Copy
Bekijk deze mail in uw browser

rug
RUG-nieuws / 5 oktober 2016
 

Nobelprijs voor RUG-hoogleraar Ben Feringa

Vanochtend werd bekend dat RUG-hoogleraar Ben Feringa de Nobelprijs voor Scheikunde ontvangt samen met Jean-Pierre Sauvage en James-Fraser Stoddart voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines. Feringa bouwde in 1999 als eerste een nanomotor, waarvoor Stoddart en Sauvage het voorwerk deden. Ben Feringa is sinds 1988 hoogleraar moleculaire nanotechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lees verder »

 

Video: Fascinerende verhalen van Groningse biologen opgetekend in boek

De biologie zit vol fascinerende verhalen. Natuurjournaliste en schrijfster Monica Wesseling interviewde onderzoekers van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences GELIFES. Hun verhalen staan nu in het boek ‘Waarom spreeuwen bloemen plukken en trillende muizen slimmer zijn’, dat gisteren verscheen. Het varieert van onderzoek naar extreme agressie tot de samenwerking tussen kevers en van stampende neushoorns tot de linkspotig- c.q. -handigheid bij muis en mens. Unifocus »

 

Dieren dragen bij aan onze waardering voor groene plekken

Akke Folmer bestudeerde hoe dieren bijdragen aan de band die mensen hebben met groene plekken zowel dicht bij huis als in verder gelegen gebieden. Voor natuurliefhebbers lijken dieren de band met natuurgebieden vooral te bevestigen. De natuur speelt een belangrijke rol in hun levensstijl en daarom nemen ze de tijd en moeite om dieren te observeren, ook in verder weg gelegen natuurgebieden. Dichtbij huis draagt de aanwezigheid van alledaagse dieren voor een breder publiek bij aan de waardering voor groene plekken. Met name vertrouwdheid met alledaagse dieren kan leiden tot een affectieve band met lokale groene plekken. Van alle diersoorten lijken vogels de meest prominente, maar ondergewaardeerde rol te spelen. Lees meer »

 

Wonen in e-waste gebied slecht voor gezondheid van Chinese kinderen

Wonen in een vervuilde omgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar de één ondervindt meer nadelige gezondheidseffecten door blootstelling aan schadelijke stoffen in het milieu dan de ander. Xiang Zeng onderzocht mechanismen die betrokken zijn bij, en de verhoogde genetische gevoeligheid voor, het ontwikkelen van luchtweggerelateerde symptomen. Eén van zijn conclusies is dat Chinese kinderen tussen 5 en7 jaar, die wonen in een gebied waar elektronica wordt gerecycled, hogere hoeveelheden lood in hun bloed hebben en een verminderde longfunctie. Lees meer »

 

Oratie: Zelfregulatie en adaptatie bij hersenletsel

In haar oratie betoogt Joke Spikman dat een klinisch neuropsychologisch begrippenkader van belang is bij het onderzoek naar de ingrijpende gevolgen van hersenletsel. Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van methoden om stoornissen in zelfregulatie en adaptatie te kunnen meten en behandelen, waarbij de relevantie voor de patiënt en diens dagelijks functioneren voorop staat. Daarbij wordt ook onderzocht in hoeverre persoonlijke factoren, zoals de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat en stressregulatie, bepalend zijn voor herstel en aanpassingsvermogen van de patiënt. Lees meer »

 
 

Promoties

 
 


 
De Rijksuniversiteit Groningen is een mondiaal georiënteerde research universiteit, geworteld in Groningen, City of Talent. Bevindt zich op invloedrijke ranglijsten in de top 100. Is geliefd bij studenten en medewerkers uit binnen- en buitenland. Zij worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen; talent krijgt de ruimte, kwaliteit staat centraal. De universiteit werkt actief samen met maatschappelijke partners en profileert zich op de thema’s Healthy Ageing, Energy en Sustainable Society.
 
 
  rug Afmelden  Contact  
 
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Rijksuniversiteit Groningen · P.O. Box 72 · Groningen, Gr 9700 AB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp