besteden. Ik zeg vaak als ik binnenkom tegen mensen, dat ze een ruimte die iets groter is dan een voetbalveld gaan betreden. Op dit speelveld gaat je kunstervaring zich afspelen. Die zichtlijnen en de route zorgen ervoor, dat je weet hoe je je energie kan verdelen. We hadden zelf weerstand gekregen tegen musea waar je het idee hebt, dat je wordt overspoeld met werk en je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Wij willen daarom dat je in 1 opslag kan zien hoe je je energie verdeelt, maar tegelijkertijd voor verrassingen staat.

TTM: Vind je dat dit de rol is van het museum om laagdrempelig te zijn?
SS: Mensen komen makkelijk bij ons binnen, dat is belangrijk. Ik vind laagdrempelig wel heel anders, want we zijn zeker niet laagdrempelig. Mensen komen of ze nou vaak musea bezoeken of niet. Ze komen! Beide groepen worden op hun manier bevredigd! Het heeft met niveaus te maken waarop je kunst kan consumeren. Ik vind het heel mooi, dat we al die diverse mensen kunnen bedienen. We hebben een huis gebouwd voor onze collectie, we hebben geprobeerd een ervaring te creëren van kunst en cultuur. We krijgen positieve feedback van publiek en nu kunnen we langzaam nadenken over hoe we dit gaan ontwikkelen en naar een hoger niveau tillen.

TTM: Durf je ver in de toekomst te kijken met Voorlinden?
SS: Genieten gebeurt weinig, want we moeten ontzettend hard werken. We zijn een jonge organisatie, waar hier en daar soms nog wat mis gaat en verbeterd kan worden. We hebben een programmering voor het komende jaar dus ik kan 12 maanden vooruit kijken. Ik vind het al een heel eind. Ik kan programmeren, maar ik vind actueel programmeren juist leuk. Het landgoed heeft verder zoveel kwaliteiten in zich. Je hoeft het maar aan te raken en je kan er iets van maken. Je kan er een concert geven, wandelingen organiseren of misschien wel een klein festival opzetten. Ieder kwartaal wordt de helft of 1/3 van het museum veranderd en er is dus sowieso een reden om terug te komen. Ik hoop dat mensen Voorlinden in hun hart sluiten en hier willen zijn. Het gaat vandaag de dag meer om het zijn en ergens tijd doorbrengen en dit met elkaar samen te beleven. We hebben ideeën genoeg! Alleen moet ik eerst de organisatie van het museum goed van de grond krijgen dan kunnen we verder denken aan creatieve plannen en ideeën.
<
Illustratie door Gerdien van Halteren
COLUMN | "Je ziet er echt te Arabisch uit."
Wat mij nou overkwam... m'n oren klapperen nog steeds. Dat dit in 2016 gewoon kan...

Ik ben Gaia Skye (a.k.a Tabitha), 32 jaar en sinds kort woon ik (gedeeltelijk) in België. Naast dat ik zelfstandig mixed media artist ben - just ask uncle Google - werkte ik tot voor kort als verkoper via een uitzendbureau. Nadat ik mijn ervaring met het bedrijf waar ik werkte op mijn Facebook pagina postte, ging hij viral.

In de eerste instantie voelde ik me er helemaal thuis. Ze hadden nog geen social media kanalen en webshop, dus die heb ik in mijn eigen tijd gemaakt. (Wanneer m'n werkgever groeit, groei ik toch ook?) Ze waren daarom ook erg tevreden en vol lof over mijn inzet.

Tot die ene vergadering...


De vergadering van die week zou gaan over de kerstpakketten - die ik had gemaakt - en de feestdagen die er aankomen. Ik heb normaal gesproken een volle bos krullen of een staart. Maar aangezien het al koud begint te worden, koos ik er bewust voor een "protective style" - again, go ask uncle Google - te nemen. En ik was weer helemaal blij met mijn boxbraids. En nee, niet zoals die van Kim.

Ik kom op mijn werk aan voor de vergadering en mijn collega's zijn helemaal onder de indruk van mijn haar. En vol verwondering stellen ze de bekende vragen. Hoe krijg je dat erin? Is dat je eigen haar? Je kent het wel… Niks mis mee. Maar dan komt de eigenaar de keuken binnenlopen en kijkt me aan met een eigenaardige blik. “Wat is dat nou?? Hoe onderhoud je dat?” Ik geef netjes antwoord. Hij trekt z'n wenkbrauw op en loopt weg.

We gaan zitten om te vergaderen en met de volgende woorden opent hij het gesprek:  "We hebben een serieus probleem. Je haar! Je hebt je kleur al niet mee, maar dit!? Ik zie nu al dat ik m'n klanten kwijtraak. Ik zie het nu al gebeuren. Heb je er wel bij stilgestaan om mij eerst toestemming te vragen? Dit kan echt niet! Mensen kunnen serieus van je schrikken. Nee, daar denk je niet aan hè? Nee, dit kan echt niet. Voor mij stopt het hier. Ik ben helemaal in shock van je verschijning."

Oké… Wow… Zeer geschrokken en in een soort van roes probeer ik op een nette manier duidelijk te maken dat zijn benadering niet gepast is. “Als je zegt dat mijn haar niet gepast is voor de zaak, dan kunnen we hier over praten. Maar deze hele benadering kan niet.”  Intussen tril ik gewoon van adrenaline, ik moet me cool bewaren.

Waarop hij zegt:”Als één van je collega's morgen met blauw haar of een piercing in hun lip binnen komt, moet ik er ook wat van zeggen.. Dit is té.”  Ik: “Dat je er iets van zegt is geen probleem  maar je spreekt me nu aan op mijn persoon en huidskleur en dat is discriminatie...”

Ik probeer nog een verweer te houden over hoe je boxbraid niet kunt vergelijken met blauw haar. En begon zelfs te praten over de culturele achtergrond van vlechten... Maar ik besefte al snel dat hij niet inzag dat zijn manier van communiceren niet gepast was.

Daarop zegt m'n collega: “Als je hem beter zou kennen, zou je weten dat hij het niet slecht bedoelt.”(Like… really?) Vervolgens volgt er een discussie over wat discriminatie is. Waarop hij zegt : "Neem het niet te zwaar maar dit maakt je echt te Arabisch".

"Het maakt in 2016 nog steeds niet uit of je gestudeerd hebt of, of je super krachten bezit. Feit blijft dat je in 2016 op basis van m'n haar en huidskleur ontslagen kan worden."

Okay… Ten eerste: ik ben Surinaams/Belgisch. En ten tweede, wat is er mis met Arabisch overkomen? “Daar zullen de klanten bang voor worden,” zegt hij. 

De eigenaar deed zijn verhaal weer over ‘hoe hij zo zijn deuren kan sluiten en hoe dit mij té maakt’. Hij vervolgt met: “Ik ben zodanig van je geshockeerd dat je donderdag onbetaald thuis mag blijven zodat ik bij kan komen. “

Het huilen stond me nader dan 't lachen. Ik voelde me gelyncht (ik tegenover zes  witte collega's). Ik voelde me verlaagd. Zie ik er echt zo erg uit? Het moment dat ik voor de deur stond stroomden de tranen over m'n wangen. Is dit echt net gebeurd, heb ik dit echt gehoord? 

Donderdag ochtend krijg ik een SMS met de tekst "ik laat het hierbij ". Zijn verklaring aan het uitzendbureau was: "Ze heeft  zoveel tijd aan haar haar besteed dus ze hoeft het niet er uit te halen maar dit kan echt niet."

Ik ben racistische opmerkingen niet ongewoon (helaas) maar mijn verdriet sloeg om in woede toen eenmaal bezonken was wat me was overkomen. Niet omdat ik me persoonlijk voelde aangevallen. Maar omdat het voelde alsof ik met een bak ijswater abrupt wakker werd geschud. Ik werd keihard met mijn neus op de feiten gedrukt.

Het maakt in 2016 nog steeds niet uit of je gestudeerd bent, competenties hebt waar je u tegen zegt. Of je super krachten bezit om van een zinkend schip een vliegende Hollander te maken . Feit blijft dat je in 2016 op basis van m'n haar en huidskleur ontslagen kan worden.

Feit blijft dat er nog steeds mensen zijn die zonder smoelverlegenheid vinden dat ze het recht hebben je op basis van je huidskleur naar beneden kunnen halen. Dit is wat mij het meeste verbaast. Ik heb tot op heden geen excuus of bedankje voor m'n inzet gehad.

Naast dat ik aangifte heb gedaan en een melding bij het meldpunt Racisme heb gemaakt, heb ik inmiddels het stof van m’n schouders afgeklopt en heb uit dit alles een positieve les gehaald. En de motivatie die ik nodig had om nog meer in mezelf en m'n bedrijf te investeren. 

Mijn motto is altijd geweest "be your own kind of beautiful " black hair en de mensheid in zijn algemeenheid zou in elke vorm of kleur geaccepteerd moeten worden. En door deze absurde gebeurtenis sta ik daar alleen nog maar harder achter. 

Yours truly,

Gaia Skye

De broer van Roos
POWERVROUWEN

jonge vrouwen
ouwe vrouwen
wijde vrouwen
nauwe vrouwen
zachte vrouwen
rauwe vrouwen
hete vrouwen
kouwe vrouwen
mannen vrouwen
vrouwen vrouwen
alle vrouwen
powervrouwen
 
There is more where this came from! 
In Gedichten van de broer van Roos. Die vind je hier.  
Iedere week The Tittymag in je mailbox? Dat kan! Meld je aan op thetittymag.com. Heb je op- en aanmerkingen, ideeen, inspiratie en wil je graag bijdragen aan The Tittymag? Mail ons dan op thetittymag@gmail.com. 

Deze nieuwsbrief is samengesteld door Cathelijne Blok, Lotte Dale, Fannie van Holsteijn en Lizette Pellikaan. We willen Olivier van Kuyen, Raymond van Mil,  Gerdien van Halteren, Suzanne Swarts, Gaya Skye en Tim Hofman duizend maal danken voor hun hulp om deze vijfentwintigste editie zo awesome te maken. 
Copyright © 2017 TheTittyMag, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp