Marion Beltman MSM
management, advies en training
voor kunst, design en cultuur

Beste <<First Name>>,

Vierde blog: op naar een effectieve bedrijfsstrategie!

Vanuit Kreta schreef een oud-student 'Ik leer nog steeds van je!'. En daarom in het kader van 'What they didn't teach you in art school' weer nieuwe achtergrondinformatie.

Wil jij je bedrijf stevig en strategisch vormgeven? Dan zijn de volgende onderdelen essentieel: Positioneren, Samenwerken en Spreiding. De eerste twee onderdelen besprak ik in eerdere blogs. Dit keer behandel ik het onderdeel (product)spreiding.

Spreiding lijkt een abstract begrip voor de kunst- en cultuursector en dat is het helemaal niet. Bijvoorbeeld: een popup-store met artistiek verantwoorde producten verraste me met een totaal nieuw aanbod nadat de initiatiefnemers inzagen dat het belangrijk is om meerdere ijzers in het vuur te hebben. 

Maar ook: een grafisch ontwerpster wil breder inzetbaar zijn voor haar klanten door haar opleiding Interior Design & Styling. En een beeldend kunstenaar, tevens planoloog, die meewerkt aan het leefbaar en aantrekkelijk maken van de openbare ruimte.
 
Waar draait het nu om bij spreiding?

a)    meerdere en/of diverse producten
b)    geografisch breder actief zijn
c)    ook zou je kunnen overwegen om bepaalde onderdelen uit het maakproces uit te besteden of juist zelf te gaan doen.
 
Nieuwe producten of diensten

We ervaren allemaal dat er hard op prijs geconcurreerd wordt als er veel concurrentie is. Merk je ook dat er minder vraag is naar je product of core-business, dan is het raadzaam om na te denken over nieuwe, meer winstgevende producten. Daarmee maak je een aanvullend, onderscheidend profiel voor je bedrijf.

Het is immers lastig om de vaste kosten op te brengen vanuit de bescheiden verkoop van een enkel product of beperkt assortiment. Wellicht herinner je je nog dat Philips zich terug trok uit o.a. de productie van tv’s, omdat het niet meer lonend was. In de kunst- en cultuursector zijn dit soort voorbeelden ook in overvloed te vinden.
 
Synergie tussen de activiteiten

Bij de eerder genoemde popup-store (van waar uit fietstochten worden georganiseerd langs creatieve ondernemers) is er sprake van synergie. De synergie tussen de verschillende producten/diensten is in deze casus de kennis en het netwerk dat de initiatiefnemers bezitten. En die synergie is essentieel. Als je als kunstenaar in de kroeg gaat werken kan dit een mooie extra loot aan je bedrijf zijn; je kan je echter afvragen waar de synergie is met je artistieke praktijk.
Geef je daarnaast tekenlessen, dan is die synergie er juist weer wel. Je baseert je immers op je kennis, ervaring en artistieke principes. En je cursisten werken op den duur als ambassadeurs voor jouw eigen beeldende werk en (zomer)cursussen. Prachtig toch?!
Oorspronkelijk werk en nieuwe producten

Uit bovenstaande alinea blijkt ook dat het componeren van een nieuw muziekstuk, het schrijven van een nieuw script of het ontwikkelen van een nieuwe choreografie maar ten dele beantwoordt aan de principes van productspreiding.
We doelen echt op een ander soort werk, zonder meteen het oorspronkelijke pakket te verlaten. Denk aan de ontwerpers, kunstenaars en fotografen die zowel vrij werk maken als in opdracht werken. Of lessen Photoshop geven, danwel creatieve interventies verzorgen bij bedrijven of overheidsinstellingen.

Reflecteer nu eens op je eigen beroepspraktijk of aanbod binnen je instelling en vraag je af of je voldoende brede spreiding ervaart, en of die spreiding voldoende synergie in zich draagt.

Bekijk voor meer achtergrondinformatie ook mijn eerdere blogs over de product-marktcombinatie. 
 
Te laat!

Omdat creatieven gewend zijn alles zelf uit te zoeken, vorm te geven en de wereld in te zetten, kloppen ze veelal ook in een te laat stadium aan voor hulp bij hun bedrijfsvoering.
Recent sprak ik weer iemand die verzuchtte dat ze nu echt een bijbaan moest zoeken, omdat de bodem van een eerder opgebouwde buffer (uit loondienst) inmiddels in zicht kwam. En dat terwijl het zo eenvoudig kan zijn om met behulp van een paar gesprekken weer focus te krijgen en in actie te komen!

Een hartekreet: Mocht je twijfels hebben over je koers, kom je maar niet in actie of vermoed je dat je meer zou kunnen verdienen en weet je niet hoe? Neem dan contact met me op, zodat ik je kan gidsen bij te maken keuzes, profilering en marketingvraagstukken.
 

Reflectiemoment?

Een eventuele dosering van gesprekken, zodat het financieel dragelijk blijft, is uiteraard mogelijk. Ik kijk er naar uit je binnenkort te spreken.

Podiumkunstenaars kunnen mogelijk via het Sociaal Fonds Podiumkunsten een bijdrage vragen.

Culturele instellingen en creatieven, ook werkend in de andere disciplines, kunnen contact opnemen met Cultuur+Ondernemen
 

Wil je reageren op het bovenstaande en/of wil je van gedachten wisselen over je bedrijf? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
www.marionbeltman.nl
Marion Beltman
06 - 38 41 87 70

uitschrijven    nieuwsbrief-voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp