Copy
Nieuwsbrief zomer 2016

Inhoud

8 december 2016: eerste stenen in de Wassenberghstraat


Gunter Demnig, de initiatiefnemer van het Stolpersteineproject, komt op 8 december a.s. naar Groningen om in de Wassenberghstraat de eerste 23 Stolpersteine te leggen. Het is het begin: in totaal zullen in de Schilderswijk ca. 225 Stolpersteine worden geplaatst. De 23 mensen die we op 8 december a.s. gedenken woonden op Wassenberghstraat 8A, 23, 24, 29, 53B, 55B en 57. We zijn druk doende met de voorbereiding, en nemen in dat kader hernieuwd contact op met de bewoners en eigenaren van de betreffende woningen. In de najaarsnieuwsbrief van november a.s. volgt een gedetailleerd programma.

Uitgelicht: Casper Naber


We plaatsen niet alleen stenen voor Joodse slachtoffers, maar voor allen die in onze wijk door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Een van hen was Casper Naber. Hij is het enige niet-Joodse slachtoffer dat op 8 december a.s. een steentje krijgt, voor het pand Wassenberghstraat 57, destijds zijn woonhuis. 
In de jaren veertig verdient Casper Naber zijn brood als handelaar in ijzerwaren. Op verzoek van het verzet zet hij een illegale radiozender op die contact onderhoudt met een Engelse spionagegroep. Ook helpt hij Joden aan een onderduikadres. 
Op 10 november 1944 wordt Casper Naber verraden en opgesloten in het beruchte Scholtenhuis aan de Grote Markt. Na eerste verhoren op die dag is hij bang zijn kameraden te verraden. Een medegevangene die de oorlog heeft overleefd, vertelt hoe hij de daaropvolgende nacht worstelt met enerzijds trouw aan zijn verzetsmakkers en anderzijds zijn geloof dat zelfmoord verbiedt. In de vroege ochtend van 11 november 1944 springt hij uit het zolderraam van het Scholtenshuis. Hij is op slag dood en wordt begraven op de RK begraafplaats aan de Hereweg in Groningen. In 1975 wordt zijn naam verbonden met de Casper Naberpassage, bij de Grote Markt, ongeveer op de plek waar hij in mei 1945 overleed. De passage is nu verdwenen, maar een straat bij het nieuwe Groninger Forum zal de Naberstraat gaan heten.

Voortgang onderzoek Jozef Israëlsstraat en Jozef Israëlsplein


De Jozef Israëlsstraat is een aangrijpende straat. Geen enkele straat in onze wijk heeft meer slachtoffers te betreuren dan deze straat en het bijbehorende plein. Het onderzoek naar de slachtoffers vordert gestaag. We verwachten nog voor het einde van dit kalenderjaar hun biografieën te kunnen publiceren op onze website. 

Lesbrief online


De lesbrief over Stolpersteine die in mei jl. op scholen in de wijk is gebruikt, staat online. U kunt hem hier downloaden, of vanaf onze website op het tabblad 'Stichting' onder Activiteiten.

Draag een steentje bij!


Wilt u ook een bijdrage leveren, dan stellen we dat zeer op prijs. De kosten voor de productie en het leggen van een Stolperstein zijn € 150. Voor dat bedrag draagt u dus letterlijk een steentje bij. Maar vanzelfsprekend is ieder ander bedrag ook meer dan welkom!

Ons banknummer: NL 36 INGB 0006 50 11 85
t.n.v. Stichting Stolpersteine te Groningen
"EEN MENS IS PAS VERGETEN, WANNEER OOK ZIJN NAAM IS VERGETEN"
Gunter Demnig
Facebook
Website
Email
Bezoek onze website: www.stolpersteineschilderswijkgroningen.nl
U vindt daar achtergrondinformatie, biografieën van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde wijkgenoten, en eerdere edities van deze nieuwsbrief.
© 2016 Stolpersteine Schilderswijk Groningen

UW GEGEVENS WIJZIGEN  of  AFMELDEN NIEUWSBRIEF
AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Email Marketing Powered by MailChimp