Τα περισσότερα από τα λινξ που σας δείχνω εδώ πέρα έχουν μικρό χρόνο ζωής. Τα πατάτε, τα διαβάζετε, κρατάτε ό,τι σας κάνει εντύπωση, τα υπόλοιπα τα ξεχνάτε και πάτε παρακάτω. Το ίδιο κάνω κι εγώ. Αυτό που μένει από τόσο διάβασμα είναι ό,τι περνάει μέσα με ώσμωση. Μπαίνουν όλες αυτές οι πληροφορίες στο μυαλό, αναμοχλεύονται, ανακατεύονται, ξαναβγαίνουν και στο τέλος μένει κάτι μέσα, ένα κατακάθι συμπερασμάτων που είναι ουσιαστικά ό,τι ξέρουμε για τον κόσμο μας, ο καθένας.
Αυτό είναι σχετικό μ' αυτό που έγραψα στην Καθημερινή σήμερα, αλλά εδώ για άλλο λόγο σας το λέω.
Υπάρχουν και μερικά λινξ τα οποία είναι κάπως πιο διαχρονικά. Ή μάλλον, η χρησιμότητά τους είναι διαχρονική. Οπότε σ' αυτά επιστρέφω πότε πότε, τα ξαναδιαβάζω, ξαναενθουσιάζομαι με τον τρόπο που οι ενδιαφέρουσε ιδέες με ενθουσιάζουν, και ξανα-απογοητεύομαι από το πόσα πράγματα είχα ξεχάσει. Ένα από αυτά τα λινξ είναι αυτό. Επέστρεψα σ' αυτό ετούτη την εβδομάδα. Το ξαναδιάβασα όλο. Και τα δύο μέρη.
Είναι το άρθρο του Wait but Why για τις τεχνητές νοημοσύνες. Πιθανότατα σας το έχω ξαναβάλει. Αφορμή ήταν το online καυγαδάκι του Ήλον Μασκ με το Μαρκ Ζάκερμπεργκ για το αν οι τεχνητές νοημοσύνες του μέλλοντος θα μας καταστρέψουν ή όχι. Ο πρώτος λέει ναι, ο δεύτερος λέει όχι.
Διαβάστε αυτό το άρθρο και αποφασίστε κι εσείς τι πιστεύετε. Λαμβάνοντας υπ'όψιν αυτό, τα ρομπότ, την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και τις προσφυγικές κρίσεις του κοντινού μέλλοντος συμπεραίνει κανείς ότι αν τη βγάλουμε καθαρή μέχρι το 2050 ή κάπου εκεί γύρω, πολύ μεγάλες εκπλήξεις και αλλαγές μας περιμένουν.
--
Εξάλλου, την προηγούμενη Κυριακή έπαιξε στον Αθήνα 9.84 μια συζήτηση που έκανα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Πάνο Καρβούνη. Ο άνθρωπος αυτός ήρθε σ' αυτό το πόστο το Νοέμβριο του 2010 και θα φύγει το Νοέμβριο του 2017 -έφαγε όλη την κρίση απ' την αρχή ως το τέλος. Μου είπε ενδιαφέροντα πράγματα. Μπορείτε να διαβάσετε ή να ακούσετε όλη τη συνομιλία εδώ.
|
|