Copy
Nieuwsbrief voor schoolleiders
Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.
uitschrijven
nieuwe school starten: jongen in de studio in Oostende

BOVENTITEL

Een nieuwe school starten: goed gek?

Een nieuwe school starten? Waarom en hoe doe je dat? En is van nul beginnen de makkelijkste weg naar innovatie? Secundaire school De Studio sprong en blikt terug op het eerste schooljaar. “Leraren werken hier standaard met co-teaching, keuzewerktijd, projecten en kringen”, vertelt directeur Lodewijck Jonckheere.

MOET JE WETEN

Schooltoelagen 2017-2018: informeer ouders

Voor iedereen die de voorbije jaren al een toelage kreeg, start de Afdeling School- en Studietoelagen een dossier op. Nieuwe gezinnen moeten eerst zelf een toelage aanvragen. Dat doen ze het liefst online, anders op papier. Om hen goed te informeren, rekent de afdeling op de hulp van de scholen.
 
Deze week krijgt elke school een pakket met informatie, een aantal aanvraagformulieren en deze brief. Materiaal bijbestellen kan vanaf 3 juli via het bestelloket.

KLASSE MAGAZINE

Start jouw team volgend schooljaar sterk?

September: nieuwe leerlingen waar je leraren een schooljaar mee op weg gaan. Klasse Magazine opent met een dossier over klasmanagement. Wordt het in 2017-2018 de inspirerende bondgenoot van jouw leraren? Dan nemen ze het best nu een abonnement (€10). Katapulteer je team met deze tip de vakantie in. Of doe ze een jaargang cadeau?

KLIK&PRINT

Handige kalenders online

Je vond ze al bij je Klasse Magazine, maar nu zijn ze er ook digitaal: de kalenders 2017-2018 van Klasse. Keuze uit een maandkalender - met veel ruimte om te noteren - of een overzichtelijke jaarkalender. Download ze, print ze en hang ze op!

OMZENDBRIEVEN

Te veel gewijzigde omzendbrieven deze week om ze hier allemaal een plek te geven. Je vindt ze verzameld in dit overzicht.

Alle omzendbrieven in je mailbox? Schrijf je in.

 


MOET JE WETEN

Melding wijziging keuze levensbeschouwing
Reeds ingeschreven leerlingen in het officieel onderwijs die vanaf volgend schooljaar willen veranderen van levensbeschouwing, moeten een nieuwe keuze maken uiterlijk op 30 juni 2017. Voor de andere reeds ingeschreven leerlingen blijft de eerder gemaakte keuze volgend schooljaar verder lopen. Raadpleeg de omzendbrief GD/2002/05

Geldigheid inschrijving type basisaanbod
In het buitengewoon basisonderwijs is een inschrijving in het type basisaanbod maximaal 2 schooljaren geldig. In het buitengewoon secundair onderwijs is dat tot het einde van de opleidingsfase. Aan het einde van die periode volgt een evaluatie door de klassenraad en het CLB. Leerlingen die daarna hun schoolloopbaan verderzetten in het type basisaanbod, moeten beschikken over een nieuw of verlengd verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs. Meer info in de omzendbrieven BaO/2007/02 (3.4.2.4.) en SO/2011/03/Buso (3.1.3.).

Programmatie buitengewoon onderwijs: leerlingenvervoer
In de loop van juni werden alle nieuwe programmaties voor schooljaar 2017- 2018 in de webapplicatie Leerlingenvervoer toegevoegd. Maar omdat de toekenning van het recht op leerlingenvervoer voor schooljaar 2017- 2018 al startte op 1 maart 2017, is de continuïteit in de bepaling van het recht niet gegarandeerd. Om toch een eenduidige berekening van het recht te verzekeren, geldt de inschrijvingsdatum van leerlingen vanaf nu als uitgangspunt. Lees meer.  

Exploratie-instrument voor studiekeuze Columbus wordt aangepast
Volgend schooljaar komt er voor secundaire scholen een aangepaste versie van Columbus om het studiekeuzeproces in de derde graad te versterken. Voor laatstejaars zal die beschikbaar zijn ten laatste op 6 november 2017, voor leerlingen van het voorlaatste jaar uiterlijk vanaf 1 februari 2018. Bij het begin van het schooljaar krijg je meer info. De Vlor verspreidt dan ook een geactualiseerde versie van het draaiboek. Daarmee kan je Columbus integreren in je schooleigen visie van onderwijsloopbaanbegeleiding en het traject dat leerlingen doorlopen. Lees meer.

Werfverkeer in schoolomgevingen in goede banen dankzij charter
Bouw- en wegenwerken in de schoolomgeving? Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Vlaamse overheid, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de bouwsector werkten een charter uit: geen werftransport in de buurt van scholen bij begin- en einduur, geen werftransport met tractoren in de bebouwde kom en nabij scholen, en transport zo veel mogelijk via de hoofdwegen. Gemeenten kunnen het charter digitaal ondertekenen. Daarna worden de bouwfederaties automatisch op de hoogte gebracht. Zij informeren hun leden. Gemeenten kunnen bij elke nieuwe goedkeuring van een bouwaanvraag een kopie van het charter bezorgen aan de bouwheren en aannemers.

 


VACATURES

Examinatoren (en scholen) praktijkexamens Voeding & Logistieke dienst
De Examencommissie is op zoek naar examinatoren en locaties voor de praktijkexamens voedingsdienst en logistieke dienst in de derde graad Organisatiehulp-Organisatieassistentie (bso). Kan jij (vooral in de tweede helft augustus) de keuken of logistieke ruimte met ziekenhuisbed, rolstoel en eventueel ook wasmachine van je school ter beschikking stellen? De Examencommissie zorgt voor een correcte vergoeding. Lees hier verdere informatie.

Medewerkers Europees Project VISKA
De afdeling Hoger Onderwijs en Volwassenenonderwijs zoekt voor haar partnerschap met Visible Skills for Adults twee deeltijdse medewerkers die vertrouwd zijn met het secundair volwassenenonderwijs en de opleiding aanvullende algemene vorming in het bijzonder voor een project rond EVC. Solliciteer uiterlijk 9 juli.

 


GEZOCHT

5 directeurs die willen nadenken over e-book rond crisismanagement
Klasse plant een e-book rond crisismanagement en -communicatie. Wat zou jij daar als directeur in willen lezen? Hoe moet dat eruit zien? En wanneer zou je het gebruiken? Klasse zoekt 5 directeurs om daar eind augustus met de redactie even over samen te zitten. Je hebt geen voorkennis nodig. Praktische info volgt later. 
Interesse? Geef ons snel een seintje!

Leraren buitengewoon onderwijs voor testpanel doe-koffer ‘Amai mijn (h)oren’
Het Provinciaal Veiligheidsinstituut wil zijn educatief materiaal toegankelijker maken voor het buitengewoon onderwijs. De gratis te ontlenen doe-koffer amai mijn (h)oren, rond de impact van lawaai bij jongeren, is eerst aan de beurt. Leraren buitengewoon onderwijs die de koffer willen uittesten in hun klas, kunnen zich kandidaat stellen. Geef het door aan je team!

STUDIEDAGEN EN NAVORMINGEN

 

Krachtlijnen voor een sterk basisonderwijs - 12 oktober

Op de studiedag van de Vlaamse Onderwijsraad en de beroepsvereniging voor Vlaamse Lerarenopleiders in Leuven ga je vanuit je ervaringen in de lerarenopleiding of het basisonderwijs de dialoog aan over de rol van de lerarenopleidingen als partner voor een sterk basisonderwijs. Het boek ‘De basisschool als fundament voor ontwikkelen en leren’ krijg je gratis.
cover van het boek 'Leerling of bekeerling'

WIN EEN BOEK

Leerling of bekeerling

Radicalisering, extremisme, terrorisme, jihadisme ... Hoe breng je dat op school en in de klas ter sprake? Hoe praat je erover met de leerlingen? In ‘Leerling of bekeerling’ (Acco) geven Kristof Van Rossem, Jeffrey Meskens en Jade Van Overmeir uitgewerkte lessen, didactische werkvormen, tips en verwijzingen naar literatuur.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse op Facebook
Volg Klasse op Twitter
Volg Klasse op YouTube
Abonneer je op Klasse Magazine

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen

Ons postadres:
Schooldirect
Koning Albert II Laan 15
Brussel 1210
Belgium