Copy
12 april 2017

Green Deal Nieuws


Green Deal Nieuws: voor en door de lezers

Wilt u in de volgende Nieuwsbrief melding maken van de resultaten of ontwikkelingen van een Green Deal, meld dit dan bij de redactie.

Column Lieve Declerq (lid Green Deal Board): Tijd voor een grote watercoalitie

Afgelopen maandag las ik een groot artikel in deze krant dat Sprite Zero voortaan als Sprite door het leven gaat, waarmee moederbedrijf Coca-Cola het drinken van suikerhoudende dranken tegen wil gaan. Volgens de frisdrankenleverancier voldoet het drankje aan de behoefte gezond te leven. En omdat Nederland kennelijk een van de meest gezondheidsbewuste landen is, wordt het in dit land als eerste gelanceerd.

Hans HuijbersAls het ons om gezondheid gaat dan gaat het mij toch aan het hart dat Nederland in het betreffende grafiekje in de Volkskrant wereldwijd op plek 8 staat van landen die het meeste frisdrank nuttigt. Coca-Cola heeft ook voorverpakt water in haar drankenportfolio. Zet daar dan op in? Ik ben inderdaad voorstander van het drinken van kraanwater in plaats van water uit een plastic fles, maar als we het toch over gezondheid hebben dan kan echt helemaal niets opboksen tegen water. Dus ook water uit een plastic fles. 
 
Is het niet tijd om een brug te slaan? Samen met drinkwaterbedrijven zouden alle partijen zelfs de handen ineen kunnen slaan om te komen tot een grote watercoalitie. Tuurlijk, alle ruimte voor eigen verdienmodellen, maar in de basis van deze coalitie staat het streven dat de partijen in de eerste plaats staan voor drinkwater. Of dat nu de voorverpakte waters zijn, of kraanwaters. Laten we samen werken in een grote watercoalitie aan een doelstelling om Nederland aan het water te krijgen en een strategie opstellen voor scholen, sportkantines, horeca waarbij niet het eigen product maar het drinken van water centraal staat. Een gezamenlijk initiatief met als doel dat Nederland in 2020 50% meer water drinkt! Dat betekent ook dat de commerciële partijen ruimte laten voor kraanwater als product op plekken waar kraanwater voorhanden is. Wie durft?
 

Weidevarkenshouderij wil keten verkorten
Bij boerderij Den Elshorst in het Brabantse Baarschot scharrelen de weidevarkens vrij rond in de wei in plaats van op stal te staan. De varkenshouders Ben Bruurs en Thea Moonen geloven in een duurzame, diervriendelijke, natuurinclusieve bedrijfsvoering. “We willen zo natuurlijk mogelijk boeren en met rechtstreekse verkoop de keten verkorten”, vertelt Bruurs.
Olifantsgras Lees meer  
 
 
 
 

SAVE THE DATE: Green Deal Netwerkbijeenkomst op 30 mei
Inspireren en geïnspireerd raken. Verbindingen leggen en kennismaken. Kennis uitwisselen en de diepte ingaan. Het kan allemaal tijdens de Green Deal Netwerkbijeenkomst. Bent u ook van de partij op donderdagmiddag 30 mei in Amersfoort? 
Lees meer  
 
 

De North Sea Resources Roundabout een jaar later
Er is veel bereikt door de partijen die zich verbonden in de eerste internationale Green Deal, North Sea Resources Roundabout (NSRR). Nog maar een jaar geleden bekrachtigden deelnemers uit Frankrijk, Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland hun samenwerking in Brussel om producten die voorheen gelabeld werden als afval een nieuw (internationaal) leven te gunnen als secundaire grondstof. En op 4 april waren zij weer bijeen.
Lees meer  
 
  Jan Jonker
 
Milieuprestatie gebouwen  

De hele plant heeft waarde!
Eind vorig jaar is de Green Deal Biobased Park Westland afgerond. Maar is dat ook echt zo? Want eigenlijk lijkt van afronding geen enkele sprake. Sterker nog: de Green Deal is juist een opmaat gebleken om verder te innoveren en het Westland een nog grotere bijdrage te laten leveren aan de biobased economy.
Lees meer  
 
 

Tijd om op te schalen
“We moeten toe naar aardgasvrije wijken.” Wethouder Paul de Beer van de gemeente Breda is heel stellig in zijn opvattingen daarover. Daarom heeft de Brabantse gemeente haar ambitie vertaald in een agenda, die de mogelijkheden toont om aardgasvrij te wonen.
Lees meer  
 
  Beter in groen
 
Ondertekening  

Ontwerplessen uit de natuur
Wat kunnen we leren van een ijsvogel die het water in duikt of van de wijze waarop termieten een heuvel bouwen? De natuur herbergt veel lessen en kan een inspiratiebron vormen voor ontwerpers en de wijze waarop de circulaire economie gestalte krijgt. Zo blijkt de uitvinder van het klittenband zijn idee te hebben opgedaan toen hij zijn hond ontklitte en was de duik die ijsvogels maken een bron van inspiratie bij de ontwikkeling van een Japanse trein. Maar biomimicry is meer! Biomimicry is tevens een ontwerpmethodiek die bijdraagt aan duurzame oplossingen.
Lees meer  
 
 

Meer kennis over financiering energieprojecten
Financiering wordt bij duurzame energie- en besparingsprojecten vaak als belemmerend ervaren. Dit doet zich met name voor bij innovatieve projecten, bijvoorbeeld op het gebied van geothermie, biomassa en recycling, maar ook bij nieuwe samenwerkingsvormen als ESCo’s. Om de knelpunten weg te nemen is de Green Deal Expertisecentrum financiering duurzame energieprojecten ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de ministeries van EZ en I&M. Het Expertisecentrum helpt zowel banken als initiatiefnemers hun weg te vinden.
Lees meer  
 
  Monitoring
 

Agenda
13 april 2017 - Inspiratiedag Biomimicry
Aeres Hogeschool, Wageningen.

12 mei 2017 - Symposium Betonakkoord
Ministerie van Economische Zaken, Den Haag.

18 mei 2017 - Seminarreeks Duurzame Scholen
Den Bosch.

30 mei 2017 - Green Deal Netwerkbijeenkomst
Mariënhof, Amersfoort.
 

Colofon
Green Deal Nieuws is er voor de deelnemers aan de Green Deals en andere geïnteresseerden. Deze nieuwsbrief wordt aan u verstuurd door de Ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, en Wonen en Rijksdienst. Green Deals staat onder redactie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Met de Green Dealaanpak geeft het kabinet ruimte aan vernieuwende initiatieven uit de samenleving voor duurzame economische groei. De rol van de overheid varieert per project: van het ruimer toepassen van bepaalde wettelijke voorschriften en het toegankelijk maken van netwerken tot het ondersteunen van toegang tot de kapitaalmarkt. De Green Deals hebben een doorlooptijd van gemiddeld twee tot drie jaar.

Zie meer informatie: www.greendeals.nl

Aanmelden nieuwe Green Deal
www.rijksoverheid.nl/greendeal

Overzicht deals Green Deal
www.greendeals.nl

Helpdesk Green Deal
Telefoon: 088 042 42 42 Of gebruik het contactformulier op www.rvo.nl


 
Afmelden     |     Reageer     |     Aanmelden      |      Wijzig uw account
Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor u is bestemd. Indien u niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan u is toegezonden, wordt u verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten.

This message may contain information that is not intended for you. If you are not the addressee or if this message was sent to you by mistake, you are requested to inform the sender and delete the message. The State accepts no liability for damage of any kind resulting from the risks inherent in the electronic transmission of messages.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
RVO · Croeselaan 15 · Utrecht, 3521 BJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp