Copy

 NYHETSBREV 1 2016

Ny politisk styringsgruppe for det regionale folkehelsearbeidet

I forbindelse med politisk behandling av budsjett og tiltak for regionalt folkehelsearbeid i 2016, ble det vedtatt å opprette en politisk styringsgruppe for partnerskapet. Det er lagt opp til å gjennomføre to årlige møter i styringsgruppen som består av syv representanter og ledes av Inghild Vanglo (AP).

Budsjett og prioriteringer - regionalt folkehelsearbeid i 2016

Budsjettet for regionalt folkehelsearbeid for 2016 er på totalt kr 5 652 000,-. Fylkesutvalget har i møte 1.februar vedtatt at  4 111 000,- kroner settes av til Partnerskap for folkehelse. Resterende beløp tilsvarende  1 541 000,- kroner er øremerket øvrig oppfølging av Regionalplan for folkehelse. Blant annet til helsefremmende og forebyggende tiltak i videregående skoler, regionale utviklingsmidler knyttet til folkehelse, årlig folkehelsekonferanse, samt ulike prosjekter og fagdager med forankring i satsingsområdene i planen.

Regionale samlinger i partnerskap for folkehelse

Årets regionale samlinger er nå gjennomført og vi takker alle som deltok og bidro til at dette ble vellykkede arrangement. Tema i år var helsefremmende skoler og alle presentasjoner kan lastes ned fra linken:  Presentasjoner fra regionale samlinger

Regionale utviklingsmidler 2016

Tildeling av regionale utviklingsmidler for 2016 behandles i Regional- og kulturutvalget 14.april.   Fylkesrådmannen har anbefalt at følgende folkehelseprosjekter får tildelt støtte fra denne ordningen i i år: Aktiv skole, Levekårsløft på Storhaug, Prosjekt Drop Out / Glidelåsen, QR3- Informasjon om din psykiske helse, Velferdsteknologi og digitalisering, Trivsel, psykisk helse og rus i videregående skole, samt prosjekt selvmordsforebygging.  Mer informasjon om søknader og tildeling fremgår av den politiske saken.

Veileder for bomiljø

Rogaland fylkeskommune arbeider for tiden med å utarbeide en bomiljøveileder som skal kunne fungere som et hjelpemiddel for kommunene i deres arbeid med å sikre nødvendig kvalitet i boligprosjekter. Veilederen tar utgangspunkt i konkrete eksempler på Nord - Jæren og forventes å være klar i løpet av året.

Nytt fra partnere og andre relevante aktører

Ny nasjonal handlingsplan for universell utforming


Regjeringens nye handlingsplan for universell utforming er nå lansert. I denne vektlegges informasjons- og kommunikasjons- og velferdsteknologi. Samtidig pågår et løpende arbeid på sentrale samfunnsområder for at vi skal nå målet om et universelt uformet samfunn. Regjeringen vil på bakgrunn av dette også følge opp arbeidet innen bygninger, transport og uteområder, og sektorovergripende tiltak som nettverkssamarbeid i kommuner og fylker.  Planen består av totalt 47 tiltak og total 10 departementer har vært involvert i planarbeidet.

Se lenke til ny handlingsplan her: Regjeringens handlingsplan for universell utforming

Kreftforeningen utlyser midler til utendørs aktivitetspark


Formålet med tilskuddsmidlene er å stimulere bydeler og kommuner til å etablere utendørs aktivitetsparker i nærmiljøet. Dette kan bidra til å fremme fysisk aktivitet i befolkningen og være et lett tilgjengelig og gratis tilbud for alle. Kreftforeningen oppfordrer alle bydeler og kommuner om å søke. Mer informasjon om søknadsprosessen finner du på https://kreftforeningen.no/aktivitetspark 

Nytt tverrfaglig masterstudium i Medborgerskap og samhandling.


VID vitenskapelige høgskole, Diakonhjemmet, Sandnes starter høsten 2016 opp en tverrfaglig master i Medborgerskap og samhandling. Studiet retter seg mot fagfeltene re/habilitering og folkehelse. Formålet er å styrke kvalitet og kompetanse i planlegging og gjennomføring av velferdstjenester med bakgrunn i allmenne borgerrettigheter og et samfunnsperspektiv på helse og funksjon. Masterstudiet er samlingsbasert,  består av 120 studiepoeng og gir kompetanse i samhandling som bidrar til at borgere får være aktive og deltakende i plan- og beslutningsprosesser – både på person- og systemnivå. Mer informasjon på  http://vid.no/studier/medborgerskap-og-samhandling/

Arkitektur og folkehelse


NALs fanesak for 2016 omhandler hvordan arkitektur og planlegging kan bidra til bedre folkehelse.

Arkitektur og planlegging er et viktig verktøy for å oppnå målsettingene i Folkehelsemeldingen som kom i forkant av sommeren 2015. Faget  kan bidra inn i arbeidet med sosial likhet, gode oppvekstsvilkår, aktive eldre, psykisk helse og fysisk helse. Det er snakk om å lage gode byer og tettsteder som er tilgjengelige, og oppleves som trygge og attraktive. Det er viktig å bidra til å skape felleskap og tilhørighet og bidra til likhet. I tillegg kan arkitekter arbeide med å tilrettelegge for fysisk aktivitet i hverdagen inne som ute. Det arbeides allerede med dette, men det er viktig å forstå hvordan arkitektenes arbeid er relatert til helsespørsmål slik at prosjekter og våre omgivelser kan utformes med bevissthet og bidra til bedret folkehelse på mange måter. Arkitektur og folkehelse vil også være tema på den årlige arkitekturdagen i november. Se mer informasjon på https://www.arkitektur.no/tema-arkitektur-og-folkehelse

Norges sykdomsbyrde er kartlagt

 

Den norske sykdomsbyrderapporten gir en helhetlig og detaljert oversikt over sykdom, død og risikofaktorer i Norge. Den er basert på en metode som gjør det mulig å sammenligne det som ikke lar seg sammenligne umiddelbart: Byrden av at en ung kvinne lider av depresjon sammenlignet med byrden av at en eldre kvinne dør av demens, eller byrden av å spise usunt med byrden av å være skadet i trafikken, sier Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet.

Tilskudd til lokale trafikksikkerhetstiltak


Trygg Trafikk Rogaland oppfordrer aktørene i partnerskapet  til å søke samferdselsdepartmentet om tilskudd til lokale trafikksikkerhetstiltak. 

Det kan søkes om støtte til for eksempel kampanjer, informasjonstiltak og holdningsskapende arbeid rettet mot trafikanter, og søknader om tilskudd til tiltak på vegnettet, inkludert fysiske tiltak utover ansvarsområdet til kommunene.

Ved vurdering av søknadene blir det lagt vekt på at tiltaket skal bidra til det nasjonale målet om reduksjon av tallet på drepte og hardt skadde i trafikken, og hvordan tiltaket samsvarer med de overordnede nasjonale satsingsområdene innen trafikksikkerhet.

Se https://www.regjeringen.no/no/dep/sd/ansvarsomraader/tilskudd/id723092/ for mer informasjon om tilskuddsordningen og søkeprosess.

Kurs og konferanser våren 2016

Nettverkssamling i partnerskap for folkehelse, Bryne 21.april


Klepp kommune, Frivillighet Norge og Rogaland fylkeskommune setter frivillighet på dagsorden med mål om å bli bedre på samhandling mellom offentlig og frivillig sektor.

Målgruppen er partnerskapsaktører, men også ordførere, rådmenn, og mennesker som jobber med integrering og ledere i frivillige organisasjoner.

Mer informasjon om program og påmelding, se www.rogfk.no/arrangementer

Kurs i universell utforming med tema: "Utfordringer for blinde og svaksynte"


Sted: Quality Hotel Residence, Sandnes
Tid: 27. april 2016 – kl. 09.30-15.15
Kursansvarlig: Førsteamenuensis dr.ing. Jonny Nersveen, NTNU ved Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ved Høgskolen i Gjøvik
Påmelding på rogfk.no under arrangementer

Plansamling 28. april


Fylkesmannen inviterer til plansamling på Clarion hotel Energy.  Målgruppe er ansatte i kommunen som arbeider med planer etter plan – og bygningsloven.  Samlingen vil blant annet belyse tema som; - konsekvensutredning, bærekraftig byplanlegging og kommunal planstrategi.
Mer informasjon om program og påmelding finner du på fylkesmannens hjemmeside.
 

Sunne kommuners nettverkskonferanse 28.april


Konferansen 28. april er et samarbeid mellom Sunne kommuner – WHOs norske nettverk og Helsedirektoratet. Se  http://nettverkssamling.no/ for mer informasjon om påmelding og program.

Oppvekstkonferanse 9.juni

9. juni arrangerer fylkesmannen den tredje tverrfaglige konferansen i regi av Sjumilssteget – for god oppvekst i Rogaland.
 
Alle som arbeider med barn og unge er inviterte til å delta; ansatte og folkevalgte i kommunene som har oppgaver rettet mot barn og unge, administrativ og politisk ledelse og de som arbeider med plan og utvikling. Frivillige organisasjoner, sosiale entreprenører og andre som arbeider med barn og unge er også målgruppe for konferansen
 
Mer informasjon om påmelding og program finner du på fylkesmannens hjemmeside.
 
Sjekk linkene under for en fullstendig oversikt over aktuelle kurs og konferanser i regi av Rogaland fylkeskommune http://www.rogfk.no/Arrangementer og Fylkesmannen i Rogaland https://www.fylkesmannen.no/Rogaland/Kurs-og-konferansar/

NYTT FRA FYLKESMANNEN I ROGALAND

Frisklivssentral - Tilskudd

I fylket vårt har13 kommuner etablert Frisklivssentral som en viktig del av helsetjenesten; Sola, Sandnes, Stavanger, Hå, Klepp, Time, Gjesdal, Eigersund, Bokn, Rennesøy, Finnøy, Tysvær og Haugesund.

For 2016 har vi i Rogland fått 1 150 000 kroner til etablering og videreutvikling av  kommunale frisklivs-, lærings- og mestringstilbud. Midlene er lyst ut på vår hjemmeside her; 2016-Tilskudd etablering av frisklivssentraler 

Målet for ordningen er å stimulere til utvikling av kommunale helse- og omsorgstjenester som støtter opp under og realiserer målene i samhandlingsreformen og NCD-strategien om å fremme fysisk og psykisk helse, forebygge sykdom, bidra til mestring av sykdom og til bedre ressursutnyttelse av helse- og omsorgstjenestene.

Påminnelse– oversikt tilskudd forvaltet av Fylkesmannen


Tilskudd til kompetanseheving, utvikling og kapasitetsøkning i helse- og omsorgstjenester, sosiale tjenester, barnevern, rus, psykisk helse, frisklivsentraler m.m.
 
Fylkesmannen lyser ut tilskuddsordningene, på hjemmesidene, så snart de er klar. Følg med på vår hjemmeside der finner du en oversikt på de ulike tilskuddsordninger som er knyttet til helse -, omsorg-, sosiale-, og barnevernstjenester. Her finner dere konkret informasjon om de ulike ordningene, tildelingskriterier og søknadsfrister. Hjemmesiden oppdateres kontinuerlig, Fylkesmannen i Rogaland – oversikt tilskudd

Folkehelseprofiler for kommunene for 2016

Nå foreligger folkehelseprofiler for kommunene for 2016. Indikatorer fra Ungdataundersøkelser er tatt med i profilene: alkoholbruk, fysisk aktivitet, ensomhet, lokalmiljøkvalitet og deltakelse i fritidsorganisasjoner.
Årets tema er sosiale helseforskjeller, og i folkehelseprofilen kan kommunen bl.a. finne en indikator for utdanningsforskjeller i forventet levealder. Les mer om folkehelseprofilene hos Folkehelseinstituttet

Løpende oversiktsarbeid og kommunal planstrategi

Som kjent gjennomførte Fylkesmannen i 2015 tilsyn med om kommunene har kommet i gang med det løpende oversiktsarbeidet. I oppfølgingen av tilsynet har det vært et mål at alle skal være i gang med oversiktsarbeidet innen første kvartal 2016.
 
Kommunene skal både ha løpende oversikt, og de skal utarbeide et samlet oversiktsdokument hvert fjerde år, som del av grunnlaget for planstrategien. Det fireårige oversiktsdokumentet skal bygge på det løpende oversiktsarbeidet. Oversiktsdokumentet skal inngå som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi som skal behandles av kommunestyret senest ett år etter konstituering (høst 2016).
 
Oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorene er en forutsetning for at kommunene skal ha et kunnskapsbasert grunnlag for planlegging og tiltak på folkehelseområdet. Det er derfor av stor betydning for folkehelsearbeidet at oversiktsarbeidet kobles tydelig sammen med planstrategien. 
 

Skoleprogrammet FRI              

Røyking og snus går ned blant unge, viser de siste tallene fra SSB. Det er meget gledelig når både røyketall og snustall fortsatt går ned blant unge. 
 
Skolene er en viktig bidragsyter til det. Først og fremst gjennom bruk av FRI-programmet. Men også gjennom godt og viktig forebyggende arbeid over tid, både i forhold til å håndheve regelverk og følge opp lov om tobakksfri skoletid.
 
Kommunene som skoleeiere bør vurdere tiltak som sikrer at alle deres ungdommer på ungdomsskolen får tilbud om deltakelse i FRI-programmet. Les mer om FRI:  Helsedirektoratet-Fristedet.  Det er en overordnet nasjonal prioritering å styrke det tobakksforebyggende arbeidet. Deltakelse i FRI-programmet vil være med på å innfri denne forventningen.
 
Neste nyhetsbrev vil bli sendt ut i midten av juni. Har du forslag til aktuelle saker som bør tas med her?  Ta kontakt med Ingvild Vikse Johansen

Kontaktpersoner folkehelse 2016

Helge A. Haga, Fylkesmannen i Rogaland, tlf. 51 56 88 56
Elisabeth Wallace Haaland, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 66 86
Ingvild Vikse Johansen, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 68 65
Helga Idsøe Kloster, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 66 25
Rune T Slettebak, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 10 29. (Pappapermisjon fra nyttår til over påske).
 
Vi prøver ut mailchimp for å sende ut nyhetsbrev. Fortell gjerne hva du syns til Elisabeth Wallace Haaland 






This email was sent to <<E-post-adresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Folkehelse Rogaland fylkeskommune · Arkitekt Ekchofsgt 1 · Stavanger, 4001 · Norway