Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

oktober 2016
Kom 16 oktober brainstormen over uw tuin!

Het tuinseizoen loopt op zijn eind. Een mooie tijd om de balans op te maken; Wat ging er goed in de tuin, wat wilt u veranderen?

Met de winter voor de boeg is het nu een goed moment om nieuwe plannen te maken voor volgend jaar. Verschillende Wilde Weelders die zich bezighouden met het ontwerpen van tuinen geven op zondag 16 oktober advies tijdens een picknick in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern. Op de website van Wilde Weelde vind je meer informatie over wie je kunt treffen op deze dag.

Kom tussen 12.00 uur en 16.00 uur naar de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern om over jouw Wilde Weelde te brainstormen!
Wild Dagga!

Tijdens de zondagse picknick op 18 september in de Wilde Weelde Wereld (Tuinen van Appeltern), was er extra aandacht voor het eetbare groen. Dat eten uit de tuin of openbaar groen in de belangstelling staat was goed te merken. Er waren veel bezoekers met vragen over eetbare planten.
In de uitnodigende eetbare tuin, ontwerp en realisatie door Noam Schipper (hoveniersbedrijf Giel van der Palen) met doorkijkjes en zitjes is van alles te plukken en te oogsten.
 
Ook in de Stadsborders, gelegen aan het plein bij de stenen muur, nemen we eetbaar groen als uitgangspunt. Veel groenten stammen af van één- en tweejarige planten uit het mediterrane klimaat.
In de Stadsborders passen we ook één- en tweejarige planten toe. De mediterrane sfeer is ingevuld door te kiezen voor grijsbladige planten en bloemen met warme kleuren zoals oranje en rood. Het blijkt dat zelfs een paar planten in die kleuren groot effect sorteren. De Leonurus is dit jaar wel een voltreffer! Tagetes patula 'Linnaeus', Amaranthus 'Bisquit', Scabiosa atropurpurea en Tropaeolum 'Black Velvet' dragen ook bij aan de sfeer.
lees verder...
Spelen met regenwater

Soms heb je teveel en soms juist te weinig water in de tuin. De opvang in de traditionele regenton is een begin, maar deze kan niet altijd de weerextremen aan. Daarom lees je hieronder een aantal creatieve ideeën om regenwater op te vangen, te infiltreren en te bewaren.
Wil je weten hoeveel water er eigenlijk via je dak in je tuin komt, kijk dan op de website van Lenntech waterbehandeling.
Allereerst koppel je de regenpijp van het riool af of plaats een regenonderbreker (foto van Acacia Groenkunst). Dit voorkomt overbelasting van het rioolstelsel bij extreme buien.
Maar waar laat je al dat water dan?
  • Rem het water af door een vegetatiedak
  • Vang het op in een waterreservoir (regenton, regenzuil, IBC-container of een waterbak (foto Vis à Vis Ontwerpers)
  • Breng het met behulp van een goot naar een vijver met een moeraszone
  • Breng het met een goot naar een infiltratiezone
  • Breng het naar een ondergrondse waterbuffer
Kortom: speel met het regenwater! Lees verder...
Hoeveel neerslag kunnen we nog verwachten?

Gemiddeld valt er per jaar in Nederland ongeveer 790 mm neerslag (voornamelijk regen en sneeuw). Dat wil zeggen: 790 liter op elke m2. Deze hoeveelheid valt in ongeveer 570 uren dat het regent of sneeuwt. Dat is nog geen 7% van de tijd. De rest van de tijd is het dus droog. Op ongeveer 125 dagen per jaar valt er helemaal geen neerslag.

Een hoeveelheid neerslag van 20 mm in een etmaal komt op 20 dagen per jaar voor; 30 mm of meer komt gemiddeld slechts eens per jaar voor. Toch zijn er af en toe extreme neerslaghoeveelheden van 100 mm of meer in een etmaal. Dergelijke neerslaghoeveelheden zijn vrijwel altijd plaatselijk. Het aantal dagen met extreme neerslag lijkt toe te nemen.

Bron: gemeente Nijmegen notitie waterbewust
Agenda

dagelijks t/m 27 november 2016, Appeltern
Bezoek de Wilde Weelde Wereld in de Tuinen van Appeltern. De Tuinen zijn bijna het hele jaar, elke dag geopend, ook op zon- en feestdagen!
www.appeltern.nl

8 oktober, Utrecht
Wilde Weeldekraam op de bloemenmarkt Janskerkhof
info@detuinmaker.nl

16 oktober, picknicken in de Wilde Weelde Wereld in Appeltern
'Tuinadvies en schetsservice'
de laatste keer picknicken in de Wilde Weelde Wereld. Wilde Weelders geven advies over de inrichting van jouw natuurlijke tuin.
www.wildeweelde.nl

t/m 30 oktober 2016, Doetinchem
Tentoonstelling, Piet Oudolf, in Stadsmuseum Doetichem
www.tuinenstichting.nl

t/m 31 december 2016,                  's Heerenberg
Tentoonstelling, De Oudste tuin van Nederland, Kasteel Huis Bergh
www.huisbergh.nl

Tuintip
Werk afgevallen blad luchtig tussen de planten in de borders of andere plantvakken. Het meeste blad zal voor je opgeruimd worden in de winter, maar voor die tijd is het een mooie natuurlijke bescherming voor je planten en overleven er heel veel nuttige beestjes in deze bladlaag. Vogels zijn je er ook dankbaar voor, want ze vinden heel veel voedsel onder en tussen de verterende bladeren. Wintergroene planten zoals maagdenpalm (Vinca), zachte naaldvarens (Polystichum setiferum) en Elfenbloem (Epimedium) kunnen beter een beetje vrijgemaakt worden van te veel blad. Leg het blad tussen de planten, want er bovenop werkt verstikkend voor de plant.


 
Nieuwsbrief doorsturen
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 10x per jaar.
Jaargang 2, nummer 8

Copyright © 2016 Vakvereniging Wilde Weelde, Alle rechten voorbehouden