Copy
Nieuwsbrief van FLORON
Bekijk deze e-mail in je browser

FLORON Nieuwsbrief

27 juli 2017

Campagne "Mijn berm bloeit" komt op stoom!

In het beheer van bermen gaat veel goed, maar helaas ook nog veel mis zoals valt te lezen in het recente natuurbericht “Klepelen helpt onze bermen naar de knoppen”. Dat kan en moet anders! FLORON en De Vlinderstichting trekken daarom samen op in de campagne 'Mijn berm bloeit!”. Zo willen we graag weten hoe het met de bloemrijkdom van de bermen is gesteld. Jij kunt ons daarbij helpen door de bermen in je woonomgeving te inventariseren. Hoe? Kijk op de website van Mijn Berm bloeit!. Er zijn inmiddels al bijna 700 bermen in kaart gebracht. Daarmee komen we goed op stoom!


Een berm met gele composieten; daar weten vlinders wel raad mee (foto: Edwin Dijkhuis)


Op vakantie in Nederland? Ga planten kijken!

  • Kijk bij “Staat deze plant er nog?” of er in de omgeving van jouw vakantieadres een bijzondere soort al lang niet meer is gevonden. Dat zijn zowel zeldzame soorten waarvan we zeker willen weten dat ze niet verdwenen zijn, maar ook exoten waarvoor het belangrijk is om te weten of ze vaste voet onder de grond hebben gevonden. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar Drijvende waterweegbree of Breed pijlkruid.
  • Of inventariseer als tweede streper een km-hok van “Het Nieuwe Strepen”. Je kunt na het invoeren van de gegevens meekijken met de inventarisatie die een andere florist heeft gedaan in hetzelfde km-hok. Heel leerzaam!
  • Misschien is de vakantie wel een uitgelezen moment om de nieuwste versie van de planten-inventarisatie-app NOVA uit te proberen, gewoon om tijdens het wandelen een paar leuke soorten noteren. Sinds kort kan je ook gebruik maken van offline (topografische) kaarten tijdens het inventariseren met de app. 

Je hoeft je niet te vervelen deze zomer. Ook op de camping kun je leuke soorten tegenkomen!



 

12 nieuwe invasieve exoten op Unielijst

Met ingang van 2 augustus 2017 wordt de Unielijst uitgebreid met 12 invasieve exoten (planten en dieren). Soorten van deze lijst worden dermate schadelijk bevonden voor ecologie, economie en/of gezondheid in (een deel van) Europa, dat de Europese Unie besloten heeft dat lidstaten deze soorten moeten bestrijden, of verdere verspreiding voorkomen.

Toegevoegde planten aan de Unielijst zijn:

Soorten met een * komen tot op heden niet (verwilderd) in Nederland voor. Een deel zal dat waarschijnlijk ook niet doen omdat het Nederlandse klimaat ongeschikt is (=te koude winters).

Om het herkennen van invasieve waterplanten te vergemakkelijken heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa) recentelijk een herziene versie van de Veldgids Invasieve waterplanten in Nederland gepubliceerd. Download de veldgids (PDF).
 


Reuzenberenklauw staat nu ook op de Unielijst (foto: Michael Inden)

 

Ecologische kwaliteit van natuurvriendelijke oevers onder de loep

Waterbeheerders hebben de afgelopen jaren in Nederland honderden kilometers natuurvriendelijke oevers aangelegd. Doel is, naast waterberging, het verbeteren van de natuurwaarden. FLORON en RAVON zijn nu gestart met een groot onderzoek om te evalueren in hoeverre natuurvriendelijke oevers bijdragen aan de gewenste verbeteringen in de biodiversiteit (planten, vis, amfibieën en waterinsecten). Het project wordt uitgevoerd met financiële bijdragen van zes waterschappen (Waterschap Vallei & Veluwe, Vechtstromen, Waternet, Rijnland, Stichtse Rijnlanden, Wetterskip Fryslan), twee provincies (Noord-Holland en Gelderland) en de STOWA. Het veldwerk is nu in volle gang!


FLORON-medewerkers Gabriëlle en Ruud onderzoeken welke planten er op de oever en in het water voorkomen (foto: Jeroen van Zuidam)
 


Opmars Rivierfonteinkruid door stijging watertemperatuur

In de afgelopen eeuw is de watertemperatuur van de grote rivieren gestegen van gemiddeld 11 naar 14 graden. Ook het aantal dagen dat de watertemperatuur boven de 20 graden uitkomt is in deze periode sterk toegenomen, van 20 naar ruim 80 dagen. De stijging in temperatuur, die het gevolg is van klimaatverandering en koelwaterlozingen, heeft tot gevolg dat waterplanten uit zuidelijke streken bezig zijn met een opmars. Eén van die soorten is Rivierfonteinkruid die pas in de jaren zeventig in Nederland vaste voet aan de grond kreeg. Tijdens het FLORON-kamp bij Vollenhove is het gevonden in het Meppelerdiep, ter hoogte van Zwartsluis. Deze vondst was al min of meer verwacht, gezien de waarnemingen in 2016 bij Hoogeveen. Het maakt duidelijk dat Rivierfonteinkruid zich vanuit de IJsselmonding, waar het al langere tijd voorkomt, via het Meppelerdiep en de Hoogeveense vaart in Noordoostelijke richting heeft uitgebreid. 


Rivierfonteinkruid verspreidt zich langzaam maar zeker in Nederland via de rivieren (foto: Peter Meininger)
 


Planten in het nieuws

Afgelopen maand zijn er twee Natuurberichten van FLORON verschenen:



Gesprongen vrucht van Klein springzaad (foto: Joop Verburg)



300 jaar planten kijken: Flora Zutphanica

Op 6 juli verscheen het boek "De Wilde Planten in en om Zutphen", geschreven door Kasper Reinink. Het is het resultaat van 15 jaar botaniseren in de omgeving van Zutphen. Het kloeke boek past in een lange traditie van het beschrijven van de plantenwereld van een beperkt gebied. In 1781 verscheen van de hand van David de Gorter de eerste Nederlandse streekflora: Flora Zutphanica. In ‘’De Wilde Planten in en om Zutphen’’ maakt de Kasper de balans op: wat is er op floristisch gebied allemaal veranderd sinds De Gorter er rond liep? Het boek is verkrijgbaar bij regionale boekhandels voor €35. 



Kasper Reinink stapt met zijn boek in de voetsporen van David de Gorter.

  


Aankondiging Symposium Bloemrijk of gifgroen op zaterdag 23 september


De Heimans en Thijsse Stichting organiseert samen met IVN, KNNV en SoortenNL een symposium over de toekomst van het Nederlandse platteland en het nieuwe Europese landbouwbeleid dat in 2020 van start zal gaan. Hoe zal het Nederlandse platteland eruitzien over vijftig jaar? Zal dan nog steeds het grootste deel uit landbouwgrond bestaan, terwijl we juist meer ruimte nodig hebben voor wateropvang, natuur en recreatie? Kan er dan een landbouw zijn zonder desastreuze effecten op landschap en natuur? En: wie moet er gaan betalen: de natuur, de boer of wij als consument. Meer informatie, het programma en opgeven op de website van de Heimans en Thijsse Stichting
 



 

FLORON-activiteiten in juli en augustus


Kijk voor meer activiteiten in de activiteitenagenda van FLORON.

Zaterdag 29 juli
Inventarisatie excursie Vorden (FLORON district Achterhoek)

Zaterdag 5 augustus
Inventarisatie excursie Ermelo (FLORON district Flevoland)

Woensdag 9 augustus
Inventarisatie avondexcursie Nunspeet (FLORON district Flevoland)

Zaterdag 12 augustus
Excursie naar Katveen en Saksveld (FLORON district Drenthe/WFD)

Zaterdag 19 augustus
Wilgenexcursie (FLORON district Zuid-Holland Zuid)
Inventarisatie excursie Lelystad (FLORON district Flevoland)

Zondag 20 augustus
Inventarisatie excursie Amsterdam Zuidas-west (FLORON district Groot Amsterdam)

Zaterdag 26 augustus
Inventarisatie excursie Soesterberg, de Stompert (FLORON district Utrecht)

Woensdag 30 augustus
Biesbosch inventarisatiedag (FLORON districten Zuid-Holland Zuid en Noord-Brabant Baronie)

Laat FLORON bloeien en word donateur
Copyright © 2017 FLORON, 
geef een wijziging door of afmelden voor deze nieuwsbrief