Copy
De FCE verzorgt leer- en onderzoeksactiviteiten op het gebied van leren & ontwikkelen van mensen en organisaties.

Mooie start van het nieuwe seizoen!

In deze nieuwsbrief onder meer aandacht voor de start van onze leergangen, nog ruimte voor deelnemers in de Veranderpraktijk en Talentgericht en Systemisch Werken, het boek 'leren in tijden van apps, tweets en likes'.
Een goeie start
De FCE heeft weer een goede start gemaakt dit najaar.
  • Waarderend Faciliteren van Teams is (voor de laatste keer) gestart met een tweedaagse in het mooie Bergen
  • Het basisjaar van de leergang Corporate Learning/Ontwerpen van Leertrajecten heeft maar liefst 23 deelnemers. Zij werken grotendeels in twee subteams en soms met elkaar als gehele groep: een rijke leeromgeving!
  • Het verdiepingsjaar van de leergang Corporate Learning (strategisch adviseren) is ook van start. Deels met mensen die vorig jaar het basisjaar hebben gedaan, deels ook mensen die wat eerder de OVL deden of alleen het eerste jaar van de LCL volgden.
  • Ook Proceskunde is weer van start gegaan met het maximale aantal deelnemers. Dit keer voor het eerst met het eigen boek van docenten Aart en Barbara, Proceskunde, op de literatuurlijst!
Talentgericht en Systemisch werken en De Veranderpraktijk gaan nog van start. Zie verderop in deze nieuwsbrief!
Leren in tijden van tweets, apps en likes
Het nieuwe boek van Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar, gewaardeerde gastdocenten in onze leergangen, komt half oktober uit.


Sociale media hebben in razend tempo een enorme invloed gekregen op ons leven en de manier waarop we in contact staan met elkaar. Onze netwerken zijn vele malen groter dan vroeger. Dit beïnvloedt ook onze manier van leren en werken. Daar gaat dit boek over. Hoe leren professionals via sociale technologieën? Welke invloed hebben die op onze manier van werken? Wat zien we in de praktijk van organisaties en netwerken gebeuren? Welke kansen liggen er nog? Voor welke uitdagingen komen leerprofessionals te staan? 

Het boek is bestemd voor HRD’ers, professionals, managers en adviseurs. Eigenlijk voor iedereen met een affiniteit voor leren en lerend werken. De auteurs beschrijven vanuit verschillende invalshoeken de invloed van sociale technologie. Ze laten zien hoe onze kijk op leren zich ontwikkelt en welke nieuwe leervormen daardoor ontstaan. Ze schetsen vier stadia waarin een organisatie zich kan bevinden in gebruik van sociale technologie. Hoe kun je hier als organisatie stappen in zetten?

Je kunt het boek hier bestellen.

Talent en prestatie voor groei van mens en organisatie: nog 1 plek vrij!

Talentgericht werken doet recht aan de kwaliteiten van professionals en bevordert hun veerkracht en vitaliteit. De meeste organisaties onderschrijven inmiddels het belang van een focus op sterke punten, maar worstelen met de vraag: hoe doe je dat?

Common sense is niet altijd common practice. Hoe zorg je dat talentgericht werken ook echt de effectiviteit en resultaten van de organisatie vergroot? Hoe zet je jouw persoonlijke talenten in balans in en hoe ondersteun je anderen vanuit kracht te werken?

Margriet Schut en Brenda Vos werken in een vijfdaags traject aan deze vragen, met onder meer talentopstellingen: een krachtige manier om talent naar boven te halen en in actie te brengen (zie ook hun blog). Op 27 oktober 2016 begint het najaarstraject. Er is nog 1 plekje vrij! Natuurlijk ben je ook welkom in de voorjaarseditie 2017.

De Veranderpraktijk als werkplaats

Leren veranderen en tegelijkertijd een verandering realiseren doe je in de veranderpraktijk als werkplaats. Het unieke van deze werkplaats is dat je in een kleine groep leert door te doen. Met vijf andere deelnemers werk je zowel intensief aan jouw eigen opdracht als aan de opdracht van de andere deelnemers. Geen collegezaal maar een kleine vertrouwde groep waarin veel ruimte en aandacht is voor jouw specifieke veranderkundige opdracht en jouw specifieke leervraag.
 
De praktijk staat centraal en niet de theorie of methodiek. Je krijgt een breed scala aan praktische tools tot jouw beschikking die je kunt gebruiken voor diagnostiek of het ontwerpen van een ‘eigen’ aanpak. Leren door te experimenteren en samen te reflecteren onder begeleiding van Marcel Kuhlmann en Ton ten Broeke. Je werkt daarnaast samen met tal van veranderkundige experts zoals Thijs Homan, Leike van Oss, Hans Vermaak en Edu Feltmann. Niet enkel luisteren naar verhalen en heel veel boeken lezen maar de handen uit de mouwen en aan de slag.

We stellen je in staat jouw kennis en ervaring te toetsen aan de nieuwste inzichten en verandertheorieën en jouw arsenaal aan veranderkundige technieken uit te breiden. Of het nu gaat om waarderend veranderen, het doen van een complexiteitsanalyse of het herkennen en doorbreken van defensieve patronen en routines in organisaties.
Deelnemen aan deze werkplaats leidt tot verdieping en verbreding van jouw veranderkundige vakmanschap, gecombineerd met een concreet veranderkundig resultaat voor jouw organisatie.
 
Wanneer je geïnteresseerd bent in de werkplaats met een kleine deelnemersgroep (maximaal 6 personen) of de reguliere leergang ‘De veranderpraktijk’ kun je contact opnemen met Janni Schipper meer informatie over de inhoud en opzet van de leergang vind je hier.

FCE alumni zetten regelmatig bijzondere prestaties neer in ons vak. Niet alle verhalen horen we (ze zijn overigens altijd welkom!), maar sommige wel.

Zo bereikte ons het nieuws dat Gerard Brekelmans van Erasmus MC op 5 oktober is gepromoveerd. Gerard was een van de eerste deelnemers van de leergang in Vlaanderen, doorliep vervolgens het HRD Master Programme van de Universiteit Twente, om vervolgens aan de Universiteit Tilburg promotie-onderzoek te gaan doen. Afgelopen week was het  zover. De feestelijke verdediging van zijn proefschrift over de deelname van verpleegkundigen aan doorlopende professionalisering. Een samenvatting vind je hier. Onze hartelijke felicitaties aan dr. Brekelmans!

Eerder berichtten we over het boek van oud leergang-deelnemers Charlotte Staats en Anja Hilgers: 'De weg naar excellent leiderschap'. Het boek krijgt positieve reacties en is inmiddels in Vlaanderen genomineerd voor 'L&D boek van het jaar'! Op 13 oktober wordt de uitslag bekend gemaakt.
LCL/OVL Basisjaar (boven) en Proceskunde, Werken met Aandacht
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je (oud) deelnemer bent van een van de FCE leertrajecten of workshops. Stuur hem gerust door naar anderen. Afmelden kan altijd door op onderstaande link te klikken.
Vragen of tips? Of wil je je aanmelden? Mail info@corporate-education.com







This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
FCE - Foundation for Corporate Education · Maliebaan 45 · Utrecht, NH 3581 DC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp