Copy

- Turneringer -

Oktober 2016

Turneringer i oktober
8.10. DM-kvalifikation i Aarhus
9.10. DM-kvalifikation i Roskilde 
14.10 Miniturnering på Casino Marienlyst
20.-23.10. EM (på dansk grund!)

Kommende turneringer
5.11 Chang Open 5
12.-13.11 Det individuelle DM
13.11 DM i speedbackgammon 
18.11. Vesterbro Backgammonklubs Cafemesterskab 2016 
17.-19. 2. 2017 MPT Backgammon 2017 

EM nærmer sig

Af Taus Bøytler

Det danske landshold er klar til EM - Er du?
Så er der under tre uger til Europamesterskabet i backgammon. Den vakse læser af nyhedsbrevet vil selvfølgelig allerede vide, at turneringen afholdes i Helsingør i dagene 20.-23. oktober 2016. 

I skrivende stund har 97 spillere annonceret deres deltagelse i den individuelle turnering, mens 15 hold er klar til holdturneringen. 

Blandt danskerne finder vi blandt andre Anders Nielander, der vandt Nordic Open i 1999, Peter Hallberg, der vandt VM i 2004 og selvfølgelig også de skrappe landsholdsspillere

Forhåbentlig kan du læse en masse om den danske medaljeregn i det nyhedsbrev, der bliver udsendt til november. Held og lykke til alle danskere! 

Landstræneren har ordet

Af Taus Bøytler

Michael Weile - Landstræner og skrap backgammonspiller
Så nærmer EM sig. Heldigvis. Nyhedsbrevet har sat Michael Weile, den ene halvdel af den danske landstrænerduo, i stævne til en snak om forventningerne til det forestående mesterskab. 

Hvad er dine forventninger til Danmarks indsats ved det kommende EM?

Michael: "Man skulle være en skidt landstræner, hvis man ikke går efter guldet, med det potentiale vi har på holdet, men målet er helt klart at komme i semifinalen i første omgang, som meget gerne skulle munde ud i endnu en medalje."

Som landstræner har du naturligvis et indgående kendskab til spillerne på det danske landshold. Derudover spiller du også selv på holdet Soirée Dansante med én af landsholdsspillerne – den tidligere ranglisteetter, Freddie Noer. Hvordan vil du beskrive ham som backgammonspiller? 

Michael: "Freddie er én af de gamle rutinerede spillere, som startede tilbage i 1992. Han er desuden en af de mest systematiske spillere, jeg kender. Han er meget grundig med at få optaget og analyseret sine kampe og få sat alle sine fejl i system, således at han kan træne sine fejl via et program, han selv har programmeret.

Han er et matematisk geni og arbejder dagligt med at få sin fejlprocent ned. Det er ikke tilfældigt, at han er blevet så god; det er benhårdt arbejde.
"

Det er jo nogle skrappe folk, der repræsenterer Danmark. Hvor langt er de fra at være nået det punkt, hvor de ikke kan blive bedre?

Michael: "Der er ikke nogen af dem, der spiller PR (performance rating, som er det som analyseværktøjet,Extreme Gammon, måler spilstyrke i, red.) under 2.0 i snit, så der er et stykke vej endnu. Men en del af dem er dygtige til at spille ”manden” og laver derved nogle små cubefejl, der gør, at man ikke kan spille PR under 2.0. Vi kommer helt sikkert til at se, at initiativer som XG Masters og BMAB (Backgammon Masters Awarding Body, red.) vil fortsætte med at rykke niveauet."

Du er jo en del af en landstrænerduo, der ud over dig selv består af Theis Rasmussen. Hvilke roller har I hver især omkring landsholdet?

Michael: "I sin tid var der jo faktisk kun bud om en enkelt landstrænerpost, men da vi havde vidt forskellige oplæg til, hvad landstræneren skulle lave, spurgte DBgF, om vi ikke ville dele posten og supplere hinanden.

Jeg står primært for markedsføring, f.eks. kommunikationen på de sociale medier og indhentning af sponsorstøtte. Theis har været den mest toneangivende angivende i forhold til udvælgelseskriterier og det tekniske setup, når vi er ude at spille (optagelse af kampe og streaming). Holdet sætter vi i fællesskab, når vi kender modstanderne.
"

Hvad er bedste råd til læringsivrige backgammonspillere, der ønsker at dygtiggøre sig – uanset deres udgangspunkt?

Michael: "Man skal ud og spille live turneringer, blande sig i miljøet, og spørge de bedre backgammonkollegaer til råds, når man er i tvivl om positioner, cube actions samt andre ting omkring spillet.

Hvis man vil løfte spillet yderligere, skal man få noteret og analyseret nogle af de vigtige kampe, man spiller. Det resultat der kommer via analysen skal studeres, så man forstår, hvorfor man får bestemte typer af fejl, og det gøres bedst ved at have en kammerat eller flere til at gennemgå fejlene i sine kampe, sammen med en selv.
"

Martin Christiansen vinder Sommercup Jylland

Af Taus Bøytler

Martin Christiansen er specialist i kampe til 25 point
Med en rating på 972,12 lå det ikke ligefrem i kortene, at Martin Christiansen skulle vinde Sommercup Jylland 2016, hvor var blot seedet 10 blandt de 12 deltagere. Men med fire ud af fem sejre i det indledende puljespil kvalificerede Martin sig til finalen mod Jørgen Mohr Poulsen, der også blev besejret. Nyhedsbrevet har mødt Martin til en snak om den flotte præstation. 

Den 21. august 2016 vandt du Sommer Cup Vest ved at besejre Jørgen Mohr Poulsen i en kamp til 25 point. Ifølge ratinglisten havde du blot 23,5 % chance for at vinde opgøret, men alligevel løb du med sejren. Hvordan ser du tilbage på den præstation?

Martin: "Jeg var faktisk sygt heldig i den kamp – det var så slemt, at jeg havde det helt dårligt med at vinde på den måde, og Jørgen syntes naturligvis heller ikke, at det var skide fedt. Men han tog det nu pænt, omstændighederne taget i betragtning, for det må virkelig have været surt:) 

I det hele taget har jeg være temmelig heldig gennem hele cuppen, selv om jeg da også synes, at jeg har spillet hæderligt backgammon i de fleste af kampene. Men det var en stor glæde for mig for første gang at have lavet så fint et resultat. Nu venter jeg bare på, at resultatet også dukker op på min spillerprofil i DBgF, haha.
"
 
I det indledende puljespil vandt du fire af de fem kampe. Hvordan synes du en kamp til 25 point adskiller sig fra en almindelig caféturneringskamp til eksempelvis 7 point?

Martin: "Det er meget federe at spille de lange kampe – måske fordi heldet dér som regel spiller en langt mindre rolle end i de korte kampe, og man får mere tid til at vende en kamp, som starter dårligt ud. Man kommer også meget mere ind på modstanderens psyke og spillestil, og det kan man jo undertiden udnytte til sin egen fordel…

Men generelt synes jeg, at hyggen og liren er meget større i de lange kampe - simpelt hen fordi man sætter sig op på en helt anden måde end til en 7-pointskamp: Der står som regel meget mere på spil, og man ved, at nu skal man skal koncentrere sig i mange timer i træk – det er simpelt hen en større præstation. Og følelsen af sejr efter en 25-pointskamp som underdog er intet mindre end berusende:)
"
 
Du har været medlem af forbundet siden 2005. Hvad er din bedste backgammonoplevelse?

Martin: "Uhauha, det er et svært spørgsmål. Jeg har jo næsten kun spillet lokale ugeturneringer og holdturnering i dårligste række, så det bedste er jo nok den nyligt overståede sommercup. Ellers kan jeg desværre ikke lige sætte fingeren på noget bestemt igennem alle disse mange år…"
 
Din statistik mod Inge Christoffersen er 23-38 (37,7 %). Har du lagt en strategi for, hvordan du kommer i plus?

Martin: "Haha, ja det har jeg da! Strategien er at hælde noget bedøvende i hendes kaffe eller stjæle hendes briller… for at slå hende på dygtighed ville kræve, at mit generelle niveau skal løftes til et langt højre stadie, end det er i dag. F.eks. ville det kræve, at jeg skulle lære at tælle pips, hahaha."
 
Har du planer om at deltage i Europamesterskabet i backgammon, der som bekendt afholdes i Helsingør i slutningen af oktober?

Martin: "Ja, og jeg har faktisk meldt mig til allerede for længe siden. Umiddelbart kunne det jo synes som en måde at smide flere tusinde kroner væk på med usvigelig sikkerhed (det synes min kone:)), men jeg ser rigtig meget frem til et anderledes, hyggeligt samvær med de andre Århus-spillere, som jeg skal bl.a. skal bo med – det er jo en helt anden form for samvær, end når man er til en éndagsturnering.

Det bliver også spændende at møde nogle udenlandske spillere, som man ikke aner noget som helst andet om, end at de formodentlig er rigtig dygtige. Og til sidst: når sådan en underdog som mig kan vinde seks ud af syv 25-pointskampe i Sommercup Jylland, hvorfor skulle jeg så ikke også kunne blive europamester:)? Det naive håb lever jo i os alle, og når alt kommer til alt, er det så ikke netop dét, som holder os i gang på trods af nederlag? :)
"

Langebro sejrede til BG 1/2 Marathon

Af Taus Bøytler

Haff & Co. rensede af i Jægersborg
BG 1/2 Marathon er en turnering, hvor deltagerne får lov at prøve kræfter med en række forskellige discipliner inden for backgammon. I år blev turneringen vundet af Langebro, der stillede med Steen Haff, Patrick Toxværd og Jan Petersen. Nyhedsbrevet har mødt Steen Haff til en snak om sejren, Langebros hårde start i elitedivisionen plus det løse. 

Den 3. september vandt du BG 1/2 marathon sammen med dine holdkammerater Jan Petersen og Patrick Toxværd. Hvorfor var det netop jer, der løb med sejren i den turnering?

Steen: "Vores set-up lykkedes så optimalt, som vi kunne ønske. Vi var jo kun 3 på holdet og vidste dermed, vi skulle spille alle kampe. Herefter drøftede vi vores styrker og svagheder på holdet, og satte holdet op til hver enkelt kamp."

I tredje runde af turneringen skulle to spillere fra hvert hold spille formatet Foursome, hvor man skiftedes til at træffe en beslutning på holdets vegne uden på noget tidspunkt at tale sammen. Hvad er din oplevelse af at spille det format?

Steen: "Det er et anderledes og sjovt format som jeg, i al beskedenhed, selv fandt frem til sammen med Ulla Hansen. Udover at det er morsomt at spille, giver det også stor mulighed for læring, da man tvinges til at evaluere sin makkers træk.

Jeg vil tro, at det her er vigtigt, at de to der spiller er ret skarpe, så der er enighed om, hvornår man skal satse på at vinde fra et bagspil, hvornår man skal prime og hvornår man skal satse på ræset. Det siger lidt sig selv, at det nemt kan gå galt, hvis den ene forsøger at prime, mens den anden forsøger at komme i bagspil.

Det kan sikkert også være en udfordring, hvis den ene i teamet har en meget offensiv stil, mens makkeren hælder til det defensive.
"

Der blev også spillet en masse speedbackgammon til turneringen. Hvad synes du om at spille speed?

Steen: Speed er sjovt og underholdende, og jeg tror kun vi har set begyndelsen på speedgammon. For at højne interessen for backgammon i bredere sammenhænge, tror jeg, at der skal være mere action, end man ser ved store turneringer som Nordic Open og Holdturneringen. Medmindre man er nørd, er der ikke meget sjov i at se på lange overvejelser omkring flytning af 64 i et åbningsrul."

Var der overhovedet nogen til turneringen, der ikke vandt sponsorpræmier?

Steen: "Jeg tror, at selv lilleputspillerne på bane 4 fik kaffe med hjem:)"

Dit hold, Langebro, er kommet skidt fra start i holdturneringen, hvor I har tabt de fire første runder. Hvad gør I for at få vendt skuden?

Steen: "Av, av, av. Ja vi er kommet dårligt fra start. Selv når jeg fratrækker de knebne nederlag i DMP, så er det ikke godt nok. Det er nu gået op for os, at vi ikke er favoritter, når vi møder vores modstandere, og jeg tror, at vi bliver nødt til at justere ikke bare en enkelt ting for at slutte på den forjættede 9. plads.

Vi må fokusere på at blive bedre på hvert enkelt bræt, men det er jo en længere proces, og kan derfor ikke stå alene. For at få de sidste marginaler i kampene skal vi finde det optimale set-up, når vi selv har hjemmebane. Vi har en super dygtig kaptajn (Jan P), dog er det hele holdets pligt at byde ind med forslag til, hvordan vi skal møde modstanderne på dagen, så vi opnår det bedste resultat.
"

Pawlik & Kean vinder DM Doubles

Af Taus Bøytler

Tommy Kean og Katrine Pawlik vandt det fineste metal i Roskilde. 
2016-udgaven af DM Doubles blev afviklet i hyggelige omgivelser på Pipers Hus i Roskilde. 16 par havde fundet vej til Roskilde, hvor resultaterne blev som følger: 

Danmarksmestre: Katrine Pawlik & Tommy Kean
Runner-ups: Peer Seipelt & Jacob Markussen
Nummer 3: Kenneth Holt & Saban Simsek
Nummer 4: Christian Munk-Christensen & Hans Kristian Mathiesen
Nummer 5: Marianne Petersen & Jens Christian Pedersen
Spurt: Mogens Dreier & Maj Falsig / Martin Kruse Olsen & Robin Neumann

Nyhedsbrevet har mødt en af vinderne, Tommy Kean, til en snak om sejren. 

Den 27.-28. august vandt du DM Doubles sammen med Katrine Pawlik. Hvordan ser du tilbage på den præstation?

Tommy: "Det var dejligt endeligt at få en turneringssejr efter længere tids tørke, dog i en periode hvor jeg heller ikke har været super aktiv. Vi var dog ret heldige, måske ikke set isoleret på vores kampe, men set i et større perspektiv.

Vi vandt med 13 sejre ud af 20 mulige, så vi må nok erkende, at det hele flaskede sig for os. Det var alligevel en dejlig følelse, og jeg er utrolig glad for resultatet. Det var i øvrigt en virkelig hyggelig turnering med en utrolig venlig beværtning - tak til arrangørerne!
"

Efter det dramatiske brud i BK 2007 var der nok ikke mange, der havde set det komme, at du og Katrine ville stille op sammen. Hvordan fandt I på det?

Tommy: "Jeg havde meldt mig til DM doubles, inden jeg havde fundet en makker. Katrine spurgte, om vi skulle spille sammen, og så simpelt var det. Det var aldrig en tanke at sige nej, Katrine og jeg har altid haft det rigtig godt sammen.

Vi er begge ret passionerede, når vi debatterer, men der var aldrig noget ”ondt blod”, selvom der var nogle mindre uenigheder ved BK2007s ophør, hvor jeg selvfølgelig havde ret:)
"

Fra og med sæsonen 2016/2017 er du begyndt at spille for Ringsted Backgammonklub, der jo er kendt for at stå for en masse festlige arrangementer. Hvad er det bedste ved at være på holdkortet i Ringsted?

Tommy: "Det er en fest hver torsdag:) og jeg er både glad og stolt over at være på holdet. Det er en ære og så er jeg endda blevet holdkaptajn. Det er jo en klub, hvor hyggen er prioriteret, men der er samtidigt plads til ambitioner. 

Sammenholdet i hele klubben er nok det, som jeg holder mest af. Det er fantastisk at mærke støtten fra hele klubben, når man er ude at spille.
"

Hvilke hold vurderer du til at være de stærkeste i 1. division i sæsonen 2016/2017?

Tommy: "Søernes Ølbar har et stærkt hold, hvis de kan undgå at bruge Clement Lessél:), så de skal nok klare sig godt. Klaps er et super rutineret hold. Ok, jeg siger det bare ligeud - de er det grå guld. Jeg har mødt dem mange gange, og de kan stille et rigtigt stærkt hold, der kan gøre sig gældende helt i toppen af poppen.

 Horsens ser også ud som et stærkt hold, og jeg er spændt på, hvordan de præsterer, når de skal møde nogle af de stærke københavnerhold. Udover de tre, håber jeg på, at Ringsted kan blande sig i topstriden, men vi må nok påtage os rollen som outsidere.
"

Din statistik mod Andreas Becher er 3-11. Er der simpelthen tale om klasseforskel, når I mødes?

Tommy: "Becher er en stjerne, og jeg har også selv lagt mærke til den statistik.I starten af vores indbyrdes opgør har han formentlig været en hel del bedre end mig, hvor jeg føler, at jeg er kommet lidt tættere på hans niveau de senere år. 

Vi har ikke fået noteret mange af vores kampe, så målt på hvad computeren mener, så er jeg lidt på bar bund i forhold til hvem der er bedst, men målt på resultater, så må jeg bare bøje mig i støvet. Hvis jeg kan få nogle odds, der afspejler statistikken, så tager jeg gerne et bet på både PR og resultat!
"

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp