Copy
 
Tiedekasvatusuutiset Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskuksen uutiskirje
1.6.2017
Kesäinen tervehdys

Kesäinen tervehdys!

Lukuvuosi saadaan pian päätökseen, ja ansaittu kesäloma on edessä. Kesällä ja alkusyksystä on kuitenkin paljon mielenkiintoisia tapahtumia yliopistolla ja muualla, katso tärpit tästä kirjeestä!

Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskuksessa on ollut antoisa, mutta kiireinen kevät uutta keskusta rakentaessa. Tämä uutiskirje jatkaa AinO-keskuksen suosittua uutiskirjettä kokoamalla ajankohtaisia uutisia, tapahtumia ja tuoreita väitöksiä meiltä ja muualta erityisesti humanististen tieteiden aineenopetukseen liittyen.

Mikäli haluat antaa palautetta tai ehdottaa sisältöä uutiskirjeeseemme, voit olla yhteydessä palautelomakkeella tai sähköpostitse hy-tiedekasvatus@helsinki.fi.

LumA-tiedekasvatuskeskus toivottaa aurinkoista kesää ja rentouttavaa lomaa!

Ajankohtaista tiedekasvatuskeskuksessa

Kesän tiedeleirit

Kesän tiedeleireillä vielä paikkoja!

Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskus järjestää kesällä 2017 tiedeleirejä lapsille ja nuorille. Uutuutena ovat monitieteiset teemaleirit, kuten maantiedettä ja historiaa yhdistelevä leiri, sekä englannin- ja ruotsinkieliset leirit. Varsinkin loppukesän leireillä on vielä tilaa - katso lisätietoja leireistä täältä ja ilmoittaudu täällä! Ilmoittautuminen leireille päättyy viimeistään viikko ennen leirin alkua.
Globaalit haasteet -kurssi

Globaalit haasteet -kurssi yhdisti Espoon lukiolaiset ja Helsingin yliopiston opiskelijat

Helsingin yliopiston opiskelijat toteuttivat ilmiöpohjaiseen projektioppimiseen perustuvan kurssin Espoon lukiolaisille 10.4.-22.5.2017. Kurssilla etsittiin ratkaisuja globaaleihin kysymyksiin, kuten kestävään tulevaisuuteen, monikulttuurisuuteen, teknologian merkitykseen sekä hyvinvointiin. Lue lisää
Lisää tiedotteita

Lisää tiedotteita

Lisää tietoa LumA-tiedekasvatuskeskuksen ajankohtaisista asioista löydät Ajankohtaista-sivulta.

Ajankohtaista muualla

Valtionavustukset kielikylpytoimintaan

Valtionavustukset kielikylpytoimintaan haettavissa 9.5.-7.6.2017

Opetushallitus on asettanut haettavaksi valtionavustukset kielikylpytoiminnan laajentamiseksi kouluissa ja kunnissa. Avustusta voi käyttää kielikylpytoiminnan käynnistämiseen tai olemassa olevan toiminnan laajentamiseen ja kehittämiseen. Avustukset on suunnattu kansalliskielten osaamista tukevaan toimintaan, mutta niitä voi käyttää myös muuhun kaksikieliseen opetukseen. Lue lisää
Kielitaitoa on tulla toimeen

Kieliparlamentti 2017: Kielitaitoa on tulla toimeen!

Kahdeksas valtakunnallinen Kieliparlamentti järjestettiin 6.4.2017 Helsingissä. Parlamentin teemana oli Yksilön, koulutuksen ja yhteiskunnan monikielisyys. Lue lehdistötiedot ja parlamentin kannanotot täältä.
Varhaistettu kielenoppiminen

Joka 4. kunta kokeilee varhaistettua kielenoppimista

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää laajan kokeilun, joissa vieraan kielen opiskelu alkaa jo ensimmäisellä luokalla tai jo varhaiskasvatuksessa. Samalla kielivalikoimaa monipuolistetaan. Kokeilun erityisavustukset on myönnetty 76 kunnalle sekä 19 muulle koulutuksen järjestäjälle. Lue lisää
Ruotsin opetus alakoulussa

Millä eväillä ruotsia opetetaan alakoulussa?

Uuden tuntijakoasetuksen mukaisesti B1-ruotsin opiskelu on alkanut tänä lukuvuonna jo 6. luokalla. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) selvitti, miten opetus on toteutettu eri kunnissa ja millaiset lähtökohdat luokan- ja aineenopettajilla on opettaa ruotsia alakoulussa. Lue Karvin tiedote ja katso tallenne arviointiraportin julkistamistilaisuudesta täältä.
Kieli, koulutus ja yhteiskunta

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden tuoreimmat numerot

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden huhtikuun ja toukokuun numerot ovat ilmestyneet. Toukokuun numeron teemana on sosiaalinen media. Lue huhtikuun numero täältä ja toukokuun numero täältä.
Yhteiskuntaoppi alakoulussa

HYOL ry huolissaan alakoulun yhteiskuntaopin opetuksesta

Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton lausunnossa ilmaistaan huoli yhteiskuntaopin opetuksesta alakoulun oppiaineena. Erityisenä huolenaiheena on opettajille tarjotun koulutuksen vähäisyys, mikä voi johtaa liialliseen oppikirja- ja käsitekeskeisyyteen.

Tuoreita väitöksiä

Kielenoppimisen mekanismeja aivotasolla
Lilli Kimpan Helsingin yliopistossa 20.4.2017 tarkastettu väitöskirja Rapid formation and activation of lexical memory traces in human neocortex perehtyy kielenoppimiseen aivotasolla. Tutkimuksen mukaan jo lyhyt toisteinen altistuminen uusille sanoille saa aikaan nopean aivovasteen kasvun, joka viittaa muistijäljen syntymiseen. Lue myös tiedote aiheesta.
Saksanoppijoiden suullinen kielitaito eri taitotasoilla oikeakielisyyden ja ymmärrettävyyden kannalta
Laura Lahti tutki Helsingin yliopistossa 21.4.2017 tarkastetussa väitöskirjassaan "Ich fand die Verbkonjugation gar nicht so schlimm!" Die mündliche Sprachkompetenz finnischer Deutschlernender unter dem Aspekt der grammatischen Korrektheit suomenkielisten saksanoppijoiden suullisen kielen piirteitä eri taitotasoilla sekä oikeakielisyyden vaikutuksia ymmärrettävyyteen. Tutkimuksessa selvisi, että ymmärrettävyyttä haittaaviksi asioiksi oppijoiden puheessa koetaan useammin ääntäminen, sujuvuuden puute ja sanasto-ongelmat kuin kielioppiin liittyvät puutteet.
Filosofia oppiaineena ja kasvatuksena
Tuukka Tomperin Tampereen yliopistossa 22.4.2017 tarkastettu väitöskirja Filosofianopetus ja pedagoginen filosofia – filosofia oppiaineena ja kasvatuksena perehtyy laajasti sekä filosofian oppiaineeseen että lasten ja nuorten kanssa koulussa harjoitettuun filosofointiin eli pedagogiseen filosofiaan.
Äänenkäyttö vieraalla kielellä
Kati Järvinen tutki Tampereen yliopistossa 12.5.2017 tarkastetussa väitöskirjassaan Voice Characteristics in Speaking a Foreign Language - A study of voice in Finnish and Englis as L1 and L2 sitä, miten vieraalla kielellä puhuminen muuttaa puhujan ääntä ja äänenkäyttöä. Tutkimustulosten mukaan vieraalla kielellä puhuminen kuormittaa ääntä enemmän, ja monet koehenkilöt kokivat äänen väsyvän helpommin vierasta kieltä puhuttaessa. Äänen kuormitus johtuu erityisesti puristeisuuden lisääntymisestä vieraalla kielellä. Lue myös Ylen uutinen aiheesta.
Vieraan kielen oppijoiden sujuvuus sanatunnistuksessa
Sanna Olkkosen Jyväskylän yliopistossa 27.5.2017 tarkastetussa väitöskirjassa Second and foreign language fluency from a cognitive perspective: inefficiency and control of attention in lexical access tarkastellaan vieraan kielen oppijoiden puheen sujuvuutta suhteutettuna taitotasoon sanatunnistuksen ja -nimeämisen kautta. Tutkimuksessa todetaan, että vaikka sujuvuutta käytetään usein kielitaidon arvioinnin välineenä, ei se välttämättä kerro yksiselitteisesti kielitaidon tasosta. Lue myös tiedote aiheesta.

Tulevia tapahtumia

6.6.
2017
Studia Humaniora: Neuvostovalta ja huliganismin tuhat sävyä (Helsinki)
Sadan vuoden takaisen Venäjän dramaattisille tapahtumille omistetussa yleisöluentosarjassa vuorossa FT Ira Jänis-Isokankaan luento.
7.6.
2017
Kirjajulkaisutilaisuus Suomen peruskouludynamiikasta (Helsinki)
Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistojen sekä Åbo Akademin kirja Dynamics in Basic Education Politics - Understanding and Explaining the Finnish Case julkaistaan Helsingin yliopistolla ke 7.6. klo 14-16.
14.-15.6.
2017
Suomen ja Ranskan historialliset suhteet – Ranskan historian symposium (Helsinki)
Ranskan ja Suomen historiallisia suhteita käsittelevä, suurelle yleisölle suunnattu ilmainen symposium Helsingin yliopistolla. Ilmoittautuminen viimeistään 5.6.
16.6.
2017
Väitös: ”Koulutuksen tasa-arvon diskurssit ja toimijat peruskoulun tuntijakouudistuksessa” (Jyväskylä)
Kirsi Siekkisen väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa pe 16.6. klo 12.
17.6.
2017
Väitös: "Kodin ja koulun digitaalinen kumppanuus"
Tiina Korhosen väitöskirja tarkistetaan Helsingin yliopistossa la 17.6. klo 12.
26.6.
2017
Väitös: ”Developing a Metatheoretical Framework for Second Language Development: A Cultural-Historical Theory and Dynamic Systems Theory Perspective” (Jyväskylä)
Saeed Karímí-Aghdam Ordakloun väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa ma 26.6. klo 15.
2.-3.8.
2017
Äidinkielen ja kirjallisuuden foorumi 2017
Opetushallituksen järjestämä äidinkielen, kirjallisuuden ja S2-opettajille suunnattu tapahtuma alan ajankohtaisista asioista.
28.-30.8.
2017
International Conference on Minority Languages (Jyväskylä & Närpes)
The theme of the conference is Revaluing minority languages.
elo-syys
2017
Talous tutuksi 2017 (Turku, Jyväskylä, Helsinki)
HYOL ry järjestää elo-syyskuun taitteessa koulutuksia, joiden teema on Talous ja teknologia. Koulutukset järjestetään Turussa 31.8., Jyväskylässä 4.9. ja Helsingissä 12.9.
2.-3.10.
2017
Suomi toisena kielenä -opetuksen kehittämispäivät (Helsinki)
Opetushallitus järjestää kansallisen seminaarin liittyen S2-opetuksen ajankohtaisiin asioihin.
6.-7.10.
2017
SUKOLin syyskoulutuspäivät ja liiton 60-vuotisjuhla (Espoo)
Suomen kieltenopettajien liiton juhlaseminaari Hanasaaressa kaikille jäsenille - ilmoittautuminen 15.5.-14.9.
30.10.
2017
Uudistuva pedagogiikka ja ylioppilaskoe - psykologia, uskonto, filosofia ja elämänkatsomustieto (Helsinki)
Opetushallituksen koulutustilaisuudessa jaetaan hyviä pedagogisia käytänteitä ja perehdytään digitaaliseen yo-kokeeseen.
Helsingin yliopiston LumA-tiedekasvatuskeskus
Helsingfors universitet LumA-vetenskapsutbildningscentrum
University of Helsinki LumA Science Education Centre

helsinki.fi/tiedekasvatus
hy-tiedekasvatus@helsinki.fi

Uutiskirjeen koonnut: Tuuli Holttinen

Lähetä Helsingin yliopistolle ideoita ja palautetta tiedekasvatustoimintaan liittyen
facebooktwitter
Copyright © 2017 Helsingin yliopisto, All rights reserved.