Zo maandelijks mogelijk
 disclaimer 

Ik gebruik al sinds jaar en dag de disclaimer 'Zo maandelijks mogelijk'. Los van dat het lekker bekt, leek het me handig voor het geval dat het me niet zou lukken mijn nieuwsbrief rond de laatste dag van de maand te versturen – wat altijd mijn streven is.
 
Ik heb wel eens gedacht: hij kan ook wel weg, die disclaimer. Zo akelig regelmatig verscheen mijn nieuwsbrief de afgelopen jaren, 44 maanden achtereen om precies te zijn

Maar gelukkig heb ik hem in ere gehouden. Want nu komt ie dan echt een keer van pas: in augustus is er geen nieuwsbrief verschenen. Voor het eerst sinds jaren heb ik een maand overgeslagen.

Ik zou de schuld kunnen schuiven op de privé-toestanden van Novy – die mijn brieven schrijft – maar eerlijk is eerlijk: ik zeil graag scherp aan de wind en dat heeft nou eenmaal een nadeel: er mag niet teveel misgaan. Een sterfgeval in de familie, een uit de hand gelopen klusproject in Drenthe en je auto total loss rijden op de ring in Antwerpen zijn dan niet erg handig. (Voor de speculanten, ik was geen Pokémon Go aan het spelen hoor, al zit ik inmiddels op level 23.) 

Er is trouwens ook fantastisch nieuws: Anke is in verwachting!
Jawel.... Robin krijgt een broertje of zusje.
De zwangerschap verloopt voorspoedig en we hebben er met z'n drieën heel veel zin in!
 
 

Maar dus.
Hieronder.
Een extra lange nieuwsbrief.
Een beetje een gekke nieuwsbrief ook, met onderwerpen die allemaal een beetje bij elkaar horen en dus enigszins overlappen. 
 

Suid-Afrika vir die sesde keer



Begin augustus ging ik voor de zesde keer naar Zuid-Afrika. 
Ditmaal in het kader van de Innovation Summit in Kaapstad.

Ik kwam er de mensen van Fast Company tegen, een invloedrijk Magazine (met edities in Amerika, China en Afrika) en naast Wired een van mijn grootste inspiratiebronnen. (Door Fast Company ben ik bekend geraakt met mensen als Seth Godin en Tim Sanders.)
Ze waren enthousiast over wat ik te melden had op het podium (niet heel gek natuurlijk, aangezien we ons met dezelfde dingen bezighouden; tech en ondernemerschap) en dat leidde tot een bijeenkomst op hun kantoor en wellicht tot een mooie samenwerking.

Ze willen de Zuid-Afrikaanse tak van Permanent Beta gaan ondersteunen, en meedenken over hoe we Innofest naar Zuid-Afrika kunnen brengen. De komende maanden staan er een aantal interviews gepland.

Ook heb ik een inspiratiesessie gedaan met de mensen van het Department of Transport in Kaapstad. (Transport is best een ding in een gemeente met bijna drie miljoen inwoners!) Ze hadden geen idee dat BlaBlaCar, Snappcar, Uber, Lyft en Apple Car de komende acht jaar flinke invloed gaan hebben op het OV. En dat dat een enorm ingrijpende verandering gaat betekenen voor de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte. 

In dezelfde week dat ik in Zuid-Afrika was, was er toevallig ook een ploeg mensen die ik ken van Permanent Beta: Kevin Weijers, Jan-Henk Bouman, Esther JacobsJabbo Smulders en Anke Kuipers, om in het kader van CoCreate2Accelerate, een initiatief van Consul-Generaal Bonnie Horbach, een aantal Zuid-Afrikaanse bedrijven een 'Nederlandse boost' te geven.
En passant dacht ik zelf nog mee met een van de aangesloten CoCreate bedrijven over het project Makers in Residence

Kijk maar even:




Er was ook tijd voor ontspanning: De vorige keer beklommen we de Tafelberg, ditmaal de Lion's Head, oftewel de Leeukop. Een uur voor zonsopgang vertrokken we, we zagen de maan ondergaan in de zee en de zon opkomen.
Het was echt..... wow.
En ik heb onderweg ook nog een paar Pokémon gevangen. (Voor de kenners: helemaal bovenop bleek zelfs een gym gesitueerd!)
Ik moest overigens uiteindelijk stoppen met die Pokémon, omdat Kim gek werd van de geluidjes. En ik wil graag nog wat langer samenwerken met Kim. Ze is namelijk de allerbeste 'wingwoman' die ik me kan wensen.



Over een paar weken gaan we opnieuw naar Zuid-Afrika. Ditmaal naar Johannesburg, voor de Finance Indaba. En daarna, op 1 november weer naar Kaapstad voor de eerste Permanent Beta bijeenkomst. 

En waar ik ook echt veel zin in heb: volgend jaar mag ik een week gastdocent zijn op de Stellenbosch Academy of Design&Photography. Eens kijken of ik wat dingen aan elkaar kan knopen. Met Academie Minerva, Innofest en AfrikaBurn (de Afrikaanse equivalent van Burning Man) in mijn hoofd. 

 

het fieldlab is open




Ik schreef in februari van dit jaar voor het eerst over het Permanent Beta Fieldlab dat zowel dienst doet als festivalopslag, als innovatiewerkplaats voor 'testivals' en als ontmoetingsplek voor festivalorganisaties, om van elkaar te leren en samen te klussen.

Het Fieldlab, gesitueerd in een grote loods op het terrein van Elpine in Elp, heeft onlangs zijn vuurdoop beleefd, als decor voor Camping Minerva, het introductiekamp van de Groninger Kunstacademie. 

Het was nog even een ongelofelijk hoeveelheid werk om het op tijd af te krijgen, maar met een heleboel enthousiasme, vele handen uit mouwen en 's nachts doorbuffelen, is het gelukt. De komende maanden zal de loods nog mooier gemaakt worden, met o.a. de installatie van onze eigen bierbrouwerij. 

Op 7 oktober zijn we gastheer van een grote Innofest-bijeenkomst met alle stakeholders en de festivaldirecteuren van de acht noordelijke aangesloten festivals


camping minerva en innofest





Al dertien jaar lang ben ik betrokken bij een gaaf festival in het bos in Drenthe. Vorig jaar kreeg ik van Diana Bont van Academie Minerva vroeg me vorig jaar of we tijdens dat festival niet eens iets met studenten zouden kunnen doen, maar gezien de aard van het festival, is dat helaas niet mogelijk.

Maar het bleef wel zo'n beetje in mijn achterhoofd spelen en sinds ik betrokken ben bij Innofest  begon er een plannetje te rijpen.
Wat een leuk idee zou het zijn om de introductie van de studenten niet in Berlijn (zoals de laatste jaren het geval was) te laten plaatsvinden, maar in ons Fieldlab!
Om daar de 180 nieuwe studenten kennis laten maken met elkaar, met de Minerva en de docenten, met de trainers en inspirators van Permanent Beta en ..... met de organisatoren van Innofest, pioniers op het gebied van duurzame technische en sociale innovaties op festivals. (Lees anders nog even dit verhelderende artikel.)

Hoe tof zou het zijn als festivals als Into The Great Wide Open en Oerol in contact zouden staan met kunststudenten? Het lijkt me een superlogische verbinding. 

De directie van Minerva was er zowaar voor te porren (hulde voor de lef!) en we hebben afgesproken om het de komende drie jaar op deze manier te gaan doen. 




We hebben geweldige dagen beleefd, met de magische sfeer van ons festival (dat aansluitend op het introkamp plaatsvond, maar voor deze gelegenheid al eerder was opgebouwd) op de achtergrond.
Samen uitdagingen aangaan en slimme oplossingen verzinnen is een effectieve kennismakingsstrategie, blijkt o.a. uit de reacties van een aantal docenten die in de eerste lesweek nogal verbaasd waren over de reeds ontstane groepsdynamiek. 
(Om even Harold Koopmans te citeren: 'De open houding en ontspannen sfeer die zich nu aftekent in de hoorcolleges is volgens mij het resultaat van jullie inzet en daarvoor wil ik jullie bedanken want volgens mij plukken we nu al de vruchten van de 'drie gouden dagen' in Elp.')
 

Ook Anna van Nunen, directeur van Innofest en Ferry Roseboom van ITGWO waren erg enthousiast. 



Lees het artikel hier.


De studenten sliepen allemaal in een Kartent. De kartonnen wegwerp-tent is sinds de introductie al flink aangepast, maar gaat dankzij de verbetertips van de studenten waarschijnlijk nog beter worden.:)





Inmiddels zijn we aan het kijken of we Innofest naar Zuid Afrika kunnen brengen. Daar zijn tenslotte ook kunstacademies, innovaties en festivals. :)

(Check ook vooral deze link even voor een mooie serie geweldige videos die een impressie geven van Innofest-activiteiten.)
 

PBF 2016







Al 13 jaar organiseer ik (niet in mijn eentje hoor!) een festival, waar ik eigenlijk best trots op ben. Ieder jaar is het weer heel bijzonder. Het is gewoon een ongelofelijk gaaf feestje (het voelt voor mij altijd een beetje als een kruising tussen bevrijdingsdag, oud en nieuw en koningsdag, en dat dan vijf dagen lang) waar een heleboel dingen gebeuren die er toe doen. 
  
Het magische bos van zelfsturing - Marion van Wezel
I sea you in the forest - Renger Koning
All hail the pioneers - Peter Willemsen 
Over het PBF, voorheen NNF



(Op de foto naast me: Daan Busé, partner in crime)

PB Citylab




Naast het Fieldlab is er uiteraard ook nog ons Permanent Beta Citylab, in AmsterdamConnected

We hebben een drietal vrijdagmiddagborrels gepland, omdat het gewoon een fantastische pleisterplaats is voor denkers en doeners. Dus heb je sommige mensen uit ons eco-systeem al te lang niet gesproken? Ben je nieuw in de groep en wil je snel mensen leren kennen? Of heb je gewoon zin in een gezellige vrijdagmiddagborrel waar je ook nog iets van opsteekt? Kom dan vooral borrelen. Kijk in de agenda in de zijbalk voor de data!

Ook zal de Permanent Beta dag opnieuw plaatsvinden in AmsterdamConnected. Op 14 november. De voorbereidingen van deze negende editie zijn alweer in volle gang. Meld je aan nu het nog kan; het loopt nogal storm namelijk. Er hebben zich al meer dan 350 mensen aangemeld, terwijl het programma nog niet eens compleet is. (Het zoveelste bewijs dat je zonder papier en geld echt serieuze events kunt neerzetten!)

 

nooit af


 


Het Nooit Af-avontuur gaat maar door. De eerste grote golf van aandacht is achter de rug, maar nog steeds merken we dat het op vele plekken aan het doorsijpelen is. 
Ik mag op steeds meer interessante plekken komen spreken over het gedachtegoed van Nooit Af. Het is maar goed dat Erwin Witteveen zich in rap tempo bekwaamd heeft tot begenadigd spreker, net als Peter Ros en Jan-Henk Bouman, want ik kan onmogelijk zelf alle lezingen doen. Ook Jethro Hardeman zal binnenkort Nooit Af-lezingen verzorgen, maar dan met name toegepast op de gezondheidszorg. 

Onze amuse-boekjes overspoelen Nederland momenteel en zijn net in 50.000-voud verspreid als bijlage van Managementboek Magazine dankzij een fijne samenwerking tussen Permanent Beta, Managementboek.nl en onze geweldige uitgever.



Het is de bedoeling dat eind van dit jaar Een beetje Nooit Af verschijnt, een klein boekje met de belangrijkste lessen van Nooit Af.
In de Easycratie-nieuwsbrief binnenkort meer hierover. 




 

Wander the world with us



Maartje Grond en Daniel Maissan zijn vertrokken. De wereld in. Voor onbepaalde tijd. Ze begonnen hun reis op het Permanent Beta Festival, en zijn inmiddels via IJsland in de VS aanbeland. 

Klik op het plaatje om op hun reisblog te komen.
= Aanrader.
Nogal bijzonder stel mensen. 


tech-nieuws

 

 

Volgende week mag ik eindelijk spelen met de iPhone 7+, die 40% sneller is dan zijn voorganger. In veel van wat ik overdag doe is de snelheid van mijn telefoon de beperkende factor, dus ik verwacht dat die 40% flink gaat uitmaken. Dat ie ook nog waterdicht is scheelt onder de douche en in bad, maar waar ik ook vooral benieuwd naar ben is of de Airpods, de gek vormgegeven draadloze ‘oortjes’ van Apple in combinatie met Siri, de AI-interface van Apple, veel impact gaan hebben op mijn workflow. Ik vermoed van wel.

 

Overigens heeft de iPhone 7 nog een interessante nieuwe feature, een compleet redesign van haptic feedback die meer impact heeft dan je op het eerste gezicht zou denken:

 

Ik ben razend enthousiast over de nieuwe Apple Watch, en zie steeds meer proofpoints voor mijn stelling dat Apple bezig is om het medisch-farmaceutische industriële complex midscheeps te rammen. Daar ben ik overigens positief en enthousiast over.

 

Een wonderlijk tussendoor-bericht op de website van het RIVM hielp me weer een stapje verder in mijn zoektocht naar de zin en onzin van het vaccineren van kinderen. (Net na het ontdekken van dat bericht haalden ze het weer offline overigens.) Wat me in de discussies erover blijft opvallen (de aluhoedjes, en reli-gekkies negeer ik daarin overigens) is dat de voorstanders van vaccineren zelden tot nooit inhoudelijk ingaan op vragen en argumenten en dat is minimaal vreemd. 
 

Maar ik denk dat het niet nog erg veel jaren gaat duren voor we definitief weten hoe het nu zit met dat vaccineren, als ik dit soort berichten extrapoleer.

 

 

Op een verjaardag sprak ik een natuurkundige die een interessant perspectief had op de mogelijke toepassingen in de nabije toekomst met gravitatiegolven. De manier waarop hij het beschreef (en ja, er moet nog VEEL fundamenteel natuurkundig onderzoek gedaan worden, maar in je eigen nieuwsbrief mag je nu eenmaal speculeren) impliceert dat we naast radiogolven (bluetooth, wifi, gsm, korte golf, am, fm. enz enz.) ook gravitatiegolven zouden kunnen gebruiken voor communicatie (de komende 15 jaar nog niet overigens).
Dat soort berichten vind ik dus vreselijk boeiend.


Als je schofterig veel geld verdient met medische toepassingen kun je er op wachten dat biohackers en medische nerds een alternatief in elkaar gaan knutselen....


En terwijl de technologie zich in een razend tempo blijft ontwikkelen, groeit de hoeveelheid denkers die daar kritisch (en minder kritisch zoals ik) over nadenken gestaag. Dit is wel een lezenswaardige post van Robert Went van de WRR.

 

Microsoft is inmiddels weer een bedrijf om in de gaten te houden en naast de Hololens waar ik veel van verwacht, is Project Catapult, dat hen moet helpen richting de ontwikkeling van een quantumcomputer, ook zeer interessant.

 

Ja, die zelfrijdende auto's? Wen er maar vast aan. Die gaan er komen, en eerder dan je denkt.  

 

Ik ben technologie-optimist en krijg vaak de vraag waarom ik niet meer over de gevaren en doemscenario's van technologie schrijf. Dat zou op zich niet heel moeilijk zijn, maar niemand wordt er blij van en ik ben ervan overtuigd dat we als mensheid meer gediend zijn met het kiezen van het scenario van de hoop en vanuit daar oplossingen vinden voor zware vraagstukken, dan wanneer we vanuit negativiteit denken. Maar mocht je een portie doem willen, klik dan hier :).

 


In memoriam.... 
mauk mulder





Ik heb het geluk gehad dat ik de afgelopen twintig jaar van een heleboel bijzondere mensen – mensen ouder en wijzer dan ik – veel heb mogen leren.
Een daarvan is Mauk Mulder, die onlangs op 93-jarige leeftijd is overleden. 
Mauk was een grootheid op wetenschappelijk gebied en dé autoriteit op het gebied van macht. En omdat macht een van de grootste bepalende factoren is intermenselijke verhoudingen, kun je daar nooit genoeg van weten.

Ik heb hem in 2001 leren kennen. Samen met mensen als Annedien Hoen en Fanny Koerts en Henk Eggens heb ik vele lezingen en workshops met hem gedaan, vele lange gesprekken gevoerd over de dynamiek van macht, over pestgedrag en de rol van macht in besluitvorming.
Volgens Mauk waren wij al jaren een nieuwe vorm van macht op het spoor, een vorm die hij zelf nooit heeft geduid of beschreven: namelijk netwerkmacht. Van alle soorten macht de minst corrumpeerbare, omdat het een van de meest transparante vormen van macht is.

Wat heel cool was aan Mauk was dat hij de netwerksamenleving goed bleek te snappen. Op hoge leeftijd is hij nog begonnen met bloggen en begreep hij dat het een goed idee was om gratis downloadbare versies van zijn boeken aan te bieden. Tot ver in de 80 was hij met een niet aflatend enthousiasme te porren voor gesprekken met jonge mensen en bereid mee te denken over welk machtsvraagstuk dan ook. Mauk was ook erg geinteresseerd in ons hunebeddenproject en ik denk met veel plezier terug aan de logeerpartijtjes met mooie wijnen en lange gesprekken over de wereld.

Maukie (zo noemden wij hem altijd) , dank voor al je wijsheid en inspiratie!

 

Geert mak




Erwin en ik bevinden ons in goed gezelschap. Zo zit bijvoorbeeld Geert Mak bij dezelfde uitgever. In december kreeg ik een heel aardig kerstgeschenk van de uitgever in de vorm van een limited edition preview van zijn boek over de familie Six en hun rol in het leven van Rembrandt. Ik kon niet ophouden met lezen. Wat boeiend, wat gaaf geschreven en wat een schoonheid. En nu is het hele boek verschenen. En ik mag er een weggeven.



Geert schreef overigens behoorlijk in lijn met Easycratie en Nooit Af, over onze huidige elite en hoe die enorm verzaakt, in Mercator Sapiens. Klik hier om er meer over te lezen. Overigens heb ik een hele leuk plannetje bedacht met Nooit Af, een mysterie Game en Geert Mak.....

 

winst



De TED-methode van Chris Anderson is gewonnen door: 
Rominiek Schoonen

Hou je mailbox in de gaten!

 

Martijn Aslander  is stand-up filosoof, ideeënbedenker, schrijver, boardroom sparring partner en organizonderdeskundige.
Hij bouwde het grootste hunebed ter wereld, stond aan de wieg van Lifehacking.nl en is mede-oprichter van Permanent Beta en AmsterdamConnected.
Zowel op het podium als in zijn publicaties brengt hij met hartstocht en humor de complexe impact van technologie op de samenleving in kaart.


ARCHIEF

                             

De nieuwsbrief van vorige maand: Over Pokémon Go, de Piratenpartij, #20:36 en plannen voor een nieuw radioprogramma

Alle Nieuwsbrieven teruglezen?
Dat kan hier!




WAT IS EASYCRATIE?

     
 



Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!


BOEKINGEN

  
Wil je dat ik een presentatie kom houden op een congres of bijeenkomst?

Vul het boekingsformulier in >

Lees hier mijn profielpagina op thenextspeaker.com. 

Experiment van 1 juli 2016 tot 1 juni 2017: Waardebepaling vooraf.


En, voor wie het leuk vindt, hier is een verslag dat iemand maakte van een van mijn lezingen.


INTERVIEW

           






AGENDA

       



14 november: Permanent Beta Dag #9

Permanent Beta borrels in Amsterdam Connected:

28 oktober
25 november
22 december 


Klik hier voor alle PERMANENT BETA bijeenkomsten
 


PROJECTEN

                           


Permanent Beta
QS instituut 
Lifehacking
Wooden iPad Stand
7 days of inspiration

Gathering Stones
#20:36
- Portgame

WAT IS PERMANENT BETA?



Engels:


Farsi:



Op de hoogte blijven van de activiteiten van Permanent Beta? Abonneer je op de nieuwsbrief

 


BNR Radiocolumn



Maandelijks mag ik kort iets komen vertellen op BNR. 

Beluister hier mijn laatste column, over Innofest.

Als je me live wilt horen kan dat op de volgende dagen, telkens om 14:50 uur:

11 juli
8 augustus
12 september
24 oktober
28 november
19 december


COLUMN FNV    



Na anderhalf jaar is mijn tijd als columnist van het FNV Magazine voorbij; het spreekwoordelijk stokje is doorgegeven aan Ronald Giphart. 

Mijn verschenen columns even provisorisch gebundeld. 



 

KIJKTIP



Bekijk hier de onwijs leuke Ted Talk van 'maker-in-hart-en-nieren' Herman Kopinga.

 


BOOKLOG



Like Een dubbeldik zomernummer;) on Facebook