Copy
Nyhedsbrev fra Årgang 2012. September/2016
De unge cyborgs

Velkommen tilbage fra sommerferien.

Mange spørger mig, hvorfor det er så svært for de unge at lægge mobilen væk.

Er det dårlig opdragelse?

Det er vigtigt at huske, at vi taler om en generation, hvor mobiltelefonen næsten er blevet en del af deres krop. De unge er en slags cyborgs, som altid er i kontakt med deres virtuelle venner.

Forklaringen er, at unge ofte har mobilen på lydløs og vibration. Men hvor ældre generationer typisk sætter telefonen på lydløs, fordi vi ikke vil forstyrres, er logikken lige modsat for de unge: De vil nemlig være helt sikre på, de altid lægger mærke til, hvis der er nogen, der vil dem noget. Det kan man kun på én måde: ved at sætte sin telefon på lydløs og vibration og have den et sted, i lommen eller i hånden, så man mærker, når den bevæger sig.

Mobiltelefonen – den ultimative nøgle til de unges daglige liv, sociale samvær og viden om verden – fungerer kun, hvis den rører ved kroppen hele tiden. Det betyder samtidig, at digitale henvendelser er meget nærværende, også fysisk og taktilt: En telefon, som vibrerer i lommen påvirker kroppen på samme måde som en finger, der prikker på skulderen.

De ældre generationer forstår det ikke altid. For ældre er det vigtigt, at du er til stede, dér hvor du er. Nogle gange oplever du måske at stå ansigt til ansigt over for en ung kollega, en elev eller dit barn, som læser en besked på sin telefon. Men inden du himler op om, hvor uhøfligt det er, og nu skal de unge altså lære at være nærværende, skal du forstå, at den situation, du skal sammenligne det med, er, at du står og taler med en person, som bliver prikket på skulderen. Derfor kan de ikke bare vente med at svare på en sms.

Via mobiltelefonen har de unge gjort sig uafhængige af rummet – de behøver ikke længere være samme sted for at være sammen. Derfor betyder det fysiske rum, det fysiske nærvær ikke så meget for unge. Til gengæld er de blevet forpligtede på tiden. Vi har simpelthen at gøre med en generation af mennesker, hvor det er vigtigere at være til tide end at være til stede.

I mine studier kalder jeg fænomenet ”tilTIDEværelse”. Og det er et helt centralt begreb.

Jeg uddyber problemstillingen i et interview med Danmarks Radio og i en kronik i Bergens Tidende i Norge.

Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte mig for spørgsmål og uddybning.

De fraværende unge er faktisk nærværende

Når de unge tjekker en besked, lige så snart den bipper ind på telefonen, eller sidder og bladrer på skærmen med tommelfingeren, så er der ikke tale om, at de er fraværende.

De er faktisk nærværende - bare ikke med dig. De digitale indfødte dyrker nemlig en anden form for nærvær, et nærvær der udspiller sig i tid i stedet for i rum.

Det fortæller jeg mere om i et interview på P1 Morgen og i en artikel på dr.dk (23/8, 2016)

Hør interviewet på P1 Morgen
Læs artiklen på dr.dk
Hvorfor er de unge så uhøflige
Min kronik "Hvorfor er de unge så uhøflige" er blevet publiceret i den landsdækkende norske avis Bergens Tidende (23/7, 2016). Den formidler nogle af de centrale pointer fra mine studier de sidste otte år om digitale indfødte.
Læs kronikken
Om Søren Schultz Hansen
Jeg er selvstændig erhvervsforsker, ekstern lektor på CBS og forfatter med fokus på digitale indfødte. Et emne jeg har beskæftiget mig med de seneste 8 år og formidlet via flere bøger, artikler og foredrag. 

I løbet af det seneste år har jeg holdt næsten 100 foredrag og workshops for ledere, lærere, vejledere og andre med professionel interesse i digitale indfødte.

Jeg har skrevet bøgerne ”Årgang 2012” i 2011 om den første digitale generation og senest ”Digitale indfødte på job” i 2015 om ledelse af en nye generation af medarbejdere.
Copyright © 2016 Generation Digital, alle rettigheder forbeholdt.

Post adresse:
Generation Digital
Godthåbsvej 8B, Baghuset 2. sal
Frederiksberg 2000
Denmark

Føj os til din adressebog


Frameld nyhedsbrev

Email Marketing Powered by Mailchimp