Copy
Suomen Kotiseutuliiton jäsenille suunnattu Hilja-uutiskirje sisältää tietoa liiton järjestämistä tilaisuuksista, jäsentoiminnasta, palveluista ja edunvalvontatyöstä. Välitäthän tämän sähköpostin siis eteenpäin.

Lähetä tämä viesti edelleen
Eikö viesti näy kunnolla?
Avaa uutiskirje selaimessa
Tämän uutiskirjeen aiheita:
  • Kova loppukiri edessä - kaikki mukaan!
  • Nyt juhlitaan porukan paikkoja ja yhteisiä ympäristöjä
  • Jäsenyhdistys, muista tuhti tietopankki verkkosivuillamme!
  • Hyvän korjauksen palkinnot jaettu
  • Seurantalojen korjausavustusten haku käynnissä!
  • Korjaa hyvin -neuvontapäivä seurantalotoimijoille
  • EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkinnot haussa lokakuun alkuun saakka
  • Arkistolaitoksen kysely kotiseutuarkistoille ja muille yksityisarkistoille
  • Vuoden kotiseututeos -tittelistä kisaa neljä teosta
  • Euroopan neuvosto ja komissio: paikallisyhteisöt näyttävät eurooppalaiselle kulttuuriperinnölle suuntaa
  • Yhdistysrekisteristä poistaminen uhkaa 40 000 yhdistystä, mukana kotiseutuyhdistyksiä
  • Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria kertomaan kulttuuriympäristöstään

Uutiskirjeen toimittaa järjestöpäällikkö Liisa Lohtander
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
 
Perustetaan säätiö tukemaan kotiseututyötä
Kova loppukiri edessä - kaikki mukaan!

Kotiseudulle-keräys on iloksemme saanut lahjoittajat liikkeelle. Lisää lahjoituksia kuitenkin tarvitaan, jotta minimitavoitteemme, Kotiseutusäätiön perustamispääoma 50 000 euroa, saavutetaan vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä kasassa on noin 13 000 euroa eli nyt on tiukan loppukirin aika!

Kotiseutuliitto on Kirsi Moisanderin ja Raimo Sailaksen johdolla
haastanut kaikki jäsenyhdistyksensä
tukemaan Kotiseutusäätiön perustamista.

Toivomme, että haaste laitetaan kiertoon. Kotiseudulle-keräyksen lahjoittajaksi ja kotiseututyön tukijaksi voi haastaa ystäviä, yhdistyksiä tai vaikkapa yrityksiä. Kaikki siis mukaan tukemaan tulevaisuuden innostavaa ja kaikille avointa kotiseututyötä. Tukemalla kotiseutusäätiön perustamista tuet omaa kotiseutuasi ja mahdollistat kotiseututyön jatkuvuuden kautta maan!

Lue lisää: www.kotiseudulle.fi/kova-loppukiri-edessa-kaikki-mukaan
 
..............................................................................................
 
Nyt juhlitaan porukan paikkoja ja yhteisiä ympäristöjä
 Euroopan kulttuuriympäristöpäivät huipentuvat syyskuun toisena viikonloppuna

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien pääviikonloppua vietetään 9.–11.9.2016. Yhteiseurooppalaisen tapahtuman teema on tänä vuonna Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Viikonlopun aikana tarjolla on kymmeniä erilaisia tapahtumia ja lisäksi kaikki suomalaiset on kutsuttu syömään yhdessä kulttuuriympäristössä!

Aikamatkoja, tarinaretkiä, avointen ovien päiviä ja keskusteluja – kymmenet tapahtumat eri puolilla Suomea tarjoavat monia tapoja juhlia ja hoitaa kulttuuriympäristöä. Kaikkiaan tapahtumia on kymmeniä tuhansia ympäri koko Euroopan!
 
.............................................................................................
 
Jäsenyhdistys, muista tuhti tietopankki verkkosivuillamme!

Järjestöosaamisen tietopankissa on tietoa yhdistyksen perustamisesta sekä kotiseutuyhdistyksen mallisäännöt ja kokousten malliasialistat. Lisäksi sivulle on koottu linkkejä muun muassa apurahoista ja avustuksista, viestinnästä ja tapahtumista sekä yhdistyksen arkistoinnista, taloudenhoidosta ja verotuksesta. Uusimpana ohjeita jäsenrekisterin ylläpidosta ja rekisteriselosteen tekemisestä. 
 
Tietopankki
..............................................................................................
 
Hyvän korjauksen palkinnot jaettu
Pääpalkinto Laitilaan Suomen vanhimmalle seurantalolle

Seurantaloille jaettavan Hyvän korjauksen palkinnon saajat on valittu. Pääpalkinto myönnetään Laitilan kulttuurihuone Walolle, joka on Suomen vanhin seurantalo. Kunniamainintoja jaetaan Juankoskelle, Orivedelle, Saloon ja Ylöjärvelle.

Hyvän korjauksen palkinto on seurantaloasiain neuvottelukunnan myöntämä palkinto, joka jaetaan tunnustukseksi seurantalolle, jota on korjattu vanhaa kunnioittaen ja jonka käytettävyys on korjausten myötä parantunut. Palkituissa kohteissa turhaa uusimista on vältetty ja talojen eri ikäkerrostumien on annettu näkyä. Korjauksissa on käytetty perinteisiä materiaaleja ja työtapoja.

Lue lisää hyvin korjatuista taloista: www.kotiseutuliitto.fi/hyvän-korjauksen-palkinnot-2016-jaettu
 
..............................................................................................
 
Seurantalojen korjausavustusten haku käynnissä!

Hakemukset on toimitettava Suomen Kotiseutuliittoon viimeistään 30.9.2016.

Seurantalojen korjausavustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin korjauksiin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. Avustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Avustusta haetaan sähköisessä palvelussa tai tulostettavalla lomakkeella.

Avustusten jakamisessa kiinnitetään huomiota talon kulttuurihistorialliseen arvoon sekä kansalaistoiminnan kokoontumistilojen tarpeeseen alueella. Seurantalon runsas ja monipuolinen käyttö sekä omistajayhdistyksen aktiivisuus ovat tärkeitä avustusta puoltavia tekijöitä. Ratkaisevassa osassa avustuksia myönnettäessä ovat hyvät korjaussuunnitelmat.

Seurantalojen korjausavustusten hakeminen ja hakuohjeet: www.kotiseutuliitto.fi/seurantaloavustukset
 
..............................................................................................
 
Korjaa hyvin -neuvontapäivä seurantalotoimijoille
 
Millainen on hyvin korjattu seurantalo? Mitä tulee tietää kuntokartoituksesta, esteettömyydestä ja talon turvallisuudesta? Kotiseutuliitto ja seurantaloasian neuvottelukunta järjestävät seurantalojen omistajayhdistyksille tarkoitetun neuvontapäivän Espoon Leppävaarassa lauantaina 15.10. klo 11-16.

Lue lisää: www.kotiseutuliitto.fi/korjaa-hyvin-neuvontapäivä-seurantalotoimijoille
Share
Tweet
Forward
Share
Kotiseutuposti on Suomen Kotiseutuliiton julkaisema
kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön ajankohtaislehti.
Liiton jäsenyhteisöt ja Kotiseutuklubin jäsenet saavat
painetun lehden jäsenetuna.

Tuorein numero ilmestyi 2.9.2016. www.kotiseutuposti.fi
 
................................................................................................................................................

 
 A J A N K O H T A I S T A    L Y H Y E S T I 
 
 
Euroopan unionin ja Europa Nostran vuoden 2017 kulttuuriperintöpalkinnot ovat haettavissa ensimmäinen lokakuuta 2016 saakka. Hakemuksessa tarvitaan mm. laadukkaita kuvia, joten hakemuksen tekeminen kannattaa aloittaa nyt. Palkintoa voi hakea kulttuuriperintökohteen kunnostushankkeelle, merkittävälle tutkimus- tai digitointihankkeelle, yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautuneelle toiminnalle ja koulutukselliselle tai kulttuuriperintötietoisuutta lisäävälle hankkeelle. Myös aineettoman kulttuuriperinnön hankkeet ovat ohjelmassa mukana.
 

Arkistolaitoksen kysely kotiseutuarkistoille ja muille yksityisarkistoille

Arkistolaitos selvittää verkkokyselyllä, mitkä toimijat vastaanottavat, säilyttävät ja tarjoavat käyttöön yksityisiä arkistoaineistoja sekä millaista hankintapolitiikkaa ne noudattavat. Kyselyyn pyydetään vastaamaan 1.10.2016 mennessä mikäli ylläpidätte tai hoidatte arkistoa. Yksityiset arkistoaineistot täydentävät olennaisella tavalla viranomaisarkistojen antamaa kuvaa suomalaisesta yhteiskunnasta. Sujuva yhteistyö eri toimijoiden ja yksityisarkistojen luovuttajien kanssa turvaa sen, että tutkimukseen tarvittavat tai muuten merkitykselliset arkistoaineistot saadaan säilymään ja käyttöön.
 
Suomen Kotiseutuliiton nimeämä palkintoraati on valinnut Vuoden kotiseututeos -finalistit. 65 ehdokkaan joukosta finaaliin pääsivät Jarmo Niemisen teos Keisarin perintö – Kertomuksia Helsingin sotilassaarten historiasta, Jorma Knuutisen, Eila Karkin ja Risto Palokankaan teos Konneveden kunniaksi – Kertomus kansallisveden suurjärvestä, Lappeen kotiseutuyhdistys ry:n teos Läpi kuuden vuosisadan – Lappeen seurakunta 1415–2015 sekä Markku Salmen ja toimituskunnan teos Valtatien varrelta – Tarinoita ja kuvia Leppävaarasta ja Harakasta.
 

Euroopan neuvosto ja komissio: paikallisyhteisöt näyttävät eurooppalaiselle kulttuuriperinnölle suuntaa

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä – European Heritage Days – juhlitaan tänä vuonna yhteisellä eurooppalaisella teemalla Heritage and Communities. Suomessa teeman otsikko on Porukan paikat, yhteiset ympäristöt, ruotsiksi Gemensamma platser och miljöer. Euroopan neuvoston mukaan vuoden 2016 yhteisöjä käsittelevä yhteisteema heijastelee sitä, kuinka kulttuuriympäristö ja -perintö määrittävät mielikuviamme yhteisöistä, niin menneistä kuin nykyisistä. Ennen kaikkea kulttuuriympäristö ja -perintö antavat meille sisältöjä, joista voimme rakentaa yhteisen tulevaisuutemme – paikallisesta ammentaen.
 

Yhdistysrekisteristä poistaminen uhkaa 40 000 yhdistystä, mukana kotiseutuyhdistyksiä

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa yhdistysrekisteristä toimintansa lopettaneita yhdistyksiä tammikuussa 2017. Poistomenettely perustuu heinäkuussa 2016 voimaan tulleeseen yhdistyslain muutokseen. Poistomenettelyssä on mukana noin 40 000 yhdistystä, jotka eivät ole tehneet ilmoitusta yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen ja joiden toiminnan ei muuten ole syytä olettaa jatkuvan. Listalla on mukana toistakymmentä kotiseutuyhdistystä sekä lukuisia museoyhdistyksiä. Myös muita pieniä ja suuria kulttuuri- ja paikallisyhdistyksiä on runsaasti. Tarkistattehan oman yhdistyksenne tilanteen, listalla on mukana myös aktiivisesti toimivia yhdistyksiä!
 

Kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria kertomaan kulttuuriympäristöstään

Missä lapset ja nuoret harrastavat, viettävät aikaa ja tapaavat kavereitaan? Mitä tapahtumia ja tarinoita paikkoihin liittyy? Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu 2016 innostaa lapsia ja nuoria esittelemään heille tärkeitä ympäristöjä tehtävällä Meidän paikka. Kilpailun tavoitteena on edistää kulttuuri-identiteetin rakentumista, kulttuuriympäristön tuntemusta ja paikallisen ympäristösuhteen muodostumista. Kilpailuun voivat osallistua vähintään kahden hengen ryhmät, joiden jäsenet ovat syntyneet vuonna 1998 tai sen jälkeen. Ryhmä voi olla esimerkiksi harrastus- tai kaveriporukka, koululuokka tai opiskelijaryhmä. Kilpailun voittanut ryhmä palkitaan 500 eurolla.
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto verkossa
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Facebook
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Twitter
Kotiseutuliitto/Instagram
Kotiseutuliitto/Instagram
 

 
Share
Tweet
Forward


 Päivitä tietojasi