Copy
eMeal 729 - De kracht van toegeven, 'ik weet het niet'

 Ik was op een zaken-seminar waar de spreker de deelnemers adviseerde om nooit te zeggen, “Ik weet het niet”. Ze zei dat een beter antwoord is, ” Dat is een goede vraag”, of “Laat me het voor je uitzoeken”. Dat klinkt redelijk totdat we ons realiseren wat duidelijk moge zijn – we weten echt niet alles en soms is het niet mogelijk om passende antwoorden te vinden op al onze vragen. Sinds toen heb ik opgemerkt hoe vaak ik zeg, ” Ik weet het niet.” Op een ochtend in het belastingkantoor waar ik werkte, vroeg de receptioniste me waarom haar computer aangaf dat het 10:30 uur was, terwijl het 9:30 uur was. Ik zei, “Ik weet het niet.” Als ik de IT persoon was geweest dan had ik waarschijnlijk gezegd, dat is een goede vraag en ik zou proberen het antwoord te vinden, zeker als het mogelijk op een groter probleem zou kunnen duiden. Maar aangezien ik geen computer expert ben, leek een eenvoudig “Ik weet het niet” mijn beste antwoord. Ooit waarschuwde een vriend mij voor het najagen van “konijnensporen”, het van de hoofdweg afdwalen door het beantwoorden van vragen die we niet hoeven te beantwoorden.


 

De bereidheid om toe te geven dat we niet alles weten kan een indicator was wijsheid zijn. We zouden het verlangen moeten hebben om altijd te blijven leren; dat is hoe we groeien in elk gebied van ons leven. Maar om aan te nemen dat elke vraag een eenvoudig antwoord heeft, of dat we op de een of andere manier op elke vraag het antwoord zouden moeten weten, is naïef.

Toen ik in de vijfde klas zat vroeg de leraar me soms een filosofische vraag. Zoiets als “waarom zijn we hier?”. Ik herinner me één van mijn klasgenoten die antwoordde, ” We kunnen het opzoeken in de encyclopedie”. Ik denk dat de student had gehoord dat alle kennis van de wereld te vinden was in die 20 boeken, en zo leek het ons ook. (Tegenwoordig hebben we geen encyclopedie meer nodig, maar kunnen we gewoon het antwoord “Googlen”.)

Vandaag weet ik veel dingen. De tijd, studie en ervaring hebben me veel geleerd. Ik ben bereid om over te dragen wat ik weet aan een ieder die bereid is om te luisteren. Maar omdat ik niet alles weet, geef ik snel toe als ik iets niet weet. En als er niets anders op zit, dan kunnen we altijd een suggestie doen waar or naar wie iemand zou kunnen gaan voor het antwoord.

Soms is toegeven, “Ik weet het niet” iets goeds in onze relatie met God. We lopen tegen grote obstakels aan op het werk, we bidden ervoor en vragen ons af hoe God dit “Ik weet het niet” op kan lossen. Onverwachte financiële issues komen naar voren en we bidden ervoor. Hoe kan God dit repareren? We zeggen “Ik weet het niet”, en toch doet Hij het.

De Bijbel is heel duidelijk over veel zaken, maar er zijn dingen aan God – en wat Hij zegt in Zijn Woord – die niet gemakkelijk te begrijpen zijn. Dit is waarom Dr. Paul Brand en Philip Yancey schreven in hun boek , In His Image,  “Jezus Christus werd de zichtbare, duidelijke representatie van de onzichtbare, oneindige God”. We kunnen niet alles begrijpen aan God. Als we dat konden, dan zou Hij God niet zijn.

We kunnen zijn als de leiders van het Oude Testament in de stad Berea, die “want zij ontvingen het Woord met grote bereidwilligheid en onderzochten dagelijks de Schriften om te zien of die dingen zo waren.” (Handelingen 17:11). Omdat zoals Paulus dat elders schreef, “het geheimenis dat eeuwen en geslachten lang verborgen is geweest, maar nu geopenbaard is aan Zijn heiligen.” (Kolossenzen 1:26). Ons verlangen zou moeten zijn om God zo intiem mogelijk te kennen.

Maar we moeten ook erkennen dat God’s eeuwige waarheden het menselijke verstand te boven gaan. Dit is waarom Hebreeën 11:1 geloof omschrijft als “een vaste grond van de dingen die men hoopt en een bewijs van de zaken die men niet ziet.” God vertrouwen op het werk en in onze privé levens houdt soms in dat we moeten toegeven “Ik weet het niet”.”

 Jim Mathis is de eigenaar van een fotografie studio in Overland Park, Kansas, gespecialiseerd in zakelijke, commerciële en  theatrale portretten en heeft een fotografie school. Daarvoor was hij een café manager en directeur van CBMC in Kansas City, Missouri.

 

 Vragen ter overdenking of discussie:

  1. Hoe voel je je wanneer iemand je een vraag stelt en je moet toegeven dat je het antwoord niet weet? Wat is typisch jouw reactie?
  1. Wat is jouw reactie op de suggestie dat in plaats van zeggen “Ik weet het niet” antwoorden “Dat is een goede vraag” of “Ik ga het voor je opzoeken”. Heb je dat gedaan ? Zo ja, wat was het resultaat?
  1. Als je kijkt naar geloof en onze relatie met God, hoe gemakkelijk geef jij dan toe dat we bij het begrijpen van Zijn Wegen we vaak moeten toegeven “Ik weet het niet”?
  1. Heb je ooit een discussie gehad met een andere volger van Christus, iemand die God wil leren kennen, die een moeilijke vraag stelde? Zei je simpelweg dat je het antwoord niet wist, of reageerde je op een andere manier?

 

Als je een Bijbel hebt en meer over dit onderwerp wilt lezen, kijk dan eens naar de volgende gedeeltes:

Job 40:1; Psalm 40:5, 92:5, 145:3; Spreuken 25:2; Jesaja 40:28, 55:8-9; Romeinen 11:33-34

 

Tekst: Jim Mathis –  Vertaling: Eva Vreeken – Redactie: CBMC

eMeal wordt wekelijks gratis verstuurd door CBMC. CBMC wil zakenmensen helpen Jezus Christus te vinden, volgen en verkondigen. Wil jij ook eMeal ontvangen? Meld je aan via cbmcinside.nl/emeal.

Like eMeal 729 -  De kracht van toegeven, 'ik weet het niet' on Facebook share on Twitter Google Plus One Button