Copy

MULDs NYHEDSBREV #36

29. august 2016

Det er en smuk smuk tid med overflod af frugter, grøntsager og blomster.
Vi inviterer indenfor på Muld, så I også kan få lov at smage.

 

Læs nyhedsbrevet i din browser
Gode gaver.

Vi vælter os i lækkerier, høster kassevis hver eneste dag og vil så nødigt se noget gå til spilde. Sensommerens og efterårets overflod skulle også gerne få os gennem vinteren og ikke mindst det lange forår, hvor man ikke høster andet et par blade hist og her. For tiden ser man Ane slæbe læs på læs ind til Jens i køkkenet. Han står så og sylter og henkoger, fermenterer, fryser ned eller tilbereder, så vores kølerum kan blive proppet fuldt af forråd.
Der er noget bedre udbytte i år end sidste år og vi må hele tiden bestille nye forsyninger af bøtter og glas.
Vi spiser også godt for tiden, men vi kan slet ikke følge med.
Figentræet på gårdspladsen er dog nådigt. Det giver ca een moden figen om dagen. Ellers er alt for mange afgrøder perfekte på samme tid.
Så er det godt vi har haft mange gæster den seneste måned. Folk der kan tage fra og som er mange nok. Vi har haft frøkursus, åben gård med rekordbesøg (Mulds rekord), fødselsdagsfest, bryllup (med fire måltider fordelt over 20 timer), og så har Haveselskabet og menigheden fra Snoldelev Sogn været på besøg. Derfor drukner vi ikke i courgetter. Vi siger tak for hjælpen.

Til kalenderen.

De private fester ebber lidt ud her ved sommerens afslutning, til gengæld fylder vi selv kalenderen op med Muld-frokoster og Muld-middage, og alle er velkomne:
På lørdag kl 13 holder vi Muld-frokost med føromtalte overflod af friskhøstede råvarer. Ane viser rundt kl 12, for de der har lyst. Det koster kun 250 kr at spise med, eks drikkevarer, og der er forunderligt nok stadig plads til flere. Tilmelding til ane@muldpaanettet.dk så hurtigt som overhovedet muligt.
Fredag den 16.9. kl 18.30 er der Muld-middag til 350,- eks drikkevarer, her er næsten udsolgt.
Lørdag den 29. oktober kl 17 holder vi koncert, denne gang med Mozarts allermest forelskede lieder og arier. Sopranen Kristine Becker Lund er uddannet på operaakademiet og har bl.a. haft roller i adskillige Mozartopsætninger. Pianisten Charlotte Thaning er en fantastisk akkompagnatør, og så er hun en tredjedel af Eskærtrioen, som vi kommer til at høre mere til næste år på Muld. Ydermere er hun Anes elskede kusine. Efter Mozart er der Muld-middag, og du kan få både musik og mad for 400 kr. Vil du hjem efter koncerten koster den 100,- Drikkevarer kan som sædvanlig tilkøbes, tilmelding til ane@muldpaanettet.dk.
3. og 4. december kl 13 holder vi årets Muld-julefrokoster. Det koster 350,- eks øl og snaps. Vil du have salen for sig selv, fx til kollegernes eller familiens julefrokost har vi plads til selskaber på 20-70 gæster +/-.

Åben gård.

Vi synes selv at der, fra vores hånd, har været en massiv og tydelig kommunikation af vores ændrede åben gård vaner. Og det er muligt den har været massiv, men den har ikke været tydelig, for 90% af jer har misforstået og tror vi aldrig mere holder åben gård. Det har vi aldrig sagt og det passer ikke, så nu prøver vi lige en gang til:
Fra nu af holder vi ikke åben gård hver eneste første søndag i måneden, som vi har gjort det i 3 år. Der er ikke åben gård i september, næste åbne gård bliver lørdag(!) den 1. oktober kl 12 til 17 med rundvisning kl 15.30. Det bliver den sidste i år. Næste år holder vi åben gård 4-5 gange fordelt over året. Så skulle det være på plads. Vi beklager forvirringen.
Åben gård kræver ingen tilmelding modsat Muld-frokoster og -middage.
Frøhøst.

På Muld dyrker vi mange af vores egne frø til næste års dyrkning. Det er der mange grunde til.
-Når vi selv opformerer de små håndfulde ikke-økocertificerede sjældne frø, vi får fra frøsamlervenners private haver, bliver de økocertificerede på vores økologiske mark, og vi får mindre administration. Først skal vi dog bede om dispensation hos NaturErhverv for at dyrke den lille sjældne håndfuld i marken, men det skal vi jo alligevel, så kan man ligeså godt dyrke frø i samme ombæring.
-når vi dyrker frø af sorter der ikke findes i handelen er vi med til at holde den sort i live. Og så sælger vi lidt og giver lidt væk, så sorten bliver spredt.
-vi skal ikke betale for hjemmedyrkede frø, og vi skal ikke gemme fakturaen og frøposen for at kunne dokumentere at frøene er økologiske.

-Men primært: Ane kan ikke holde nallerne fra frø og synes det er sjovt og tilfredsstillende arbejde.

Frøsæsonen er for alvor i gang nu, herover ses New York Early løgfrø, Videmoseært, poppy the giant, som vi først og fremmest skal bruge til birkes, og en teskefuld til næste års såning. Og så vores gråærter, som skal tørres og gemmes til vintermad og såsæd. De spises lige som kikærter, de smager bare af mere og kan dyrkes i Danmark, så dem taler vi varmt for. Vi kørte 8 trillebørfulde til tørring i laden. I år dyrkede vi brun ært fra Nakskov, Errindlevært og lollandske rosiner.
Flere afgrøder.

Jordbærspinat, som vi dyrker for sjov og pynt, selvom den er spiselig. Den er sjovere at se på end at spise.
Rødkål, jf julefrokosterne.
Aji habanero, en af mange chilisorter der hænger og modner uendeligt langsomt for tiden.
Perlebønner, en vens souvenir fra en Ægyptensrejse, og agurk, vores egen souvenir fra en Marokkorejse for nogle år siden.

 
Dyreliv.

Næsten alle med have er plaget af dræbersnegle. Her på Muld er det en tikkende bombe, et fremtidigt mareridt, men indtil videre nøjes vi med små teasere, 2 her, 10 der, så vi kan blive ved med at frygte dræbersneglenes komme. Vores svin patruljerer en del af området, vi har tudser der sandsynligvis tager deres del, vores nabo er så heldig at have pindsvin, og han siger de guffer dræbersnegle i sig, så den front skulle også være sikret. Nu har vi igen flyttet vinbjergsnegle ind på matriklen, denne gang fra Amager, og de skulle æde dræbersnegleæg. I weekenden besøgte vi nogen der har løbeænder, og det er da det dejligste dyr. Hvis de også spiser dræbersnegle, og det har vi hørt de skulle, er de hyret.
Af andre skadedyr har vi ikke mus, takket være kattene, men til gengæld kålsommerfulgelarver, som visse fugle opdager og æder, tak for det, og som vi ellers samler lidt ind af i ny og næ og giver til hønsene.
Juleænder.

Vi tager nu imod bestillinger af juleænder. De er økologiske, koster 150,- pr kg og kommer til at veje ca. 3-4 kg. De bliver slagtet lige inden jul (dato følger), og skal hentes her, til Mulds hyggelige hent-din-and-arrangement (dato følger).
Hvis du allerede mener du har bestilt, må du rigtig gerne gøre det igen. Hvis der var en liste, er den blevet væk.
Frugttræer.

Siden vi flyttede ind for tre år siden, har vi plantet æbler, pærer, kvæder, kirsebær, både sure og søde, blommer, morbær, valnødder og spisekastanje. Hvis hyld er et træ og ikke en busk skal den også nævnes. Her ses Mulds første otte kastanjer.
Nordvestnyt.

Vores lokale avis er altid på pletten når der sker noget spændende. Eller som her noget kedeligt, hvor Ane holdt frøkursus for børn på Holbæk Strand, og de eneste der kom var vores tvangsindlagte datter og hendes veninde. Artiklen blev rigtig fin trods alt, og hvis nogen ikke har fået smidt den ud endnu, vil vi rigtig gerne have fingre i den til vores scrapbog. Den er fra 28. juli.
Får

Forleden fik vores får et lille mineraltilskud i form af noget bladcikorie der var løbet i stok.
Den vilde cikorie står også fint og lyser i grøftekanterne for tiden.
Så siger vi farvel og tak for denne gang.
Vi håber I kommer ud og smager vores gode mad en dag.
Copyright © 2016 MULD ApS, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp