Copy
Nieuwsbrief Grenspark Groot-Saeftinghe | Herstel populatie bruine kiekendief
Goedemorgen <<Voornaam>>

Houd jij van verrassende resultaten van onze Kiekendiefvriendelijke teelten?!

Toegegeven het was geen fantastische zomer. Een flinke eiercrisis, na een vreselijk droog voorjaar een heel maand regen en we kunnen we nog eventjes doorgaan. Gelukkig bleven de klavers en luzernes groeien maar voor ons groeide niet alleen de gewassen!

Aan het begin van dit najaar willen we je graag op de hoogte brengen van de nieuwste resultaten van de Kiekendiefvriendelijke teelten in het Linkerscheldeoevergebied. Zo wordt je dus verwend met info over de gang van zaken op de pasmuntgronden rond de terreinen van Tabaksnatie. Kurt heeft samen met de landbouwers keihard gewerkt met mooie resultaten als gevolg.


Bijzondere vaststellingen ook bij de monitoring van het demoproject.  Tijdens het voorjaar en de zomer gebeurde daar opnieuw tellingen van de muizenholletjes in de Nieuw-Arenbergpolder. Verder in de nieuwsbrief lees je over de resultaten. 

Ook aan Nederlandse zijde zitten we niet stil. In het kort artikeltje van Alex lees je hun ervaringen.

En zoals we reeds zeiden: "niet enkel de gewassen zijn bij ons gegroeid".  Om deze frisse nieuwsbrief af te sluiten vertelt Mischa over de nieuwe demonstratieprojecten in de Prosperpolder en Doelpolder.

Kortom weer een nieuwsbrief bomvol nieuwtjes speciaal voor jou.


Alvast veel leesplezier!

Met vriendelijke groeten

Alex en Manuela

De eerste oogstresultaten voor de pasmuntgronden zijn binnen!

Najaar 2016 werden een twaalftal hectaren opgespoten terreinen in Logistiek Park Waaslandhaven  in het kader van ons Kiekendiefproject ingezaaid met grasklaver als pasmuntgronden. Vier landbouwers zijn hier aan de slag gegaan. Dezelfde landbouwers zaaide ook grasklaver in op hun eigen poldergronden. 

De opbrengst najaar 2016 was problematisch door de droogte en door de grote aanwezigheid van smeerwortel en bramen. Een aantal percelen werden toen oppervlakkig geklepeld tegen deze onkruiden. Dit voorjaar konden de grassen klavers zich verder vestigen. Op iets meer dan de helft van de percelen was toch nog teveel onkruid aanwezig en de opkomst te beperkt zodat daar gekozen werd voor een extra klepelbeurt. Voor de eerste echte snede werd overal drijfmest opgebracht.

Tot verbazing van de meewerkende landbouwers was daarna de opkomst van gras en klavers zeer goed. Er kon een mooi gewas geoogst worden. Alle landbouwers zijn het er over eens dat de onkruiddruk heel goed meevalt. De kwaliteit van het geoogste materiaal was goed, vooral de klavers zorgden voor een goede voedingswaarde. Eén landbouwer getuigde reeds dat het bijmengen van de grasklaver via de voedermengwagen aanleiding  gaf tot hogere vet- en eiwitgehaltes in zijn melk. Op de verschillende percelen werden tot nog toe reeds 1 tot 3 snedes geoogst. Omwille van de zandige bodem werd 1 tot 2 keer bemest met drijfmest. Eén landbouwer gebruikte ook effluent van mestverwerking (laag N en P, hoog in K) met zeer goede resultaten. Maar het volume van het geoogste materiaal is, niet helemaal onverwacht, toch ongeveer 25 % lager dan wat ‘polderboeren’ gewoon zijn poldergrond.  

In het kader van ons kiekendiefproject hebben we de aanleg en het beheer van deze grasklaverpercelen van dichtbij opgevolgd en aangestuurd. De landbouwers werden begeleid bij het uitvoeren van hun veldwerkzaamheden en konden steeds bij ons terecht met al hun vragen. We zijn dan ook zeer blij dat de meewerkende landbouwers een waardevol voeder konden oogsten voor hun rundvee. Tot slot ook nog een bijzonder dankwoordje aan de Maatschappij Linkerscheldeoever. Zij stemden ermee in deze percelen tijdelijk ter beschikking te stellen voor ons Kiekendiefproject!
Muizenholletjes tellen
foto: Sebastiaan Verbeke

Hoe zit het met de prooidieren voor de Kiekendief?

In Nieuw-Arenbergpolder (NAP) liggen de twee oudste percelen met kiekendiefvriendelijke teelten. Het zijn twee aaneengesloten percelen met luzerne en grasklaver. In oktober 2015, nog voor het project startte, telden we hier voor de eerste keer muizenholletjes. Nadien, wanneer de teelten gestart waren, werd er nog drie keer geïnventariseerd. De onderstaande grafiek toont een spectaculaire toename van het aantal muizenholletjes voor zowel het luzerneperceel als voor het grasklaverperceel. Het muizenleven is duidelijk toegenomen.

Bruine kiekendief, de tafel staat gedekt!

grafiek september 2017

In het voorjaar van 2017 werden ook andere kiekendiefpercelen (samen 56 ha) door Mieco-effect en Natuurpunt aan een grondige, kritische opvolging onderworpen. Die studie leverde meteen enkele opvallende resultaten. Zo werden op zowel luzerne, grasklaver en spelt veel muizenholletjes aangetroffen. Deze teelten kunnen onderling goed concurreren wat aantal muizen betreft. Dat laat dan weer meer ruimte voor landbouwers om een kiekendiefvriendelijke teelt te kiezen die aansluit bij zijn/haar wensen. De belangrijkste conclusie was dat akkers én hun randen tezamen ontzettend belangrijk lijken/zijn voor muizen. In de randen vinden ze een veilige plaats voor hun holletje terwijl het akker voor voldoende voedsel zorgt. Die harmonie versterken lijkt een mooie volgende stap: breng de randen naar het akker. Dit zou kunnen met zogenaamde vogelakkers. 

Aarzel niet om contact op te nemen voor meer info over het project. We delen onze kennis graag, want met een goede samen werking zal het project verder positief evolueren.

 

Bruine Kiekendief in rietkraag
foto: Louis Fraanje
Baltsende Kiekendief
foto: Louis Fraanje

Broedparen gesignaleerd in Zeeland!

Na bevraging bij De Steltkluut en roofvogelwerkgroep Zeeland blijkt dat ze broedende Kiekendieven hadden in de omgeving van het proefperceel bij Terhole waar de alternatieve gewassen geteeld worden. Blijkbaar hebben 3 paar Bruine kiekendieven een broedpoging gedaan. Hiervan was er 1 succesvol met uitgevlogen jongen. Het proefperceel was gelegen tegen een kreek met riet. Door hier gewassen in te zaaien die al vroeg in het voorjaar hoog waren ontstond er hier extra broedbiotoop (buffer).
Gedurende het broedseizoen is ook geconstateerd dat de aanwezige rietvogels (rietzanger, kleine karekiet, blauwborst en rietgors en fazant) volop foerageren in de gewassen op zoek naar insecten en slakjes. Zo hielpen ze mee om ongewenste insecten en slakken te bestrijden. We moesten niet met insecten werende middelen spuiten!

Nieuwe demonstratieprojecten in Prosperpolder Zuid en Doelpolder !

Het kiekendiefproject kent een onverwachte wending. Door de vernietiging van het GRUP voor de afbakening van het Zeehavengebied op Linkerscheldeoever vallen bepaalde gebieden terug op een bestemming als landbouwgebied.

Daardoor valt het initiatief van natuurinrichting in het zuidelijk deel van de Prosperpolder tijdelijk stil. De landbouwsector drong er op aan dat landbouwers hier terug kansen kregen. Er is nu een akkoord dat er op de hoger gelegen delen in dit gebied (30 ha) kiekendiefvriendelijke teelten kunnen worden verbouwd. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit slechts tijdelijk zijn, tot dat er definitief groen licht is om dit gebied als natuurgebied te bestemmen en in te richten. De 6 bereidwillige landbouwers zullen grasklaver en luzerne verbouwen.

Ook in het middengedeelte van de Doelpolder zullen vanaf het najaar 2017 tijdelijk kiekendiefvriendelijke teelten verbouwd gaan worden. Dit op een oppervlakte van ca. 35 ha. Hier zullen 5 landbouwers hun schouders onder zetten. Het demonstratieproject in de Doelpolder beloofd ook echt vernieuwend te worden. Er zal geëxperimenteerd worden met mengteelten van graan en vlinderbloemigen en met 'vogelakkers'. In vogelakkers wisselen stroken van graan en luzerne elkaar af. Nederlandse experimenten wezen uit dat dit bijzonder interessant is om het voedselaanbod voor kiekendieven te verhogen. Uiteraard zullen deze projecten ook weer worden opgevolgd. Hopelijk vliegen er snel ook kiekendieven boven deze percelen !

Wij danken alvast alle landbouwers die zich willen engageren en wij wensen hen hier een goede oogst toe.

Copyright © 2017 Mieco-effect BVBA, All rights reserved.

Ons adres:
Mieco-effect BVBA
Nic. Welterstraat 4
Diest 3920
Belgium

Voeg ons toe aan je adresboek


U ontvangt deze mail omdat u deelneemt aan één van de deelacties voor het herstel van de kiekendiefpopulatie in het kader van het Interreg project ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’
U kunt uw gegevens aanpassen of zich uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp

Interreg Vlaanderen-Nederland heeft goedkeuring verleend aan een bijdrage van 1,4 miljoen euro voor ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’, een ambitieus project van 8 Vlaamse en Nederlandse partners ten behoeve van de natuur in en rond het unieke natuurgebied het ‘Verdronken Land van Saeftinghe’. Het project loopt van 01.04.2016 tot 31.03.2019.