Copy
Het allerlaatste nieuws over hepatitis voor u op een rij. 
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Stichting Hepatitis Info

Nieuwsbrief van de Stichting Hepatitis Informatie, augustus 2016

Behandeling van hepatitis C genotype 4 en gecompenseerde cirrose met Viekirax nu 12 weken


In juli heeft het European Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een positief advies gegeven voor het verkorten van de behandeling met Viekirax en ribavirine van volwassenen met hepatitis C genotype 4 en gecompenseerde cirrose, van 24 naar 12 weken.
Het positieve advies is gebaseerd op resultaten van de fase 3 AGATE-1 studie.

Bronnen:
AbbVie

Asselah T, Hezode C, Qaqish R. et al. Ombitasvir, paritaprevir, and ritonavir plus ribavirin in adults with hepatitis C virus genotype 4 infection and cirrhosis (AGATE-I): a multicentre, phase 3, randomised open-label trial. The Lancet Online. Accessed 22 June 2016. 

‘Know Hepatitis - Act now’

De kernboodschap voor Wereld Hepatitis Dag, 28 juli 2016

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 28 juli landen aangespoord om snel actie te ondernemen om kennis over hepatitis te verspreiden en om mogelijkheden tot testen en behandelen uit te breiden.

Slechts 1 op 20 mensen met virale hepatitis weet dat zij deze ziekte hebben. En slechts 1% van mensen met chronische hepatitis wordt behandeld. Volgens Dr. Margaret Chan, Director-General van de WHO, wordt wereldwijd te weinig aandacht besteed aan hepatitis. “Het is de hoogste tijd om wereldwijd net zoveel  aandacht aan hepatitis te besteden dan besteed wordt aan HIV/AIDS en tuberculose”.

Wereldwijd zijn 400 miljoen mensen besmet met het hepatitis B- of hepatitis C-virus, dit is 10 keer meer dan mensen met HIV. In 2013 zijn ongeveer 1.45 miljoen mensen overleden aan hepatitis. In 2015 zijn 1.1 miljoen mensen overleden aan HIV (factsheet WHO).

In mei hebben de 194 lidstaten van de WHO, waaronder Nederland, de Global Health Sector Strategy on viral hepatitis aangenomen. Dit betekent dat de lidstaten zich gaan inzetten om 8 miljoen mensen met hepatitis B of hepatitis C 
in 2020 te behandelen en dat in 2030 het aantal nieuwe infecties met 90% zal zijn afgenomen en het aantal doden ten gevolge van hepatitis met 65% zal zijn verminderd. Virale hepatitis zal dan niet langer een bedreiging zijn voor de volksgezondheid.
 
In Nederland heeft de minister van VWS aan de Gezondheidsraad gevraagd advies uit te brengen over de wenselijkheid van screening op chronische hepatitis B en C. Gevraagd is om de wenselijkheid en mogelijkheden voor (her)opsporing voor alle risicogroepen te beoordelen, zoals eerste generatie migranten, (ex)injecterende drugsgebruikers, en mensen die in het verleden toen er nog niet op hepatitis C-virus werd getest via transfusie of bloedproducten zijn geïnfecteerd. Het advies wordt najaar 2016 verwacht.
 
Bronnen:                                       
WHO Newsrelease
WHO Hepatitis Day 2016
Gezondheidsraad

Toename hepatitis E in Europa 


Hepatitis E, genotype 3, wordt in Europa steeds vaker gemeld. Adlhoch e.a. hebben door middel van een gestandaardiseerde vragenlijst onderzoek gedaan onder experts naar de epidemiologie en surveillance van hepatitis E in de EU/EEA landen.

In West-Europese landen werd een veel grotere toename van hepatitis E gerapporteerd dan in Noord- en Zuid Europese landen. De toename kan veroorzaakt worden door een werkelijke toename van besmettingen of omdat clinici alerter zijn om op hepatitis E te testen, bijvoorbeeld bij leverschade waarbij ten onrechte gedacht wordt aan leverschade veroorzaakt door geneesmiddelen. Recent is aangetoond dat hepatitis E ook neurologische afwijkingen kan veroorzaken.

De experts benadrukken de noodzaak tot samenwerking om tot betere monitoring en registratie van hepatitis E in Europa te komen. Door uitwisseling van gegevens kan een beter inzicht verkregen worden in het risico om besmet te raken met het hepatitis E-virus.

Hepatitis E, genotype 3 en 4, komt wereldwijd voor. Transmissie van het hepatitis E-virus genotype 3 en 4 vindt voornamelijk plaats via mens/ dier contact en consumptie van rauw of onvoldoende verhit vlees, met name lever. Hepatitis E genotype 3 kan ernstig verlopen en kan leiden tot chronische hepatitis in patiënten die immunosuppressiva/ chemotherapeutica gebruiken.

In verband met de toename van hepatitis E heeft Sanquin een aantal varkensvleesproducten onderzocht. In dit onderzoek zijn 43 van 55 (78%) leverworsten en 12 van 15 (80%) varkenspatémonsters, afkomstig van diverse producenten, positief getest op HEV-RNA met een PCR-test. De NVWA heeft deze bevinding met eigen onderzoek bevestigd. 
Het RIVM heeft uit voorzorg voor patiënten na een beenmerg- of orgaantransplantatie een voorlopig voedingsadvies geformuleerd dat gericht is op het vermijden van producten waar mogelijk infectieus hepatitis E-virus in aanwezig is.

Bronnen: 
Hepatitis E.
RIVM wekelijks overzicht van infectieziektesignalen: 23 juni 2016 (week 25).
Adlhoch et al.  Hepatitis E virus: Assessment of the epidemiological situation in humans in Europe, 2014/15. Journal of Clinical Virology 82 (2016) 9–16

Europese Hepatitis Week
 

Virale hepatitis is ook in Europa een belangrijk gezondheidsprobleem, 13 miljoen mensen hebben chronische hepatitis B en 15 miljoen mensen chronische hepatitis C. De meeste mensen weten echter niet dat zij geïnfecteerd zijn. Zij lopen risico op ernstige leverschade en zij kunnen anderen besmetten zonder dat zij het weten. Jaarlijks overlijden in de Europese regio 171.000 mensen aan de gevolgen van hepatitis.

Het is niet nodig dat mensen overlijden aan de gevolgen van hepatitis. Hepatitis C is tegenwoordig goed te behandelen, en hepatitis B is te voorkomen door vaccinatie.

In mei hebben 194 lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de WHO Global Health Sector Strategy on Viral Hepatitis aangenomen. Daarmee hebben de lidstaten aangegeven dat hepatitis in 2030 niet langer een gezondheidsprobleem zal zijn.

Om het politieke en publieke bewustzijn voor hepatitis in Europa te vergroten is een oproep gedaan voor een jaarlijks terugkerende “European Hepatitis Awareness Week”, in de week van 28 juli. De oproep is gedaan door ondertekenaars van het manifest “Hepatitis C Elimination in Europe - Our vision for a Hepatitis C-free Europe” en gericht aan Europese en nationale overheden om de “European Hepatitis Awareness Week” te ondersteunen.

De petitie kan hier gelezen en ondertekend worden.

Epclusa voor behandeling hepatitis C door EMA geregistreerd


Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Epclusa goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met hepatitis C, alle genotypen.

Epclusa  bevat de werkzame stoffen sofosbuvir en velpatasvir. Sofosbuvir blokkeert de werking van het enzym ‘RNAafhankelijke RNA-polymerase van NS5B’, terwijl velpatasvir zich richt op het eiwit ‘NS5A’. Door deze eiwitten te blokkeren, verhindert Epclusa vermenigvuldiging van het hepatitis C-virus en het infecteren van nieuwe cellen.

Sofosbuvir is sinds januari 2014 goedgekeurd als Sovaldi.

Epclusa wordt bij patiënten met gedecompenseerde leverziekte gebruikt in combinatie met ribavirine. Ook kan worden overwogen naast Epclusa tevens ribavirine te gebruiken bij patiënten met gecompenseerde levercirrose die geïnfecteerd zijn met genotype 3 van het hepatitis C-virus, een genotype dat moeilijker te behandelen is.
 
Epclusa wordt op de markt gebracht door Gilead Sciences International Ltd.
 
Bron: EMA

Zepatier voor behandeling hepatitis C door EMA geregistreerd
 

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft Zepatier goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met hepatitis C, genotype 1 en 4.
 
Zepatier bevat de werkzame stoffen elbasvir en grazoprevir. Elbasvir blokkeert de werking van een eiwit genaamd ‘NS5A’, terwijl grazoprevir de werking van een enzym met de naam 'NS3/4A-protease’ blokkeert. Door deze eiwitten te blokkeren, verhindert Zepatier vermenigvuldiging van het hepatitis C-virus en het infecteren van nieuwe cellen.
 
Er is aangetoond dat Zepatier zeer effectief is voor het klaren van genotypen 1a,1b en 4 van het hepatitis C-virus uit het bloed van patiënten met of zonder gecompenseerde levercirrose, inclusief patiënten die ook geïnfecteerd zijn met hiv en patiënten met chronische nierziekte.
 
Zepatier wordt op de markt gebracht door Merck Sharp & Dohme Ltd.
 
Bron: EMA
 
Bekijk ook het artikel Hepatitis C behandeling voor het overzicht van de verschillende al of niet geregistreerde middelen voor de behandeling van hepatitis C.

Richtsnoer behandeling hepatitis C 


Het ‘Richtsnoer behandeling hepatitis C’ geeft aanbevelingen over de behandeling van acute en chronische hepatitis C infectie bij volwassen patiënten, met aandacht voor patiënten met nierinsufficiëntie, HCV/HIV coïnfectie, falen van eerdere antivirale therapie, gedecompenseerde levercirrose en in de transplantatie setting.  
 
Het richtsnoer is tot stand gekomen op initiatief van en uit naam van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging voor HIVbehandelaren (NVHB), Nederlandse Vereniging voor Maag-Darm-Leverziekten (NVMDL), de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie (NVH) en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Apothekers (NVZA). 
 
Het richtsnoer wordt regelmatig ge-update en is te vinden op www.hcvrichtsnoer.nl.
De laatste update was op 1 mei 2016.

Studies op het gebied van virale hepatitis / NASH / PBC /PSC
 

Op hepatitisinfo.nl staan overzichten van studies waar patiënten nog geïncludeerd kunnen worden. In dit kwartaal zijn de volgende studies op de website geplaatst:
 
HepNed-001 studie: Lepasvir/Sofosbuvir 8 weken voor chronische hepatitis C genotype 4. 

Phase 3 Study of Obeticholic Acid Evaluating Clinical Outcomes in Patients With Primary Biliary Cirrhosis (COBALT) (België).

Phase 2 Study of NGM282 in Patients With Primary Sclerosing Cholangitis

Randomized Global Phase 3 Study to Evaluate the Impact on NASH With Fibrosis of Obeticholic Acid Treatment (REGENERATE)(België).

Phase 3 Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Elafibranor Versus Placebo in Patients With Nonalcoholic Steatohepatitis (NASH) (RESOLVE-IT) (België).

 

Agenda    

  • 7-9 september: 5th International Symposium on Hepatitis Care in Substance Users. Info
  • 23 en 24 september: Special conference - EASL en AASLD 'New perspectives in hepatitis C virus infection'. Info
  • 6-7 oktober: Najaarsvergadering NVGE. Info
  • 10-11 oktober: Optimisation of Drug Development for the Benefit of Children. Info
  • 15-19 oktober: UEG week Vienna. Info
  • 1 november: Symposium Nationale Hepatitis Dag 2016. Info
  • 11-15 november: AASLD Boston. Info
  • 1-2 december: 3rd International Meeting on Elimination of Viral Hepatitis. Info  
  • 2 december: Workshop on HCV Therapy Advances. Info

De nieuwsbrief is mogelijk gemaakt door een (educational) grant van:

 




 

In deze nieuwsbrief staat de laatste informatie over bewustwording, preventie en behandeling van hepatitis. 

De nieuwsbrief is een uitgave van de Stichting Hepatitis Informatie.

Uitschrijven    Doorsturen 

Email Marketing Powered by Mailchimp

U kunt contact opnemen via:  
Stichting Hepatitis Informatie
Lomboklaan 10
3956 DG Leersum, NL
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek
 
Twitter
Website