Copy
Möt Morten Werner och Britt-Marie Ekstrand i juni Nyhetsbrev

I denna månads nyhetsbrev intervjuar vi Morten Werner, VD och Koncernchef på Poolia och Britt-Marie Ekstrand, VD på Maries Städ.

JUNI 2017

"För 10-15 år sedan bestämde jag mig för att inget i näringslivet ska kunna reta upp mig"

   
Morten Werner är VD och Koncernchef på Poolia och har en bakgrund inom Bank & Finans. Han har haft 11 st olika VD jobb hittills under sin karriär.

Berättat kort om din bakgrund och hur vägen till VD jobbet på Poolia ser ut
MBA utbildad i USA. Jag har lång erfarenhet inom Bank & Finans, men även inom Management Consulting. Det har hunnit bli 11 stycken VD jobb så här långt inom olika branscher. Har även jobbat i USA, Grekland, Norge, Frankrike och Tyskland. 

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
Tydliga visioner, mål och strategier, frihet under ansvar och fokus på humanistkapitalism. ”Vi skapar en massa mervärde för kunder och samhälle och har en stark tro på framtiden!”

Vad uppskattar du mest i ditt eget ledarskap?
Att jag kan kombinera just det att vara kapitalist, dvs. att företaget ska leverera tillväxt och goda vinster, med att vara humanist, dvs. behandla människor som jag själv vill bli behandlad; med respekt, omtanke, värme och humor – även i svåra lägen.

Hur tror du att andra skulle beskriva dig som ledare?
Som en visionär och bra på att delegera. Jag är bra på att få saker och ting att hända och skapa en tro på framtiden.
 
Vad får dig att gå upp på morgonen och anta en ny dag?
Vilken kul dag detta ska bli! 
 
Vad har hittills varit din största ledarskapsutmaning och hur har du hanterat den?
Det måste vara att få mina chefer att tänka och agera långsiktigt. 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Humankapitalismen genomsyrar mitt tänk och agerande i allt jag säger och gör. 
 
Varifrån hämtar du inspiration?
Från upplevelser och saker att hämta in kunskapsmässigt. Intressanta människor och möten. Jag är otroligt nyfiken och får på detta sätt en massa nya inspel att hämta energi ifrån.

Vad får dig ur balans eller stjäl din energi som ledare?
Inte mycket. För 10-15 år sedan bestämde jag mig för att inget i näringslivet ska kunna reta upp mig. Jag kan irritera mig på när man inte gör sitt bästa och saknar ambition.

Vilka 3 råd skulle du ge till andra som funderar på ett chefskap?

  • Verksamheten måste tillföra värde till samhället; förstå vad det är och kommunicera det
  • Ha en senior mentor och handledare
  • Sprid glädje, energi och uppskattning. Ta bort alla ursäkter. 


Vad är det viktigaste du har att göra som VD i Poolia de närmsta åren?
Förbättra tillväxt och lönsamhet, hålla energin uppe.

Vilka egenskaper har du uppskattat mest hos dina medarbetare genom åren?
Begåvning och ärlighet kopplat med egen motivation och driv. 

På vilket sätt skiljer sig den bransch du är i nu mot tidigare?
Jag har jobbat i ca 20 olika branscher. Ledarskapsmässigt skiljer det inte så mycket. Det gäller att ta tag i situationen som företaget befinner sig i. Här måste expansion ske och det är alltid en utmaning.
 
Vilka delar i ditt ledarskap har du kämpat mest med?
Att ha en god ekonomichef som kan hjälpa till med uppföljningen och hålla mig tillbaka i vissa situationer när jag blir driven framåt.

Vad ser du att du själv vill utveckla vidare i ditt ledarskap?
Bli bättre på att följa upp, kontrollera och sätta kortsiktiga mål långt ner i organisationen.
 
Vilka egenskaper uppskattar du hos andra ledare? 
Tydlighet, långsiktighet, medmänsklighet och humor. 
 
Om du fick startat ett företag från grunden, inom vilket område skulle det i så fall vara?
Ingen aning nu. Det är väl därför jag inte har startat något på många år. 

Vad önskar du att människor sa om dig, den dag du väljer att göra något annat?
Att jag var det bästa VD Poolia har haft och att värderingarna kommer leva kvar. 

Om du tvingas byta bana, vad skulle du ägna dig åt då? 
Jag är öppen för alla galna idéer. 
 

"Jag har en övertygelse att vi som individer kan ta ansvar för våra tankar och handlingar och blir provocerad av offermentalitet när jag stöter på den" 


Britt-Marie Ekstrand är VD för Maries Städ och har en bakgrund inom idrotten. Hon kommer från en värld där entreprenörskap och att driva företag, varit en viktig del av uppväxten.

Berätta lite kort om din bakgrund och hur vägen till din roll idag sett ut:
Jag började tidigt som ledare inom idrotten och har sedan fortsatt i olika former inom arbetslivet. Jag tycker om att få vara med och påverka utvecklingen för ett företag eller organisation. Jag brinner extra för privatägda företag då jag har vuxit upp med föräldrar som drev företag. 

Vad kännetecknar ett långsiktigt ledarskap för dig? 
Långsiktigt ledarskap handlar om att jag finner glädje i de små utvecklingsstegen hos mina medarbetare och att jag har energi och uthållighet för hela resan som vi tillsammans gör mot gemensamma mål.

Hur ska man leda bäst i ett bolag där grundarna finns med och har en stark påverkan på helheten? 
När jag leder maries.se som är ett privatägt företag med aktiva och engagerade ägare så lyssnar jag in ägarnas vilja med bolaget och värnar om drivkrafterna som har gjort att bolaget funnits och utvecklats i över 26 år. Jag tar också rollen att utmana ägarna på ett sätt som kan vara svårt som medarbetare/anställd, men självklart alltid med hjärta och värme.

Har du någon inspirationskälla eller klok person du använt dig av under karriären och vad karakteriserar denna person? 
Jag har många runt om kring mig som inspirerar mig. För mig är varje möte en reflektion över mitt eget agerande. Tiden mellan reflektion och en önskad förändring kan dock vara lång ibland, speciellt om du skulle höra med min familj hur de tänker kring detta. Personer som bryter mönster, är vänliga och uthålliga i det de gör, inspirerar mig mer.

Vilka är dina viktigaste ledord och värderingar och hur visar de sig i vardagen? 
Jag har en övertygelse att vi som individer kan ta ansvar för våra tankar och handlingar och blir provocerad av offermentalitet när jag stöter på den. Att vara generös mot sig själv och sin omgivning skapar bra förutsättningar för att bygga vidare på en relation både privat och på en arbetsplats. Jag strävar efter att vara flexibel och lösningsorienterad och påvisa möjligheter i mitt ledarskap.

Vad har du kvar att utveckla som ledare?
Massor, och det jag arbetar med just nu är att tydliggöra målen i organisationen och löpande återkoppling hur vi ligger till. Jag vill också bli bättre på att bidra till ökad fokuseringen på färre saker i vårt bolag som är fullt med entreprenörer. Entreprenörer som älskar att utveckla nya saker allt från rutiner, tjänster, och affärsmodellen. Fokuseringen ska ske utan att ta bort energin som kommer med att få utvecklas och tänka nytt. Jag tror också att mitt ledarskap handlar mycket om hur jag mår och därför vill jag bli bättre på att ta hand om mig själv och de runt om kring mig som är viktiga.

Hur inspirerar du din omgivning? 
Svårt att veta men jag får emellanåt höra att jag är glad, utstrålar engagemang och energi. Tror också att jag vågar säga saker som inte alla andra vågar lyfta. Gillar ordet dialog – att gå bakom orden och vara genuint nyfiken med utgångspunkten att vilja min omgivning väl.

Vilken är den hittills största utmaningar du haft som ledare och vad har du lärt dig av den? 
Jag oroar mig mycket för saker när jag är mitt uppe i det men när det är över så har jag glömt det och tycker att det där var väl inget. Men det klart att det har varit många förändringssituationer som har varit krävande, oftast tror jag att IT har varit inblandat. IT-projekt är ofta stora, komplicerade och skapar mycket stress i en organisation. 

Vilka ingredienser behövs för att du ska kunna utverka det ledarskap du helst vill? 
Självklart en meningsfull uppgift att använda ledarskapet till. Sedan behöver jag ett tydligt uppdrag och någon som frågar efter hur det går. Jag upplever det enklare att arbeta i mindre grupper, då kommer mitt personliga ledarskap mer till sin rätt, dock inte för små grupper för då är det svårare att få till en dynamik och kreativ energi. 

Hur får man som medarbetare ut mest av dig i sitt chefskap?  
Om du släpper ned garden och känner att jag vill att du ska utvecklas och att jag tror på dig och dina förmågor. Ser du också att jag tycker det är mänskligt och mer intressant med lite tillkortakommanden för det gör att jag har en funktion att fylla. Jag vill precis som du känna mig betydelsefull, kompetent och omtyckt.

Vilka egenskaper uppskattar du mest hos din omgivning?
Jag gillar personer som är generösa mot sig själv. Vi är ju alla bara vanliga människor med styrkor och förbättringsområden. Måste också erkänna att jag har lättast för människor som har en egen agenda och driv.

Vilka 5 råd skulle du ge till dig själv nu, som du själv skulle velat ha under tidens gång? 

  1. Träna dig i att sätta ord på det du känner och ser för det är stor sannolikhet att det är viktigt och att andra får nytta av att höra det. 
  2. Var generös mot dig själv för då blir du en roligare chef, vän, barn, kollega och förälder. 
  3. Är det svårt att fatta beslut, bryt ned besluten i mindre delar. Viktigast är att fatta ett beslut, det går alltid att fatta nya beslut.
  4. Feedback är presenter från omgivningen som gör att du utvecklas. Låt det dock göra lite ”ont” ibland för det är då du kommer att utvecklas och växa som person.
  5. Träna dig på att välja bort för det leder till bättre kvalitet hos det du väljer att fokusera på.


Vad i ledarskapet är det som verkligen gör skillnad? 
Inse sin egen oförmåga i olika situationer och lita till att omgivningen agerar när det behövs. 

Om du fick välja en annan bana i din karriär, vad skulle det vara? 
Arbeta med utbildning eller som politiker, gillar ju att påverka. 

Vad vill du att omgivningen ska minnas från dig och just ditt ledarskap? 
En chef som förmedlade en framtidstro och förutsatte framgång hos dig som medarbetare. 

 



Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • Välkommen till vårt spännande seminarium i Almedalen måndagen den 3 juli kl. 13.30-14.30 där vi  presenterar vår undersökning Potentialbarometern 2017 och en mycket kunnig panel med ämnet: Varför kastar vi bort Kompetens? – Hur kan vi ta tillvara potentialen på arbetsmarknaden bättre? Anmäl dig här.
  • Den 9 maj och den 15 maj hade vi två olika frukostseminarier. Dels med Elisabeth Kamél kring sin nya bok "Effektiv projektkommunikation” och en nätverksträff inom ämnet Innovativ HR, för en grupp särskilt inbjudna med Richard Richthoff från Richzone och Karin Netzell från Hammer & Hanborg som externa inspiratörer.
  • Den 30 maj bjöd vi in till After Work med våra kunder och nätverk. Bilder från eventet hittar du här.
  • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

Nyheter

  • Nya kunder denna månad är inom Finansiering och Digitaliseringsplattformar. Fler befintliga kunder uppdaterar också sina preferenser kontinuerligt.
  • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
  • Vill ni vet a mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se
LÄSTIPS
  • Läs en artikel här från Hammer&Hanborg om PerformancePotential och vårt samarbete.
  • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
  • Följ oss också på LinkedIn.
  • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap, Läs mer här.
  • PerformancePotential på Twitter.

Kontakta oss

phone.png08 - 411 26 00 mail.pnginfo@performancepotential.se fb.pngBesök vår Facebook-sida twitter.pngFölj oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation nyttjar sin potential till fullo.

I juli månads nyhetsbrev intervjuar vi Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling och Torborg Chetkovich, rådgivare på EQT och styrelseproffs samt tidigare VD på Swedavia.

Vill du veta mer om den moderna formen av Potential Management och hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™, är du välkommen att kontakta daniel.brodecki@performancepotential.se