Copy
eMeal 716 - HOE VIND JE JE ROEPING? (deel 1)

 

Alleen als we ontdekken wat onze vaardigheden en talenten zijn en daarmee bereiken wat we willen worden, kunnen we voldoening vinden in ons leven. God gebruikt onze opleiding, ons werk, onze cultuur, taal, gaven en vaardigheden om de samenleving waarin we leven te dienen en te zegenen. We hoeven niet hard te zoeken om Gods richtlijnen in deze te vinden en te volgen. Os Guinness schrijft in zijn boek The Call (= de roeping) dat  we gewoon moeten worden en zijn wat we in essentie al zijn als antwoord op Gods aanbod van genade. Als we begrijpen wat voor werk we moeten doen oftewel wat onze roeping is, zullen we veranderen en bijdragen aan het welzijn van de samenleving.


 

In 1989, toen Letland nog steeds bij de Sovjet-Unie hoorde, kon ik daar op twee manieren werk verrichten. De eerste mogelijkheid was om met een door een kerk gesponsord schip daarheen te varen en daar humanitaire hulp te verlenen. De tweede mogelijkheid hield in dat ik samen met een team van 12 timmerlieden en vrijwilligers een kerk zou restaureren. Die tweede mogelijkheid werd geboden door het Ministerie van Cultuur, dus een seculiere organisatie; het was de bedoeling dat een vervallen kerk weer werd opgeknapt. Omdat ik een architect ben en tevens een ervaren timmerman en bouwvakker, koos ik de tweede optie: die paste het beste bij mijn gaven, opleiding, ervaring en vaardigheden.

Begin negentiger jaren van de vorige eeuw was Letland er klaar voor om mensen te ontvangen die gezonde ethische principes en een goede zakelijke handelswijze konden doorgeven. Er was de uitdaging om een ethisch gezonde business te leiden in een postsovjet omgeving; daarmee moesten zakenlieden en professionals omgaan die een verschil wilden maken. De uitnodiging was uniek en niet bedoeld voor kerkelijke werkers maar voor gewone zakenlieden die op de marktplaats bezig zijn.

Op dat moment was niemand in een betere positie om “te zijn” en beter toegerust om “te worden” dan deze zakenlieden en professionals op de markplaats die heel graag een verschil wilden maken door Gods principes voor te leven, te demonstreren en door te geven aan anderen. Het is niet genoeg om te weten en te begrijpen wie we zijn: we moeten ons afvragen wat we daarmee gaan doen.

Bijna 2.000 jaar geleden zei Jezus: “Volg Mij”. Met deze woorden is waarschijnlijk de meest uitdagende, verwarrende en tevens levens- en maatschappij- veranderende uitspraak gedaan die de mensheid heeft gehoord, getracht te begrijpen en na te volgen; dit bevel schijnt als een helder licht in de duisternis en eist verandering. “Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen” (Joh. 1:5). Als mensen aan deze uitnodiging gehoor geven, heeft dat impact op hun leven, worden familiebetrekkingen hersteld, en beïnvloedt het de samenleving,  het onderwijs en het zakenleven,  in Letland en overal elders in de wereld. Als we ingaan op de uitzonderlijke uitnodiging van Christus zal ons gewone leventje  niet hetzelfde blijven en we zullen niet zonder doel leven.

Als we onze roeping ontdekken zijn we vrij om “te zijn” en “te worden” wat we in essentie al zijn. Ons werk in de zakenwereld is rommelig, met dagelijkse problemen en mensen die hulp nodig hebben. Niemand kan beter de roeping vervullen om daaraan te werken dan de zakenman of –vrouw of professional die daar al actief is: niemand is meer gewoontjes en minder volmaakt; niemand heeft meer verandering nodig vanwege zijn of haar verantwoordelijkheid en potentiële invloed ten goede op de samenleving. Als we weten tot welk werk en unieke taak we geroepen zijn, kunnen we dienen en God eren in ons werk. Gods mandaat voor de mensheid is om ten goede te “heersen” oftewel invloed uit te oefenen: “Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag” (Gen.1: 28a)

Als we onze roeping begrijpen, verandert dat onze manier van werken en geeft het onze bediening een doel. Os Guinness schreef daarover: “Grote christelijke bewegingen komen op en verdwijnen weer. Er worden grote campagnes gehouden en allerlei grote samenwerkingsverbanden gesmeed. Maar al die gezamenlijke inspanningen hebben nooit zoveel invloed als die ontelbare volgers van Christus die hun roeping trouw volgen in de complexe moderne samenleving. “  Zoals Koning Salomo zei over de voordelen van het uitoefenen van je gaven: “Iemands geschenk (oftewel gave, red.) maakt ruimte voor hem en brengt hem in de tegenwoordigheid van de groten”(NBG’51)

Vragen ter overdenking of discussie:

  1. Volgens Os Guinness is roeping niet alleen iets van zijn en doen wat we al zijn, maar ook iets van wat we nog niet zijn maar waarvoor God ons wel geroepen heeft. De Grieken stelden al de existentiële vraag: wat is mijn bestemming? Die vraag stellen wij ons nu nog: wat is het doel van mijn leven en hoe past mijn leven in Gods plan? Hoe zou jij de vraag beantwoorden: Wat moet ik worden en wat moet ik daarvoor doen?
  1. Een duidelijke roeping heeft effect en als je weet wat het doel van je leven is, zal dat jou, je werk en je gezin veranderen. Hoe zou jij je roeping omschrijven? Maakt het uit of je alleen maar je werk doet of dat je door je werk doelgericht dienend bezig bent?
  1. Wat is er veranderd in jouw leven, sinds je te weten bent gekomen dat je bepaalde gaven en talenten van God hebt gekregen? Ken je iemand die de roeping van God in zijn of haar leven heeft beantwoord en daardoor is veranderd en zijn of haar gaven en talenten heeft ontdekt?
  1. Guiness stelt: „Wij mensen zijn het gelukkigst als we de gaven tot uitdrukking brengen die ten diepste bij ons horen.” Is je werk en je leven veranderd doordat je je roeping leerde kennen? Wat motiveert je in je werk en je bediening? Als je kijkt naar hoe je nu bent, je opleiding en je verlangen om Gods wil in je leven te ontdekken, is dat alles dan in overeenstemming met je huidige werk en je roeping?

Als je een Bijbel hebt en meer over dit onderwerp wilt lezen, kijk dan eens naar de volgende gedeeltes:

Ef. 4: 1,2; – 2 Thess. 1: 11;  2 Tim. 1:9;  2 Petr. 1:3, 10e

Tekst: Rudolfs Dainis Smits – Vertaling: Frances Carrière

– Redactie: CBMC

eMeal wordt wekelijks gratis verstuurd door CBMC. CBMC wil zakenmensen helpen Jezus Christus te vinden, volgen en verkondigen. Wil jij ook eMeal ontvangen? Meld je aan via cbmcinside.nl/emeal.

Like eMeal 716 -  HOE VIND JE JE ROEPING? (deel 1) on Facebook share on Twitter Google Plus One Button