Copy
Newsletter RNDR
View this email in your browser
                                   
CUPRINS
 
  SPRIJIN PENTRU LANȚURI SCURTE ȘI
PIEȚE LOCALE:
DIN GRĂDINA TA DIRECT ÎN COȘ ȘI FARFURIE!

 
Vă informăm că RNDR a lansat o broșură privind oportunitățile oferite de submăsurile 16.4 și 16.4 a, referitor la sprijinul acordat pentru cooperare între participanții la lanţurile de aprovizionare, inclusiv din sectorul pomicol.
Sprijinul pentru lanțurile scurte și piețe locale se referă la vânzarea directă, prin diverse forme precum:
vânzare în cadrul fermei, la târgurile dedicate fermierilor, prin internet, ori centre dedicate sau câte puțin din fiecare și mai ales la cooperarea între toți participanții implicați.
Broșura poate fi descărcată accesând siteul RNDR: https://goo.gl/6Ye0Ic
INFORMAȚII UTILE

CE ÎNSEAMNĂ COLABORAREA PRIN REȚELE RURALE?
                     
Pentru a obține cele mai bune rezultate în cadrul Programelor pentru Dezvoltare Rurală, au fost create rețele rurale în întreaga Europă.
             
Rețelele naționale rurale (RNR) sprijină schimburile de opinii și învățarea în rândul tuturor partenerilor implicați prin punerea în aplicare a politicii de dezvoltare rurală în statele membre ale UE: autorități publice, parteneri economici și sociali și organisme relevante care reprezintă societatea civilă.

În acest context a fost creată Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (REDR), pentru a sprijini învățarea și schimburile de opinii la nivel transnațional și transfrontalier.
Informați-vă și implicați-vă accesând siteul REDR: https://goo.gl/lp3h15
                
PORTALUL EUROPEAN PENTRU PROIECTE DE INVESTIȚII

 

Sunteți promotor de proiecte cu sediul într-un stat membru al UE și doriți să vă faceți cunoscut investitorilor din toată lumea?
Înregistrați-vă proiectul pe Portalul European pentru Proiecte de Investiții (PEPI) și va fi cunoscut de întreaga rețea de investitori internaționali.
Pentru mai multe detalii, accesați: https://goo.gl/HqXsv5

 FONDURI DISPONIBILE PENTRU STAGIILE DE PRACTICĂ ÎN AGRICULTURĂ PENTRU ELEVI, PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN

Elevii din liceele cu profil agricol, piscicol, veterinar și industria alimentară vor putea beneficia de fonduri europene nerambursabile pentru stagii de învățare la locul de muncă. Astfel, 28,6 mil.euro vor fi disponibili prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) pentru a fi accesate în parteneriat de către unitățile de învățământ și întreprinderi inclusiv forme asociative din sectorul agro-alimentar.

POCU este gestionat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) care a lansat în data de 15 septembrie 2016 în consultare publică Ghidul Solicitantului „Stagii de practică pentru elevi şi studenţi, în sectorul agroalimentar, industrie şi servicii”.

Un proiect selectat poate primi între 75.000 și 500.000 euro, iar perioada maximă de implementare este de 24 de luni.

Suma alocată prezentului apel este de peste 47,8 mil.euro. Informații suplimentare pe siteul MFE: https://goo.gl/Srmr2P 

 
317 MILIOANE DE EURO DISPONIBILE PRIN PNDR 2014-2020 PÂNĂ LA ÎNCHIDEREA SESIUNILOR ANUALE
În acest an mai sunt disponibile fonduri pentru finanțarea fermelor de familie, pentru sectorul pomicol, procesarea produselor agricole și pomicole, dezvoltarea fermelor mici, infrastructura la scară mică, dar și pentru înființarea grupurilor de producători din sectorul agricol și pomicol.

Citește mai multe aici: 317 milioane de euro disponibile prin PNDR 2020 până la închiderea sesiunii anuale
 
1.241 PROIECTE DE INVESTITII ÎN VALOARE DE PESTE 213 MILIOANE DE EURO, DEPUSE ÎN CADRUL SUBMĂSURII 6.4

Fondurile nerambursabile alocate prin submăsura 6.4 ”Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, aferentă sesiunii anuale 2016, au fost epuizate ca urmare a solicitărilor de finanțare primite de AFIR
.
De la deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor pe această măsură, în data de 28 iulie 2016, au fost depuse pentru finanţare 1.241 de proiecte de investiții, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 213 milioane de euro.

 100 DE PROIECTE DE INVESTIȚII, ÎN VALOARE DE PESTE 97 MILIOANE DE EURO, ÎN CADRUL SUBMĂSURII 4.1

AFIR anunţă că fondurile nerambursabile alocate prin submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta sector zootehnic, aferentă sesiunii anuale 2016, au fost epuizate, ca urmare a solicitărilor de finanțare primite de Agenție.

De la deschiderea sesiunii în data de 28 aprilie 2016, au fost depuse pentru finanţare 100 de proiecte de investiții, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile, în valoare de peste 97 milioane de euro.
 
MADR A PRELUNGIT SESIUNEA DE DEPUNERE A PROIECTELOR PENTRU FORMARE PROFESIONALĂ PÂNĂ LA DATA DE 3 OCTOMBRIE 2016

MADR a prelungit, până la 3 octombrie 2016, sesiunea de depunere a proiectelor pentru Formare profesională pentru fermierii care dețin angajamente pe măsura 10 ”Agromediu și climă”, în cadrul măsurii 1  ”Acţiuni pentru transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare” - submăsura 1.1 ”Sprijin pentru formarea profesională şi dobândirea de competențe”.

GHIDUL SOLICITANTULUI CONSULTATIV AFERENT SUBMĂSURII 4.3 - COMPONENTA INFRASTRUCTURĂ DE ACCES SILVICĂ

Pe pagina de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - AFIR (www.afir.info) a fost publicat spre consultare Ghidul Solicitantului aferent submăsurii 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice” - componenta infrastructură de acces silvic.
Pentru a consulta documentul sus menţionat, accesați următorul link: https://goo.gl/ZmOErb
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
 MINISTRUL ACHIM IRIMESCU, A PARTICIPAT LA REUNIUNEA DE LUCRU DE LA PARIS, DESPRE POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ

La invitaţia ministrului agriculturii, sectorului agroalimentar și pădurii din Republica Franceză, Stephane Le Foll, între 1-2 septembrie 2016, ministrul Achim Irimescu s-a deplasat la Paris, pentru a participa la reuniunea de lucru privind rolul Politicii Agricole Comune (PAC) în construirea proiectului european.

Întâlnirea a fost structurată sub forma unei sesiuni plenare și a unei dezbateri pe trei grupe de lucru, pe următoarele teme: PAC în serviciul proiectului european comun în contextul globalizării, aspecte la nivel european (din cadrul PAC) pentru o agricultură competitivă, durabilă și flexibilă şi locul acestei politici în Europa.
La eveniment au participat miniștri ai Agriculturii din douăzeci de ţări membre ale Uniunii Europene.

CONFERINŢA MINISTERIALĂ PRIVIND „DERMATOZA NODULARĂ CONTAGIOASĂ A BOVINELOR”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat, în perioada 8-9 septembrie 2016, la Sofia (Bulgaria), la Conferinţa ministerială privind „Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor”, organizată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Bulgaria și Comisia Europeană.


La această conferință au participat Comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, miniștri ai Agriculturii din Austria, Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Israel, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia și Ucraina, reprezentanți ai autorităților sanitar veterinare din țările invitate, reprezentanți ai EFSA (European Food Safety Authority - Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară).

 REUNIUNEA INFORMALĂ A MINIŞTRILOR AGRICULTURII ŞI PESCUITULUI - AGRIFISH, LA BRATISLAVA

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim Irimescu, a participat, în 13 septembrie 2016, la reuniunea informală a miniştrilor agriculturii şi pescuitului – AGRIFISH, ce s-a desfăşurat la Bratislava, Slovacia. Principalul obiectiv al reuniunii a vizat întărirea poziţiei fermierilor pe lanţul de producţie, panelul de discuţie fiind structurat pe trei părţi - organizarea producătorilor din agricultură şi cooperarea verticală pe lanţul de producţie, transparența pieței și distribuirea corectă a marjelor de profit pe lanțul alimentar şi practici comerciale neconcurențiale.

 

În cadrul întâlnirii s-a încercat identificarea soluţiilor privind îmbunătățirea politicii agricole, în aşa fel încât fermierii să se poată organiza mai bine în forme asociative pentru a fi mai puternici în relaţiile cu marii retaileri. De asemenea, s-au căutat măsuri care trebuie implementate la nivel european pentru a avea transparenţă în cadrul întregului lanţ de producţie.

 VIZITĂ OFICIALĂ  A MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU ÎN IRAN

În perioada 18-21 septembrie 2016, o delegaţie condusă de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Achim Irimescu, reunind reprezentanţi ai cultivatorilor de cereale, seminţe şi ai crescătorilor de ovine din România, a efectuat o vizită oficială la Teheran (Iran), la invitaţia omologului iranian, Mahmoud Hajjati.


Vizita se înscrie în strategia ministrului Achim Irimescu de intensificare a schimburilor comerciale cu ţările din Orientul Mijlociu, fiind precedată de o serie de vizite oficiale în România ale miniştrilor din țările arabe (Iordania, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită) sau întâlniri cu ambasadori ai statelor din regiune (Turcia, Israel etc).
EVENIMENTE NAȚIONALE
FESTIVALUL CEPEI, LA EDIȚIA A 9-A

În data de 3 septembrie 2016, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Achim Irimescu, a participat la Festivalul Cepei, în comuna Periciei, județul Sălaj.

În cadrul celei de-a 9-a ediții a Festivalului Cepei de la Pericei s-a reunit cel mai mare număr de oameni pasionați de ”clisă friptă-n botă și pită cu ceapă picurată” și untură de porc Mangalița!

Hrana este singurul limbaj universal pentru care nu ai nevoie de translator și care îți povestește cu arome, savoare și culoare tainele bucătăriei din care provine. Mâncarea țărănească poartă în ea tainele descoperite abia recent de către specialiști: pentru un trai frumos și sănătos, alimentele locale, proaspete și gătite după vechile obiceiuri reprezintă cea mai bună alegere.
Mai multe informații aici: https://goo.gl/0YHvZx

 
ZIUA PORUMBULUI - EDIȚIA A 7-A

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Achim Irimescu, a participat la cea de-a VII-a ediţie a „Zilei Porumbului”, eveniment organizat de către Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, pe 8 septembrie a.c., în localitatea Orezu, județul Ialomiţa.

Anul acesta, la Ziua Porumbului au fost invitaţi peste 1.500 de agricultori din judeţ şi din ţară, în cadrul manifestării, pe lângă prezentarea producţiilor la hibrizii folosiţi şi a noilor modele de maşini şi utilaje agricole, având loc discuţii despre rentabilitatea culturilor şi problemele întâmpinate în acest an agricol.
Producţia agricolă din anul 2016 este favorabilă, în ciuda unui an destul de secetos. Cu toţii ne dorim ca România să devină cel mai important producător de porumb din Uniunea Europeană. Deocamdată, Franţa cu o suprafaţă cultivată mai mică decât a ţării noastre obţine o producţie mai mare, aceasta şi din cauza faptului că fermierii români nu au posibilitatea să aplice tehnologii adecvate. Ne dorim ca în viitor să apară şi în România cât mai multe ferme comerciale viabile”, a declarat Irimescu.

 
INTERNSHIP LA MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE ȘI LA INSTITUȚIILE SUBORDONATE

În 12 septembrie a.c., ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Achim Irimescu, a avut o întâlnire cu stagiarii de la MADR și de la instituțiile subordonate.
 
În data de 14 septembrie, directorul general al AFIR, David Eugen Popescu, s-a întâlnit cu studenții care au lucrat în cadrul Agenției prin programul de internship al Guvernului României InternshipGovRo2016.
 
Directorul General al AFIR a ținut să sublinieze deschiderea instituției față de acest proiect de internship și să lanseze o propunere studenților:
"Ne dorim o colaborare pentru a vă implica și pe viitor alături de noi în activitatea pe care o desfășurăm. 
Încercați să demarați acțiuni de informare și noi ne vom alătura fără nicio ezitare.
"


REGULAMENTUL PRIVIND ACORDAREA UNOR AJUTOARE PENTRU REDUCEREA PRODUCȚIEI DE LAPTE


APIA informează publicarea Regulamentului privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producției de LAPTE, stabilite la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte de vacă, cu o limitare la un volum total de reducere a livrărilor de lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro.
Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni - perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent - perioada de referință.

Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel:
  • 21 septembrie 2016, ora 13:00, pentru prima perioadă de reducere; octombrie, noiembrie, decembrie 2016;
  • 12 octombrie 2016, ora 13:00, pentru a doua perioadă de reducere: noiembrie și decembrie 2016, precum și ianuarie 2017;
  • 9 noiembrie 2016, ora 13:00, pentru a treia perioadă de reducere: decembrie 2016, ianuarie și februarie 2017;
  • 7 decembrie 2016, ora 13:00, pentru cea de a patra perioadă de reducere: ianuarie, februarie și martie 2017.
Reducerea pentru care se solicită ajutor trebuie să fie de minimum 1.500 kg și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.
Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor atașa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documentelor fiscale care atestă livrările - facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de reducere și în luna iulie 2016. Link aici: http://goo.gl/ckXOtS

 TÂRGUL „APULUM AGRARIA” LA ALBA IULIA

În perioada 23-25 septembrie a.c., la Alba Iulia, s-a desfășurat o nouă ediţie, cea de-a XXV-a, a Târgului „Apulum Agraria”.
Deschiderea oficială a târgului a avut loc vineri, 23 septembrie, începând cu ora 11.00.
În acest an, aproximativ 160 de fermieri și agricultori din județul Alba, dar și din străinătate şi-au prezentat produsele. De la cele mai bune fructe şi legume din gospodării şi culturi, la animale, produse tradiționale, alimente, echipamente și utilaje agricole.

În cadrul sectorului de utilaje și echipamente agricole, agricultorii au găsit atât utilajele folosite odinioară, cât și cele mai moderne cu soluţii optime pentru modernizarea fermei sau gospodăriei.
În cadrul sectorului de păsări, animale mari și mici, au fost expuse găini ornamentale, raţe, fazani și porumbei, diverse rase de bovine, ovine. Partenerii acestui eveniment sunt Asociațiile Județene ale Crescătorilor de Ovine și Bovine, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale, Ecologice și de Casă și Asociația Țara Vinului.
 

 TÂRGUL ANUAL DE ANIMALE DIN VAIDEENI


Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim Irimescu, a participat în 14 septembrie 2016, la „Târgul anual de animale” din Vaideeni, județul Vâlcea.
 
Evenimentul, care a reunit asociaţii de crescători de animale din zece judeţe ale ţării, a fost organizat de Primăria Comunei Vaideeni, în colaborare cu Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine ROMOVIS, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine Pastorul Mioriţa Constanţa, Asociaţia Crescătorilor de Ovine, Caprine şi Taurine Ialomiţa şi Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Giurgiu.
 
Ministrul s-a declarat preocupat pentru identificarea de soluţii pentru atragerea tinerilor către satul românesc, în aşa fel încât aceştia să poată practica o meserie care le aducă un venit foarte bun. De asemenea, Achim Irimescu a precizat că este nevoie de o campanie de promovare a consumului de carne de ovine, întrucât aceasta este foarte sănătoasă.

 PARTICIPAREA MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU LA CONFERINŢA „REDUCEM RISIPA         ALIMENTARĂ. PREŢUIM HRANA!”
 
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat, în 27 septembrie 2016, la conferinţa „Reducem risipa alimentară.Preţuim hrana!”, organizată de asociaţia „Facem România Bine”. Scopul acestui eveniment a fost dezbaterea propunerilor legislative şi a oportunităţilor de acţiune, în sectoarele public, privat şi ONG, în cadrul lanţului de producţie, aprovizionare, distribuţie şi vânzare, în privinţa reducerii risipei alimentare.
 
În deschiderea conferinţei, ministrul Achim Irimescu a explicat că în anul 2013, în cadrul MADR s-a constituit un grup de lucru interinstituţional şi interorganizaţional care are ca obiectiv reducerea risipei alimentare la nivel naţional, cât şi sprijinirea unor iniţiative ale ONG-urilor care activează în acest sector.
Grupul de lucru este în prezent format din peste 25 de entităţi publice şi private, respectiv autorităţi, instituţii şi organizaţii naţionale care au elaborat un Plan de măsuri strategice care au fost cuprinse în Planul Naţional de Acţiune pentru Combaterea Risipei Alimentare, între care evaluarea şi dimensionarea fenomenului risipei alimentare pe întregul lanţ agroalimentar la nivel naţional şi stabilirea unor obiective strategice pe termen scurt, mediu şi lung pentru reducerea risipei alimentare.

 „În cadrul Planului Sectorial de Cercetare – Dezvoltare din domeniul agricol şi de dezvoltare rurală al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe anii 2015-2018, "Agricultură şi Dezvoltare Rurală - ADER 2020", se derulează un proiect de cercetare care are ca temă risipa de alimente – Impactul socio-economic al risipei alimentare la nivel naţional în contextul actual al crizelor legate de securitatea alimentară şi schimbările climatice, primele rezultate referitoare la acest studiu vor fi făcute public în prima parte a anului 2017. Foarte important este însă şi comportamentul nostru de consumatori de produse alimentare: e nevoie să fim mai responsabili în alegerea produselor din magazine, să citim cu atenţie etichetele şi termenele de valabilitate, dar şi mai cumpătați în privinţa cantităţilor de mâncare achiziţionate”, a declarat ministrul în cadrul conferinţei.

La eveniment au luat parte preşedintele Federaţiei Naţionale PROAGRO, Emil Dumitru, conducerea Asociaţiei Române a Cărnii, director executiv, Dana Tănase, a Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, a Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL, Dorin Cojocaru, precum şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Nini Săpunaru, şi deputatul Florin Alexe, iniţiatorul propunerii legislative privind diminuarea risipei alimentare.

PROTOCOL PENTRU EVITAREA DUBLEI FINANȚĂRI A PROIECTELOR
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Compania Naţională de Investiţii S.A., au semnat un protocol de colaborare pentru evitarea dublei finanţări a proiectelor şi asigurarea complementarităţii din cadrul programelor pentru care se asigură implementarea, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - Programul Naţional de Dezvoltare Locală - Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social.
Conținutul Protocolului îl găsiți pe pagina web AFIR: https://goo.gl/9rMbPN

 ACȚIUNE RNDR LA VISCRI ȘI ALMA VII


În perioada 20–21 septembrie a.c., la invitația și sub patronajul Fundației ”Mihai Eminescu Trust” (MET), Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM PNDR) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a susținut, în satele Viscri din județul Brașov și Alma Vii din județul Sibiu, două sesiuni de prezentare a sprijinului financiar pe care comunitățile rurale îl pot primi prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020.

Din partea AM PNDR au participat domnul Mihai Herciu, coordonator Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală - România (RNDR) și domnul Valentin Tudorache, expert-coordonator în cadrul Compartimentului de Dezvoltare Rurală Sibiu.

Moderatorii celor două întâlniri au fost doamna Caroline Fernolend, director MET pentru România și doamna Andra Milcu, expert. La dezbateri au fost invitați prof. dr. Daniel Lang și studenți doctoranzi de la Universitatea Leuphana din Germania, audiența fiind formată din fermieri și reprezentanți ai autorităților locale din comunitățile rurale din Viscri și Alma Vii.

Prezentările din PNDR 2014-2020 au pus accent pe sprijinirea fermei mici, cu precădere pe dezvoltarea activităților agricole în cadrul fermei, dar și în beneficiul accesării sprijinului financiar pentru activități neagricole, ca forme alternative de venit.

Totodată, formele asociative au fost prezentate ca soluție a participării micilor producători la un ciclu integrat de producție și desfacere, având în vedere conceptul actual al Politicii Agricole Comune - de la furcă la furculiță - sau altfel spus, de la producător la consumatorul direct, dorindu-se astfel reducerea numărului de intermediari.



Cele două evenimente s-au încadrat în formatul promovat de MET, fundație care sprijină comunitățile tradiționale locale rurale din România, cu scopul îmbunătățirii nivelului de trai, conservării și valorificării durabile a patrimoniului cultural și natural.
CALENDAR EVENIMENTE - SAVE THE DATE
14-16 Octombrie 2016 - Târg organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentației la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
 10-23 octombrie 2016- Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) găzduiește conferința online "Contribuția fermelor mici la securitatea alimentară și îmbunătățirea resurselor".
 02-06 Noiembrie - INDAGRA 2016
Târg internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei.
 

Editat de REȚEAUA NAȚIONALĂ DE DEZVOLTARE RURALĂ (RNDR)

Contact: 

E-mail: rndr@madr.ro
Website
: www.rndr.ro 

Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91, 021 307 86 79/24

Fax: 021. 307 86 06
 

Copyright © 2016, RNDR. All rights reserved.


Our mailing address is: usr.rndr@madr.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp