Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk hem in uw browser.

De Geo-Standaard - mei 2017

Inhoud van deze nieuwsbrief:

Wil jij meewerken aan de optimalisatie van IMGeo?

Nu bronhouders de eerste fase van de BGT transitie hebben doorlopen, sluiten diverse sectoren met hun eigen werkprocessen aan op BGT en IMGeo. Daarbij komen praktische issues en wensen naar voren, die we komende periode graag samen met gebruikers en bronhouders oppakken en uitwerken. Wij nodigen je daarom van harte uit om samen met ons te werken aan optimalisatie van het IMGeo.

Komende maanden bespreken we alle via de helpdesk IMGeo ontvangen wijzigingsvoorstellen en uniformiteitsissues bij SVB-BG in thematische werkgroepen. In deze werkgroepen verkennen we welke wijzigingsverzoeken wel of niet kunnen worden doorgevoerd in de nieuwe versie van de standaarden en formuleren we voorstellen voor oplossingsrichtingen.

Meedoen?
De thema's voor de werksessies staan vermeld op de website van Geonovum. Wij nodigen bronhouders en vooral ook gebruikers van harte uit om de nieuwe versie van IMGeo met ons vorm te geven. Wil je bij een van de werksessies aanschuiven, meld je dan aan door een email te sturen aan de helpdesk IMGeo 

Zie het overzicht van de thematische sessies

Meld je aan voor de Open Geodag

Oproep materiedeskundigen Grondwatermonitoring, Bodem- en Grondonderzoek


Het programmabureau Basisregistratie Ondergrond (BRO) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu nodigt materiedeskundigen uit voor Grondwatermonitoring en Bodem- en grondonderzoek.

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) wordt een centrale database met publieke gegevens van de Nederlandse ondergrond. De BRO maakt onderdeel uit van het Stelsel van Basisregistraties. Met dit stelsel verbetert de overheid haar dienstverlening door belangrijke gegevens over onder meer personen, bedrijven, gebouwen en de ondergrond binnen de overheid te delen. De gegevens over de ondergrond komen centraal beschikbaar, waarna ze veelvuldig gebruikt kunnen worden. De BRO richt zich op de volgende domeinen; bodem- en grondonderzoek, bodemkwaliteit, grondwatermonitoring, grondwatergebruik, mijnbouwwet en modellen.

Oproep voor materiedeskundigen
Het programmabureau zoekt materiedeskundigen voor de volgende gebieden:
Voor vragen over deze uitvraag kunt u contact opnemen met Marcel Reuvers. Bij zijn afwezigheid van 22 april tot 6 mei kan dat met Wilfried ter Woerds. Beiden zijn te bereiken via 033-4604100.

Registratiedomein Grondwatermonitoring* Registratiedomein Bodem- en grondonderzoek 
Grondwatermonitoringnet   Booronderzoek
Grondwatersamenstellingsonderzoek  Profielonderzoek
Grondwaterstandonderzoek    
Synthese grondwaterkwaliteit  
Synthese grondwaterkwantiteit  

Meer samenhang tussen basisregistraties: “De eerste stappen kunnen we nu al zetten”


De afgelopen jaren hebben de basisregistraties steeds meer vorm gekregen. Elke registratie levert op haar eigen manier authentieke, betrouwbare data aan de gebruikers. Maar hoe goed zijn de basisregistraties onderling afgestemd? Wat als twee registraties verschillende data opleveren?

Arnoud de Boer (Geonovum) maakte deel uit van een brede werkgroep die een verkenning heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden om de samenhang en afstemming tussen basisregistraties te verbeteren. Zijn conclusie: “De eerste stappen kunnen we nu al zetten”.

Lees meer...

OGC consultaties

Het Open Geospatial Consortium (OGC) ontwikkelt en beheert internationale, technische standaarden voor geo-informatie. De inhoud van nieuwe standaarden, maar ook de plannen om nieuwe werkgroepen te formeren, legt de OGC regelmatig voor aan het werkveld. Dat is nu het geval voor drie onderwerpen.

Details over de consultatie en conceptteksten: 


 

Online presentatie informatie-, berichten-, en presentatiemodellen


In geo-registraties leggen we de wereld zoals hij is vast in beschrijvingen die we digitaal kunnen raadplegen. Die registraties gebruikt de overheid om haar werk uit te voeren. Van het maken van beleid tot het handhaven van regels. Om geo-registraties te maken, actueel te houden en te bekijken, zijn afspraken nodig over hoe je de werkelijkheid vastlegt (informatiemodel), hoe je hierover informatie uitwisselt (berichtenmodel) en hoe je deze informatie visualiseert (presentatiemodel). In deze online presentatie nemen we je mee in hoe je de wereld digitaal vastlegt.

Transparantie in het beheer van de geo-standaarden


In Nederland ontwikkelt en beheert Geonovum de basis geo-standaarden. Mensen die in de praktijk gebruik maken van deze standaarden, hebben vragen over de toepassing ervan, willen weten welke ontwikkelingen er spelen en hebben mogelijk suggesties voor aanpassingen van deze standaarden. In het document ‘beheer geo-standaarden’ worden de verschillende beheeraspecten beschreven zoals implementatieondersteuning, wijzigingsproces, governance, etc. zodat iedere organisatie die de basis geo-standaarden gebruikt hun weg weten te vinden in de geo-standaarden.

Het beheerdocument hebben wij vernieuwd. Zo is de governance, de relatie met de internationale standaarden en het Forum Standaardisatie geactualiseerd. Het document sluit beter aan op het werkproces van het standaardenteam en maakt ons werk nog meer transparant.

Ga direct naar de nieuwe versie van het beheerdocument of raadpleeg eerst de wijzigingen.

31 mei 2017 - Open Geodag |10 jaar Geonovum


Op 31 mei organiseren wij weer een Open Geodag. Een extra feestelijke, want we vieren tegelijk ons 10-jarig bestaan. Als vanouds praten we je in één dag bij op de laatste ontwikkelingen. Wat speelt er bijvoorbeeld rond een nieuwe versie van IMGeo, de Basisregistratie Ondergrond en de Standaarden voor de Omgevingswet? Ook wisselen we graag met je van gedachten over onze visie op de geo basis standaarden die we in Nederland toepassen.

In de opening van de Open Geodag staan we kort stil bij ons 10 jarig bestaan om je vervolgens mee te laten voeren door Canadees Asif Khan van de Location Based Marketing Association. Hij demonstreert de razendsnelle ontwikkelingen in deze sector, die een boost geven aan innovatie van locatietechnologie. In een workshop later in de ochtend neemt Asif je met plezier verder de diepte in op dit onderwerp.

In de afsluiting in de middag delen verschillende bestuurders hun visie met ons en maken we de vertaalslag naar wat dit in de praktijk betekent. We sluiten de dag dan echt af met een open barbecue voor alle deelnemers aan de Open Geodag. Genoeg tijd om na te praten dus. Je vindt het programma op opengeodag.nl

Aanmelden kan nog via de website van Geonovum

Vragen over de standaard voor omgevingsdocumenten?

Geonovum ontwikkelt samen met KOOP, het Kennis- en exploitatiecentrum voor officiële publicaties, de standaard Officiële Publicaties met Specifieke Toepassingen voor omgevingsdocumenten. Dit gebeurt in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Vanaf heden is er een centraal punt op de website van Geonovum, waar u met uw vragen over de standaard terecht kunt. Dit is een tijdelijk punt gedurende de ontwikkelfase van de standaard.

Heeft u een vraag over de ontwikkeling van deze standaard of de werking ervan, dan kunt u die vraag online bij ons melden. Algemene vragen over het DSO of de implementatie van de Omgevingswet kunt u stellen via het informatiepunt van Aan de Slag met de Omgevingswet.

Certificering ondersteuning planinformatie BGT bronhouderssoftware

Onlangs zijn de eerste BGT bronhouders softwarepakketten gecertificeerd voor de ondersteuning van planinformatie. Certificering van BGT-applicaties toont aan dat bronhouder software de functionaliteit bezit om BGT-informatie op de juiste manier uit te wisselen met de BGT-keten.

Leveranciers moeten aantonen dat een BGT-applicatie beschikt over werkende functionaliteit om te communiceren met de BGT-keten. Er wordt daarbij getoetst op de juiste technische toepassing van de geldende BGT standaarden. In dit geval over de ondersteuning van planinformatie.

In ziet u welke pakketten welke onderdelen van de standaarden ondersteunen.

Leveranciers ondertekenen convenant voor bijhouding BAG en BGT in samenhang

Het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), Geonovum en negen softwareleveranciers van geo-applicaties en BAG-applicaties, hebben 18 april 2017 een convenant getekend. In het convenant spreken de leveranciers af dat ze de nieuwe berichtenstandaard StUF-Geo BAG, ofwel Standaard UitwisselingsFormaat Geografie, gaan ondersteunen.

Deze standaard ondersteunt gemeenten om de bijhouding van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) in samenhang te kunnen organiseren.
Lees meer...

Gevonden voorwerpen

Agenda

 
Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over de geo-standaarden en Geonovum
2017 Geonovum


Instellingen wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief