Copy
Bekijk de nieuwsbrief in je browser
De Mussen, huis van de buurt
Buurtcentrum De Mussen, nieuwsbrief april 2017
dot2.png
De Mussen gaat Europees!
 


Vanaf 2017 is De Mussen gestart met een nieuw project, DE WERKPLAATS, met als doel bewoners van de Schilderswijk te ondersteunen bij het zoeken van werk. 
dot2.png
De Werkplaats is gestart
 
In De Werkplaats ondersteunen vrijwilligers (mentoren) werkloze buurtbewoners (mentees) bij het vinden van een baan. Door deze ondersteuning neemt de kans op het vinden van werk toe. Onlangs zijn we gestart met een eerste groep van 10 mentoren. We hebben de ambitie om aan het eind van het jaar met 40 mentoren aan de slag te zijn.

Projectleider Ludolf van Hasselt: "Het project gaat er vanuit dat met extra ondersteuning het mogelijk is om mensen te begeleiden naar werk. Eenzelfde project dat we in Brussel hebben bezocht, is zeer succesvol en heeft 400 succesvolle koppelingen per jaar. Waarom zou dat ons in Den Haag niet lukken?"



De eerste groep mentoren van De Werkplaats
dot2.png
Gezocht: mentoren voor De Werkplaats!
 
De Werkplaats zal het meeste succes hebben als dit mentoren zijn met verschillende beroepsachtergronden, zoals:



Hoe gedifferentieerder de groep mentoren, hoe meer kans dat mentees daadwerkelijk een baan zullen vinden!

We zoeken enthousiaste mensen met een netwerk in Den Haag, die zich een paar uur per week in willen zetten.

We bieden: zinvol werk in Europese context, waar u het verschil mee kunt maken.


 
dot2.png
Werkloosheid in de Schilderswijk
 
Te veel mensen in de Schilderswijk hebben geen werk. Dit heeft onder andere te maken met het ontbreken van een netwerk, het missen van sollicitatievaardigheden en het beheersen van soft skills. Hierdoor is de werkloosheid onder niet-westerse migranten veel hoger dan onder autochtone Nederlanders. Onderzoek van de gemeente Den Haag heeft daarnaast uitgewezen dat er sprake is van uitsluiting en discriminatie op de arbeidsmarkt, hetgeen het vinden van werk voor bewoners uit de Schilderswijk ook niet vergemakkelijkt.  

Werkloosheid en de daarmee gepaard gaande armoede heeft grote gevolgen voor de levenskwaliteit van inwoners van de Schilderswijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat langdurige werkloosheid en armoedeproblematiek enorme impact hebben op gezinnen, op de ontwikkeling van kinderen, op de gezondheid van mensen en uiteindelijk ook op de leefbaarheid van een wijk. Veel jongeren in de wijk hebben een hogere opleiding met succes afgerond, maar het lukt ook hen veelal niet om een baan te vinden. Uiteraard is het enorm frustrerend om na een jarenlange studie, met bijbehorende studieschuld, met lege handen te staan. Daarnaast zijn deze hoog opgeleide werkloze jongeren geen goed voorbeeld voor de jongere kinderen in de wijk; waarom zouden zij hun best doen op school, als een diploma veelal niet leidt tot werk en een mooie toekomst? Niet voor niets heeft Wethouder Baldewsingh het bestrijden van jeugdwerkloosheid uitgeroepen tot prioriteit nummer 1 in het beleid van de wijkaanpak!
 
Onlangs heeft De Mussen een diner gehouden voor buurtbewoners die werkloos zijn. Tijdens het diner werd er aan hen gevraagd op welke manier zij ondersteund zouden willen worden bij hun zoektocht naar werk. De belangrijkste uitkomsten van deze avond: mensen willen ondersteund worden bij:
  • Het vergroten van hun netwerk
  • Kijken welke vacatures bij hen passen
  • Schrijven van brieven
  • Maken van een CV
  • Oefenen van sollicitatiegesprekken
  • Leren omgaan met sociale media
  • Meer zelfvertrouwen krijgen.

 
dot2.png
Werkwijze van De Werkplaats
 
Medewerkers van De Werkplaats werven en selecteren zowel de mentoren als de mentees. Zij dragen zorg voor een zorgvuldige match. Iedere mentor wordt gekoppeld aan één mentee en alleen als beiden instemmen, gaat het begeleidingstraject van start. De mentor en de mentee maken een plan van aanpak en ondertekenen een mentoringovereenkomst waarin een aantal basisafspraken staan. De mentor en mentee ontmoeten elkaar wekelijks in De Werkplaats. Daar zijn ook medewerkers aanwezig om advies te geven en/of problemen op te lossen. Het begeleidingstraject duurt in principe 6 maanden. In veel gevallen zal de mentee dan uitzicht hebben op een baan of op een stageplaats. Het tijdsbeslag van de mentor zal naar verwachting één dagdeel per week zijn.
dot2.png
Training van mentoren
 
Voordat de mentoren aan de slag gaan in De Werkplaats volgen zij een basistraining van zes modules. Hierin zullen de verschillende aspecten van de werkzaamheden worden belicht. Tijdens de training zal er informatie worden gegeven over mentorschap in het algemeen. Wat houdt dit precies in? Waarin verschilt een mentor van een coach? Daarnaast is er aandacht voor (interculturele) communicatie, gesprekstechnieken, maken de mentoren kennis met de Schilderswijk en indien nodig worden zij bijgeschoold in het gebruik van sociale media bij het solliciteren. Ook na deze basistraining komen de mentoren regelmatig bijeen om met elkaar het proces te bespreken en ervaringen uit te wisselen.

dot2.png
Taak en profiel van de mentoren
 
De taken van de mentor is ondersteuning bieden bij het zoeken naar vacatures, het  openen van hun netwerk, schrijven van een sollicitatiebrief, het maken van een CV, oefenen van gesprekken, morele ondersteuning bieden, etc. Een goede mentor is geduldig, gemotiveerd en empatisch, kan grenzen stellen, stimuleert, is realistisch en nieuwsgierig. Een goede mentor luistert, motiveert, neemt de tijd, komt niet onmiddellijk met oplossingen, doet suggesties, nodigt uit tot, stimuleert, denkt mee. Een goede mentor is dus geen sociaal werker, therapeut, moraalridder, of redder.

Bent u nieuwsgierig geworden? Wilt u meer informatie over het werk als mentor? Wilt u verschil maken en aan de slag gaan als mentor? Stuur dan een mail naar: dewerkplaats@demussen.nl of bel  met de projectleider, Ludolf van Hasselt tel: 06-51887390.

 
dot2.png
PACE
 
De Werkplaats wordt mogelijk gemaakt door:



DE WERKPLAATS wordt opgericht in het kader van het Europese project PACE - Providing Access to Childcare and Employment - dat tot doel heeft om kwetsbare ouders aan werk te helpen. Samen met partnerorganisaties uit België, Engeland en Frankijk heeft De Mussen PACE ingediend bij het Europese subsidieprogramma “Interreg 2 Zeeën”, dat initiatieven ondersteunt die nieuwe manieren van werken opzetten en de voorzieningen tegen werkloosheid, armoede en sociale uitsluiting bevorderen.
Gedurende vier jaar werken de instellingen uit de vier deelnemende landen nauw samen. Ze zetten initiatieven op, kijken bij elkaar in de keuken en leren van elkaar bij de aanpak van problemen die bij hen allemaal spelen.
 
 

Aanmelden / Afmelden / Doorsturen twitter.1.png facebook.1.png

De Mussen
Hoefkade 602
2526 CM Den Haag
070-3888700
info@demussen.nl