Copy
Jaargang 8, april 2017
Als webpagina openen
Online data als bron voor taalonderzoeker
Een groot deel van onze communicatie speelt zich online af. Dat betekent dat er online ook grote hoeveelheden data te vinden zijn die interessant zijn voor geestes-wetenschappelijk onderzoek. Dong Nguyen ging na hoe onderzoekers van talige en culturele variatie gebruik kunnen maken van grote digitale databestanden en computationele methoden.
Lees verder

De grootste woordenschat in nederhop

Om de woordenschat van Nederlandstalige hiphop te peilen vergeleken onderzoekers van het Meertens Instituut, Universiteit Leiden en het Instituut voor de Nederlandse taal het werk van ruim 30 Nederlandstalige rappers en gebruikten als vergelijkingsmateriaal de klassieker De Ontdekking van de hemel van Harry Mulisch uit 1992 en het nieuwste werk van Ilja Leonard Pfeijffer, Peachez uit 2017. Zij ontdekten dat Nederlandstalige rappers hoog scoren in het gebruik van unieke woorden. 
Lees verder

NWO-subsidie voor intelligente zoekmachine voor verhalenbanken

Onderzoekers van het Meertens Instituut gaan grootschalig datagedreven onderzoek doen naar volksverhalen. Het inhoudelijke onderzoek focust op wat gewone mensen in vroeger tijden geloofden, hoe mondelinge verhalen over magie, hekserij, spoken en bovennatuurlijke wezens zich verspreidden en hoe de traditie van verhalen vertellen verschilde in drie geografische gebieden.
Lees verder

Wist u dit al over het Nederlands Dagboekarchief?

Wist u dat het Nederlands Dagboekarchief sinds 2009 bestaat en dagboeken en andere egodocumenten sinds 2014 bij het Meertens Instituut ondergebracht zijn? Dat tientallen vrijwilligers eens per maand bijeenkomen om de dagboeken te lezen en van trefwoorden te voorzien? En dat er met de ontsluiting van de dagboeken niet alleen historisch onderzoek naar het alledaagse leven kan worden verricht, maar ook taalkundig onderzoek naar bijvoorbeeld dialecten?
Bekijk de nieuwe informatiefilm 

Foto-expositie in het Meertens Instituut over Koningsdag in Benidorm

Voor de serie 'Den Vaderland Getrouwe' legde fotografe Saskia Aukema twee achtereenvolgende jaren de Koningsdagviering in Benidorm vast.
Nederlanders maken er in Benidorm een eigen feestje van, het is 'Nederland op twee vierkante kilometer'. Voor één dag krijgt hier een Nederland gestalte dat niet bestaat en nooit bestaan heeft, maar waar velen die Nederland verlaten hebben kennelijk naar verlangen. 

De tentoonstelling is te zien van 12 april tot en met 30 juni 2017. Lees verder

Louis Peter Grijp-lezing op 10 mei 2017:
'De schaduw van 1585 en 1967. Laaglandse geschiedenis en hippiecultuur in het werk van de Vlaamse zanger Wannes Van de Velde' door Geert Buelens


Toen Wannes Van de Velde (1937-2008) overleed, noemde The Independent hem even belangrijk voor het Vlaamse lied als zijn landgenoot Jacques Brel was voor het Franse. Van de Velde schreef inderdaad een aantal liedjes die klassiek zijn geworden, maar voorts geldt hij als de belangrijkste schakel tussen de orale liedtraditie die soms eeuwen teruggaat en de moderne wereld van de folkrevival en de singer-songwriters uit de jaren zestig.
Lees verder


13 april 2017
Klinkend erfgoed - presentatie tijdens de Week van het Digitaal Erfgoed
Plaats: Reinwardt Academie, Amsterdam

13 april 2017
Workshop: Historical Literary Variation as a Mirror for Language Change
Plaats: Drift 25, Utrecht
Waarom is knikkeren interessant voor wetenschappers?


Foto: Een vragenlijst over knikkeren van het Meertens Instituut

Maart 2017
Het hostiewonder van Amsterdam
In 1345 werd in Amsterdam door een zieke man een hostie uitgebraakt en vervolgens in het vuur gegooid, alwaar het de volgende ochtend weer onbeschadigd werd uitgevist. Het Mirakel van Amsterdam stond aan de bron van een lange bedevaarttraditie: nog altijd lopen gelovigen jaarlijks de zogeheten Stille Omgang. Luister naar het radioprogramma OVT van NPO Radio 1.
Maart 2017
Op welke manier vindt zingeving plaats in een maatschappij waarin religie wegvalt?

Religiewetenschapper Ernst van den Hemel beantwoordt deze vraag van de Nationale Wetenschapsagenda in een video.
Maart 2017
Grove taal bij jongeren

Tieners kunnen nogal rare woorden bezigen. "Woorden die wij volwassenen verschrikkelijk vinden, zijn bij hen juist populair", schrijft een vader in zijn opvoedvraag aan Trouw. "Maar af en toe denk ik dat ik me als ouder niet moet laten meevoeren en lachen, maar corrigerend moet optreden." Leonie Cornips geeft antwoord.

Maart 2017
Horrorclowns en poema's op Wereldverteldag

Geschminkte clowns die met bijlen rondzwaaien om onze kinderen te beschermen tegen poema's op de Veluwe: echt? Op Wereldverteldag verscheen in NRC een artikel over middeleeuwse legendes en de sagen van nu: eigentijdse urban legends, complottheorieën en fake news.
 

Maart 2017
Hop Marjanneke

‘Hop, Marjanneke’ is een bekend kinderlied. Maar waar komt het lied vandaan en wat betekenen de woorden? NRC zoekt het uit en gebruikt daarbij de Liederenbank van het Meertens Instituut.

Maart 2017
Wamen: kent u dit woord?

Wamen: modder doen opwellen. Het woord staat al sinds 1671 in woordenboeken, desondanks wordt het niet of nauwelijks gebruikt. Taalteamlid Marc van Oostendorp bespreekt wamen in het radioprogramma De Ochtend. 

 

Stageplaats Vragenlijstenbank
Meer informatie

Stageplaats Etymologiebank
Meer informatie

Copyright © 2017 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven