Nyhedsbrev - maj 2017

Neuropædagogisk Kompetencecenter
nyhedsbrev maj 2017

Nattergalen, kender du den
Niels Bystrup 1983 - Per Borgsten 1982

1. Nattergalen, kender du den,
og har du hørt den synge i de store, mørke skove?
Lille sanger, du er min ven,
hvornår får jeg mon lov at høre dig igen?
Inde midt i skoven kan man finde dig,
men sig mig: Tænker du engang imellem lidt på mig?
Hvis du kalder, ta'r jeg afsted,
og flyver du mod fjerne lande, ta'r jeg med.

2. Nattergal, du er lille og grå,
men dine sange kan fortrylle mine triste tanker.
Du får mig til at tænke - forstå,
at der er meget, man må kæmpe for at nå.
Når du synger, er det om et drømmeland,
som vi ska' ud og finde sammen - og jeg tror vi kan.
Se, vi flyver - vi er på vej,
den lange rejse er begyndt for dig og mig.

3. Vi har fløjet tusinde mil,
og vi er kommet til det lykkelige drømmerige:
Her er sange, varme og smil,
og her ved kilden ka' vi ta' et lille hvil.
Da jeg er tilbage i mit eget land,
er der så meget, der går langt ud over min forstand.
Nattergal, du er lille og grå,
men dine sange må vi lære at forstå.
Vil man nå at høre de toner, der fik kejseren til at græde af glæde i H.C. Andersens eventyr "Nattergalen" fra 1844, er det altså nu. Kun omkring 40 lyse sommerdøgn i alt lyder nattergalens høje, klare toner. Nattergalens sang er vidt berømmet, og kendetegnet ved enorm styrke og stor klangskønhed. Nattergalen er mest kendt for sin kraftige, smukke sang, der især om natten høres vidt omkring.
 
Sangen i Neuropædagogisk Kompetencecenter er ikke periodiseret. Sang og musik er en fast bestanddel af vores kursus- og efteruddannelsesforløb både sommer og vinter, forår og efterår. Den svenske hjerneforsker Matti Bergstrøm knyttede i sin teoridannelse neuropædagogik, fantasi, æstetik og kreativitet sammen. Han sagde, at i det æstetiske og kreative arbejde får man aktiveret kroppen, det emotionelle og det sociale på en og samme tid. Eller som Kjeld Fredens siger: ”Musik er fitness for hjernen”.
 

Selvom sommeren nærmer sig med raske skridt,
så er vi i Neuropædagogisk Kompetencecenter ikke gået på ferie. Vi har gang i mange nye tiltag, og spændende faglige projekter.

LEDELSE OG NEUROPÆDAGOGIK
At lede med og til hjernen
I et samarbejde mellem Neuropædagogisk Kompetencecenter og Act2learn ledelse og organisation, stiller vi skarpt på hjernen i et ledelsesperspektiv. Vi bringer ledelse ind i en optik af neurovidenskabelig forskning, hvor emner som kontekst, kommunikation, mening, styring og implementering ses i et mere menneskeligt og fremtidssikret lys. At lede med forståelse for neurale processer kan være med til at kvalificere arbejdet med ledelse. Derfor integrerer vi de to tilgange, lader dem inspirere, provokere og konkretisere hinanden med henblik på en fælles forankret fremtid. Ledelse handler om mennesker og organisationer er gjort af mennesker, derfor mener vi, at viden om neurovidenskabelig forskning er i både ledelse og organisation.
I starten af juni, vil der komme et opslag op på vores hjemmeside,. Så hold øje!
Se hjemmeside

VOLDSFOREBYGGELSE, NEUROPÆDAGOGIK OG LOW AROUSAL
Med baggrund i en øget efterspørgsel af viden om voldsforebyggelse og neuropædagogik koblet med low arousel, er vi i øjeblikket i gang med at afvikle kurser og efteruddannelse, som er målrettet borgere med problemskabende adfærd i form af udadreagerende og selvskadende adfærd. Målgrupperne er ofte kendetegnet ved vanskeligheder omkring sprog, hukommelse, emotioner, mentalisering og sanseforstyrrelser, som til sammen gør, at det er borgere, der er særligt udsatte i forhold til stress. Vi tilrettelægger kurserne og efteruddannelsen således, at de er målrettet mod de praktikere, der arbejder indenfor feltet. Det vil sige, at det pædagogiske personale igennem kurserne og efteruddannelsen både vil opnå øget baggrundsviden og forståelse for årsagerne til at borgerne kan have problemskabende adfærd, og tilegne sig redskaber til at håndtere disse situationer. Igennem kurserne og efteruddannelsen vil kursisten blive klædt på til at klare konkrete problemstillinger ud fra nye optikker på hverdagens praksis. Grundlaget for dette er viden fra neurovidenskabelig forskning koblet med viden om konteksters betydning, livshistorie fortællinger og tegnlæsning. I low arousal arbejdes der med fokus på kravregulerende og rogivende pædagogik. Formidlet igennem den neuropædagogiske tilgang giver dette perspektiv et særdeles velkvalificeret fagligt grundlag at udøve sin profession på og vil kunne nedsætte risikoen for situationer med problemskabende adfærd i institutionen.
Læs kursusbeskrivelse 

YOGA
Yogaknappen er tændt!
”Jeg kan bruge yogaen når som helst; til at berolige mig selv og til at få ny energi – hvis jeg tror jeg kan, så kan jeg”. I skrivende stund er vores to undervisere i Kompetencecenteret, Linda og Lonni, på børneyogalæreruddannelse i København. Der bliver ”male-saget” med pensler, danset disko-yoga og skabt afbalancerede nervesystemer i det lille studie. Kort før afrejsen blev 2. omgang af kurset ”Yoga og mindfulness for pædagogisk praksis – i et neuropædagogisk perspektiv” startet op i Aalborg. Her fik 25 kursister fra hhv. vuggestue, børnehave, skoler, bosteder etc. yogaen at prøve på egen krop. Gitte og Stine fra børnehaven Ygdrasil i Aalborg udtaler, ”allerede dagen efter kurset, kunne vi anvende øvelser og yogaremser sammen med børnene – vi bruger nu fast fingermeditation før børnenes frokost. Det har givet mere ro, når vi spiser”. Efterårets kursus er allerede nu åbent for tilmelding på nedenstående link. Lonni og Linda glæder sig til at introducere jer for børneyogaens forunderlige verden – Namasté

Læs kursusbeskrivelse 

Læs Linda's artikel

 
 

Musik i et neurovidenskabeligt perspektiv

Neurovidenskabelige studier understøtter relevansen for brug af musik i en pædagogisk praksis. Studierne supplerer den eksisterende viden med nye forklaringsmodeller om musikkens betydning for læring og det sociale samspil med biologiske perspektiver. Neurovidenskabelig forskning om musik og hjerne kan bidrage med viden og metoder, der kan kvalificerer den nuværende pædagogiske praksis i forhold til forskellige målgrupper.

Vi arbejder med musik på vores efteruddannelser, og her kommer et eksempel på dette fra vores samarbejdspartere i Signo Vivo i Norge, Maximus Signo
Se video fra Signo Vivo

Dorte Pedersen og Peter Abrahamsen fra Neuropædagogisk Kompetencecenter har arbejdet med et forsknings- og udviklingsprojekt i forhold til musik og neuropædagogik. Linket viser konklusionen og perspektiveringen projekt
 

FORSKNINGS- OG UDVIKLINGSPROJEKTER

I samarbejde med Sindal, Lendum og Bindslev skole fra Hjørring kommune har vi igangsat et forskningsprojekt om ”Neuropædagogik, det udvidede kognitionsbegreb, didaktik og læring. ” De tre skoler har besluttet, at bruge deres kursusressourcer de næste år på at efteruddanne lærer og pædagoger i neuropsykologi og neuropædagogik, hvilket er helt unikt indenfor folkeskoleområdet. Formålet med projektet er at arbejde videre med konklusionerne fra forskningsprojektet ”Neuropædagogik og inklusionsdifferentiering”
Det primære fokus er på det udvidede kognitionsbegreb set i forhold til elevers læring, udvikling og trivsel. Herunder skal der sættes fokus på, hvilke didaktiske konsekvenser arbejdet med det udvidede kognitionsbegreb vil få for lærer og pædagog samarbejdet.
Læs artiklen i Indsigt her>
 
I samarbejde med forskningsprogrammet Professionsudvikling og Uddannelsesforskning, teknologi- og byggekonstruktøruddannelserne i UCN er Neuropædagogisk Kompetencecenter med i et projekt om neurofeedback. Projektet har to fokusområder. Det ene er de studerendes opmærksomhed på koncentration, motivation og læring, samt adjunkternes opmærksomhed på didaktiske valgs indflydelse på refleksiv praksislæring. Det empiriske arbejde er blandt andet baseret på forskningsinterview, analyse af kropslige tegn og EEG målinger. De studerende får i forbindelse med undervisningen et head set på, som måler deres koncentration. Der skal i projektet ses på sammenhænge mellem de studerendes koncentration, og hvad der sker i læringsrummet.

   
 

PUBLIKATIONER

     
I april 2017 udkom bogen ”Musik på hjernen.” af Peter Vuust
I bogen besvares spørgsmål som: Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til og spiller musik? Hvordan påvirkes vi af musik – fysisk, følelsesmæssigt og sprogligt?
Peter Vuust tager i bogen udgangspunkt i sin forskning og i sin karriere som jazzmusiker. Der sætte bl.a. fokus på, hvordan hjernen bearbejder musik, om forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner, om musikkens sociale betydning og om menneskets musikalske udvikling.
 
En anden lidt ældre, men spændende udgivelse, som vi gerne vil sætte fokus på, er Daniel Siegels bog ”Mindsight”, der i 2016 udkom på dansk. I "Mindsight" fortæller Daniel Siegel med varme og humor, hvordan vores sind arbejder, gør det muligt for os at forstå, hvorfor vi tænker, føler og agerer sådan, som vi gør, og viser os, hvordan vi i bogstavelig forstand kan ændre vores hjernebaner. Mindsight dokumenterer, at vi alle - på alle livsstadier - har mulighed for at transformere vores tænkning, velbefindende og forhold til andre.
 
Daniel Siegel udviklede termen 'mindsight' for at kunne beskrive det innovative samspil mellem neurologi og psykoterapi. I "Mindsight" trækker Siegel på den nyeste forskning, interaktive eksempler og case stories fra sin praksis som kliniker, og viser os, hvordan vi kan praktisere mindsight og undgå fælderne.

 
 
Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra Neuropædagogisk Kompetencecenter UCN, kan du afmelde dig her
Neuropædagogisk Kompetencecenter UCN   |   Skolevangen 45   |   9800 Hjørring   |   Tlf. 72 69 60 00   |   anm@ucn.dk