Copy
PERSBERICHT | reactie op uitzending KASSA TV

Persbericht

Amsterdam, 13 oktober 2016

Reactie op uitzending KASSA TV

Verhoging beslagvrije voet geen oplossing voor dakloze jongeren met schulden

Op zaterdag 8 oktober jl. heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma in het TV-programma KASSA twee voorstellen aangekondigd. Zij wil de beslagvrije voet voor jongeren verhogen naar 900 euro. En ze wil een moratorium (schuldrustperiode) voor een periode van een half jaar instellen. Beide voorstellen moeten voorkomen dat jongeren vanaf 18 jaar, zonder ouders die financieel ondersteunen, in de schulden belanden.
Met deze acties van staatssecretaris Klijnsma komen echter nog steeds een groot aantal jongeren onnodig in de schulden. En een groot aantal blijft in de schulden, zonder enig perspectief op economische zelfstandigheid. Met de huidige gemeentelijke schuldhulpverlening creëren we langdurige ‘bankzitters’ zonder toekomstperspectief. Net als Stephanie en Beyza in Kassa TV.

Stephanie Kaptein: “Ik kan niet naar school omdat ik schulden heb, ik heb schulden omdat ik niet naar school kan.”

Oplossingen Klijnsma onvoldoende


Een 18, 19, of 20-jarige die noodgedwongen zelfstandig moet gaan wonen omdat de ouders buiten beeld zijn ontvangt een bijstandsuitkering van € 241. Hiervan kun je onmogelijk leven zonder schulden te maken. 
Gemeenten kunnen jongeren helpen met extra bijzondere bijstand, maar dit is niet verplicht en ze doen dat lang niet allemaal. Het aanpassen van de beslagvrije voet is dus geen oplossing voor deze jongeren. 

De schuldhulpverlening in Nederland helpt jongeren tussen de 18-21 jaar van wie de ouders volledig buiten beeld zijn niet met ‘het leven op orde brengen’ en ‘het werken aan je toekomst door een diploma te halen’. En een beroep doen op studiefinanciering leidt alleen tot nog grotere schulden of zelfs tot het stopzetten van een al getroffen schuldhulpregeling. Maar Klijnsma stelt het halen van een diploma bij deze jongeren niet voorop. Dit ondanks de plicht voor gemeenten, als vastgelegd in de Participatiewet, dat jongeren tot 23 jaar een startkwalificatie moeten halen. Integendeel: het innen van de schulden bij deze jongeren door o.a. de Rijksincasso’s als de Belastingdienst, CJIB en DUO krijgt voorrang! Hierdoor belanden grote aantallen jongeren en gemeenten in een vicieuze cirkel: een leven lang in de uitkering.

Met de oplossingen die Klijnsma in Kassa TV noemde zullen jongeren zich nog steeds in de schulden moeten blijven steken om te overleven. En blijven ze noodgedwongen langdurig op de bank zitten totdat de laatste euro betaald is. 


Voorstel coalitie Van de Straat*


Van de Straat pleit ervoor om dakloze jongeren tot hun 21e jaar te ondersteunen met een stabiel inkomen: het survival minimum van € 971 per maand, zoals het NIBUD voorstelt.
Daarnaast zetten we in op het voorop stellen van het halen van een diploma.  
Zo kan voorkomen worden dat jongeren een leven lang in de bijstand belanden. Hiervoor is een schuldrustperiode (moratorium) nodig voor de duur van de opleiding. Dit lukt alleen als dit georganiseerd wordt met 1- incassodienst waarin alle schuldeisers van de overheid zijn vertegenwoordigd. Inclusief een meldpunt voor alle schulden en leningen. Centraal georganiseerd door de Rijksoverheid.
 

Proefveld onderwijs op maat in Friesland en Groningen


Ook uit ons Proefveld onderwijs op maat blijkt dat jongeren niet toekomen aan studeren zolang hun hoofd vol is van geldzorgen. Pas als er oplossingen zijn voor het inkomen en de schulden, dan komen zij weer aan studeren toe.
Lees hier meer:  Proefveld Onderwijs | vdStraat
 

Noot voor de redactie

Meer weten?


Neem contact op met Marleen van der Kolk,
programmamanager Van de Straat/Stichting Zwerfjongeren Nederland,
06 30720138,
m.kolk@zwerfjongeren.nl   

De uitzending van Kassa TV is hier terug te zien.
De gehele animatie over schulden
 
Download PERSBERICHT

* Mobilisatieprogramma Van de Straat


Van de Straat is een samenwerking van Stichting Zwerfjongeren Nederland, Federatie Opvang, Kamers met Kansen. Kansfonds, OCW en VWS ondersteunen dit programma. Van de Straat wil een betere toekomst voor zwerfjongeren. Daarvoor is verandering en vernieuwing nodig, in en buiten de bestaande systemen van zorg, welzijn, onderwijs, huisvesting, werk en financiën. Speerpunten zijn: jeugdhulp 18- / 18+, Onderwijs op Maat en Schulden. Zie ook zwerfjongeren.nl
Tweet
Share
Forward
Share
Copyright © 2016 Stichting Zwerfjongeren Nederland, All rights reserved.


Email Marketing Powered by Mailchimp