Copy
3:e Våningens nyhetsbrev v 40. Kan du inte öppna brevet? Läs det i din browser
 
 

HUNGER, GLUPSKHET, ÅTRÅ, BEGÄR, TÖRST, DESPERATION

Vi fortsätter vårt japanska tema och gästas i oktober av SU-EN, en av Sveriges främsta utövare av den japanska performancedansen butoh. Temat för hennes föreställning Voracious är en rad kroppsliga behov och erfarenheter. Föreställningen bjuder bokstavligen på sinnerliga förnimmelser av förruttnelse och förfall och vad passar väl bättre än att en kulen höstdag på riktigt inandas höstens förmultning? Vår japanska stenträdgård håller också fortsatt öppet och vi bjuder in till en rad lördagsprogram hösten ut.

Varmt välkomna till 3:e Våningen i oktober! 

VORACIOUS – GLUPSKHETENS KROPP

SU-EN Butoh Company // 12–14 oktober kl 19:00

Butoh (japanska mörkrets dans) är en svårdefinierad konstform, närmast ett slag av performancedans, som skapades 1959 i Japan. Butohns uttryck är oftast absurt, ibland närmast groteskt, med fokus på provokativ kroppslighet och tabubelagda ämnen. SU-EN har tagit butohn från Japan till Sverige och har haft en betydande roll för denna explicita danskonst och dess utveckling. Vi är därför mycket glada över att kunna erbjuda göteborgspubliken möjligheten att se hennes föreställning Voracious. Här fokuserar SU-EN på hunger, glupskhet, åtrå, begär, törst och desperation. Sällan är scenkonst så grotesk och vacker på samma gång!

Föreställningen Voracious andas jord och föruttnelse. Hungerskrik. Men är också en kärleksakt där kroppen vill smaka och äta av världen för att att bli ett med den. En evig cirkel av liv och död. Rösten är central i verket både som del av ljudbilden och som egen ”kropp” i koreografin. SU-EN har under de senare åren börjat experimentera med en slags ljudresonans genom rösten, som ligger nära butohkroppen. Hungern har sina speciella ljud, hungerskrik, ilskna rop av desperation, gnyende, sorgesång, vaggsång. Andning.

Butoh-dansaren ser livet som ett ständigt pågående sönderfall. Ett liv i kris. Där något dör, föds det samtidigt något nytt. Till skillnad från västerlandets uppdelning i kaos och ordning förenar Butoh enligt buddistisk tanketradition de båda begreppen. Dansaren utplånar sitt ego för att bli enbart kropp. En omedveten, gränslös sådan. Kroppen är och blir en del av alltet, vilket omfattar livets samtliga aspekter av ljus och mörker, gott och ont, vackert och fult, människa och natur, och liv och död. – SU-EN

I anslutning till föreställningen 12-14 oktober visas också videoverket "Voracious" i 3:e Våningens foajé. 

SU-EN BUTOH COMPANY
Grundades 1992 i Tokyo. Sedan 1997 har verksamheten sin bas i Haglund Skola i Almunge nordost om Uppsala. Arbetet leds av koreografen SU-EN som etablerat konstformen i Sverige. Kompaniet turnerar internationellt, har workshops över hela världen och arbetar med gränsöverskridande dans- och konstprojekt. SU-EN studerade i Japan hos Tomoe Shizune & Hakutobo där legenden Yoko Ashikawa verkade, samt vid Yoh Izumo school of Jiuta-mai. www.suenbutohcompany.net


Biljetter:
160 SEK ordinarie pris.
120 SEK för pensionär, student, arbetssökande.

Köp online på Tickster:
12 oktober kl 19:00
13 oktober kl 19:00
14 oktober kl 19:00

Förhandsboka:
3:e Våningens bokningstelefon 0702-721771 eller e-post bokning[a]3vaningen.se

Läs mer på 3:e Våningens hemsida >>

VAD ÄR WABI-SABI? – SAMTAL OM JAPANSK ESTETIK OCH TIPS FÖR EGET SKAPANDE 

Japanlördag i 3:e Våningens japanska stenträdgård // 8 oktober kl 14:00

Under ett antal lördagar levandegör vi 3:e Våningens japanska trädgård med flera spännande akter. Näst på tur står konstvetaren och japankännaren Stefan Ostrowski som i samtal med trädgårdsmästaren Ove Elvstam kommer att dela med sig av kunskap om japansk estetik. 

Samtalet kommer främst att cirkulera kring begreppet "wabi-sabi", samt några andra anknytande begrepp. Vi kommer ges en ingång i estetiken kring te samt några råd om hur man kan använda wabi-sabi i sitt eget skapande. Det kommer också ges exempel på hur japaner som arbetar i projekt använder s.k. Daruma-dockor i sina arbeten, enklare material för detta finns på plats och möjlighet att prova på själv för den som vill!

*Wabi-sabi står för en allsidig japansk världsåskådning eller estetik kring att godta det övergående. Estetiken beskrivs ibland som en skönhet som är "bristfällig, tillfällig och ofullständig". 

STEFAN OSTROWSKI är konstvetare med kinesisk och japansk inriktning. Han har diplomexamen och en MA från London i detta ämne samt en svensk MA i konstvetenskap. Professionell bakgrund: reklambranschen. Han har stort intresse för japansk tekeramik från 1500-talet och framåt, åt det felbrända, trasiga och lagade som vördas som japanska nationalskatter. 

OVE ELVSTAM är trädgårdsmästare med särskilt intresse för Japan. Han bla. deltagit i arbetet med att anlägga Botaniska Trädgårdens japanska stenträdgård. 

8 oktober kl 14:00. Valfri entréavgift. 
 

KOMMANDE JAPANLÖRDAGAR

15/10 GUNILLA WITT, dikter och ANNA SVENSDOTTER, tvärflöjt. Poesiläsning och musik i växelverkan. 
22/10 NONAKA KUMIKO, traditionell noh-flöjt, långväga gäst från Japan. 
29/10 ELSBETH BERG, viola, spelar musik av kompositören Xenakis, med dansinslag.
12/11 FRAUKE, butohdansare. Performance i trädgården, en förkortad version av verket Wolf - Moon som turnérat internationellt under 2016
19/11 STAFFAN SVENSSON, trumpet. GUN LUND, dans.
26/11 LISA NORDSTRÖM, kompositör/producent, film och ljud ur musikprojektet Sonica Sequence som genomfördes i Japan i våras. 
3/12 CHRICHAN LARSON, cello, spelar musik av kompositören Xenakis. 
14/1 ISA MARIA KVENSLER, dansare, koreograf. Japansk teceremoni.

Läs mer på 3:e Våningens hemsida >>

VÄLKOMNA TILL VÅR JAPANSKA STENTRÄDGÅRD

Försökshallen // 10/9 2016 – 15/1 2017 


I samarbete med japanske trädgårdsdesignern Sachimine Masui, som gästade oss från Japan i början av september, har vi anlagt en japansk stenträdgård i vår utställningshall. 

Trädgården är öppen till januari 2017 och vi uppmuntrar dig som känner för en stunds stillhet och meditation att gärna kika in och landa här en stund. Stenträdgården är inspirerad av det västsvenska landskapet och visuellt för denna rumsliga installation tankarna till såväl japansk traditionell trädgårdskonst som till den göteborgska trädgården. 


UTSTÄLLNINGEN ÄR ÖPPEN
Onsdag-söndag kl 12.00-16.00
Fri entré


Läs mer på 3:e Våningens hemsida >>

3:e Våningen

Hemsida | Facebook | Vimeo | Instagram  



Besök oss:
3:e Våningen
Sockerbruket 9
Göteborg 414 51
Sweden

Add us to your address book


 
 
Copyright © 2016 3:e Våningen, All rights reserved.
 


Email Marketing Powered by Mailchimp