Copy
Nieuwsbrief Schone Maaswaterketen
Editie 5, jaargang 1, oktober 2017
Bekijk deze e-mail in uw browser
De Maas kan en moet schoner. In het project Schone Maaswaterketen werken waterschappen en waterbedrijven rond de Maas samen om de waterkwaliteit van de Maas duurzaam te verbeteren.
Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte.

Aan het woord:
De nieuwe voorzitter Peter Verlaan

Iedere nieuwsbrief vertelt een van de 13 samenwerkingspartners over zijn of haar ervaringen met het project Schone Maaswaterketen. Dit keer is Peter Verlaan, nieuwe voorzitter van de stuurgroep Schone Maaswaterketen, aan het woord. 

De Maas moet en kan nog steeds schoner. Het proces van de Schone Maaswaterketen stroomt nu al enkele jaren de goede kant op. Als lid van de stuurgroep heb ik vanaf aanvang ervaren welke stappen er gezet zijn. De goede energie die er inzit motiveerde mij enorm om het voorzitterschap op te pakken. De samenwerking loopt goed en ik ben ervan overtuigd dat we aan de wieg staan van het aanpakken van de vele kansen die er nog liggen. Die kansen liggen in het zetten van twee volgende stappen.

In de eerste plaats, na de huidige succesvolle projecten, het formuleren van een gezamenlijke ambitie en bijbehorend plan voor een schoner maasstroomgebied waarin de concrete bijdragen van samenwerkingspartners een plaats hebben.

Er is op dit moment een aardige inschatting te maken van de kansen op middellange termijn. Bronaanpak blijft belangrijk, maar aan de reducering zitten ook grenzen. Mensen zullen altijd medicijnen blijven gebruiken. Voor een concrete aanpak moet de hele keten bekeken worden. Een voorbeeld hiervan is het bekijken van de mogelijkheden van het zuiveren op de rioolwaterzuiveringsinstallaties, maar ook de maatregelen die effectiever of efficiënter zijn om bijvoorbeeld bij de drinkwaterbedrijven te nemen. Lopende de processen gaan we door middel van hotspotanalyses goed kijken naar de prioritering en dan niet alleen vanuit onze eigen invalshoek. De schone maaswaterketen vormt hiermee ook een goede invulling van de samenwerkingskansen die in het Bestuursakkoord Water 2011 zijn benoemd.

Ten tweede bekijken we ook hoe ver de mogelijkheden liggen om onze invloed uit te rollen. De rivieren hebben immers hun oorsprong niet in Nederland, maar stromen ook door onder meer Frankrijk, Duitsland en België. Het wordt een behoorlijke klus om hier de vervuilers bewust te maken van hun verantwoordelijkheid. Het is in deze fase wel lastig om op korte termijn grote successen te boeken. Door de complexiteit en de vele partners wordt het soms een verhaal van de lange adem. Belangrijk hierin is hoeveel een schone rivier ook andere partijen waard is. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de andere opgaven die de diverse overheden hebben en waarvoor ook meer financiële middelen moeten worden vrijgespeeld dan nu het geval is. Er zijn namelijk ook diverse andere opgaven die veel kosten met zich meebrengen. Wij blijven het belang van een ketenbrede aanpak en samenwerking benadrukken en delen onze eigen kennis en ervaring. De samenwerking tussen waterschappen, drinkwaterbedrijven, I&M / RWS en RIWA-Maas in de Schone Maaswaterketen is daarmee belangrijk. Maar de gehele keten om de maas schoner te krijgen is groter en daarin vormen farmaceuten, apothekers, huisartsen, zorginstellingen e.d. ook een belangrijke schakel!


Peter Verlaan is sinds 2015 directeur bij Waterschap AA en Maas en was daarvoor enige jaren werkzaam als Manager Zuiveren en Riolering bij Waterschap Rijn en IJssel. Verlaan is de nieuwe voorzitter van de Schone Maaswaterketen.
 

 


 


 

Praktijkproef

De praktijkproef op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Papendrecht is zonder grote problemen verlopen. De proef is gestart in juli 2016 en een jaar later afgerond. De rwzi Papendrecht was zeer geschikt als proeflocatie omdat het zuiveren van het rioolwater plaatsvindt in twee volledig gescheiden, maar wel gelijke processen. Door de proef in één van de twee processen op te starten, kon er goed vergeleken worden. Het effect van de kooltoevoeging was op deze manier optimaal meetbaar en uniek aangezien hier nog geen (inter)nationale data over bekend zijn. Er zijn in totaal vier poederkooldoseringen getest: 10, 15, 20 en 25 mg poederkool per liter influent.

Resultaten praktijkproef
Nagenoeg alle data van de praktijkproef zijn bekend. Alleen de resultaten van de hoogste dosering zijn nog niet compleet (25 mg poederkool per liter influent). In de stuurgroepvergadering van 4 oktober zijn de eerste concept resultaten gepresenteerd. Op 10 oktober boog de STOWA begeleidingscommissie zich over deze eerste resultaten. In grote lijn zijn de resultaten ten aanzien van verwijdering en bedrijfsvoering als volgt:

  • De verwijdering van microverontreinigingen is conform verwachting en in lijn met Zwitsers onderzoek. De PACAS straat verhoogt het gemiddelde verwijderingspercentage van de onderzochte stoffen van 40% (referentiestraat) naar 80%. De extra verwijdering door poederkooldosering is stofspecifiek en loopt uiteen van verwaarloosbaar (bijvoorbeeld guanylureum) tot meer dan 90% (4 methylbenzotriazole).
  • De pilot doseerinstallatie voor poederkool heeft op een aantal storingen na zeer goed gefunctioneerd. De nauwkeurigheid van de poederkooldosering was uitstekend en bedroeg ± 0,1 mg poederkool/liter influent.
  • Negatieve effecten in de effluentkwaliteit en bedrijfsvoering van rwzi Papendrecht zijn achterwege gebleven. Bovendien treden er licht positieve effecten op in de slibverwerking.

De definitieve resultaten van de PACAS-proef worden in 2018 bekend gemaakt tegelijkertijd met het effect op de kwaliteitsverbetering in de Maas.

Effecten kwaliteitsverbetering
Onderzoek naar de effecten van toepassing van verwijderingstechnieken op de kwaliteit van het water in het Maasstroomgebied en de baten voor stakeholders zoals drinkwaterbedrijven en recreatie is gestart. De resultaten van de landelijke hotspotanalyse lieten langer op zich wachten dan eind 2016 werd verwacht. Die resultaten zijn het vertrekpunt voor onze verdere regionale uitwerking voor het Maasstroomgebied in een aantal scenario's. De resultaten van de praktijkproef zijn het uitgangspunt om de effecten en kosten van invoering van PACAS te berekenen. De scenario's richten zich op verschillende combinaties (wat bereiken we als we overal extra zuivering toepassen, wat kunnen we bereiken als we alleen de grotere rwzi's aanpakken, etc). De eerste resultaten worden in december voorgelegd aan de stuurgroep.

 

Publicaties

 

Quote van de maand

 
“Afgelopen jaar hebben we ons intensief gericht op bronaanpak, en we ontmoetten veel enthousiasme in de zorgsector om mee te denken over maatregelen. Tegelijk moet je constateren dat de bronaanpak echt maar een klein deel van het probleem kan oplossen. Daarom is Schone Maaswaterketen zo belangrijk. Zelf ben ik heel benieuwd wat de ervaringen rond de kosten zijn; of de lage kosten die collega’s uit Duitsland en Zwitserland melden, ook hier gelden.“

Marc de Rooy
Stuurgroeplid, Ministerie I&M

Bekijk de verzamelde items van Marc op zijn Flipboard

Agenda


Oktober t/m december 2017 - Afronden bevindingen PACAS-proef
Oktober 2017 t/m januari 2018 - Analyse effecten op Maas stroomgebied
Januari t/m maart 2018 - Rapportage
Maart/april 2018 - Afronding PACAS-project
2018 - Voortzetting samenwerking Schone Maaswaterketen

Deel deze nieuwsbrief


Stuur deze nieuwsbrief door naar eventuele geïnteresseerden in uw omgeving of deel deze via social media:
Forward
Share
Share

Partners


Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap De Dommel, Waterschap Rivierenland, Waterschapsbedrijf Limburg (met Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas), de drinkwaterbedrijven Brabant Water, Dunea, Evides Waterbedrijf en WML, Watercyclusbedrijf Waternet, STOWA en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. RIWA-Maas heeft een adviserende rol.
Heeft u deze e-mailnieuwsbrief van iemand ontvangen en wilt u zich ook aanmelden? 
Aanmelden
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan u kunt zich hier afmelden
 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Schinkelshoek Communicatie i.o.v. Schone Maaswaterketen · Ridderstraat · 6 · Ridderkerk, NL 2981 H · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp