Copy
» Bekijk deze e-mail in je browser

Lab Vlieland op Into The Great Wide Open 2016

Lab Vlieland krijgt verder vorm in 2015
Nog een dag voordat Into The Great Wide Open voor de achtste keer losbarst. Lab Vlieland is aanwezig met tal van activiteiten en oplossingen. In deze nieuwsbrief schrijven we over biodiesel, kringlopen sluiten en het Vlielandse water. Neem even de tijd want we hebben veel te vertellen.

Onze projecten op de kaart

Lab Vlieland op Into The Great Wide Open

De ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken door een fossielvrij festival. Dat is de stip aan de horizon waar we in stappen naartoe werken. Met dit jaar wel een hele grote stap. Alle eigen stroomproductie draait op biodiesel. Daar zijn we trots op, maar er is meer!

We hebben onze handen vol aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie, water, afval en transport. Meestal zijn deze onzichtbaar op het festival maar kraakhelder op onderstaande interactieve kaart.


Een fossielvrij festival

Alle eigen stroomproductie draait op biodiesel van afvalstromen.

Een grote stap. Into The Great Wide Open draait geheel op biodiesel van Goodfuels waarmee het festival 70% van zijn CO2 uitstoot reduceert en 100% fossielvrij is als het gaat om eigen stroomproductie.

Lab Vlieland is ook aanjager van de duurzame ambities van het eiland en er is een idee om een biodieselinstallatie op Vlieland te laten landen. De brandstof is dan op basis van op het eiland gebruikt frituurvet. Naast alle voordelen voor het milieu is dit dus ook een soort icoonproject voor het eiland.

Kringlopen sluiten met Vlielandse thee

(IJs)thee en cocktails van Vlielandse wilde planten en kruiden gekweekt op het eiland met groenafval van Into The Great Wide Open 2015.

In het Vlielandse Theepaviljoen wordt geëxperimenteerd met het sluiten van kringlopen op het festival. Hier worden lokale ingrediënten gebruikt om heerlijke thee, ijsthee en alcoholische cocktails te maken. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat daar het afval van Into The Great Wide Open 2015 voor is gebruikt. Het groenafval is namelijk als compost gebruikt om de kruiden te laten groeien. Tijdens Here Comes The Summer zijn ze geplant en nu worden ze geoogst, verwerkt en wordt er thee van getrokken. Het Vlielands Theepaviljoen is onderdeel van een Green Deal en in samenwerking met WeltevreeDe Koffie Jufferde Academie voor Popcultuur en Paul Blakemore.


Festivallocatie Bij De IJsbaan in opbouw en de kruiden voor het theepaviljoen. ©Tom van Huisstede

Een ode aan het Vlielandse kraanwater

De waterflessen van W.A.D. zijn een ode aan het Vlielandse kraanwater en onder andere in de winkel van Into The Great Wide Open verkrijgbaar.

We zijn liefhebbers van kraanwater, maar al helemaal als het gaat om het Vlielandse kraanwater: W.A.D. Hier komt het kraanwater van de Vlielandse duinen en het is lekker, gezond en goed voor het milieu. Vergeleken met gebotteld water is W.A.D. zelfs honderd keer duurzamer en ook nog eens duizend keer goedkoper. De waterfles is een ode aan kraanwater en in het bijzonder de water-onafhankelijkheid van Vlieland.


W.A.D.(Water Achter Duinen) waterfles bij de Fountain of Wayne aan de Kampweg op Vlieland. ©Tom van Huisstede

Een dag lang stroom meten


Meten is weten. In een 24-uurs meting wordt het verbruik van podia en individuele cateraars vastgelegd om de energierekening bij het juiste adres te krijgen.

Samen met Watt Now doen we stroommetingen op Into The Great Wide Open om een beeld te krijgen van het stroomgebruik op het festival. Met 40 meters krijgen we inzicht in de hoeveelheid stroom per cateraar, per locatie en in welke tijd. Het doel is om op termijn het eerste festival te zijn dat zijn cateraars en andere partijen de door hun verbruikte elektriciteit kan laten betalen in plaats van vaste tarieven te rekenen. Daarnaast is het hogere doel van Into the Great Wide Open en Lab Vlieland om alle generatoren te vervangen door accupakketten. Ook hiervoor zijn de meetgegevens van Watt Now noodzakelijk.

Pilots op grotere schaal

 

In januari werd Innofest gelanceerd en inmiddels zijn er heel wat innovaties getest op de Noord-Nederlandse festivals. Als laatste van het seizoen is Into The Great Wide Open de proeftuin met onder andere Festihulp (een soort broodfonds voor festivalbezoekers), ecotoilleten, telsensoren, werksessies en onderzoek naar afval.


De bouw van festivallocatie het Sportveld ©Tom van Huisstede

Alle oplossingen op een rijtje


Naast de genoemde projecten zijn er nog tal van projecten zoals de Stille Vloot, een greendeal en vele praktische oplossingen. De lijst is te vinden op onze ITGWO webpagina.

 

Agenda


1 t/m 4 september 2016
Into The Great Wide Open
Vlieland

2 & 3 september 2016
CIIC 2 ITGWO
Expertsessie Innofest
Vlieland

17 september 2016
Wad & Design symposium
Lezing Lab Vlieland
Schiermonnikoog
 
Share
Tweet
Forward
+1

2016 Lab Vlieland



Labvlieland.nl
info@labvlieland.nl

Uitschrijven voor deze nieuwsbrief