Copy
Kunt u deze email niet goed lezen, bekijk dan de webversie.











 


Nr. 250 | 8 september 2016

Agenda

 
  • 12-16 september: werkweek leerjaar 4
  • 19 september: GGD-onderzoek leerjaar 1
  • 20 september 20.00 uur: ouderavond leerjaar 1
  • 21 september: ontruimingsoefening
  • 26 september: start PTA-toetsperiode 1 en 4 (t/m 18 nov.)
  • 27 september: studiedag mentoraat, leerlingen zijn roostervrij
  • 29 september: ouderavond leerjaar 4
  • 30 september: Berechja Berichten nr. 251
  • 3 oktober: afname Citotoets 0, leerjaar 1


Van de directie

 


Na de zomervakantie ben ik gestart als directeur-bestuurder van het Berechja College als opvolger van Jan Frankema.  Daarnaast ben ik ook rector-bestuurder van het Emelwerda College in Emmeloord. De bestaande samenwerking op het gebied van het onderwijs tussen beide scholen kan door deze combinatie van functies, aan in het bijzonder de havo-leerlingen, versterkt worden. Beide scholen streven naar een goed draaiende havo afdeling op het Berechja College op Urk. Op deze plaats wil ik de vorige directeur, Jan Frankema, bedanken voor de inzet voor de school. Door zijn jarenlange ervaring heeft hij Berechja op een uitstekende manier ruim een jaar leiding gegeven.
 
Ik ben geboren in Sneek en heb gestudeerd in Groningen. In Sneek ben ik begonnen in het onderwijs, maar daarna heb ik al snel een baan als docent wiskunde en natuurkunde gekregen op het Emelwerda College, waarvan ik nu de rector ben. Ik ben 54 jaar en woon al bijna 30 jaar in Emmeloord, dus ken de regio Noordoostpolder en Urk heel goed.

Mijn eerste indrukken van de school en de medewerkers zijn positief. Het team is na de zomervakantie weer met veel enthousiasme aan het schooljaar begonnen. De vacatures zijn ingevuld.
Het Berechja College  is in rustiger vaarwater gekomen en kan zich weer helemaal richten op de kerntaak: het geven van goed onderwijs. We mogen meer leerlingen in de brugklas ontvangen dan de voorgaande jaren, waarmee het leerlingaantal weer stijgt. Daar zijn we blij mee. De inspectie heeft de kwaliteit van het onderwijs positief beoordeeld en dat is een opsteker voor de school en de medewerkers.  Dit schooljaar werken we verder aan de kwaliteit van het onderwijs.

Een goed contact met de ouders/verzorgers vinden we belangrijk en daarbij speelt de mentor van de klas een belangrijke rol.  In deze leeftijdsfase van uw kinderen en onze leerlingen is aandacht en vertrouwen belangrijk.

Samen met alle medewerkers hoop ik dat het Berechja College zich verder gaat ontwikkelen tot een school met kwalitatief uitstekend onderwijs en een goed schoolklimaat.

Vriendelijke groeten,

Anne Leijenaar
Directeur-bestuurder


 


Hoe zit het ook alweer?

 

Tijdens de start van de cursus is het belangrijk om van een aantal zaken (opnieuw) kennis te nemen: 
  • Ziekmelding:
Bij ziekte wordt de leerling voor 8.00 uur ziekgemeld bij de conciërge. Wanneer een leerling absent is zonder melding, wordt in de loop van de ochtend contact opgenomen. Zonder ziekmelding staat een leerling als ongeoorloofd verzuim geregistreerd. Bij herhaling van ongeoorloofd verzuim wordt melding gedaan bij de leerplichtambtenaar.
Een leerling kan tijdens de lessen ziek worden. De leerling meldt zich bij de conciërge die contact opneemt met thuis. Na contact met ouders mag de leerling naar huis. De ouder/verzorger belt de school weer terug wanneer de leerling veilig is thuisgekomen. 
  • Verlof:
Het Berechja College gaat ervan uit dat afspraken bij tandartsen en huisartsen, voor zover mogelijk, buiten de schooltijden gepland worden. Verlof voor een dag(deel)kan aangevraagd worden via de verlofformulieren bij de conciërge. Dit formulier wordt door ouders/verzorgers ingevuld en door leerling weer ingeleverd bij de conciërge. Aan het eind van de dag kan het formulier weer opgehaald worden bij de conciërge. Verlof moet minimaal 2 dagen van tevoren aangevraagd worden.
Wanneer extra vakantieverlof wordt aangevraagd, zal contact opgenomen moeten worden met de teamleider. Extra vakantieverlof kan alleen gegeven worden wanneer aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Voor extra informatie: http://goo.gl/XeKvm8
  • Magister:
Ouders/verzorgers hebben een inlogcode gekregen voor Magister. Op deze manier heeft u inzage in het rooster, cijfers en aanwezigheid van de leerling. Wanneer er problemen zijn met inloggen, kunt u contact opnemen met de administratie. 
  • Rooster:
Het rooster  en mogelijke wijzigingen zijn in te zien in Magister. Wanneer een eerste lesuur uitvalt, wordt de telefoonboom in werking gesteld.
META is de app van Magister en is te downloaden via de Playstore. META is niet altijd actueel. Tussen de wijzigingen in Magister en het zichtbaar worden in META zit soms tijd. Dat betekent dat leerlingen de roosterborden in school in de gaten moeten houden voor wijzigingen en mededelingen. 
  • Huiswerk:
Huiswerk is onderdeel van het leerproces van de leerling. Van de leerlingen wordt deze tijdsinvestering nagenoeg dagelijks gevraagd. De leerling is zelf verantwoordelijk voor het bijhouden en het maken van huiswerk. Omdat het maken van huiswerk en plannen voor leerling lastig kan zijn, wordt aangeraden een papieren agenda te gebruiken. Het opschrijven van huiswerk helpt de leerling bij het plannen en maken. Magister is daarnaast een hulpmiddel voor de leerling. De docent noteert het huiswerk op het bord en in Magister.
Tijdens de studielessen besteedt de docent aandacht aan plannen en het maken van huiswerk. Ook hier geldt dat aandacht van ouders/verzorgers en regelmaat in het maken van huiswerk een positief effect heeft op de resultaten van de leerling. 
  • Smartphones:
Smartphones lijken tegenwoordig te horen bij de standaarduitrusting van de leerlingen. Het gebruik van Smartphones is tijdens de lessen verboden. Aan het begin van de les plaatsen de leerlingen de Smartphones in de daarvoor bestemde blauwe bak die in elk lokaal te vinden is. Wordt geconstateerd dat een leerling tijdens de les toch een Smartphone in bezit heeft, wordt de smartphone voor een week ingenomen. Het aanschaffen van een Smartphone wordt niet noodzakelijk geacht. 
  • Contact met thuis:
Contact met de ouders/verzorgers van onze leerlingen vinden wij belangrijk. Ouderavonden en spreekavonden worden georganiseerd om met u over het wel en wee van uw kind te praten. Indien gewenst of noodzakelijk wordt een huisbezoek door de mentor afgelegd. Net als in het primair onderwijs staat ook de deur van het Berechja College altijd open. Neem gerust contact op met de mentor van uw kind wanneer u met een vraag zit. 
  • Planning van de ouderavonden tijdens de cursus 2016/2017 
Ouderavond leerjaar 1: 20 september
Ouderavond leerjaar 4: 29 september
Ouderavond en voorlichting decaan leerjaar 3: 5 oktober
Ouderavond en voorlichting decaan leerjaar 2: 24 november
Spreekavond n.a.v. het rapport: 14 december/ 5 april
 


Zomerschool
 

 

Het Berechja College heeft tijdens de zomervakantie voor de derde keer de Zomerschool aangeboden. De insteek die wij als school hebben met de zomerschool is het bieden van kansen voor leerlingen en het voorkomen van doublures. Zittenblijven kan leiden tot demotivatie omdat alle vakken opnieuw gedaan moeten worden. Twaalf leerlingen hebben de zomerschool gevolgd met de intentie toch over te gaan op het niveau waar ze zaten om afstroom te voorkomen. Aan het begin van de zomervakantie is onder leiding van de docenten intensief een op maat gemaakt programma doorgewerkt. Tijdens de vakantieweken is gewerkt aan opdrachten die meegeven waren. In de laatste vakantieweek werd het gemaakte werk ingeleverd en kregen de leerlingen een toets. Tien van de twaalf leerlingen hebben de Zomerschool met een voldoende afgesloten en een reguliere bevordering verdiend. Een heel mooi resultaat.


 


Bijwerklessen

 
Het Berechja College biedt bijwerklessen aan leerlingen die moeite hebben met een bepaald onderwerp of vanwege ziekte een periode hebben gemist. De docent, maar ook de mentor en na overleg ook de ouders, kan een leerling uitnodigen voor bijwerkles. Deze bijwerkles is niet vrijblijvend. Leerlingen mogen ook zichzelf aanmelden voor een bijwerkles. Leerlingen die overgegaan zijn met onvoldoenden voor een bepaald vak wordt aangeraden bijwerklessen te gaan volgen. Het overzicht met bijwerklessen komt op de downloadpagina van de website.
 


BOVENBOUW-NIEUWS

 


Start van een nieuw cursusjaar met 191 leerlingen in de bovenbouw. Voor leerlingen, maar ook voor ons altijd weer een spannend moment. Opvallend dit jaar de grote instroom van leerlingen die vanuit 3 havo Emelwerda College nu bij ons in 4 -TL instromen. Verder de gebruikelijke instroom van het PZ in onze afdelingen  nautisch en zorg en welzijn.

Tijdens de cursusopening van leerjaar 3en 4 heb ik met ze gesproken over wat je met de juiste inzet kunt bereiken en dat je als je twijfelt  aan je mogelijkheden  altijd mag weten dat God met je wil zijn en je wil leiden . We hebben verwachtingen uitgesproken en gesproken over welke verantwoordelijkheden leerlingen hebben ten opzichte van elkaar en ten opzichte van onze schoolgemeenschap. Hoe gaan we met elkaar om en zorgen we ervoor dat iedereen zich in school veilig en gekend voelt.

We streven dit jaar naar minimaal hetzelfde, of een hoger percentage geslaagde leerlingen,  gestructureerde aandacht voor leerlingen die extra zorg nodig hebben, intensivering van contacten met ouders, rust in de school en het nakomen van afspraken. Met de collega’s van de Friese Poort , die het onderwijs verzorgen aan de leerlingen van de afdeling nautisch hebben we goede afspraken gemaakt  over een gezamenlijke aanpak en begeleiding van deze jongens.

In ons voortdurende streven naar steeds beter onderwijs kunnen wij niet zonder uw medewerking. Informeer ons daarom tijdig bij bijzonderheden. In eerste instantie neemt u daarvoor contact op met de mentor die uw zoon of dochter dit cursusjaar zal begeleiden.

Helaas moeten we het dit jaar doen zonder toerustingsavond. Prof.dr. J.de Bruijn, die een lezing zou houden moest afgelopen zondagavond plotseling voor onderzoek naar het ziekenhuis. Op korte termijn was het voor ons niet meer mogelijk een vervangende spreker te vinden.  We blijven met hem in contact om mogelijk volgend jaar de lezing te houden.

Veel succes deze cursus in het begeleiden van uw zoon of dochter.


- dhr. J.E.F. Nagel,
Teamleider bovenbouw.
 

 


ONDERBOUW-NIEUWS

 

De eerste twee weken van het schooljaar zitten er bijna op. Vooral voor de brugklasleerlingen zijn deze weken spannend geweest. Een nieuwe school waar het toch anders aan toe gaat dan op de basisschool. Dat vraagt de nodige tijd om te wennen. De leerlingen krijgen de tijd om wegwijs te raken in het Berechja College. Het is fijn wanneer u als ouder/verzorger daarbij uw kind kan ondersteunen. Het inpakken van de tas en het maken van huiswerk vraagt in het begin van het jaar de nodige hulp. Uw aandacht bij deze zaken, die ook deel uitmaken van het leerproces, heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen en het functioneren van de leerling.
 
Cito-toetsen 
In de eerste drie leerjaren van het Berechja College krijgen de leerlingen op verschillende momenten Cito-toetsen. Deze toetsen maken deel uit van het leerlingvolgsysteem Citotoets 0-3. De leerlingen in leerjaar een krijgen in week 37 de toetsen van Toets 0. Deze Citotoetsen meten de vaardigheden van de leerlingen en de uitslagen zijn een hulpmiddel bij het monitoren van de voortgang van de leerling. De uitslagen worden gebruikt bij het determinatieproces en het uitnodigen van leerlingen voor de bijwerklessen. Wanneer de resultaten binnen zijn, worden ouders/verzorgers op de hoogte gebracht van deze informatie. Op de downloadpagina van de school vindt u een folder over het Citoleerlingvolgsysteem Toets 0-3.
 
Ouderavond leerjaar 1 
De ouderavond voor de ouders van leerjaar een is op 20 september. Op de leerlingen komt veel af, maar ook voor ouders is een periode gestart in een iets anders onderwijssysteem. Dat geeft misschien de nodige vragen. We nodigen u daarom van harte uit deze avond te bezoeken en kennis te maken met de mentor van uw kind. Volgende week ontvangt u een uitnodiging waarmee u zich kunt aanmelden.


Vriendelijke groeten,

- dhr. J. Schaak,
Teamleider onderbouw.
 

 


Decaan



Het nieuwe cursusjaar is weer van start gegaan en de radars draaien weer op volle toeren. Ook binnen het decanaat is er alweer van alles aan de gang.
 
Zo zijn er heel wat nieuwe leerlingen ingestroomd vanaf een andere middelbare school. Deze leerlingen hebben allemaal een intakegesprek gehad samen met hun ouders en werden daarna ingeschreven als leerling van onze school.
 
Ook zijn er nog wat leerlingen in klas 3 of 4 die hun vakkenpakket nog wilden aanpassen en dat wordt dan door mij, in combinatie met de administratie en roostermaker afgehandeld.
 
Dit jaar beginnen we schoolbreed met een nieuwe methode voor LOB (loopbaan en studiekeuze). Klas 4 start na de herfstvakantie  met deze voornamelijk digitale methode en de andere leerjaren starten na de kerstvakantie. Vorig jaar zijn klas 1 en 3 al met deze methode begonnen en dit jaar volgt de rest van de school. Tijdens de ouderavond krijgt u hier iets meer informatie over te horen.
 
Binnenkort staat de eerste vergadering voor de BOM markt (Beroepen Oriëntatie Markt) alweer op de planning en gaan we met de decanen van de Friese poort in Emmeloord deze avond voorbereiden. Ook hier krijgt u, als ouder van een klas 3 of 4 leerling, t.z.t. meer informatie over te horen.
 
En zo ben ik naast het lesgeven, dagelijks bezig met alles wat te maken heeft met de nabije toekomst van uw kind. Mezelf steeds afvragend hoe ik uw kind het beste kan begeleiden in de keuzes die hij/zij moet gaan maken op het Berechja College, maar ook daarna.
 
Wanneer u vragen hebt aangaande het decanaat of vragen over vervolgopleidingen,
mag u mij altijd bellen!


Met vriendelijke groet,

Mevr. M. Visser-Kramer, decaan


 


Sportnieuws
 

Buitenperiode
De gymlessen worden buiten op het veld gegeven. In principe duurt de buitenperiode tot aan de herfstvakantie, zolang het weer het toelaat. Het wordt de komende weken waarschijnlijk wel wat kouder dus de leerlingen mogen ook een extra trainingsjasje of trainingsbroek aan doen tijdens de les. De sportschoenen zijn ook erg belangrijk. Wilt u er zorg voor dragen dat uw kind goede sportschoenen aan heeft tijdens de gymles?
 
Gymkleding
Alle brugklasleerlingen hebben tijdens de introductie hun gymtenue gekregen. Als uw kind dit nog niet heeft, kan hij/zij dit bij zijn/haar gymdocent ophalen. Het is de bedoeling dat uw kind alle vier leerjaren het tenue draagt. Mocht het op den duur te klein worden is er een mogelijkheid om het bij de gymdocent te ruilen voor een grotere maat. We hebben wat tweedehands shirts en broeken op voorraad. Dit geldt ook wanneer de gymkleding kwijt raakt. 
 
Ook is het handig om een reserve shirt in de kast te hebben, zodat uw kind niet misgrijpt als het gymshirt een keer in de was ligt terwijl het die dag gym heeft. Dit mag gewoon een blauw, effen shirt zijn.
 
Om te voorkomen dat uw kind de gymkleding kwijt raakt of per ongeluk verwisselt met die van een klasgenoot hebben we op de labels van de gymkleding de initialen en de geboortedatum van de leerlingen gezet.
 
LO2
Onze sportklassen in zowel klas 3 als in klas 4 hebben een aantal extra uren gym. Hierin doen ze net even wat andere onderdelen dan tijdens de reguliere gymlessen. Klas 3 begint het jaar met mountainbiken en klas 4 is begonnen met het softbal. Het is heerlijk werken met gemotiveerde leerlingen die het allemaal leuk vinden om met sport bezig te zijn en zich daar meer in willen verdiepen!



Met sportieve groet,

- docenten LO(2)

 


Studiedag
 

Studiedag
Op 27 september staat een studiedag voor het docententeam gepland. Deze dag heeft als thema “Mentoraat”.  Er zal door middel van workshops gewerkt worden aan vaardigheden die voor een mentor van belang zijn. De leerlingen zijn die dag vrij van school.
 


Dienstverlening & Producten
 



Het nieuwe schooljaar is met het verschijnen van deze editie alweer twee weken oud. Volgende week gaan we met klas 4 op werkweek en daarna nog vier weken tot de herfstvakantie. Dit lijkt alsof docenten alleen maar bezig zijn met het werken van vakantie naar vakantie. Dit is niet de indruk die ik hier wil wekken maar het geeft aan hoe snel het kan gaan. Voor je gevoel ben je net bezig en zo “ineens” staan leerlingen voor een examen. Dit proberen we onze leerlingen mee te geven. Het is logisch dat leerlingen zolang mogelijk het “grote vakantiegevoel”  willen vasthouden, vooral met dit mooie weer wat we nu nog hebben. Er zal echter vanaf nu hard gewerkt moeten worden om de doelen die gesteld zijn te bereiken. Wat D&P betreft staan deze op papier in hun werkmappen. Nu is het aan de leerlingen om te bewijzen dat ze willen gaan werken aan de competenties die gekoppeld zijn aan iedere afzonderlijke module. Vaardigheden, daar werken we aan: Samenwerken, overleggen, plannen, inschatten.
 
Naast het werken met de methode dubbelklik, vooral veel computeropdrachten, hebben we er dit jaar voor gekozen meer praktijk aan te bieden. Leerlingen willen we ook daadwerkelijk iets laten maken: een wijnrek, een m2 moestuin, een straatje aanleggen. In klas 3 is het aantal uren van 10 naar 12 gebracht. Dit is een opmaat naar het nieuwe profiel wat we volgend jaar gaan draaien. De klas die dit jaar begonnen is in klas 3, is de  laatste die het officiële Intersectorale programma draait. De naam D&P hebben we al wel vast ingevoerd.
 
We zijn tevreden met het aantal leerlingen dat zich dit jaar heeft aangemeld voor het vak D&P. In klas 4 is het volle bak. Tot nu toe kunnen we zeggen dat alle leerlingen die D&P hebben gekozen de afgelopen 3 jaar zijn geslaagd voor het examen. De vijfde lichting is begonnen en de vierde doet dit jaar examen. Wij hebben u, ouders, nodig bij ons werk op school. Opdrachten die toch regelmatig niet op tijd worden ingeleverd of aangeleverd moeten soms worden ingehaald door leerlingen op momenten dat het leerlingen niet past. Wilt u voor ons hiertoe samen met uw zoon of dochter Magister met regelmaat blijven raadplegen. Op die manier kunt u erachter komen welke afspraken er met hem of haar zijn gemaakt. Soms zijn die afspraken ook buiten de reguliere schooluren.
 
We gaan er met ons team weer een mooi jaar van maken en hopelijk ziet u binnenkort al het eindresultaat van een opdracht die is uitgevoerd of gemaakt door uw zoon of dochter.


- team D&P
 


Maritiem en Techniek


De maritieme klassen van 3 en 4VMBO zijn gestart op de nautische afdeling!
 
Zowel 3 als 4VMBO zijn 30 augustus begonnen met hun maritieme carrière op de nautische afdeling aan de “Lange Riet”. Op Urk staat deze locatie bekend als de “visserijschool” echter 3VMBO heeft in hun eerste introductie les uitleg gekregen over het feit dat op deze afdeling (naast de visserij) ook voor een beroep in de binnenvaart, koopvaardij of misschien wel in de logistiek kan worden gekozen.
 
Tijdens de rondleiding door de school aanschouwde 3VMBO met “grote ogen” enkele “ouderejaars” in de machinekamer die net bezig waren om hun laatste handelingen uit te voeren om hun vaarbevoegdheid te behalen waarbij vooral het starten en stoppen van de scheepsmotor veel indruk maakte. Toen tijdens de rondleiding de brugsimulatoren werden bereikt kon hun dag helemaal niet meer stuk!
Vrijdag 2 september is 3VMBO gestart met het vak “praktijk Dek” waarbij onder andere knopen en splitsen wordt aangeleerd, maar ook de beginselen van het “netten boeten”.


 
Ook hebben zowel 3 als 4VMBO in de eerste week het sloeproeien mogen ervaren. Dit was zeker een belevenis!
Vol goede moed werden de roeiriemen uit de opslag tevoorschijn gehaald waarna onder het genot van een mooie zomerzon al vlot een lekker roeitempo richting IJsselmeer werd behaald. Naast dat roeien nog steeds een belangrijk voortstuwingsmiddel kan zijn in geval van calamiteiten in de zeevaart ervoeren deze klassen dat roeien ook gewoon een leuke bezigheid is waarbij beide groepen veel bezienswaardigheid trokken vanaf de wal.


 
4VMBO begint aan een pittig schooljaar. Naast een stevig lesprogramma, waarbij in de maand mei de vakken Navigatie, Dek en Machinekamer worden afgerond, zal er dit schooljaar ook een keuze voor een vervolgopleiding moeten worden gemaakt.
Uiteraard zijn alle nautische docenten bereid om (daar waar nodig) hierin van adviezen te voorzien.

 
-Team Maritiem en Techniek (MaT)

 


Zorg en welzijn


Een nieuw cursusjaar voor de boeg! De vaksectie Zorg & Welzijn mag aan de slag met 26 nieuwe leerlingen. Een mooi vooruitzicht! De eerste indruk van de groep is positief. De eerste kennismaking met klas 3A bestond uit het organiseren van een gezellige, lekkere picknick voor- en door elkaar met als locatie het strand. De leerlingen konden met deze opdracht oefenen met verschillende leerdoelen van het komende schooljaar, onder andere budgetbeheersing en hygiëne in de keuken kwamen aan de orde. De picknick had als thema: zorg voor jezelf en de mensen om je heen. Dit thema is samen met de leerlingen tot stand gekomen en zal in de lessen terugkomen. Wij kijken terug op een mooie, gezellige start van dit schooljaar!



- Docenten van de vakgroep Zorg en Welzijn
 

Berechja op Twitter en Facebook


Met het oog op zichtbaar zijn en transparantie is het Berechja College actief op de sociale media. De sociale media zijn voor ons een extra mogelijkheid om in contact te komen en te blijven met ouders/verzorgers. Op Twitter en Facebook worden gebeurtenissen aangekondigd, maar ook zijn leuke foto’s van lessituaties te zien.
Twitter: @Berechja_op_urk 

Facebook: Berechja College
 
Tweet
Copyright © 2016 Berechja College, All rights reserved.
afmelden    update contactgegevens 

Email Marketing Powered by Mailchimp