Copy
Nieuwsbrief Attent, nr. 4 - april 2017
View this email in your browser
Erfgoeddag 23 april
 
Op de 17de editie van de Erfgoeddag staat “zorg” centraal. Het gaat daarbij niet alleen om de zorg voor het erfgoed zelf, of om de zorg voor de toegankelijkheid ervan. Dit jaar is de zorgsector zelf ook van de partij. Om je weg te vinden, kan je online zoeken op plaats en  activiteit. We geven alvast volgende tips: 
- “Van Godshuis tot woon-en zorgcentrum”. Een geanimeerde terugblik op meer dan 100 jaar ouderenzorg in Berlaar toont verrassende wendingen in de manier van wonen, verzorgen en omgaan met bejaarden.RVT Sint-Augustinus, Legrellestraat 39 Berlaar. 
- In mei 2015 opende bezoekerscentrum Pas-sage op de site van OPZ Geel (Dokter Sanodreef 4) de deuren. Je krijgt unfo over het verleden, heden en de toekomst van de psychiatrische zorg in Geel. Uniek is dat hier ervaringsdeskundigen gids zijn.
- Heist-op-den-Berg, WZC Ten Kerselaere, Boonmarkt 27. De bewoners denken terug aan hun carrière en halen herinneringen op. Dat leidde tot een aantal prachtige portretten en anekdotes die je kan bewonderen in de expo.
- “Curieuzeneuzen in toeristisch en zorgzaam erfgoed”. Ontdek per fiets de vele zorginstellingen en toeristische trekpleisters die Merksplas rijk is. Op verschillende locaties staan gidsen klaar met verhalen over het ontstaan, de groei en de huidige werking van de zorginstellingen. Voor route (30 km) en vertrek: klik hier.
- WZC Sint-Jozef, Gasthuisstraat 10, Nijlen-Kessel, biedt plaats aan 95 bewoners. Langs buiten lijkt het een groepering van aparte woningen, gebouwd in Kempische stijl. Zo wordt het dorpskarakter gekoesterd. Jarenlang was diamant bewerken de job bij uitstek in de Kempen. Nu wordt gewerkt aan een reminiscentiekoffer. Via de tentoonstelling “Wat zit er in onze souvenirbox” stap je mee in het verhaal van de bewoners.  
* Tentoonstelling “BeZorgd”, Oud gemeentehuis van Ravels, Grote Baan 38. Postkaarten en foto's tonen hoe de site van het WZC Home O.L.Vrouw van de Kempen is uitgegroeid van een klein kinderverblijf voor kinderen met risico op tuberculose, tot wat het nu is.
Meer info via de website van Erfgoeddag.  
 
Vluchtelingenwerk Vlaanderen dook in de archieven van middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel tijdens de voorbije 65 jaar. “We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten! (Karoly Makay)”
Niet alleen vluchten is een verhaal van alle tijden, ook gastvrijheid heeft in België een lange traditie. Zo bundelt de tentoonstelling BE.LAND  de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Opvallend? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.
Vanaf Erfgoeddag 23 april tot 1 mei bezoek je deze tentoonstelling in het BELvue Museum in Brussel. Daarna reist de tentoonstelling verder naar allerlei steden en gemeenten. Meer informatie: klik hier.
 
500 jaar Reformatie
 
De protestantse kerk in België herdenkt dit jaar 500 jaar Reformatie met onder meer een kerkendag, een oecumenisch symposium en lokale evenementen. Het hoogtepunt van de herdenkingen is op zaterdag 28 oktober 2017, vlak voor de Hervormingsdag (31 oktober). Die datum verwijst naar de 95 proteststellingen die Maarten Luther wellicht op de deur van de Slotkapel te Wittenberg spijkerde. Meer info vindt u de website Refo 2017 en op de website van de Verenigde Protestantse Kerk België
In Antwerpen vindt op 25 april om 20.30 uur  “LUTHER INSPIREERT TOT STOUTMOEDIGHEID!” plaats. PSC Manifest richt deze avond in,  om nieuwe uitdagingen aan te gaan in de zoektocht naar solidariteit, duurzaamheid en gerechtigheid. Daarbij vertrekkend vanuit de ervaringen van presentie, participatie en empowerment in het vluchtelingenwerk en het werken rond armoede. Dat zal op z’n Luthers gebeuren, met stellingen. Wil je meer weten over de eerste gedachten en uitgangspunten? Welkom in de Protestantse Kerk,  Lange Winkelstraat 5, 2000 Antwerpen.
Vrijdag 28 april, 12 – 14 uur
Picknick Plein Public

 
Kom samen met je leerlingen, collega’s of vrienden naar het Theaterplein in Antwerpen voor een maal met een mondiaal verhaal. Picknick Plein Public is namelijk niet zomaar een picknick. Solidariteit staat centraal en duikt op de meest onverwachte manieren op. Richt al picknickend je blik op de wereld, meet je solidariteitsgehalte en geniet van live straattheater (Compagnie Amai) en muziek (Mary & Jay).
Eten & drinken: Bestel vóór 21 april goedgevulde fair trade picknickpakketten (1 pakket = €5) via de website of breng je eigen, duurzaam gevulde, brooddoos mee. Warme en koude dranken zijn ter plaatse te verkrijgen aan een klein prijsje.
Meer info en inschrijven via www.picknickpleinpublic.be.
Picknick Plein Public is een initiatief van Broederlijk Delen, Studio Globo en Oxfam-Wereldwinkels.
Derde editie Gastvrij Antwerpen - 29 april
De Roma, Turnhoutsebaan, Borgerhout  
 
Ook deze editie wil tonen dat Antwerpen warm, solidair en gastvrij is en hoort te zijn. Het wordt een gastvrij evenement met lekkers om te eten vanuit de hele wereld, (kinder)animatie, sfeervolle livemuziek, kunst en literatuur, wonderlijke ontmoetingen, … Nieuw is dat er vanaf 21.30 uur kan en zal gedanst worden. Ook nieuw is dat “Gastvrij Antwerpen” dit keer deel uit maakt van “Plan A”, een nieuw en verbindend initiatief van Antwerpse burgers en organisaties die samen ‘t stad mee in handen willen nemen. Het programma start vanaf 17 uur. Om 20 uur wordt er gezamenlijk Nederlandstalig gezongen met Zing met Mij, onder professionele begeleiding. Vanaf 21.30 uur is er een groot feest met dj's van over heel de wereld. Meer info via evenement FB of via Pax Christi.
7 mei 2017 - Iedereen mee aan tafel!

De Grote Parade bracht twee jaar op rij meer dan 20.000 mensen op straat. Mensen die een beleid willen dat echt investeert in een solidaire duurzame samenleving. Dit jaar roepen burgerbewegingen Hart boven Hard en Tout Autre Chose op om letterlijk samen op tafel te kloppen. Daartoe wordt in hartje Brussel, met recuperatiemateriaal, een tafel gebouwd met plaats voor iedereen: de langste tafel ooit! (Wil je helpen, schrijf je in via de website van Hart Boven Hard).  
De Grote Parade komt op voor: 1) een eerlijke belastingsbijdrage door multinationals en grote vermogens, 2) een leefbare job voor iedereen, 3) een open samenleving zonder racisme en discriminatie, en 4) meer middelen voor zorg, cultuur, onderwijs, onderzoek en verenigingsleven,... Aan de tafel is ook plek voor elke droom rond klimaat, democratie, internationale handel, vrede,... 
Ook Broederlijk Delen trekt mee op. Afspraak: tussen 13.30 en 14 uur, beneden aan de grote trappen van station Brussel-Noord. Om 14 uur stapt iedereen ongeveer 1 km naar de locatie waar de picknicktafel staat opgebouwd. We zetten ons samen aan tafel en luisteren allemaal naar de korte speech, waarna we samen op tafel kloppen!! Achteraf kan er nagetafeld worden: wie taart of cake meebrengt, deelt die met iedereen.
Johan Swinnen over 'Rwanda, mijn verhaal'

Op dinsdag 16 mei 2017, van 19 tot 21 uur, ontvangen Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen in Brussel Johan Swinnen, Belgisch ere-ambassadeur. Hij stelt zijn boek voor en gaat in gesprek met journalist Guy Poppe. Sinds zijn aankomst in Rwanda in 1990 heeft Johan Swinnen van zeer nabij de kantelmomenten meegemaakt, die geleid hebben tot de tragedie van het voorjaar 1994, waarbij minstens een half miljoen mensen zijn omgekomen. Hij probeert, met grote zin voor detail en nuance, te begrijpen hoe een hervormings- en vredesproces faalde en de genocide heeft kunnen gebeuren. 
Plaats: Broederlijk Delen, Huidevettersstraat 165, 1000 Brussel. Plaatsen beperkt. Inschrijven bij Nadia Nsayi: klik hier.

 
Gevangeniswerk Filip Cromheecke in beeld

Filip Cromheecke verblijft sinds 1991 in Brazilië als Fidei Donum - priester van het bisdom Antwerpen. Een fidei-donum priester is een soort zendeling die vanuit een kerkgemeenschap - in dit geval vanuit Europa - als teken van actieve verbondenheid wordt ingezet in de pastorale initiatieven van een andere kerkgemeenschap. Zo ontstaat een mogelijkheid tot wisselwerking en wederzijdse steun om te werken aan vrede en gerechtigheid. Concreet werkt hij in de gevangenispastoraal. Via zijn website kan je op de hoogte blijven van recente evoluties en gebeurtenissen in de projecten. Luk Alloo was in de week van 21 maart ll. met een reportageploeg te gast bij de werking van Acuda in de gevangenis van Porto Velho.  De uitzending - van 6 april jl op VTM - kan je via deze link herbekijken.
 
Klimaatnetwerk.be groeit
 
Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Zusters H. Familie van Helmet, 65 parochies in het Waas- en Scheldeland, Pastorale Eenheid Essen-Kalmthout, Universiteit Antwerpen,... het is een kleine greep uit de groepen en organisaties, die partner zijn geworden van Klimaatnetwerk.be, het initiatief waarmee Ecokerk iedere groep wil aanzetten om werk te maken van een klimaatplan. Meer weten? Klik hier. En deel ook het klimaatplan van jouw groep!
 
Copyright © 2017 ATTENT, All rights reserved.


Klik hier om je voorkeuren aan te passen of om je uit te schrijven uit de maillijst

Email Marketing Powered by Mailchimp