Copy
nummer 7, april 2017
View this email in your browser


We houden vast aan onze dienstregeling
 

‘We houden vast aan onze eigen dienstregeling.’ Dat schrijft de Stuurgroep Basisnet Spoor in een uitgebreid opiniestuk over de voorziene toename van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Directe aanleiding is de brief van staatssecretaris Sharon Dijksma die ze eind vorig jaar stuurde naar de drie gemeenten na haar bezoek aan Moerdijk twee maanden daarvoor.

 De stuurgroep blikt terug op de gebeurtenissen van de afgelopen vier jaar en komt tot de conclusie dat het Rijk onvoldoende heeft gedaan en doet om tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners en bestuurders van de drie gemeenten. De schrijvers van het opiniestuk maken in hun analyse de vergelijking met een treinreis die aanvankelijk de goede kant uit gaat. Zo stelt het Rijk 5 miljoen euro beschikbaar stelt voor de veiligheid aan het spoor en de bestrijdbaarheid van eventuele ongevallen.
 
Maar wanneer de drie gemeenten hun leefbaarheidswensen ontvouwen, verloopt de reis minder voorspoedig. Twee bezoeken van twee staatssecretarissen later is er nog steeds geen zicht op serieuze medewerking. Er is geen duidelijkheid over de mogelijke aankoop door het rijk van woningen aan het spoor. De gemeenten kunnen niet vooruit met de vereiste opstelling van bestemmingsplannen. De al in 2014 aangekondigde verlaging van het risicoplafond moet nog steeds in procedure komen.
 
‘In Den Haag lijken ze de urgentie niet te voelen, wanneer het om de veiligheid en leefbaarheid van onze inwoners gaat’, schrijft de stuurgroep. “We zullen de nieuwe regering wanneer die aantreedt, in elk geval om ‘een andere dienstregeling voor West-Brabant’ vragen. Ondertussen blijven we vastberaden op ons doel afgaan”, luidt het slot van het opiniestuk. ‘Sowieso met de uitvoering van alle veiligheidsmaatregelen. En we zetten alles in het werk om de leefbaarheidswensen om te zetten in concrete plannen en maatregelen.”
Lees hier het volledige opiniestuk
Op de foto v.l.n.r. Tom van Gastel, Jan van Dijk. Marcel Hellemons en Ramona van Dijk.

De klankbordgroep is weer voltallig


De Roosendaalse afvaardiging in de klankbordgroep van bewoners is sinds kort weer compleet. De nieuwe leden zijn Marcel Hellemons, Tom van Gastel, Jan van Dijk en zijn dochter Ramona. Ze vinden het alle vier belangrijk dat bewoners hun stem laten horen en betrokken zijn bij de verdere ontwikkelingen.


Marcel Hellemons woont op de Vijfhuizenberg, aan het einde van de Watermolenstraat. “Dat is op 30 meter van het spoor. Wij zitten hier best lastig, omdat we alleen richting het spoor kunnen vluchten wanneer zich daar een calamiteit voordoet. Over een oplossing daarvoor zijn we in contact met de brandweer.” Marcel beseft dat je over een lange adem moet beschikken, wanneer je invloed wilt uitoefenen op het beleid van de overheid. “We hebben immers niks aan korte termijn oplossingen. Er is een structurele aanpak nodig, waarbij onze veiligheid en leefbaarheid voorop staan.”

Toegenomen
Ook Tom van Gastel woont met zijn gezin vlakbij het spoor. “Het loopt nagenoeg door onze achtertuin. Net als bij andere woningen is een geluidswal de enige afscheiding.” Tom wil de ontwikkelingen rond het spoor van dichtbij volgen en daar waar het kan invloed op uitoefenen. “We merken bij ons op de Cyclaamberg dat het treinverkeer de laatste jaren flink is toegenomen.”
 
Jan van Dijk komt samen met dochter Ramona de klankbordgroep versterken. Zij laat de inhoud graag over aan haar vader -“hij is meer van de techniek”- en is zelf vooral geïnteresseerd in het hele proces eromheen. “Er zitten zoveel verschillende aspecten aan, best breed eigenlijk. Ik kan mijn vader mooi ondersteunen met het verzamelen van informatie en met alle communicatie die nodig is.”


VAG voelt zich winnaar na afwijzing Raad van State

 
Hoewel de Raad van State het beroep over het openbaar maken van stukken ongegrond heeft verklaard, voelt de VAG zich toch de winnaar van deze uitspraak. “Hiermee is namelijk vastgesteld dat er nooit onderzoek is gedaan naar de risico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoortraject door Moerdijk, Halderberge en Roosendaal.”
 
De Raad van State heeft onlangs het beroep ongegrond verklaard dat de Vereniging Alternatief Goederenspoor (VAG) had ingesteld om alle stukken openbaar te krijgen die aan de totstandkoming van de Wet Basisnet Spoor ten grondslag hebben gelegen. Het ging de VAG om de laatste nog niet openbare stukken waarvan de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu destijds zei dat ze niet in het bezit waren van het ministerie. Een van die stukken betrof het onderzoek naar de risico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor op het traject Moerdijk – Halderberge – Roosendaal. Vorig jaar had de bestuursrechter in Breda de VAG al gedeeltelijk in het gelijk gesteld en zijn vele documenten, die tot dan niet openbaar waren, alsnog beschikbaar gekomen. De rechter ging toen niet zo ver dat het ministerie ook de stukken moet leveren die daar niet aanwezig zijn. Tegen dit onderdeel van de uitspraak is de VAG bij de Raad van State in beroep gegaan. Die is nu tot het oordeel gekomen dat niet aannemelijk is gemaakt dat de stukken waarover het gaat, ook daadwerkelijk bestaan. Dat is de reden waarom het beroep van de VAG ongegrond is verklaard.
 
“Het lijkt er op dat we met deze uitspraak hebben verloren, maar het omgekeerde is waar”, aldus Gabriël van der Heijde van de VAG. “We hebben eigenlijk gewonnen. De uitspraak van de Raad van State betekent namelijk dat er geen onderzoek naar en afweging van risico’s is gedaan zoals wij altijd al hebben beweerd. Dat vinden we erg kwalijk, want dat had wel gemoeten. Hier gaan we zeker iets mee doen. Wat en hoe, daar beraden we ons nog op.”

 


Vier jaar Basisnet Spoor in vogelvlucht
 

Het is alweer vier jaar geleden dat het Ministerie van Infrastructuur & Milieu met de boodschap kwam dat er in de toekomst veel meer treinen met gevaarlijke stoffen door de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal mogen rijden. Sindsdien is er veel gebeurd.


De drie gemeentebesturen en de bewoners hebben niet nagelaten om hun bezwaren kenbaar te maken. In brieven, gesprekken, formele bezwaren en petities. Het resultaat was onder meer dat het ministerie 5 miljoen euro beschikbaar stelde voor meer veiligheid aan het spoor en voor een betere bestrijdbaarheid van eventuele ongevallen.
 
Maar de gemeenten en bewoners willen meer. Zij willen ook de leefbaarheid verbeteren. Dus iets doen aan de geluidsoverlast van het treinverkeer en aan de trillingen. Daarvoor is inmiddels het nodige onderzoek gedaan. Ook de financiële schade die bewoners aan het spoor kunnen ondervinden, krijgt de nodige aandacht. Andere onderwerpen die aan bod kwamen, zijn de zelfredzaamheid van bewoners en de communicatie. We hebben twee keer bezoek gehad van de staatssecretaris. Dat bood de mogelijkheid om wensen en bezwaren nog eens goed onder de aandacht te brengen. Tot bevredigende resultaten hebben die bezoeken niet geleid. Toch gaan de drie gemeentebesturen verder. Vooral op korte termijn valt er nog veel winst te behalen met allerlei maatregelen en voorzieningen.


De belangrijkste feiten en gebeurtenissen teruglezen?
 
Klik hier voor het overzicht in vogelvlucht.

Klachten over geluidsoverlast?

Behalve veiligheid en zelfredzaamheid is ook geluidsoverlast een belangrijk aandachtspunt bij de toename van het goederenvervoer over het spoor. De drie gemeenten en de veiligheidsregio zijn daarover intensief in gesprek met de betrokken instanties. Maar het is natuurlijk mogelijk dat bewoners klachten hebben over geluidsoverlast en die kenbaar willen maken. Dat kan door te bellen naar: ProRail, tel. 0800 - 776 72 45 (gratis) of naar
Inspectie Leefomgeving en Transport, tel. 088 - 489 00 00
Nieuwe abonnees welkom
Weet u nog mensen die mogelijk belangstelling hebben voor deze nieuwsbrief?
Wijs hen dan op
www.mhrsignaal.nl of mail hen deze link. Nieuwe abonnees zijn altijd welkom.
Copyright © 2016 M-H-R Signaal, All rights reserved.

M-H-R Signaal is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Realisatie: Mercuur communicatie
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
MHR Signaal · Nieuwsbrief Basisnet Spoor · Moerdijk - Halderberge - Roosendaal, NL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp