Copy

Bureau Talent    |    Nieuwsbrief september/oktober 2016

De zomervakantie zit er weer op. Gelukkig kent het begin van het nieuwe schooljaar een zonnige start. Wij hebben er weer zin in! Lineke van Tricht heeft deze zomer niet stilgezeten en haar kennis op het gebied van Design Thinking uitgebreid, zie ook verderop in de rubriek ‘meer over…’.

Verder brengen wij graag ons nieuwe werkboek leervaardigheden nogmaals onder de aandacht, bieden wij inspiratie voor het presenteren van onze verrijkingsprojecten en tenslotte verwelkomen we onze nieuwe stagiaire Avalon Linders.

In deze nieuwsbrief:


• Cursussen Bureau Talent opgenomen in het lerarenregister
• Werkboek leervaardigheden
• Resultaten verrijkingsprojecten presenteren
• Meer over… Design Thinking in Education
• Welkom Avalon!
• Agenda

Cursussen Bureau Talent opgenomen in het lerarenregister

Vers van de pers: onze cursussen Onderwijs op Maat en Begeleiding op Maat zijn goedgekeurd door registerleraar.nl.

Registerleraar.nl

Resultaten verrijkingsprojecten presenteren

Net voor de zomer presenteerden 21 leerlingen uit klas 1 en klas 3 van het Kennemer College in Beverwijk op een leuke manier hun resultaten van hun deelname aan onze verrijkingsprojecten.

Zij konden ervoor kiezen hun werk mondeling te presenteren of door middel van een vertoning in een marktkraam. Dit resulteerde in een leuke, bonte mix van onderwerpen en presentatievormen. Zo was er onder meer een theatervoorstelling, een zelfgemaakt tijdschrift en verschillende zelfgeschreven boeken. De avond was een groot succes!

Agenda

 

September:

15-9 training Design Thinking, Bonaventuracollege, Leiden

16-9 schoolbezoek Vechtdal College, Hardenberg

21-9 studiemiddag door Mariëtte Eijkelestam, Anne Frank School, Leiden

21-9 cursus Onderwijs op Maat, Rijswijks Lyceum, Rijswijk

22-9 symposium ‘Talentontwikkeling bij (hoog)begaafde leerlingen’, Schagen

27-9 SLO-préconferentie Hotel Mitland, Utrecht

28-9 SLO-conferentie NBC Congrescentrum, Nieuwegein
 

Oktober:

5-10 cursus Onderwijs op Maat, Rijswijks Lyceum, Rijswijk

12-10 cursus Onderwijs op Maat, Rijswijks Lyceum, Rijswijk

Welkom Avalon

Ik ben Avalon Linders en momenteel ben ik bezig met de master Educational Studies aan de Universiteit van Leiden. Voordat ik aan deze master begon heb ik de Academische Pabo afgerond.

Naast dat ik voor de klas sta, vind ik het interessant om mij te verdiepen in de manier waarop kinderen leren. Een stage bij Bureau Talent sluit daarom erg goed aan bij mijn interesses. De komende tijd ga ik onderzoek doen naar een spel voor hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs dat gericht is op het verbeteren van metacognitieve vaardigheden. Ik heb er erg veel zin in!

Werkboek leervaardigheden

Nieuw bij het leervaardighedenspel is het werkboek met informatieformulieren en werkbladen. Huidige opdrachten focussen vooral op motivatie en concentratie en geven zowel de begeleider als de leerlingen informatie over hoe dit nu eigenlijk werkt.

De leerling leert hier bijvoorbeeld hoe hij controle kan nemen over zijn eigen proces en hoe hij makkelijker tot verbetering kan komen. Daarbij zijn er opdrachten die de leerling kan maken, waar door het zelf nadenken over het eigen proces nuttige verbeterpunten uit voortkomen. Bestel het werkboek hier:

Hier bestellen

Meer over… Design Thinking in Education

Afgelopen zomer ging Lineke van Tricht naar het Henry Ford Learning Institute in Detroit voor een verdiepingscursus Design Thinking.

Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij de mens centraal staat. De ontwerper gaat dus uit van de behoeften van de gebruiker van het ontwerp. Daarnaast is in deze methode belangrijk dat er multidisciplinair gewerkt wordt. Op die manier worden meerdere perspectieven benut bij het ontwerpen en kunnen ontwerpers zelf meerdere talenten inzetten. Het proces verloopt via onderstaande afbeelding. Bureau Talent zet deze methode in voor het ontwerpen van lessen.

Wat heb je geleerd?
Ik heb vooral veel geleerd over het belang van de Empathizing en Defining fase. We hebben veel verschillende werkvormen geoefend die hierbij kunnen helpen. Het is best moeilijk om die fase goed te laten verlopen. Vaak denk je als ontwerper de behoefte van de gebruiker wel te weten.

Hoe kun je de empathizing fase dan verbeteren?
* Er zijn vier manieren om veel informatie over je gebruiker te krijgen: onderzoek, onderdompelen, observeren en je verplaatsen in iemands situatie. Onderzoek doen op internet voelt altijd als de veiligste: welke informatie is er al over mijn doelgroep? Hoe is de situatie volgens bestaand onderzoek? Maar mensen zijn geen gemiddelden. Spannender en nuttiger is het als je zelf onderzoek doet, bijvoorbeeld door mensen te interviewen. Dat moet je goed voorbereiden. Je kunt daarbij prefab vragen gebruiken als: wat was je beste/slechtste ervaring…. En subvragen als Wat? Hoe? Waarom?

* Stel dat de opdracht voor leerlingen is: maak de winkelervaring van klanten in de Haarlemmerstraat beter. Interviewvraag: Wat was je slechtste winkelervaring in de Haarlemmerstraat? Wat gebeurde er precies? Hoe kwam dat? Waarom vond je dat zo vervelend? Met het antwoord op die vragen krijg je veel meer duidelijk waar je gebruiker behoefte aan heeft. En de behoeftes en inzichten die je hebt gekregen door het interview heb je nodig voor de defining en ideating fase.

Wil je meer informatie over Design Thinking in Education, neem dan contact op met Lineke.
 
Neem contact op
Tweet
Share
Forward

Afmelden mailing         Gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp