Copy
Deze nieuwsbrief is speciaal bedoeld voor klanten en relaties van Kleemans.
View this email in your browser
Tweet
Forward
Share

BRC nieuwsbrief

Hierbij ontvangt u van ons de BRC nieuwsbrief april 2017 waarmee wij u, als klant van Kleemans, willen informeren over ontwikkelingen en wijzigingen binnen BRC. De BRC food versie 7 verlangt van BRC-gecertificeerde bedrijven dat ze zich op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen via de website van BRC. Aan deze eis geven wij voor u invulling middels deze nieuwsbrief. De informatie is zowel afkomstig van de BRC website, als van andere relevante informatiebronnen.

Aanvullend op deze nieuwsbrief kunt op de website van BRC zelf de laatste ontwikkelingen volgen.

Normen en publicaties van BRC zijn beschikbaar via de BRC Bookshop en/of via de website van BRC Participate.

GFSI document versie 7

In februari is de nieuwe versie van het GFSI benchmark document gepubliceerd. Met belangstelling werd uitgekeken naar de eisen voor goedgekeurde schema’s ten aanzien van onaangekondigde audits en food fraude. Schema’s moeten voorzien in een programma van optionele onaangekondigde audits. 

De schema’s moeten ook eisen bevatten voor de analyse, identificatie en beheersing van fraude risico’s. Er wordt niet voorgeschreven hoe de risicoanalyse moet gebeuren. De maatregelen moeten de voedselveiligheidsrisico’s van fraude beheersen. Economische fraude of misleiding blijft buiten de scope van de GFSI. De GFSI-voorschriften zijn vergelijkbaar met die voor ‘Food Defence’. 

GFSI komt voor zomer met versie 7.1 Benchmark Requirements

De GFSI publiceert nog voor de zomer versie 7.1. van hun Benchmark Requirement, zo maakte GFSI vice chair Anita Scholte op Reimer op het Food Future Event bekend. Verder gaat een werkgroep uit Europa en GFSI onderzoeken hoe de Europese NVWA’s bij hun toezicht rekening kunnen houden met private GFSI erkende certificaten. 

Het Global Food Safety Initiative publiceerde eind februari, versie 7.0 van hun Benchmark Requirement, daarvoor aangeduid als Guidance Document. Daarin staan eisen waaraan voedselveiligheidstandaarden en certificatieprocedures van schema-eigenaren moeten voldoen. Dat volgens Scholte op Reimer nog voor de zomer een nieuwe versie van 7.0 zal verschijnen, geeft aan hoe snel de ontwikkelingen momenteel gaan.

In 7.1 zullen auditor vaardigheden en FDA wensen worden opgenomen. “We zijn met de FDA al heel ver om te bereiken dat zij bij hun toezicht op de FSMA rekening gaan houden met het hebben van een GFSI erkend certificaat”, aldus Scholte op Reimer. “De gesprekken lopen goed. De GAP-analyse leverde negen wensen op, zeven daarvan zijn al verwerkt in versie 7.0, de twee laatste worden opgenomen in versie 7.1.”

Laatste twee aanpassingen FSMA
De twee aanpassingen voortkomend uit de FSMA die in versie 7.1. zullen worden doorgevoerd bestaan uit twee woorden.

In de paragraaf Food Safety legislation: 'The standard  shall require that the organization establish, implement and maintain detailed procedures and instructions for all processes and operations having an effect on food safety to be compliant in the country of manufacturing as well as the known country of destination’is het woord ‘known’ toegevoegd. In paragraaf 15.3 non-approved supplier ‘Use of non-approved supplier shall be acceptable in an emergency situation provided the facility has been assessed and the product meets the specification’ is het woord assessed in de plaats gekomen voor inspected.


Benchmark requirements 7.2
Andere aanpassingen zijn minder urgent en zullen worden opgenomen in versie 7.2 die eind 2017 zal verschijnen. Scholte op Reimer noemde onder andere Fraude-eisen voor logistiek en opslag. Daarnaast zal worden aangegeven hoe met multi-site bedrijven, met name food service en winkels, maar ook in de primaire sector en sommige fabrikanten zal worden omgegaan. Moet iedere site worden gecontroleerd of zal worden volstaan met een steekproef?

Belangrijke aanpassingen in Versie 7
Nieuw in versie 7.0. zijn dat de verschillende criteria “uit elkaar zijn getrokken en veel meer normatief” zijn gemaakt. Verder zijn de eisen die gesteld worden aan Certificatie Instellingen (CI’s; Certification Bodies die vanaf versie 7.0 nu CPO heten: Certification Programme Owners) beter gegroepeerd.  
Ook de eisen waaraan de CI’s moeten voldoen, zijn normatief gemaakt, zodat veel duidelijker kan worden bepaald of een CI wel aan de eisen voldoet, dan wel “nog huiswerk te maken heeft voordat deze door GFSI wordt erkend.” Ook heeft GFSI de accreditatie van de Certificatie Instellingen (voor zichzelf) meer kosten efficiënt gemaakt door voorafgaand aan het accreditatiebezoek de CI een self assessment te laten uitvoeren, die dan tijdens de office audit door de zogeheten Benchmark leaders wordt besproken. Bij een akkoord gaat het schema de public consultation traject in waarin iedereen commentaar kan indienen op het concept. Bij een nee, krijgt de schema-eigenaar nog een kans om alsnog aan de GFSI-normen te voldoen. Elk volgend jaar bezoekt de benchmark leader de schema-eigenaar om ter plekke te controleren of de schema-eigenaar nog steeds zijn zaken op orde heeft. 

Versie 7.0 bestaat hierdoor nu uit vier delen:
1: beschrijving benchmark proces;
2: normen waaraan de CI’s moeten voldoen;
3. De eigenlijke voedselveiligheidsstandaard
4. Verklarende woordenlijst. Bestaande en nieuwe schema’s

Bestaande CPO’s krijgen in 2017 de tijd om aan te tonen dat hun schema’s aan de Benchmark Requirements voldoen en daarmee de GFSI erkenning krijgen. Maar er hebben zich volgens Scholte op Reimer inmiddels ook twee nieuwe schema’s uit Japan gemeld. 

MOSH en MOAH, bij u al bekent?

In oktober 2015 heeft Foodwatch, een consumenten organisatie, resultaten gepubliceerd van een studie uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland en Nederland. De resultaten tonen aan dat van 120 producten die geanalyseerd zijn, 43% was besmet met MOAH en 83% door MOSH. 

Meer dan ooit staat nu MOSH en MOAH op de voedselveiligheidsagenda en Mérieux NutriSciences is in staat u te adviseren in de risico’s en afkomst van deze stoffen. De MOSH (Minerale olie uit verzadigde koolwaterstoffen) en het MOAH (Minerale olie uit aromatische koolwaterstoffen) behoren tot de groep van MOH, een groep afgeleide koolwaterstofmengsels afkomstig van voornamelijk ruwe olie, maar kan ook synthetisch worden geproduceerd uit steenkool, natuurlijk gas en biomassa. De potentiële impact van MOH op de menselijke gezondheid varieert op grote schaal. MOAH kan DNA beschadigen en kanker veroorzaken (genotoxische kankerverwekkende stoffen), terwijl MOSH zich ophoopt in menselijk weefsel, waardoor bijvoorbeeld bijwerkingen aan de lever kunnen ontstaan. 

Er zijn verschillende mogelijke bronnen van MOH in voedsel, Mérieux NutriScience vat het voor u samen: 

  • De verpakkingsmaterialen of omverpakking tijdens opslag en / of transport. Dit is de primaire bron van verontreiniging. Gerecycleerde dozen zijn vooral verdacht, omdat ze kunnen worden gemaakt uit vezels uit kranten, die bedrukt zijn met inkten vanuit minerale oliën. 

  • De smeermiddelen voor machines. Tijdens de productie of oogst, maar ook voor de behandeling van jute zakken die gebruikt worden voor het vervoer van de bonen cacao, of andere gewassen. 

Welke voedingsmiddelen zijn betrokken bij deze contaminatie? 
Als er geen barrière aanwezig is tussen de verpakking en het product, waardoor migratie van minerale oliën geblokkeerd wordt, is al ons voedsel potentieel te besmetten. Zelfs wanneer ons eten worden verpakt in kartonnen dozen gemaakt van vezels die niet verontreinigd zijn met minerale oliën, kan besmetting wel plaats vinden door omverpakking gebruikt tijdens het vervoer of zelfs door inkten bedrukt op de doos. Bovendien neemt de kans op migratie toe met de contact tijd. 

De droge producten tijdens een lange opslagduur zijn meer vatbaar voor de migratie van minerale oliën vanuit de verpakking.  Hierbij is te denken aan: 

  • Broodproducten 

  • Granen, cereals 

  • Koffie, cacao, soja of noten 

Mérieux NutriScience biedt de analyse mogelijkheid op de aanwezigheid van MOSH en MOAH in voedsel. Hoewel er geen wettelijke grenzen zijn, wordt de concentratie limiet doorgaans gelegd op 2 mg/kg voor MOSH en een tolerantie van 0,5 voor MOAH.


 

Wat verder nog interessant kan zijn:

  • Op donderdagmiddag 1 juni organiseren wij een Bijeenkomst Nieuwe BRC S&D. Meer informatie volgt binnenkort op onze website.
  • Wist u dat wij ook Trainingen Interne audits verzorgen? Deze training waarbij wij uw kwaliteitsfunctionaris, lid van het kwaliteitsteam of andere medewerker die verantwoordelijk is om de interne audit uit te voeren, op te leiden tot intern auditor. 
Volg ons via:
Website
Twitter
LinkedIn
Email
Copyright © 2017 Kleemans organisatieadvies, All rights reserved.

Ons contactadres is:
Kleemans organisatieadvies
Bolbergseweg 12 a
4854 NG Bavel, Nederland
Tel: 0161 745 007
Mail: info@kleemans.nl

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp