Copy
eMeal 720 - Hoe reageer je in moeilijke situaties?

De kort geleden uitgekomen film “Sully” vertelt het verhaal over de gebeurtenissen rond vlucht 1549 van US Airways: de piloot, die “Sully” werd genoemd, was gedwongen om een noodlanding te maken in de Hudson Rivier in New York, omdat de motoren waren geblokkeerd door een groep vogels die het pad van het vliegtuig kruiste. In deze film zie je hoe het onderzoek naar de oorzaak van dit gebeuren verliep: de mensen van de de “National Transportation and Safety Board”, een Amerikaanse overheidsorganisatie die o.m. vliegtuigongelukken onderzoekt,  ondervroegen hem indringend en de  uitkomsten van al die ondervragingen waren aanvankelijk niet in het voordeel van de moedige piloot, Chesley Sullenberger oftewel “Sully”.


Sullenberger werd uiteindelijk van alle blaam gezuiverd: hij maakte in al die ondervragingen duidelijk dat het soms onmogelijk is om de voorschriften te volgen als je effectief wilt zijn. Hij vertelde zijn ondervragers dat hij met succes en zonder ongelukken een noodlanding op het water kon maken door zijn jarenlange vliegervaring, waarbij hij niet altijd de standaardprocedure volgde.

De meesten van ons hoeven niet de uitdaging aan te gaan om een verkeersvliegtuig te besturen. Toch maakt een ieder van ons het wel eens mee dat we in een onverwachte situatie terechtkomen, iets wat voor het eerst gebeurt en waarvoor geen pasklare oplossing is. Om dan goed te kunnen reageren moeten we kalm blijven, zodat we snel de situatie kunnen analyseren en bekijken welke handelwijze de meeste kans op succes oplevert. In mijn beroep als chirurg moet ik vaak beslissingen nemen in levensbedreigende situaties.

Het gaat erom dat je weet hoe je snel en effectief kunt beslissen in moeilijke situaties. De principes die je daarbij hanteert gelden voor ons hele leven: de keuzes die we maken hebben invloed op iedereen met wie we te maken hebben, zowel fysiek als geestelijk. We moeten bedenken dat we in het dagelijks leven vele keuzes hebben, maar als je naar de eeuwigheid kijkt, zijn het er maar twee.

Als christelijke zakenmensen en professionals zijn we ambassadeurs voor Jezus Christus op de marktplaats.  Deze rol houdt in dat we ons geloof willen verdedigen tegenover mensen die Hem niet kennen; we moeten bereid zijn de Grote Opdracht te vervullen die in Math. 28: 19 staat, en wel door discipelen te maken en anderen te helpen om te groeien in hun geloof en als Zijn volgelingen volwassen te worden.

Soms zullen mensen die Christus niet belijden onze geloofsovertuigingen op de proef stellen. Hierover schrijft de apostel Petrus: “erken Christus als Heer en eer Hem met heel uw hart. Vraagt iemand u waarop de hoop die in u leeft gebaseerd is, wees dan steeds bereid om u te verantwoorden. Doe dat dan vooral zachtmoedig en met respect…” (1 Petr. 3: 15, 16a)

Het komt voor dat we niet volgens een voorgeschreven protocol moeten handelen. We moeten misschien stappen overslaan, zoals in de genoemde film wordt getoond bij het doen landen van een niet goed functionerend straalvliegtuig.  Het is altijd goed om een plan in je hoofd te hebben met verschillende alternatieve keuzes. Maar soms kunnen we alleen bouwen op de leiding van Gods Geest – we moeten altijd alert zijn daarop en in zo’n geval Zijn aanwijzingen volgen.

Hierbij een paar stappen die we kunnen zetten om goed op onverwachte gebeurtenissen te kunnen reageren:

  1. Kennis, de basis voor een goede handelswijze: “Jezus antwoordde: dwaalt u niet? U kent blijkbaar de Schriften niet en evenmin de macht van God.”(Marc. 12: 24).
  2. Vertrouwen op God, waardoor Hij ons kan leiden: “Vertrouw op de Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht” (Spr. 3: 5).
  3. Besluitvaardigheid, bereid zijn op het juiste moment te handelen, omdat we weten dat we op vaste grond staan, gezien de vorige twee principes: “Ik gebied je dus: wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de Heer, je God, staat je bij.” (Jozua 1: 9).

Vragen ter overdenking of discussie

  1. Heb je de film “Sully” gezien? Zo ja, wat vond je van zijn besluit om voor de veiligheid van zijn passagiers buiten de voorgeschreven procedure om te handelen – inclusief het laten landen van een verkeersvliegtuig in een rivier bij New York?
  1. Waarom vinden velen het bedreigend om buiten de voorgeschreven regels om te handelen? Sommigen prijzen dat aan en zeggen dat je “out of the box” moet denken en niet vast moet zitten aan regeltjes.  Schuilt er aan de andere kant een gevaar in het voortdurend veronachtzamen van voorgeschreven regels en standaardprocedures?  Licht je antwoord toe.
  1. De schrijver zegt dat we ook op geestelijk gebied soms dingen moeten doen die “tegen de voorschriften” zijn. Wat bedoelt hij daar denk je mee?
  1. Wat vind je van de drie stappen die we volgens de schrijver moeten zetten om onverwachte situaties het hoofd te bieden – kennis, vertrouwen op God en besluitvaardigheid? Hoe kun je dat toepassen op omstandigheden waar je nu in zit wat betreft je privéleven of je werk?

Als je een Bijbel hebt en meer over dit onderwerp wilt lezen, kijk dan eens naar de volgende gedeeltes:

Ps. 37: 4,5: Spr. 16: 3,4, 21: 2,3; Marc. 5: 25 – 34; Kol. 4: 5,6.

Tekst:  Luis Cervino – Vertaling: Heleen Wilts – Redactie: CBMC

eMeal wordt wekelijks gratis verstuurd door CBMC. CBMC wil zakenmensen helpen Jezus Christus te vinden, volgen en verkondigen. Wil jij ook eMeal ontvangen? Meld je aan via cbmcinside.nl/emeal.

Like eMeal 720 -  Hoe reageer je in moeilijke situaties? on Facebook share on Twitter Google Plus One Button