Copy
Welkom in onze juli editie! Vol excuses om even niet aan je teint te werken. Met deze maand alleen maar tips in ons eigen landje, van een goede dosis engagement in Foam tot claustrofobisch rood in het Noordbrabants Museum.
Maar eerst dit 🎈 

We hebben onze eerste hattrick binnen: we staan voor de derde keer op rij op Lowlands! Zaterdagavond knallen we weer het dak af van de ARTtube-stage met onze klassieker: De Grote Kunst Kwis, een kwis die je ook kunt winnen als je helemaal n.i.k.s. van kunst weet. Ben je zaterdag op Lowlands en wil je maybe meedoen? Mail ons, en dan mailen we jou als we meer weten. Snap je?

1. Dat waar je niet omheen kunt: Jean Dubuffet in de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam.

In Nederland, dus geen enkele reden om niet te gaan.


Links: Le Deviseur I (1969–2006). Collectie Paul Schärer. ©2017 Fondation Dubuffet, Paris / Pictoright, Netherlands. Foto: Johannes Schwartz. Rechts: L’Expansion (1970–1985) Particuliere collectie. ©2017 Fondation Dubuffet, Paris / Pictoright, Netherlands. Foto: Johannes Schwartz.

Het is zomer, dus pakt het Rijksmuseum weer uit met vette kunst in hun vette tuin. Sowieso is die tuin een prima plekje om te chillen in de zomer, en supergratis. Deze beelden van Jean Dubuffet maken het helemaal supersuper.

De beelden van Dubuffet zijn speels, maar ook een beetje bonkig, alsof het grote geverfde kleiklompen zijn. Maar dan is strak zwart-wit, met hier en daar een vlak blauw, geel of rood. Dubuffet is ook die guy die dat enorme zwart-witte ding (jeugdfavorietje!) in de tuin van het Kröller-Müller Museum maakte. En ook in Amsterdam is het een heerlijke visuele ondersteuning aan je uitpufmomentje in het groen.

Te zien t/m 1 oktober

2. Dat waar je niet omheen kunt: The Making of Modern Art in het Van Abbemuseum, Eindhoven

In Nederland, dus geen enkele reden om niet te gaan.


The Making of Modern Art. Foto: Peter Cox.

Een tentoonstelling die vier jaar te zien is. Whut?! Yup, in het Van Abbemuseum zijn ze zo gek (of geniaal) geweest om het te doen. In The Making of Modern Art komt de modernekunstgeschiedenis (3x woordwaarde) tot leven in verschillende stijlkamers gevuld met bloedtoppers van werken. Ware klassiekers ook. Moderne klassiekers dus. Welke tijd heeft tot welke ontwikkeling geleid? En hoe was de kunst onderdeel van bijvoorbeeld de minder leuke kanten van onze geschiedenis?

Wij roepen al sinds het kriekende bestaan van Ko & Kho dat kunstkennis niet nodig is om van kunst te genieten en dat vinden we nog steeds. Maar het Van Abbe heeft het in ieder geval al een stuk toffer gemaakt om kunstgeschiedenis in je op te nemen, zonder daarbij moeilijke stromingen te hoeven stampen of in muffige zaaltjes teksten te lezen.

Te zien t/m 3 januari 2021 (omg)

3. Dat waar je niet omheen kunt: Chiharu Shiota: Between the Lines in Noordbrabants Museum, Den Bosch

In Nederland, dus geen enkele reden om niet te gaan.


Chiharu Shiota, Uncertain Journey, 2016. Foto: Sunhi Mang.

En dan opeens sta je in een zaal die bijna helemaal bedekt is met een web van rood wol. Op de grond liggen zwarte frames van bootjes, vanuit die bootjes schieten rode lijnen de museumzaal in door om samen een rode tent te vormen. Het kunstwerk van de Japanse Chiharu Shiota is een lust voor het oog, en tegelijkertijd warm en claustrofobisch.

Twee jaar geleden werden we al verliefd op haar werk tijdens de Biënnale van Venetië, en nu eindelijk is het ook in Nederland te zien. In de andere zaal is te gek ander werk van haar, zoals een grote dozen met datzelfde rode wol omspannen, maar ook toffe foto’s en video’s waarin de kunstenaar zelf helemaal onder rood vloeistof (blood dus) zit. Maar die eerste zaal alleen al… Damn.

Te zien t/m 15 oktober

4. Dat waar je niet omheen kunt: Richard Serra: Drawings 2015-2017 in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

In Nederland, dus geen enkele reden om niet te gaan.

Richard Serra: Rift #1, 2011. C/o Pictoright Amsterdam, 2017.

Je kunt ‘m misschien kennen van z’n giga verroeste stalen bouwwerken (dat doolhof in Voorlinden, die paal voor het Stedelijk in Amsterdam of die strepen in Kröller-Müller), maar Richard Serra maakt dus ook tekeningen, en die zijn nu te zien in het Boijmans. En hoewel tekeningen misschien vrolijk klinkt (met stiften en shit), is dit wat minder vrolijk. In zijn drawings in Boijmans gebruikt de Amerikaan namelijk maar 1 kleur: zwart.

En toch is het tof. Het dikke zwart is heel diep, en omdat het zo dik is gekalkt op het groffe papier, wordt het bijna 3d. Speciaal voor het Boijmans maakte hij twee series, Rotterdam Horizontals en Rotterdam Verticals, maar de echte knallers hangen in de laatste zalen: gigantische doeken die zo groot en zo zwart zijn dat je erin wil verdwijnen.

Te zien t/m 24 september

5. Dat waar je niet omheen kunt: Gordon Parks: I Am You in Foam, Amsterdam

In Nederland, dus geen enkele reden om niet te gaan.


Gordon Parks, The invisible man, Harlem, New York, 1952. Copyright Gordon Parks. Courtesy The Gordon Parks Foundation. 

Even serieus nu, voor een serieuze tentoonstelling. In Foam. Ergens aan het einde van de tentoonstelling ligt in een vitrine een magazine opengeslagen. De kop van het artikel met foto’s van Gordon Parks leest: ‘How it feels to be black’. Dat was precies de missie van fotograaf Parks. Met zijn camera als weapon of choice ging hij de strijd aan tegen racisme en ongelijkheid in Amerika, vooral door te laten zien hoe het leven was.

Het is fantastische straatfotografie, zoals we van Foam gewend zijn, maar nu eens van de andere kant. Rauwe prenten van het leven in Harlem, van apartheid in de zuidelijke staten van de VS. Stuk voor stuk verplichte prachtplaten, en dus met een goede saus engagement voor je bakkes.

En als je er toch bent: loop ook even naar beneden voor de tentoonstelling van Adam Jeppesen. Hij reisde van Noordpool naar de Zuidpool aka een spirituele zoektocht naar afzondering en hij schoot zijn rolletjes goed vol. Wij vielen extra op zijn bijzondere technieken die zijn foto’s ‘meer dan foto’s’ maken (check die spijkertjes!).

Te zien t/m 6 september

Dat was 'm weer! Tot de volgende keer! 

(Ennn... volg ons op Instagram en Facebook voor meer meer kunst in je stream!)
 
Stuur deze nieuwsbrief door
Deel 'm
Tweet 'm
facebook
instagram
medium
website
e-mail
Copyright © 2017 Kunst kijken met Ko & Kho.
Je hebt aangegeven dat je toegang tot het eindeloze supermuseum wilt.

Uitschrijven (nee niet doen!)
Bekijk in je browser