Copy
View this email in your browser
TOPGGz keumerk voor het Dok Rotterdam

TOPGGz keurmerk voor het Dok

Op 13 oktober jl. heeft het bestuur van de Stichting Topklinische GGz het keurmerk toegekend aan het Dok Rotterdam Zorglijn Forensische ADHD, onderdeel van de Kijvelanden. We feliciteren deze afdeling van harte!

Hier treft u alle informatie aan over deze nieuwe TOPGGz afdeling. Het persbericht van het het Dok vindt u hier.

Bovendien is het keurmerk voor het Centrum Angststoornissen Overwaal, onderdeel van Pro Persona geprolongeerd na een reguliere hervisitatie.
Informatie over alle TOPGGz-afdelingen vindt u hier: Zoek een TOPGGz afdeling.

In 2017 viert TOPGGz haar 10 jarig bestaan


Dat vieren we graag met u!

Op woensdag 8 maart 2017 organiseren we daarom het jubileumcongres 'Wissel-Werking: 10 jaar TOPGGz, zitten we op het goede spoor' in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

Voor meer informatie, programma en aanmelden:

Aankondiging Jubileumcongres
 

TOP Consortium dient subsidieaanvraag in bij ZonMw

Op 18 februari werd het Transdiagnostisch Onderzoek Psychiatrie TOP Consortium opgericht door de hoogleraren verbonden aan TOPGGz. Inmiddels heeft het consortium een subsidieaanvraag ingediend bij ZonMw voor de subsidieronde Middellange projecten voor de ggz. De afdelingen angststoornissen, depressie, somatische symtoom stoornissen en eetstoornissen van GGz Breburg, GGz inGeest, Altrecht en Rivierduinen participeren in deze aanvraag.
Voor meer informatie: prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis

De kweekvijver van Parnassia Groep

Parnassia Groep ondersteunt al jaren actief afdelingen en teams met TOPGGz-ambities. Wie kan onderbouwen dat er voldoende basis is voor het verwerven van het TOPGGz-keurmerk én een gedegen plan van aanpak kan overleggen, krijgt gedurende een aantal jaren financiële ondersteuning om die ambities ook waar te maken. Dit beleid werpt zijn vruchten af. Naast de vijf TOPGGz-afdelingen die Parnassia Groep kent, zijn er inmiddels acht aspirant TOPGGz- afdelingen. Jaarlijks maakt Parnassia Groep met hen afspraken over de te behalen doelen en monitort de voortgang. Desgewenst organiseert de Parnassia Academie, de opleidings-, onderzoeks- en kennisorganisatie van Parnassia Groep, een proefvisitatie. De afdelingen hebben inmiddels zelf het initiatief genomen twee maal per jaar bijeen te komen om van elkaars ervaringen te leren.
 
Meer informatie: Rob van Dijk, contactpersoon TOPGGz Parnassia Groep

De Nationale Zorginnovatieprijs

Op iedere TOPGGz afdeling worden innovaties ontwikkeld. Zorginnovatie.nl biedt een platform om deze innovaties te delen met anderen. Niet alleen om kennis te delen, maar ook om de innovatie te versnellen.
Daarnaast wordt ieder jaar de Nationale Zorginnovatieprijs van 15.000 euro toegekend. Meedoen voor 2017? Je kunt nu je innovatie al aanmelden op het platform.
Klik hier voor meer informatie.
 
Patiëntperspectief

Ex client vertelt over herstel bij SOLKnet

Op woensdag 28 september vond weer een bijeenkomst plaats van SOLKnet, het gemeenschappelijk initiatief van regiobestuur KNMG, Topklinisch Centrum voor Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) van GGz Breburg, en Kenniscentrum Lichaam en Geest, in het Auditorium van GGz Breburg (Lage Witsiebaan 4, Tilburg).

Het doel van deze bijeenkomsten is casuïstiek in te brengen door en voor leden van SOLKnet voor adviezen ten aanzien van diagnostiek, behandeling en verwijzing. Met deze casuïstiek besprekingen wordt beoogd het samenbrengen van behandelaars geïnteresseerd in SOLK en experts op dit vlak, zoals bijvoorbeeld ook gebeurt bij oncologie besprekingen. Deze bijeenkomsten zijn geaccrediteerd.

Af en toe wordt er een spreker uitgenodigd.

Deze keer werd het bespreken van casuistiek gevolgd door een voordracht van een ex-client: Mw. Deborah de Poorter vertelde hoe zij een conversiestoornis kreeg, hoe zij dat ervaarde en wat heeft bijgedragen aan haar herstel.

Deborah de Poorter, schrijfster van het boek “Het valt wel, maar niet mee!” en de gelijknamige blog hetvaltwelmaarnietmee.nl kampte vijf jaar met een conversiestoornis. Ze werd opgenomen in het COLK te Gorinchem en werkte vervolgens jarenlang aan haar herstel. Sinds 4 jaar is ze klachtenvrij, hersteld en geeft ze o.a. lezingen en workshops over haar ervaringen met de conversiestoornis. In 2017 komt haar tweede boek uit, een informatief handboek over de conversiestoornis.

Berichten van de TOPGGz afdelingen

Inhoudsopgave

Bipolaire stoornissen
Dubbele diagnose
Forensische psychiatrie
Kinder- en jeugdpsychiatrie
Ontwikkelingsstoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen
Psychosomatiek (en aanverwante aandoeningen)
Psychotrauma
Stemmingsstoornissen
Verslaving
Verslaving

The neuropsychology of alcohol use disorder: A multimethod evaluation of cognition and illness insight


Promotie Serge Walvoort – Programma Manager Centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen.

Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot cognitieve stoornissen en een beperkt ziekte-inzicht in de eigen problematiek waardoor de uitkomsten van zelfrapportagevragenlijsten kunnen worden beïnvloeden. Het proefschrift onderzocht cognitie en ziekte-inzicht bij alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen door middel van de volgende methoden: classificatie, zelfrapportage (inclusief correctiemethoden), beoordelingsschalen (zelf en anderen), en een zelfrapportagevragenlijst met een systematische evaluatie door de clinicus. Daarnaast werd de vereiste abstinentietermijn voor het uitvoeren van betrouwbare neuropsychologisch diagnostiek onderzocht.
Walvoort concludeert dat bij alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen:
  1. neuropsychologisch onderzoek noodzakelijk is om informatie te vergaren over het cognitief functioneren en de mate van ziekte-inzicht;
  2. een abstinentietermijn van ten minste zes weken vereist is;
  3. kennis van de vertroebelende effecten van alcoholonttrekking, alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen, en een tekort aan ziekte-inzicht op zelfrapportagevragenlijsten noodzakelijk is om de behandeling beter en effectiever in te richten.

Serge Walvoort (1972) heeft in 2012 de registratie klinisch neuropsycholoog behaald. Hij is werkzaam als programmamanager bij het Topklinisch Centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen van Vincent van Gogh in Venray. Zijn werkzaamheden bestaan uit patiëntenzorg, klinisch wetenschappelijk onderzoek, lesgeven en management. Daarnaast is hij praktijkopleider klinische neuropsychologie bij GGZ Oost-Brabant.

Openbare verdediging
Op vrijdag 4 november 2016 om 10.30 uur in de aula van de Radboud Universiteit zal Serge zijn proefschrift verdedigen.
Faculteit: Faculteit der Sociale Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. S.J.W. Walvoort
Promotor(es): prof. dr. J.I.M. Egger, prof. dr. R.P.C. Kessels
Copromotor(es: dr. P.T. van der Heijden
Stemmingsstoornissen

Positive CGT – een shocktherapie

Afdeling stemmingsstoornissen van Virenze Riagg Maastricht is bezig met een aantal onderzoeken naar positieve cognitieve gedragstherapie (CGT). Positieve CGT is gericht op het identificeren van sterktes en betere momenten – in de betere momenten liggen tenslotte de sleutels voor vooruitgang. Samen met oefeningen specifiek gericht op het bevorderen van positieve emoties wordt er, door het uitvergroten van sterktes en uitzonderingen op problemen, gewerkt aan herstel van depressie. Het overschot aan negatieve gevoelens krijgt relatief weinig expliciete aandacht. Een shocktherapie, zoals een van de cliënten het noemde, want de depressie fluistert je steeds weer in dat alles slecht, hopeloos en negatief is. Toch geven clienten er de voorkeur aan, ten opzichte van traditionele cognitive gedragstherapie, blijkt uit onze net afgeronde qualitatieve studie.
 
Dr. Nicole Geschwind, Maastricht University, Clinical Psychological Science; Virenze Riagg Maastricht, afdeling stemmingsstoornissen.
Onderzoek in samenwerking met Frenk Peeters, Fredrike Bannink, en Emke Bosgraaf.
Psychotrauma
Ellen Mogendorff reikt het TOPGGz keurmerk uit aan Pim Scholte, psychiater bij Equator

Equator - populair bij verwijzers - viert TOPGGz certificering

De Equator Verwijzersdag – op 5 oktober in Diemen – trok opmerkelijk veel verwijzers vanuit diverse instellingen en ketenpartners. De aanwezigen werden door de verschillende expertise teams op de hoogte gebracht van de actuele ontwikkelingen binnen Equator. De presentaties van ‘Seksueel geweld en uitbuiting’, ‘Ongedocumenteerden en psychotrauma’, en ‘Herstel-ondersteunende zorg’ werden algemeen zeer interessant en informatief gevonden.
 
En daarnaast was er iets te vieren!
Onlangs heeft de Stichting Topklinische GGZ aan Equator het TOPGGz keurmerk toegekend. Aan het einde van de verwijzersmiddag werd dit keurmerk op feestelijke wijze uitgereikt door Ellen Mogendorff - directeur van TOPGGz - aan Pim Scholte, oprichter en inhoudelijk boegbeeld van Equator. Ellen toonde zich enthousiast over de verwevenheid van behandelinnovatie en wetenschappelijk onderzoek bij Equator. Lees meer

Promotiestudie bij Centrum ’45 over nachtmerries

Nachtmerries bij patiënten in de GGZ zijn goed te behandelen. Dat is de uitkomst van een promotieonderzoek van Annette van Schagen, die op 7 oktober in Utrecht promoveerde.
 
Eén op de drie patiënten met psychische stoornissen blijkt ook last te hebben van ernstige nachtmerries, maar meestal wordt daaraan weinig aandacht besteed. Toch blijkt een effectieve behandeling goed mogelijk te zijn.
Meer informatie kunt u krijgen via: mail@centrum45.nl
Links: Bassam Dak Albab (44), gevlucht uit Damascus. Rechts: Kamar Yazji (27), gevlucht uit Aleppo Foto’s: Jiri Buller / de Volkskrant

Centrum ’45 genomineerd bij publieksprijzen van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI)

Centrum ’45 hoort met het project ‘Meergezinsgroepen voor Syrische gezinnen’ bij de 6 (uit 49) genomineerden, die ter verkiezing worden voorgedragen aan het publiek.
Het project is vergelijkbaar met het project van de meergezinsgroep in Alphen a/d Rijn, waarover onlangs in de Volkskrant een artikel is verschenen. Nu worden twee gezinsgroepen voorgesteld in Hilversum en Duin en Bollen.
 
Het project werd ingediend door Trudy Mooren. Zij is klinisch psycholoog bij Stichting Centrum ’45, coördinator van de ontwikkellijn Kind, gezin & trauma, en universitair hoofddocent klinische psychologie bij de Universiteit Utrecht.
 
Trudy is ook één van de auteurs van het boekje: Goed ouderschap in moeilijke tijden.
Voor meer informatie: mail@centrum45.nl

Foto: Links: Bassam Dak Albab (44), gevlucht uit Damascus; rechts: Kamar Yazji (27), gevlucht uit Aleppo, Foto’s: Jiri Buller / de Volkskrant
Psychosomatiek (en aanverwante aandoeningen)

Geslaagde workshop over ‘Perspective taking’

Begin september gaven Shiva Thorsell en Jaap Spaans (beiden klinisch psychologen, werkzaam bij Altrecht Psychosomatiek Eikenboom) in Stockholm een geslaagde drie uur - durende workshop op het Europese congres voor Cognitieve Gedragstherapie (EACBT).
De workshop ging over het vermogen tot ‘perspectief nemen’ bij patiënten met ernstige somatoforme stoornissen. Het vermogen tot perspectief nemen is een vermogen dat de basis vormt van mindfulness en de ontwikkeling van het zelf. Vooral het zichzelf als waarnemer kunnen beschouwen (‘ik ben het die dit waarneemt’), komt tot ontwikkeling door perspectief nemen. Binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT) wordt dit ‘zelf als context’ genoemd. Bij patiënten met ernstige somatoforme stoornissen is het vermogen tot perspectief nemen en dus het ‘zelf als context’ beperkt. In de workshop gingen Shiva Thorsell en Jaap Spaans dieper in op wat perspectief nemen is en gaven tal van oefeningen en demonstraties. De workshop werd zeer gewaardeerd. Binnen Altrecht is een verkorte versie van de workshop inmiddels herhaald, voor een groot aantal deelnemers.

Op 17 februari 2017 organiseert Altrecht Psychosomatiek Eikenboom een ééndaagse workshop waarbij dit onderwerp ook aan de orde komt.
Voor meer informatie klik hier

Ondezoek over impact zorggebruik van verklaarde en onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten

Vanuit het Topklinisch Centrum voor Lichaam, Gees ten Gezondheid is zojuist weer een publicatie verschenen, namelijk: ‘Mental health care use in medically unexplained and explained physical symptoms: findings from a general population study". Dit artikel is gepubliceerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment. Auteurs zijn o.a. Jonna van Eck van der Sluijs, Cees Rijnders en Christina van der Feltz-Cornelis. Er is weinig bekend over de impact van verklaarde en onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten op het zorggebruik binnen de GGz. In dit onderzoek is hier naar gekeken met behulp van data van NEMESIS-2, een groot onderzoek in de algemene bevolking. Het toont aan dat mensen met lichamelijke klachten, met of zonder afdoende somatische verklaring, vaker verwezen werden naar de basis GGz (bGGz) voor psychische problemen ten opzichte van mensen zonder lichamelijke klachten. Alleen wanneer er voor de lichamelijke klachten geen afdoende somatische verklaring was gevonden (oftewel SOLK), werden mensen ook vaker verwezen naar de specialistische GGz (sGGz) voor hun psychische klachten. Zowel in de bGGz als de sGGZ waren er geen verschillen in het aantal behandelcontacten tussen de mensen met en zonder lichamelijke klachten. Concluderend worden mensen met lichamelijke klachten vaker verwezen naar de GGz voor hun psychische klachten, maar krijgen zij eenzelfde aantal behandelcontacten als mensen zonder bijkomende lichamelijke klachten wanneer ze eenmaal in zorg zijn. In de klinische praktijk is het van belang om te beoordelen of de inhoud van de behandeling voldoende aansluit bij de gecombineerde problematiek, aangezien bekend is dat het hebben van lichamelijke klachten een negatief effect heeft op de psychische behandeluitkomst. Verder onderzoek kan zich richten op de inhoud van de behandeling.
Het volledige artikel is hier te lezen

Nieuwe website Kenniscentrum Lichaam en Geest

Deze week is de nieuwe website van het Kenniscentrum Lichaam & Geest gelanceerd. Het Kenniscentrum Lichaam & Geest is een samenwerkingsverband van GGz Breburg, Tilburg University, en de Academische Afdeling Psychiatrie van het Erasmus MC en van het VUmc.
Doel van het Kenniscentrum is om kennis over de samenhang tussen lichamelijke en psychische klachten te ontwikkelen en te verspreiden. Op deelprojecten participeren ook andere instellingen in het Kenniscentrum, zoals bijvoorbeeld het Trimbos Instituut. Het Kenniscentrum wil onderzoekers en professionals verbinden die zich met dit onderwerp bezig houden.
Het Kenniscentrum richt zich op twee pijlers, die beiden deel uitmaken van de Somatisch Symptoom Stoornissen uit de DSM-5.
Lees meer en bekijk de website via: http://www.kenniscentrumlichaamengeest.nl/
Persoonlijkheidsstoornissen

Schoolverzuim helpen voorkomen

Kent u een jongere die langdurig verzuimt van school?
Op iedere school zijn er leerlingen die door persoonlijke problemen regelmatig spijbelen, langdurig verzuimen en dreigen uit te vallen. Waarom moet dit voorkomen worden? En: Wat kan er met deze leerling aan de hand zijn?

De problemen kunnen te maken hebben met problemen in persoonlijkheid, gedrag of gezin. Als specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin helpt de Viersprong u met deze whitepaper om problemen die leerlingen hebben te duiden en geeft u 6 tips om hiermee om te gaan.

Download de whitepaper.

Gezinsbehandeling MST-CAN bij kindermishandeling en verwaarlozing

Uithuisplaatsing voorkomen
De gezinsbehandeling MST Child Abuse and Neglect (MST-CAN) bij de afdeling Persoonlijkheidsstoornissen bij jongeren, van de Viersprong vermindert kindermishandeling en verwaarlozing van kinderen in gezinnen. Door gebruik te maken van de positieve kracht van de ouders en de mensen in hun omgeving, wordt het thuis weer veilig en is uithuisplaatsing van de kinderen niet nodig. Lees meer

Met deze behandeling heb ik vijf jaar psychotherapie in drie maanden kunnen doen

Behandeling cluster C persoonlijkheidsproblematiek bij de afdeling persoonlijkheidsstoornissen bij volwassenen, van de Viersprong.
Korte opnames lijken misschien niet altijd praktisch bij het hebben van werk of een gezin, maar zijn wel zeer effectief en doelmatig bij het doorbreken van vastzittende patronen bij een cliënt. Kortdurende klinische psychotherapie (KKP) leidt sneller tot grote en duurzame verbetering. Dat heeft het proefschrift van Eva K. Horn (KKP effectief en doelmatig) uitgewezen. De behandeling kan de oplossing betekenen voor volwassenen die door angst en vermijding vastlopen in vriendschappen, relaties en werk.
Lees waarom een opname effectiever kan zijn en wat een van onze cliënten hier zelf over zegt
Ontwikkelingsstoornissen

E-health binnen Dimence, alles kan maar er gebeurt vrijwel niets

Bovenstaande titel was de titel van de dissertation van Renze van den Noort, teamleider binnen het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen voor zijn opleiding Master of Business Administration (MBA). Op 2 september heeft hij met de Viva Voce zijn opleiding succesvol afgerond.
Prikkelend is deze titel wel! Kan alles? Gebeurt er vrijwel niets?
Wat is e-health eigenlijk? E-health is het gebruik van nieuwe ICT om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen en/ of te verbeteren. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld de online zelfhulptesten, social media, portalen die er ontwikkeld worden, virtual reality en serious games.
Lees meer
Kinder- en jeugdpsychiatrie

KIKK, Karakter in de (pre) kleuterklas

Karakter start in Nijmegen voor de zorglijn Infants met een ontwikkelingsgerichte behandeling voor (pre) kleuters. Kinderen met een ernstige en/of complexe psychiatrische stoornis hebben vaak moeite om goed te functioneren op een regulier kinderdagverblijf (KDV), peuterspeelzaal (PSZ) of school. De ontwikkeling kan hierdoor stagneren. Karakter Universitair Centrum heeft KIKK ontwikkeld: een innovatief aanbod om de begeleiders, leerkrachten en ouders van deze kinderen behandeling in de klas aan te bieden. Doelstelling is de ontwikkeling zodanig te stimuleren dat het kind zich binnen de opvang of school zo goed mogelijk verder kan ontwikkelen.
 
De doelgroep van KIKK zijn kinderen tot 6 jaar (tot en met groep 1 en 2), met een ernstige en/of complexe kinderpsychiatrische stoornis, met een (dreigende) ontwikkelingsstagnatie op het KDV, PSZ of in de eerste 2 groepen van de basisschool.
Lees meer
 
Meer informatie over KIKK kunt u krijgen via Angelie Beekman (06-31762858) of via Greet Zwarteveld (06-15043637).

Infants op de kaart

In de zomer organiseerde Karakter het symposium infantpsychiatrie. Doel van dit symposium was primair kennisdeling: de stand van zaken rondom infantpsychiatrie delen met een brede doelgroep die te maken heeft met psychiatrische problematiek rondom jonge kinderen. Het werd een succesvol evenement met een recordaantal van 220 bezoekers.

Lees hier het verslag van het symposium.
Forensische psychiatrie

Onderzoek naar typen brandstichters in Nederland

 
Onderzoekster, psycholoog en jurist Lydia Dalhuisen, verbonden aan GGZ Drenthe Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) Assen en de Universiteit Utrecht, presenteerde op 21 september het boek De behandeling van onderscheiden typen brandstichters. Zij deed dit samen met co-auteurs Frans Koenraadt (FPK en Universiteit Utrecht), Karel ’t Lam en Loes Hagenauw (beiden FPK). Het boek is het resultaat van een onderzoek naar verschillende typen brandstichters binnen de forensische psychiatrie en geeft een onderbouwd voorstel voor de behandeling van deze typen daders. Het onderzoek is gedaan in het kader van TOPGGz, in samenwerking met de Universiteit Utrecht en kreeg financiële ondersteuning van het Programma KFZ en de FPK Assen. 

Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar typen brandstichters in Nederland, laat staan naar de behandeling die bij onderscheiden typen brandstichters het best zou aansluiten. De verschillende subgroepen brandstichters die uit het onderzoek naar voren komen blijken specifieke behandelbehoeften te hebben, waarop de behandeling in bijvoorbeeld tbs-klinieken en FPK’s zich moet richten om effectief te zijn.
 
Subgroepen
Belangrijke subgroepen in de forensische ggz zijn:
- Brandstichters die emoties afreageren
- Brandstichters die handelen vanuit persoonlijke woede
- Doelbewuste brandstichters die wraak willen nemen of hulp/aandacht willen verkrijgen
 
Meer informatie Boek: Lydia Dalhuisen, Karel ’t Lam, Frans Koenraadt, Loes Hagenauw, De behandeling van onderscheiden typen brandstichters. Oisterwijk, Wolf, 2016

10 November: Symposium EFCAP/20jaar Catamaran

In 1996, nu 20 jaar geleden, startte GGzE De Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie en orthopsychiatrie . Voor GGzE en EFCAP is dat de aanleiding haar kennis over forensische jeugdpsychiatrie te delen via dit unieke tweedaagse evenement.

Op 10 november vindt het Catamaran EFCAP event plaats: ‘Different Perspectives on youth forensic psychiatry’. Het symposium vindt plaats in het NATLAB in Eindhoven. Diverse gerenommeerde nationale en internationale sprekers geven acte de présence, waaronder prof.dr. Robert Vermeirenprof.dr. Klaus Schmeckprof.dr. Chijs van Nieuwenhuizenprof.dr. Petri Embregts en vele anderen.

De dag voor het symposium op 9 november kun je deelnemen aan masterclasses over forensische jeugdpsychiatrie. De masterclasses vinden plaats tussen 09:00-16:30 uur op Landgoed De Grote Beek.

Klik hier voor het volledige programma en voor aanmelding
Dubbele Diagnose

Dubbele diagnose en Autisme

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar autisme en verslaving, terwijl er aanwijzingen zijn dat autisme voorkomt onder patiënten die kampen met verslavingsproblematiek. Om een indruk te krijgen hoe vaak dit voorkomt werden bij het Centrum Dubbele Problematiek van Palier, gedurende anderhalf jaar, klinisch behandelde patiënten benaderd voor screening op autisme. In dit onderzoek werd ook de rol van vragenlijsten bij het detectieproces meegenomen.
 
Voor die screening werden de Autism Spectrum Quotient (AQ) en de Autism Spectrum Disorders in Adults Screening Questionnaire (ASDASQ) gebruikt.
Uit de vragenlijsten bleken 7 uit 100 dubbele diagnose patiënten autisme-‘suspect’. Na vervolgonderzoek werd bij 6 patiënten autisme daadwerkelijk gediagnosticeerd. 93 patiënten scoorden onder de cut-off van één van beide screeningsinstrumenten. Niet uitgesloten is dat zich onder deze patiënten ook nog patiënten met autisme bevinden.
 
De conclusie is dat er aanwijzingen zijn dat autisme voorkomt onder dubbele diagnose patiënten en dat screening op basis van AQ én ASDASQ in deze studie de DSM-classificatie autisme voorspelt.
 
Het artikel over dit onderzoek is verschenen in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme. De auteurs zijn: Annette E. Bonebakker, Saskia van Nieuwkerk, Richard Vuijk en Peter Blanken.
Contact: Annette Bonebakker, klinisch neuropsycholoog Tel: 088 - 357 96 11
Bipolaire stoornissen

Save the date!

Op 16 maart 2017 organiseert het SCBS een middag-/avondsymposium met als thema ‘Stabiel en Dan’.
Tijdens het symposium wordt door een aantal plenaire sprekers gesproken over de inhoud van de behandeling voor patiënten met een bipolaire stoornis in een stabiele periode.
Naast een aantal professionals zal er tevens een ervaringdeskundige spreken en zullen er verschillende workshops te volgen zijn. Het symposium zal plaatsvinden bij Saxion hogeschool in Deventer.
Zet het vast in uw agenda: donderdag 16 maart 2017: SCBS symposium ‘Stabiel en Dan’.
Binnenkort vindt u meer informatie op de website.

Wetenswaardigheden SCBS

Begin oktober verscheen een nieuwsbrief met wetenswaardigheden over het SCBS en de verschillende onderzoeken en innovaties. Verder aandacht voor de TOPGGz hervisitatie en een terugblik op de succesvolle refereermiddagen in 2016.

Zwanger en bipolair? SLEEPREG-BD onderzoek

Het SCBS vraagt aandacht voor het onderzoek naar de invloed van slaapverstoring tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling op het functioneren in de periode na de bevalling bij vrouwen met een bipolaire stoornis en/of een postpartum psychose in de voorgeschiedenis. Voor dit onderzoek zoekt het SCBS 130 deelneemsters. Klik hier voor meer informatie.


Visie en missie
Bestuur en bureau
Criteria
Procedure
Visitatieplanning


Postbus 1198

3800 BD Amersfoort

033-4450678

info@topggz.nl
Website
Website
LinkedIn
LinkedIn
Email
Email
Twitter
Twitter
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven voor deze nieuwsbrief.
 
Copyright © 2016 Stichting Topklinische GGz, All rights reserved.

Email Marketing Powered by Mailchimp