Copy

VäsbyVänsterns nyhetsbrev, september

2016-09-01

Ordförande har ordet

Kära partikamrat!

Ge en mig en fisk och jag är mätt för en dag. Lär mig fiska och jag är mätt… tills fisken i havet är utfiskad eller inte går att äta på grund av alla miljögifter! Lär mig att organisera, då kommer jag att ansluta mig till likasinnade och besegra det som inte står rätt till så att alla kan äta fisk nu och i all framtid. Jag hoppas att du som är vegetarian eller vegan förlåter mitt utryck, det kan lika gärna vara ett äpple men nu råkar det vara fisk som passar in på denna liknelse.

Att organisera oss i de frågor som ligger varmt om våra hjärtan är nyckeln till förändring. Ditt engagemang som medlem är nyckeln till vår framgång. Allt från att vara med på möten till att dela eller gilla en sak vi har skrivit på våra sociala kanaler är viktiga delar av en framgångsrik förändring.

Kommunala gruppen och styrelsen har nu kommit igång efter sommaruppehållet och nu börjar planeringen för hösten att ta form. Det är mycket som händer. Vi har ett medlemsmöte den 13 september och den 20 september samlas vi för att lyssna till ett direktsänt tal med Ulla Anderson och Jonas Sjöstedt. Under medlemsmötet den 13 september kommer vi att fyllnadsvälja både ordinarie och ersättare till Miljönämnden. Längre ned i detta nyhetsbrev hittar du information om medlemsmötena samt hur du gör om du är intresserad av att sitta i Miljönämnden eller känner någon du vill nominera till uppdraget. Jag hoppas vi ses på mötena.

Vår partilokal
Jag är ledsen att meddela att vi nu har sagt upp vår partilokal på Dragonvägen. Anledningen är att situationen på Dragonvägen har blivit ohållbar med den vandalisering som bland annat vår lokal har blivit utsatt för. Vi har under en längre tid även försökt blåsa liv i lokalen på olika sätt och sökt vägar för att avlasta föreningens ekonomi. Tyvärr har vi inte lyckats med det. Men vi ska inte se detta som ett nederlag. Pengarna vi nu sparar kommer vi att satsa på att i valet ha en bra lokal som tar oss till en valseger 2018.  Vi kommer att lämna lokalen de närmsta dagarna så höstens medlemsmöten kommer att hållas i ABFs lokaler på Optimusvägen.
 

Med vänlig hälsning,
Kamal Schtaie,
ordförande Vänsterpartiet Upplands Väsby 

 

Anders och Nike har bytt kontor - kom och hälsa på!


Kommunalråd Anders Rosén och vår politiska sekreterare Nike Dahlskog har tillsammans med övriga partier i majoritet delat lokaler med Väsby Nya Gymnasium i Messingen. I takt med att sökande elever blivit allt fler ryms inte alla i lokalerna. Lagom till skolstarten flyttade politikerna därför tvärs över gatan till Pyramiden.

Kom och hälsa på! Du hittar oss på Centralvägen 1, plan 2. Hör av dig innan eller gör en chansning och kom förbi och se om vi finns på plats. 

Välkommen på medlemsmöte den 13 september


Den 13 september är det dags för höstens första medlemsmöte med VäsbyVänstern. Föreningen har nu sagt upp lokalen på Dragonvägen 86 och vi kommer därför att hålla mötet i ABFs lokaler på Optimusvägen 12.

Vi träffas klockan 18.30 och beräknar att hålla på fram till 20.30. Under mötet kommer vi att prata om höstens aktiviteter, få en rapport om politiken i kommunen samt välja både ordinarie och ersättare till Miljönämnden.

Dagordning till mötet skickas ut nästa vecka.

Fyllnadsval av ordinarie och ersättare till Miljönämnden

Under höstens första medlemsmöte den 13 september kommer det att ske fyllnadsval till vänsterns representanter som ordinarie och ersättare i Miljönämnden. Partiets medlemmar har nu chansen att nominera de ni tycker skulle göra ett bra jobb med att föra vår talan i nämnden.
 
Vad gör Miljönämnden?
Miljönämnden ansvarar bl.a. för tillsyn huvudsakligen enligt miljöbalken, livsmedelslagen, alkohollagen, tobakslagen samt smittskyddslagen i enlighet med fullmäktiges beslut. Nämndens mål är att verka för en hållbar utveckling som säkrar kommande generationer en hälsosam och god miljö.
 
Vad innebär det att sitta i en nämnd?
Att sitta i en nämnd är ett förtroendeuppdrag och väldigt viktigt för den demokratiska processen. I nämnderna tas många viktiga beslut som påverkar kommunen och dess medborgare.
Som ersättare förväntas du delta på alla möten i den utsträckning som är möjlig, samt vara påläst kring ämnena som tas upp.
 
Nominering
Är du själv intresserad eller vet någon som passar så går de bra att nominera den eller dig själv genom att kontakta oss i valberedningen.
  
När du skickar in dina nomineringar så skriver du namnet på personen som du vill nominera. Det är önskvärt att den du nominerar är tillfrågad och har tackat ja. Därefter skickar du uppgifterna till Magnus Krantz.
 
För att valberedningen ska kunna göra ett så bra arbete som möjligt med era förslag så är det nomineringsstopp den 5 september. Det går bra att nominera fram till medlemsmötet men nomineringar efter 5 september bereds inte av valberedningen.  


Kontaktadresser till valberedningen:
Magnus Krantz

magnusmk.88@gmail.com
Eva Larson
evaklarson@gmail.com
Anders Anagrius
anders.anagrius@gmail.com

Väsbyfestivalen firar att Väsbystation fyller 150 år och VäsbyVänstern är förstås med

För 150 år sedan kom järnvägen till Väsby och stationen fick just namnet Väsby. Detta firar kommunen och Väsbyhem med en familjedag den 18 september. Dagen kommer att fyllas med aktiviteter runt stationsområdet mellan klockan 10-16. Det kommer att finnas en scen med uppträdanden, en trollkarl, utsällningar, hoppborg, klapphage, ansiktsmålning och mycket annat. Det kommer även att vara möjligt att åka ångtåg mellan Upplands Väsby station och Märsta.

Allt om hur du köper biljetter till tåget och om festivalen kan du läsa här

VäsbyVänstern kommer att finnas på plats på festivalen med roligt material och beredda att lyssna och svara på frågor om vår politik. Vill du vara med och bemanna vårt bord så hör av dig till oss. Annars får du gärna komma förbi och prata med oss under dagen.
Nu uppdaterar vi vårt bostadspolitiska program

Styrelsen fick av årsmötet i uppdrag att uppdatera det bostadpolitiska program som föreningen antog för några sedan. Nu söker styrelsen därför efter personer som vill vara med och ta fram det nya programmet. Är du särskilt intresserad av bostadspolitik och Väsbys bostadsutveckling så är detta uppdraget för dig. Om du har engagemang och/eller kontakter från Hyresgästföreningen så är det särskilt välkommet men givetvis är gruppen öppen för alla. Om du är intresserad av att vara med kontaktar du Anders Rosén anders.rosén@upplandsvasby.se som kommer att vara sammankallande för gruppen.
Välkommen till medlemsmöte den 20 september

Den 20 september bjuder vi in till direktsändning med Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

Sändningen som sker över webben sänds med anledning av regeringens budgetpresentation och kan enbart ses av Vänsterpartiets medlemmar. Möjlighet kommer att finnas att ställa frågor via en chatfunktion under sändningen.

Vi träffas i ABFs lokaler på Optimusvägen 12 klockan 18.30. Sändningen börjar klockan 19.00 och kommer inte att kunna ses i efterhand.

VäsbyVänstern i centrum

Under hösten kommer VäsbyVänstern att stå i centrum en gång i månaden för att prata med förbipasserande. Du är mer än välkommen att vara med och hjälpa till att anordna aktiviteten och vara med att dela ut material och prata med de som går förbi. 

Redan i söndags hade vi vårt första tillfälle. Vi hade med oss lite olika flygblad som vi delade ut. Det blev många intressanta möten och vi fick en hel del tankar från Väsbyborna att ta med oss.

Resterande tillfällen under hösten är lördagarna 24 september, 29 oktober, 26 november och 17 december. Kom gärna förbi och hjälp till eller kom och prata med oss och berätta vad du som vänsterpartist tycker är viktiga frågor att driva.

Intervju med kommunalråd Anders Rosén om kommunens arbete med HBTQ-frågor

 
Vad är HBTQ?

HBTQ är en förkortning för homosexuella, bisexuella, transsexuella och personer med queera uttryck och identiteter.

H – Homosexuell är en person som har förmågan att bli kär och/eller attraherad av någon av samma kön.
B – Bisexuell är en person som har förmågan att bli kär och/eller attraherad av människor oavsett kön.
T – Transsexuell är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön den har fått tilldelat vid födseln
Q – Queera uttryck och identiteter kan innebära en önskan att inte behöva definiera sitt kön eller sin sexuella läggning, medan en del använder queer som ett sätt att beskriva sin könsidentitet eller sin sexualitet.

Varför behöver man dela upp människor? Kan man inte bara föra en politik för alla?

En politik för ”alla” är i och för sig bra. Men risken är att man med” alla” oavsiktligt menar de som omfattas av den rådande normen. De generella politiska åtgärderna behöver därför kompletteras utifrån insikten att minoritetsgrupper kan behöva särskilda åtgärder och insatser. Detta för att säkerställa att de blir inkluderade på samma villkor.
Ett exempel kan vara att kommunen bestämmer sig för att bygga fler fritidsgårdar så att alla ungdomar ska nås. Det är bra. Men om vi inte samtidig funderar på utformning och innehåll i verksamheten så riskerar vi att vissa grupper inte kommer att gå dit. Normen på fritidsgårdar är idag väldigt dominerad av hetrosexuella pojkar. Det kan ett HBTQ-perspektiv förändra.

Nu ska kommunen genomföra utbildningar för att öka kunskapen om HBTQ-frågor? Vilka är det som skall utbildas?

Det är de som är anställda i kommunens välfärdsverksamheter som ska utbildas. Alla som möter människor behöver kompetens kring HBTQ-frågor för att kunna ge ett gott bemötande. Särskilt vill vi fortbilda de som arbetar nära barn och unga.

Upplands Väsby kommun ska verka för ett inkluderande och normkritiskt förhållningssätt. Vad betyder det?

Inkluderande betyder att alla ska få plats på lika villkor, med samma rättigheter och samma skyldigheter oavsett exempelvis vilket land man är född i, sexuell läggning eller kön. Normkritik handlar om att vända och vrida på de värderingar och de förväntningar som finns på hur man ska vara. En norm är aldrig neutral utan speglar de maktförhållanden som finns i en grupp eller i ett samhälle och är oftast en återspegling av majoritetsgruppers intressen. Normer kan vara förtryckande och skapa över- och underordning.
Normer och värderingar behövs för att vi ska kunna hålla samman. Men de ska bidra till frigörelse och alla människors lika värde. Värderingar och normer förändras hela tiden i ett öppet samhälle. Med normkritik vill vi bidra till den processen – att frigöra människor.

Vad hoppas du att arbetet med HBTQ-frågorna skall ge?

Ett mångfaldigare Väsby där ännu fler kan känna sig hemma och välkomna.

Hur kommer väsbyborna märka av att kommunen blir bättre på dessa frågor?

Jag ska inte skriva något handlingsprogram men några exempel som jag kan tänka mig är att förskolan inte alltid pratar om familj som ”mamma, pappa, barn”; att omklädningsrum i skolor och fritidsanläggningar byggs om med könsneutrala duschbås; att vi i kommunikationen oftare använder det könsneutrala ordet ”hen” för att inte omedvetet bygga eller upprätthålla normer för vad som är ”kvinnligt respektive manligt”; att skolornas värdegrundsarbete utvecklas till konkreta handlings- och bemötandeplaner mot homofobi.

 

Anders Rosén,
kommunalråd för Vänsterpartiet i Upplands Väsby

Kontakt:
 

Kamal Schtaie, ordförande
kamal@schtaie.se
070 - 205 47 67

Anders Rosén, kommunalråd
anders.rosen@upplandsvasby.se
08-590 972 58

 
Nike Dahlskog, politisk sekreterare
nike.dahlskog@upplandsvasby.se
08-590 975 95 


Copyright © 2016 Vänsterpartiet, All rights reserved.