Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

September 2016
Op naar de herfst!

Kom 'oogsten' in de Wilde Weelde Wereld!

Sinds mei organiseren we maandelijks een zondagse picknick in de Wilde Weelde Wereld, in de Tuinen van Appeltern. Aanstaande zondag is het thema 'oogsten uit eigen tuin'.

Kom tussen 12.00 en 16.00uur naar de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern, gezellig en lekker want Wilde Weelde collega’s Sifra Timmermans (Tuinrecept), Noam Schipper (hoveniersbedrijf Giel van der Palen) en Marjolein van de Bosch (Marjolein Tuinwerk) hebben voor elke bezoeker een culinaire verrassing gemaakt.

Meer informatie is te vinden op de website van Wilde Weelde.

Herfstbloeiende bollen, een feest in het najaar!
Dat bollen vaak geplant worden in de herfst is bij de meeste tuiniers wel algemeen bekend. Er zijn heel wat bollen die ook in de herfst bloeien. De meest bekende is denk ik wel het herfsttijloos (Colchicum autumnale). Vaak te koop bij de bloemist als droogbloeier. Zonde om ze na de bloei naar de groencontainer te verwijzen. Als je ze in de tuin plant, kun je er nog jaren plezier van hebben.lees meer...
Herfstkrokus (Crocus speciosus) tussen ooievaarsbek (Geranium renardii)
Varkensbrood (Cyclamen hederifolium)
Foto's van Margo van Beem
Belevingsdag 21 augustus in de Wilde Weelde Wereld

Een kort verslag in beeld en tekst van deze inspirerende dag opgetekend door Moniek de Bakker van Tuin van de Buren
Het beloofde een leuke dag te worden met een interessant programma. Alleen de weergoden dachten daar net iets anders over!
De spits werd afgebeten door Anneke Rodenburg (Tuin en Vlinder) en Wencke Habermann (Wencke Habermann natuurlijk groen) met een workshop over Natuurlijk spelen. Voor de zekerheid stond in het Koekoeksbos een tent opgesteld, voor het geval het ging regenen. Het bleek geen overbodige luxe. Het regende, het was even droog maar al snel… regende het weer. De bezoekers die kwamen zochten in de Wilde Weelde Wereld snel een plekje om te schuilen; bij de koffietent voor een bakje koffie en een praatje met de aanwezige Wilde Weelders. 
Het programma ging wel door; de makers van de thematuinen waren aanwezig, de lezing van Iris Veltman (Iris’ garden ecologie) en de plantenwandeling verzorgd door Ernst Oostindie (Binnen de Hagen). Helaas was het aantal bezoekers gering, heel begrijpelijk.
Desondanks was het een gezellige drukte. De groep Wilde Weelders die was gekomen om deze dag te helpen had genoeg zomerverhalen en werkervaringen met elkaar te delen.
Net als twee jaar geleden brak aan het eind van de dag de zon door en werd er nog gezwommen!
Kringloop in de tuin
Een tuin geeft ‘afval’: gevallen blad, onkruid, plantenresten, grasmaaisel en snoeihout. De GFT container of aanhanger zit snel vol terwijl dat helemaal niet nodig is. De meeste organische restmaterialen uit de tuin bieden veel mogelijkheden om de biodiversiteit in de tuin te vergroten.

Houtafval uit de tuin is heel goed te gebruiken voor het maken van een takkenril of schutting. Van takjes maak je rijshout (takken om planten te ondersteunen) en versnipperd kun je er een prachtig pad van maken. Houtsnippers kunnen in een dun laagje ook op de composthoop en afgevallen bladeren composteren tot bladaarde. Houtblokken kun je gebruiken in de open haard of er een insectenverblijf van maken.
Je kunt houtafval ook gewoon in de tuin laten liggen. Er zijn genoeg dieren die daar wel raad mee weten. Lees meer….
Courgette in zoetzuur

Als je een courgetteplant hebt, produceert deze vast nog een heleboel vruchten. De lekkerste courgetten zijn niet al te groot, ze hebben een diameter van zo'n 5cm en voelen stevig aan. Behalve door pasta en soep is er van courgette ook dit lekkere en houdbare bijgerecht te maken. Hier volgt het recept van Angelique Zeelen (Knoest)

Je hebt nodig:
1 kilo courgettes
2 grote uien
1 of 2 paprika’s
3 eetlepels zout
250 gram suiker
5 dl. azijn
2 theelepels kurkuma
1 eetlepel mosterdzaad
5 dl. water

Lekker bij rijstgerechten of op een boterham met kaas.
Ga als volgt te werk:
  • Courgette en uien in kleine blokjes snijden. Dit alles in 5 dl. water met 3 eetlepels zout ongeveer 3 uur op een koude plaats laten trekken, af en toe omroeren.
  • Water afgieten. Toevoegen:  azijn, suiker, kurkuma, mosterdzaad en paprika (in kleine stukjes).
  • Alles aan de kook brengen en 2 minuten laten doorkoken.
  • Heet in schone (heet sodawater) potjes, keren en laten afkoelen.
Mulchen
Een van de beste manieren om droogte in de tuin tegen te gaan is het aanbrengen van een mulchlaag tussen de beplanting.
Een kale grond betekent veel werk: onkruid wieden, plagen bestrijden, water geven, bemesten, afdekken tegen vorst.

In de natuur wordt ieder kaal stuk zo snel mogelijk gevuld met planten of met een laag bladeren. Mulchen betekent de bodem van de tuin bedekken met organisch materiaal. Door te mulchen boots je de natuurlijke situatie na en laat je de natuur al het werk voor u doen.
lees verder...
Agenda


dagelijks t/m 27 november 2016, Appeltern
Bezoek de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. De Tuinen zijn bijna het hele jaar, elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen!
www.appeltern.nl

18 september, picknicken in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern
'Oogsten uit de tuin'

Eind van de zomer is er altijd wat eetbaars in de tuin te vinden. Uit een natuurrijke tuin is het verzamelen van eten een gezonde bezigheid. Ook dieren foerageren in de Wilde Weelde Wereld. Laat je verrassen door Wilde Weelders die op zoek gaan naar iets eetbaars.
www.wildeweelde.nl

17 en 18 september, Laag Keppel
Sterke bollen dagen van 11.00 tot 17.00uur bij De Warande
www.dewarande.nl
 
24 september, 1 oktober en 8 oktober, Utrecht
Wilde Weeldekraam op de bloemenmarkt Janskerkhof
info@detuinmaker.nl

9 oktober, Leiden
Paddenstoelenwandeling
Paddenstoelenkenners Jan Hengstmengel en Hans Adema leiden je langs oranjegroene melkzwammen en gele stekelzwammen
www.hortusleiden.nl

16 oktober, picknicken in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern
'Tuinadvies en schetsservice'
Het tuinseizoen loopt op zijn eind. Een mooie tijd om de balans op te maken; Wat ging er goed in de tuin, wat wilt u veranderen? Met de winter voor de boeg is het nu een goed moment om nieuwe plannen te maken voor volgend jaar. Wilde Weelders geven advies.
www.wildeweelde.nl

Tuintip
Heb je tijdens de vakantie deze zomer ook overal van die prachtige stokrozen zien bloeien? Het is nu de tijd om ze te zaaien. Voor de winter kunnen ze dan nog tot mooie planten uitgroeien die komend jaar al kunnen gaan bloeien. Veel als tweejarig bekend staande planten, zoals stokrozen, vingerhoedskruid, teunisbloemen, slangenkruid en scharlei zaaien zichzelf uit in augustus of september. Ze vormen dan een bladrozet om de winter door te komen. De bloei volgt in de zomer daarna.
Alcea ficifolia, citroengele stokroos bij Villa Augustus in Dordrecht


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 7

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden