Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 14 september 2016
 

Video: Leerkrachten mogelijk niet voldoende toegerust om pesten aan te pakken

Uit het promotieonderzoek van Beau Oldenburg blijkt dat de groep door haar onderzochte leerkrachten niet altijd voldoende toegerust is om pesten aan te pakken. ‘Het is voor leerkrachten bijvoorbeeld heel moeilijk om vast te stellen of iemand echt gepest wordt, omdat pesten vaak buiten hun gezichtsveld plaatsvindt. Oldenburg: ‘Het is onmogelijk om pesten helemaal uit te bannen, maar leraren kunnen wel een verschil maken en de situatie voor pestslachtoffers echt verbeteren.’ Tijdens de landelijke ‘Week tegen Pesten’ geeft Oldenburg in online video’s dagelijks tips over het versterken van de persoonlijke stijl van de leraar en het stimuleren van een sociaal veilige klas. Lees meer »

 

Doldwaze datadagen voor sterrenkundigen

De Bijenkorf is er mee gestopt, maar sterrenkundigen beginnen er juist mee: de doldwaze dagen, ongegeneerd graaien in een grote overvloed. Maar dan geen hemdjes of hebbedingetjes: het gaat om de helderheid en positie van een miljard sterren gemeten met de Gaia-satelliet. Die data worden vandaag openbaar gemaakt voor iedereen. Lees meer »

 

Overheden moeten meer doen om het platteland aan te sluiten op snel internet

Als overheden digitale gelijkheid echt belangrijk vinden, dan moeten zij zelforganiserende en initiatiefrijke gemeenschappen de ruimte geven om hun doelen te bereiken, stelt Koen Salemink in zijn proefschrift. Maar bovenal moeten overheden zich volgens hem veel meer inspannen om initiatiefarme gemeenschappen te helpen bij het verkrijgen van toegang tot snel internet. ‘Het onderwerp “snel internet als nutsvoorziening” moet bij overheden weer op de agenda’s komen te staan’, aldus Salemink. Dat geldt met name voor plattelandsgemeenschappen, waar het aanleggen van snel internet nu niet rendabel is. Maar zonder snel internet wordt het platteland een onaantrekkelijke vestigingsplaats voor zowel (potentiële) bewoners als bedrijven. Door gebrekkig internet blijft het economisch potentieel van die regio’s nu onbenut, concludeert Salemink. Lees meer »

 

Een tijdmachine voor onderzoek van bodembacteriën

De eilanden in de Waddenzee groeien voortdurend en op dat nieuwe land verschijnt in de loop van de tijd een reeks aan plantensoorten. Deze successie van soorten is uitgebreid beschreven door biologen. Maar welke bacteriesoorten er leven in het maagdelijke zand en de steeds rijkere bodems die ontstaan tijdens de ecologische successie was niet bekend. Francisco Dini-Andreote heeft dit gat in onze kennis gevuld. Door de successie van bacteriën en schimmels te beschrijven voegt hij een nieuwe dimensie toe aan ons begrip van de voedselketen in zoutmoerassen. Mede daarom ontving hij vorige week zijn doctorstitel cum laude. Lees meer »

 

Computer leert beter lezen

Het herkennen van handgeschreven lettertekens speelt een belangrijke rol bij het omzetten van gescande documenten naar een formaat dat voor de computer begrijpelijk is. In zijn promotieonderzoek ontwikkelde Olarik Suringa methodes om problemen op te lossen die zich voordoen bij het herkennen van handgeschreven lettertekens uit meerdere schriften. Zijn onderzoek draagt bij aan alle verwerkingsniveaus van afbeeldingen van individuele lettertekens. Bovendien draagt hij oplossingen aan voor het herkennen van individuele lettertekens wanneer er weinig handgeschreven voorbeelden beschikbaar zijn voor elk letterteken. Lees meer »

 

Hoe maak je een spintransistor?

De capaciteit van computerchips nam alsmaar toe, vooral omdat transitoren alsmaar kleiner werden. Daardoor passen er meer op een microprocessor. Maar die verkleining loopt tegen een grens aan. Een mogelijke oplossing om toch snellere chips te maken is het bouwen van transistoren die werken met de spin, en niet de lading van elektronen, concludeert Sander Kamerbeek in zijn proefschrift. Lees meer »

 

Ben Feringa wint Tetrahedronprijs

Voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de organische chemie ontvangt RUG-hoogleraar Ben Feringa van het Stratingh Instituut voor Chemie de Tetrahedronprijs 2016 voor Creativiteit in de Organische Chemie. Eerdere winnaars van deze prestigieuze prijs kwamen van Cambridge University, Stanford University en het Max Planck Instituut. Lees meer »

 
 

Agenda

20 september:
Werkcolleges P.F. Thomése: (On)leesbare boeken

20 september:
Oratie prof.dr.ir. B.B. Bock: Leegte en ruimte: Over bevolkingsdaling en leefbaarheid in Noord Nederland

20 september:
Studium Generale | De Man in Europe - a Lecture Performance by Lucas De Man

21 september:
Studium Generale | Als mijn geheugen me niet bedriegt. Douwe Draaisma

22 september:
17th Global Conference on Environmental Taxation: Smart instrument mixes in a greening economy

22 september:
Spraakmakende Boeken - Moussa of de dood van een Arabier - Kamel Daoud

22 september:
Studium Generale | Kenniscafé - Topsport, voeding & doping
 

 
Meer evenementen »
 

Uitgelicht

 

Leegte en ruimte: Over bevolkingsdaling en leefbaarheid in Noord Nederland

In de discussie over bevolkingsdaling en leefbaarheid ligt de nadruk doorgaans op leegte. Leegte die ontstaat als voorzieningen verdwijnen en mensen verhuizen. In haar oratie stelt Bettina Bock naast leegte ook ruimte aan de orde. Ruimte voor vernieuwing en verandering én ruimte voor nieuwe inzichten die ontstaat als we van perspectief wisselen en nieuwe vragen stellen. Lees meer »

 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten en medewerkers uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact  
 
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Rijksuniversiteit Groningen · P.O. Box 72 · Groningen, Gr 9700 AB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp