Copy
eMeal 717- Hoe vind je je roeping? (deel 2)

Dit jaar herdenken we het feit in de geschiedenis van het Christendom dat 500 jaar geleden de Reformatie begon. De Reformatie veranderde de Kerk en had invloed op de westerse beschaving en op wat er werd geleerd over de roeping van mensen. De visie op werk die toen ontstond gaf nieuw leven aan de marktplaats. Het is de moeite waard om te bekijken hoe de Reformatie onze benadering van werk compleet veranderde.


 

Martin Luther, een professor in de moraaltheologie en een van de leiders van de Reformatie, daagde de religieuze autoriteiten op velerlei wijze uit met betrekking tot geloof, werk en roeping. Hij leerde de mensen dat elke man en vrouw door God wordt geroepen, ongeacht iemands werk of positie in de maatschappij. Daarom moeten we ons werk trouw, zorgvuldig en op een waardige manier uitvoeren. Deze grondbeginselen lijken ons in de huidige maatschappij vanzelfsprekend, maar toen was dat niet het geval. Ons werk, beroep, onze zaak of onze missie – wat onze hand vindt om te doen – zal de maatschappij doen bloeien en God eer geven, als die geleid worden door toewijding en een verlangen om te dienen.

Hierbij een wat provocerende uitspraak over dit onderwerp, die wordt toegeschreven aan Luther: “De dienstmeid die de keukenvloer veegt doet evengoed de wil van God als de monnik die bidt – niet omdat ze een christelijk lied zingt terwijl ze aan het vegen is, maar omdat God houdt van schone vloeren. De Christelijke schoenmaker vervult zijn christelijke plicht niet door kleine kruisjes op de schoenen te zetten, maar door goede schoenen te maken, want God houdt van vakmanschap.” We zijn geroepen om goede werken te doen, zoals in Ef. 2: 10 staat: “Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede werken die God mogelijk heeft gemaakt.”

Luther leerde dat ons werk het middel en het platform  is voor onze dienst aan de maatschappij en aan God. Door ons werk, onze zaak of onze bediening leveren we goederen en diensten en brengen we leiderschap en daardoor zijn we nuttig voor individuen en de maatschappij als geheel. Door de combinatie van talent, vaardigheid en expertise van allerlei verschillende individuen zorgen ons werk en onze zaak voor goederen en diensten voor anderen en geeft dat ons geld om van te leven. Het gaat niet om het najagen van persoonlijk gewin, maar om uitstekend je werk doen: dat is werkelijk van voordeel voor de gemeenschap en zorgt voor impact. Elke eerbare roeping, elk gepast doel kan worden bereikt langs het pad van goede en betrouwbare besluitvorming en dienstbaarheid. Als we ons werk met zelfdiscipline en vaardigheid uitvoeren, leidt dat tot de groei die nodig is voor onze zaak, zijn we tot zegen voor de maatschappij en verheerlijken we God.

Als we onze persoonlijke roeping kennen, brengt dat persoonlijke levensvervulling en vreugde en doet het de maatschappij bloeien. Deze boodschap is betrouwbaar. Ik wil dat je hierover met overtuiging spreekt, opdat zij die op God vertrouwen zich erop toeleggen het goede te doen. Daar heeft iedereen baat bij”. (Titus 3:8)

Als we begrijpen wat een roeping kan betekenen, kunnen we zien dat werk dat uitstekend wordt  uitgevoerd ons dichterbij Gods liefde en waarheid brengt. “Onder roeping verstaan we het feit dat God ons zo duidelijk roept, dat alles wat we hebben in zekere zin aan Hem wordt gewijd als antwoord op Zijn liefde”: een uitspraak van Os Guinness, auteur en socioloog, medeoprichter van Trinity Forum.

Als we onze roeping begrijpen, betekent dat niet dat we altijd succes hebben of dat onze positie veilig is gesteld, maar het geeft ons wel kracht om moeilijkheden te overwinnen. Als je geroepen wordt, kan je dat zelfs direct in moeilijkheden brengen, omdat gehoorzaamheid aan God geen garantie is voor succes. Martin Luther riskeerde gevangenisstraf toen hij zijn 95 stellingen aan de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde. Hij was bereid te sterven toen hij tegen het gevestigde gezag van de toenmalige kerk inging door de Bijbelse leer te onderwijzen en te verdedigen.  Zijn passie om te begrijpen en te onderwijzen wat de Bijbel leerde, en zijn verlangen om met een zuiver geweten God te dienen zorgden ervoor dat hij trouw kon blijven aan Gods werk in hem. “…want het is God die zowel het willen als het handelen bij u teweegbrengt, omdat het hem behaagt.” (Fil. 2: 13). Luthers toewijding bevrijdde de Kerk en veranderde compleet onze visie op roeping en ons dagelijks werk en het is de basis van onze huidige werkethiek die essentieel is voor het zaken doen, op welk gebied dan ook.

Vragen ter overdenking of discussie:

  1. Onze roeping in ons werk vraagt van ons dat we ons werk trouw, zorgvuldig en goed uitvoeren, zodat we onze klanten dienen en God eren. Ben je het ermee eens dat je door deze principes aan te houden goed werk levert en de maatschappij dient? Heb je meegemaakt dat deze principes inderdaad in de praktijk werden gebracht en daardoor een positieve invloed hadden op de maatschappij?
  1. Wijlen Steve Jobs, oprichter van Apple, was een creatieve, revolutionaire vernieuwer die niet opgaf als hij een goed idee had. Hij zei onder meer: „Je kunt alleen geweldig werk afleveren als je van je werk houdt” Hou jij van je werk, of zit je gewoon je tijd uit op je werk? Wat motiveert je om je vaardigheden en talenten  te gebruiken om een uitstekend resultaat neer te zetten? Op wat voor manieren weerspiegelt je werk wie je bent (of niet bent)? Hoe zou je werk moeten weergeven wat je gelooft (of niet gelooft)?
  1. Steve Jobs zei: “Diegenen die gek genoeg zijn om te denken dat ze deze wereld kunnen veranderen, kunnen dat inderdaad voor elkaar krijgen” . Martin Luther overwon veel tegenstand om de verandering te brengen die heel Europa zou beïnvloeden. Waarom helpt het ons om moeilijkheden te overwinnen als we onze persoonlijke roeping kennen en waarom is dit zo belangrijk voor de zakenwereld en de maatschappij in zijn geheel?
  1. Roeping zorgt voor uitstekende prestaties en geeft waardigheid aan wat we doen. In Titus 2:7 lezen we „Geef zelf met goede daden het voorbeeld, laat je leer zuiver en waardig zijn”. Waarmee begint kwaliteitswerk en wat is de beste manier om voor goede werkprestaties te zorgen?

 

 

Like eMeal 717-  Hoe vind je je roeping? (deel 2) on Facebook share on Twitter Google Plus One Button