Copy
Her finder du billeder, film og historier fra Epos. Husk at du kan afmelde dette nyhedsbrev ved at klikke 'unsubscribe' nederst i mailen. Nyhedsbrevet udsendes ca. 4 gange om året og er også tilgængeligt på Epos' hjemmeside under 'nyheder'.
View this email in your browser
Kære modtager af Epos' nyhedsbrev
Vi er nu i gang med den sidste uge af Epos' årgang 2. Denne sidste tid har sin helt egen stemning over sig med en kombination af Carpe Diem ånd og begyndende afskeds-vemod. Vi er nok flere der kommer til at få lidt fugtige øjne, når vi giver farvelkrammere efter dimissionen på lørdag. 
I dette nyhedsbrev finder du historier, film og billeder fra det sidste halve år, og information om kommende begivenheder på Epos. 

Overskrifterne i dette nyhedsbrev er:
  • Epoeterne scorer formidable karakterer ved de afsluttende prøver
  • Se film med billeder fra en hverdag på Epos
  • Afsked med kolleger og præsentation af de 'nye eposoffer'
  • Billeder fra studieturen til College of Wizardry
  • Se filmen fra temaforløbet 'Alice'
  • Andet regnskabsår afsluttedes med flot overskud 
  • Epos har fuldt hus på årgang 3
  • Levende portrætter fra Cospos campen
  • Badesæsonen begyndte tidligt...
  • Datoer for kommende arrangementer (bl.a. fakkeloptog gennem Fynshav på torsdag)
  • Invitation til arbejdsdagene 9.-10. juli

NB: Vi anbefaler at du klikker 'view this email in your browser' øverst i mailen. Så er du sikker på at kunne se alle billederne, og at nyhedsbrevet ikke bliver 'klippet over' midtvejs (det sidste er relevant for dig, der har en gmail konto)

Epoeterne scorer formidable karakterer ved de afsluttende prøver
I de kommende dage afvikler vi skoleårets sidste mundtlige prøver. Som en relativt ny skole der praktiserer en anderledes pædagogik, er det altid spændende at se, om de ting eleverne har lært hos os gennem utraditionelle metoder, kan registreres gennem de traditionelle eksamensformer. Vi er ikke i tvivl om, at eleverne i løbet af året har lært rigtig meget, som ikke kan måles og vejes - og vi står fast ved, at det er den 'umålelige' lærdom, som vil være elevernes vigtigste høst fra deres efterskoleår.  Alligevel kan vi ikke undgå at blive begejstrede, når vi ser, hvor gode eleverne er til at spille årets sidste læringsrollespil: 'Eksamens-spillet'. Eleverne har både forberedt sig på det faglige indhold og på kunsten at formidle, og vores censorer har mødt nogle elever, som har leveret sprudlende, interessante og skarpe præstationer. 

Nogle eksempler på de mundtlige karakter-gennemsnit for de allerede afsluttede prøver er:
9. årgang: Dansk, 7,25. Engelsk 8,55.
10. årgang: Dansk: 8,8. Matematik: 9,4. Engelsk: 11,1.


Vi offentliggør vores samlede karaktergennemsnit med næste nyhedsbrev, når alle resultaterne foreligger. 

Vores censorer har mødt nogle elever, som er gået til eksamenerne med stort overskud. -Både fagligt og formidlingsmæssigt. 
Se film med billeder fra en hverdag på Epos
Herunder er en lille film med billeder fra en hverdag på Epos. Den er lavet af Simon 'Kløver' Andersen under en praktik som filmproducent på Epos i januar 2017.
Afsked med kolleger og præsentation af de 'nye eposoffer'
Rasmus Wichmann, som har været væk på barsel i løbet af foråret, har opsagt sin lærerstilling på Epos per 1. august, og han og hans familie flytter fra Als til Holstebro. Suzanne Darmer har opsagt sin lærertilling per 1. september, da den ugentlige pendling mellem København og Als volder nogle praktiske problemer. Desuden afrunder Jakob Kræfing planmæssigt sin periode som inspirator og køkkenhjælper på Epos.  
Til gengæld kan vi glæde os over at byde velkommen til en håndfuld nye kolleger, som vi vil præsentere herunder:

Simon Steen Hansen (f.1983) er uddannet cand. mag. i Teatervidenskab- og Performance Studier fra Københavns Universitet. Han har gennem mange år arbejdet med læringsrollespil på museer og andre institutioner, hvor han har udviklet en passion for at undervise.  

Simon er en internationalt anerkendt rollespilsforfatter, og han har designet alt fra abstrakte og nonverbale kunstrollespil til actionfyldte scenarier om pirater, hvor det gælder om at vinde. Han har i mange år været en af de drivende kræfter bag Danmarks største rollespilskongres, Fastaval.

Nynne Søs Rasmussen (f. 1986) er uddannet sociolog fra Københavns Universitet. Da hun fik et årsvikariat på et teknisk gymnasium, som underviser i samfundsfag, opdagede Nynne, at hun simpelthen blev nødt til at leve af at undervise. Siden 2015 har hun undervist i folkeskolen, og læst til meritlærer med linjefag i dansk og engelsk om aftenen. Nynne har stor erfaring med at designe og afvikle læringsrollespil igennem sit mangeårige freelancearbejde for firmaet Rollespilsakademiet. I sin fritid er Nynne en passioneret rollespiller, der spiller alt fra traditionelt bordrollespil til mere eksperimenterende liverollespil i både ind- og udland. Gladest er hun måske, når hun får lov til at slå sig løs som benhård kriger på slagmarken med sin trofaste tohåndshammer iført fuld pladerustning.

Marlene Lillebæk (f. 1990) er uddannet lærer med linjefagene dansk, engelsk og håndværk & design og har derudover specialiseret sig inden for dramapædagogik og æstetiske læreprocesser. Hun tror på, at sanselige oplevelser og egne erfaringer er den bedste vej til læring. Har tidligere arbejdet hos Det Sociale Netværk med at holde workshops og oplæg for unge om mental trivsel, noget som hun tror på kan fremmes gennem en kreativ tilgang til undervisning og en åben og anerkendende dialog med eleverne.

Marlene har desuden en hang til eventyr, som gør at hun elsker at rejse og stifte bekendtskab med nye kulturer, virkelige eller forestillede. Dette kommer blandt andet til udtryk i en stor interesse i alting fantasifuldt, lige fra anime og cosplay over fantasy og science fiction litteratur og tv-serier til fortællinger og skrivning. Hun har selv cosplayet on-and-off i en del år og glæder sig til, at det bliver en del af hendes hverdag.
Marlene skal vikariere for Kamilla, som går på barsel. 

Tine Ellitsgaard Gottschau (f. 1984) har i de sidste tre år arbejdet som psykolog med rådgivning, terapi, undervisning og supervision. Hun har et mangeårigt engagement i Mellemfolkeligt Samvirke bag sig, hvor hun bl.a. har udviklet og faciliteret ledertræning af unge civilsamfundsaktivister fra hele verden. Hun har i Sex og Samfund arbejdet som seksualunderviser og rådgiver for unge.
Hun elsker at være med til at udvikle fællesskaber med plads til forskellighed og rum til at tage ejerskab, hvilket hun bl.a. gjorde som projektleder i etableringen af den sociale Café Blom på Nørrebro. Hun har altid danset og været i bevægelse - også som nysgerrig verdensfarer, hvor fransk bl.a. har hjulpet hende, da hun fór vild i Sydfrankrig som 15-årig. Tine har været ven af Epos siden skolens start og glæder sig til at blive aktiv medskaber af skolen gennem inklusionsarbejde og som underviser i svedblok, fransk og life skills.
Simon 'Kløver' Andersen (f. 1999) bliver ansat i en et-årig stilling som 'ung filmproducent'. Simon har været en del af Fantasmos rollespilscamps - først som deltager og siden som medarrangør - siden den tid hvor Epos endnu blot var en idé på tegnebrættet. Simon har gået et år på filmskolen Potemkin og har allerede produceret en række film for Epos. Han har en karakteristisk film- og klippestil, hvor han leger med kameraføringen og klipperytmen, og derved skaber nogle meget levende film. Simons rolle på Epos bliver at lave små film bl.a. om skolens læringsrollespil. 
Billeder fra studieturen til College of Wizardry
I april var vi på studietur til først Berlin og siden det polske drømmeslot Czocha, hvor vi spillede liverollespillet College of Wizardry. Rollespillet er designet til erfarne rollespillere, og spillet giver et stort ansvar og en stor frihed til den enkelte spiller i forhold til at skabe de historier, man ønsker at være en del af. På den måde er alle deltagerne ikke kun en slags 'skuespillere' men også aktive meddigtere og iscenesættere. Planlægningen af spilsekvenserne foregår løbende i 'gamemaster-bunkeren' hvor elever og lærere kan mødes off game  for i fællesskab at tilrettelægge en kommende begivenhed ("vi er nogle elever der planlægger at gå en måneskinstur i den forbudte skov i aften, og vi vil gerne møde en gruppe skovelevere der forsøger at få os til at sælge vores sjæl. Hvem kan hjælpe os med det?").

Herunder er et par billeder, som giver en fornemmelse af spillets univers.  
Professorer, gæsteundervisere og husnisser på College of Wizardry. 
(Rollespillere fra Epos og Rollespilsakademiet)

Se filmen fra temaforløbet 'Alice'
I februar spillede vi temaforløbet ’Alice’, – et læringsrollespil inspireret af Alice i Eventyrland. I den første uge skule eleverne – i rollen som en eventyrfigur – skrive og siden fremføre en eventyrlig fortælling. At hver elev ikke blot var ’fortæller’ men ’en karakter, der fortalte’ gav et ekstra perspektiv og en interessant vinkel i forhold til historierne (hvordan lyder eventyret 'Skønheden og udyret' for eksempel, når det er fortalt i jeg-form fra udyrets perspektiv?).
I forløbets anden uge ’vågnede karaktererne op’ fra deres magiske universer, og fandt sig selv på et psykiatrisk sanatorium. Her skulle de – som led i deres helbredelsesproces – lære at tolke og analysere deres 'magiske vrangforestillinger' og underfundige drømme, for at komme til en erkendelse af, hvordan historierne spejlede visse begivenheder i karakterernes 'virkelige' liv. Undervejs fik de hjælp af nogle Sigmund Freud-inspirerede psykiatere (dansklærere), som gav dem redskaber til at støtte deres fortolkninger.
Alice deltog også selv i spilforløbet, og hjalp med at bygge bro mellem virkelighedens og fantasiens verdener.
Få et indtryk af spillets stemning i filmen herunder.

Temaforløbet 'Alice' - et læringsrollespil om fortællinger, fortolkninger og perspektiver.
Andet regnskabsår blev afsluttet med flot overskud
Epos har nu afsluttet sit andet regnskabsår, og i 2016 opnåede skolen - ligesom i 2015 - en overskudsgrad på lidt over 10%, hvilket er meget tilfredsstillende. Siden Epos er en ny skole, der har overtaget nogle smukke, men ældre, bygninger, så har vi valgt, at overskuddet i første omgang skal investeres i at tage os godt af bygningerne,- også for at leve op til skolens værdier om bæredygtighed. I vinters udskiftede vi varmesystemet til en mere energieffektiv og klimavenlig løsning, og i løbet af foråret har vi fået udskiftet og efterisoleret taget over teatersalsbygningen. 
Overskuddet fra de første skoleår er blandt andet blevet investeret i energirenovering og i at udskifte og isolere taget over teatersalen. 
Epos har fuldt hus på årgang 3
Når Epos' tredje elevhold starter efter sommerferien, så har vi for første gang fornøjelsen af at have helt fuldt hus, hvilket vil sige 70 elever. Mange elever finder os, fordi de har fået skolen anbefalet af en ven, eller fordi deres forældre har talt med forældre til tidligere elever. Vi er taknemmelige for hjælpen med at sprede ordet - der findes ingen bedre måde at nå kommende elever på, end gennem den personlige anbefaling. 
 
Levende portrætter fra Cospos campen
På Cospos campen i maj eksperimenterede vi med en ny måde at lave portrætter af cosplayere og rollespillere: Gennem små film hvor vi i korte sekvenser indfanger personligheden af den spillede karakter.
Den lyse og den mørke karakter sidst i filmen er resultat af workshoppen The Cosplay Challenge, hvor udfordringen var, at fortolke en god karakter som ond, eller ond karakter som god.
Se filmen herunder. 
Badesæsonen begyndte tidligt...
Epos' beliggenhed få minutter fra en blå flag badestrand har været udnyttet til fulde, særligt fra begyndelsen af maj måned, hvor vi blandt andet har arrangeret våddragts-svømning i nogle af idrætstimerne. 
For de mest kompromisløse epoeter begyndte 'badesæsonen' dog allerede den 2. marts, som nedenstående klip fra den frivillige idrætstime 'jægersoldat-fitness ' dokumenterer. 
Idrætstime i maj: Våddragts-svømning ved Fynshavs gode badestrand. 
Jægersoldattræning - alternativ idrætstime for de kompromisløse. Filmet 2. marts 2017.
Datoer for kommende arrangementer
Her kan du se datoer og links vedrørerende nogle af de kommende arrangementer på Epos. 

22. juni: Fakkeloptog. Ligesom sidste år afslutter vi skoleåret med et fakkeloptog gennem Fynshav. Det sker torsdag aften d. 22. juni, og naboer er velkomne til at hilse farvel ved at stille levende lys ud, eller ved at komme ud på gaden og hilse på eleverne. Fakkeloptoget starter ved Danebods gamle lindetræ kl. 20.30, og bevæger sig ad Fryndeshave og Nedergade ned til stranden, og hjem igen ad Toftevej.

3.-7. juli: Fantasmos rollespilscamp. Link til tilmelding 

9.-10. juli: Arbejdsdage - tilbring nogle hyggelige og meningsfulde dage med at lave fysisk arbejde på Epos og indsnuse noget efterskole/højskole sommerstemning. Læs mere her eller nedenfor. 

24. september: Efterskolernes dag. Dagen hvor måske kommende elever og deres familier kan komme og få et indtryk af skolen. 

16.-20. oktober: Epos camp i efterårsferien. Et kort kursus/ en camp for kommende elever og andre unge, der ønsker en aktiv efterårsferie sammen med andre, der deler deres interesser. 
Invitation til arbejdsdagene 9.-10. juli

Naboer, skolekredsmedlemmer, familier til tidligere eller kommende elever og alle andre, der har lyst, er inviteret til arbejdsdage på Epos d. 9-10 juli. Der bliver mulighed for at byde ind på vedligeholdsopgaver, oprydningsopgaver og rengøringsopgaver ude og inde. Der bliver også god tid til at få en snak undervejs og nyde sommeren. Børn er velkomne til at deltage i det omfang, de kan, og kan også bruge skolens faciliteter til leg ude og inde. 
Arbejdsdagene ligger lige op til familiehøjskolen for tidligere elever på Danebod Højskole, og de sidste par år er nogle af de gamle højskole-elever ankommet inden familiehøjskolen for at give en hånd med på arbejdsdagene. 

Program søndag den 9. juli 2017:

13-14: Frokost under lindetræet 
14-18: Arbejdsryk med tid til en få en kop kaffe og en snak undervejs. (Vi starter med en sang i foredragssalen).
18: Aftensmad 
19-? Hyggeaften. Aftentur til stranden? Sangaften? Bål? –Eller hvad de, der deltager, har lyst til at sætte i gang.

Program mandag den 10. juli 2017:

08: Morgenmad (for de der har overnattet på skolen) 
9-12: Arbejde. (Vi starter med en sang i foredragssalen). 
12: Frokost 
13-15: Arbejde. 
15- : Eftermiddagskaffe og derefter afsked med de, der ikke deltager på familiehøjskolen

Tilmeld dig arbejdsdagene  i facebookbegivenheden eller ved at skrive til Jannie Christensen - christensenjannie@hotmail.com - senest d. 4. juli og oplys, om du har særlige håndværksmæssige evner, som skolen kunne have glæde af (f.eks. tømrer-, elektriker eller malererfaring).
 

 
Billeder fra arbejdsdagene i juli 2016
Torsdag d. 22. juni kl. 20.30 siger epoeterne årgang 2 farvel til Fynshav med et fakkeloptog gennem byen. 
Tak for din interesse i Efterskolen Epos. Og tusind tak for et godt år til alle jer, som på den ene eller anden måde har taget del i livet på Epos i 2016-17.

God sommer!

Mathias Granum
Tak for i år fra forstander Mathias Granum, aka 'Den Hvide Rektor' (fra rollespillet College of Wizardry...)
Copyright © 2017 Efterskolen Epos, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp