Copy
Programul Slujbelor si Buletinul Parohial
View this email in your browser
Va invit sa participati la Sfintele Slujbe inchinate

Sfântului M. Mucenic Dimitrie Izvoratorul de MIR
si

Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște sunt la Patriarhia Română

Marti 25 Octombrie + Sf. Dimitrie Izvoratorul de MIR
19:30 - Sfanta Vecernie

Miercuri 26 Octombrie + Sf. Dimitrie Izvoratorul de MIR
9:00 - Sf. Utrenie
10:00 - Acatistul Maicii Domnului
10:30 - Sfanta Liturghie
19:30 - Sfanta Vecernie

Joi 27 Octombrie + Sf. Dimitrie Basarabov
9:00 - Sf. Utrenie
10:00 - Acatistul Maicii Domnului
10:30 - Sfanta Liturghie

Viata si Acatistul Sf. Dimitrie Izvoratorul de Mir 26 Octombrie

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Sf. Dimitrie Izvoratorul de MIrDiocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camara cea ascunsa a palatului lor toate tainele sfintei credinte, luminandu-i cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia cea catre saraci, savarsind, adica, faceri de bine, celor ce trebuiau. Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar, mai ales, a inceput a lucra intr-insul darul lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.

Viata si Acatistul Sfantului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor - 27 octombrie

Sf. Dimitrie basarabov
Nu se cunoaste cu exactitate cand a trait Sf. Dimitrie din Basarabi. Ipoteza cea mai vehiculata este aceea ca  a trait in sec. al XIII-lea, in timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Dincolo controversele istorice, ramane viata lui. Inzestrat inca din timpul vietii cu darul facerii de minuni, si-a cunoscut dinainte ceasul mortii. Traditia spune ca s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului.
Intre anii 1769 si 1774, in contextul razboiului dintre Rusia si Poarta Otomana, moastele au ajuns in tara noastra. Generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia, insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fot asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti.

 

Parohia Invierea Domnului
pr. Octavian Mahler
(510) 692-7785
26050 Kay Avenue
Hayward CA, 94545






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Holy Resurrection Parish · 26050 Kay Ave · Hayward, Ca 94545 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp